oleju 1-2 łyżki majeranku 1 płaska łyżka soli Składniki na farsz: 250 g kaszy gryczanej 250 g wątróbki 2 żołądki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 czerwona papryka sól, pieprz Kaczka nadziewana po chłopsku - kuchnia podkarpacka Dzień wcześniej kaczkę myjemy, odcinamy kuper i szyję. Bez rozcinania skóry, za pomocą wąskiego ostrego nożyka, odcinamy i usuwamy korpus. Zostawiłam kości(...)odstawiamy na 1-2 godziny. Jeśli kasza nie wchłonie całego płynu odsączamy go. Do zaparzonej kaszy dodajemy zmieloną wątróbkę i żołądki oraz natkę pietruszki i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Solimy i doprawiamy pieprzem. Farszem napełniamy kaczkę i zszywamy ją, lub spinamy wykałaczkami. Nogi związujemy ze sobą. Układamy kaczkę na brytfance (najlepiej, by brytfanka nie była dużo większa od kaczki), mięso
Trzeci talerzsmaczne i świetnie uzupełniają bezmięsne przepisy. Składniki: nieduża główka kapusty pekińskiej spora marchew 1 por 3 łyżki łuskanych nasion konopi ząbek czosnku sok wyciśnięty z połowy cytryny pieprz słodka papryka mielona kubek jogurtu naturalnego Wykonanie: Kapustę szatkujemy drobno i spryskujemy sokiem z cytryny. Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach, a bielszą część pory siekamy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez(...)praskę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i doprawiamy do smaku pieprzem oraz papryką. I gotowe :-) Z racji dodatku cytryny, a braku soli, surówka może stać w lodówce nawet kilka dni. Smacznego! Pozdrawiam, Katarzyna
Poezja Smaków - blog kulinarnyręcznie). Odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcie. Pod koniec czasu przygotowujemy farsz. Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kosteczkę. Obsypujemy solą i pieprzem, można dodać odrobinę słodkiej papryki. Rozgrzewamy patelnię wraz z odrobiną oleju. Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na złoty kolor, pod koniec dodając dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Usmażoną cebule odsuwamy(...)pestek. Po chwili odsuwamy ją również na bok, a na środek wrzucamy kurczaka. Smażymy na złoty kolor, dorzucamy pomidory i mieszamy całość. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. Zestawiamy z gazu i dorzucamy żółty ser, mieszamy całość. Od ciasta odrywamy mniejsze kawałki i wałkujemy na grubość około 2mm. Wycinamy spore koła, nakładamy farsz i zamykamy jak tradycyjne pierogi. Brzegi
Kolizje Smakówwlać olej czosnkowy, rozgrzać. Jeśli nie macie oleju czosnkowego to do mięsa dodać 1 ząbek czosnku drobno posiekany. Mięso indyka pokroić w cienkie paski i doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, imbirem. Wymieszać i zostawić na 15 minut. Na rozgrzany olej wrzucić mięso, dodać posiekaną chilli, listki keffir ( liście limonki) trawę cytrynową, pokrojoną paprykę w kostkę ( wcześniej usunięte błonki i pestki
Kuchnia Pokoleńsię na wszelkie okazje. Gorąco polecam :) 2 filety z kurczaka puszka kukurydzy Jamar puszka ananasów 2 woreczki ryżu op przyprawy curry 2 łyżki oleju pęczek dymki 1/2 strąka czerwonej papryki 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Przyprawić do smaku curry i usmażyć na oleju na złocisty kolor. Przełożyć na ręcznik(...)papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Kukurydzę odsączyć z zalewy, ananasa i paprykę pokroić w kostkę. Dymkę posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem. Sałatkę schłodzić kilka godzin przed podaniem
Smakołyki Asioleju w wersji wegańskiej 1 – 2 łyżeczki naturalnego octu jabłkowego nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 2 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, po 1 łyżeczce mielonej kolendry i słodkiej papryki, po 1/2 łyżeczki kurkumy, imbiru i mielonej kozieradki, 1/4 łyżeczki cynamonu, szczypta mielonych goździków, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku; 1 1/2 łyżki majeranku, po 1 łyżeczce suszonego lubczyku(...)podania (opcjonalnie) Cebulę posiekać w kostkę, czosnek drobno posiekać. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wsypać posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę, słodką paprykę, kurkumę, imbir, kozieradkę, cynamon, goździki), delikatnie przesmażyć na umiarkowanym ogniu przez 3 minuty, często mieszając. Marchewkę pokroić na niegrube plasterki lub w kostkę, dodać je do garnka wraz z łyżeczką soli
Even Better Foodpieprz grubo mielony mąka Sos : 1 cebula pół łyżki masła półtora łyżki mąki pół szklanki wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki śmietany sok z cytryny sól cukier mielona papryka olej do smażenia Przygotowanie Rybę opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na mniejsze kawałki. Oprószyłem sola i grubo mielonym pieprzem. Odstawiłem na 15 minut. W tym czasie obrałem cebulę, posiekałem(...)lekko zrumieniłem na tłuszczu., dodałem mąkę, zasmażyłem, rozprowadziłem wodą, dodałem koncentrat pomidorowy, zagotowałem. Wlałem śmietanę i sok cytrynowy. Doprawiłem solą, cukrem i mielona papryką. Rybę oprószyłem mąką, usmażyłem ją na silnie rozgrzanym tłuszczu, po ok.3 minuty z każdej strony. Usmażone ryby włożyłem do naczynia z sosem i chwilę poddusiłem
R'n'G Kitcheninne przepisy i pomysły na smaczne zupki. Składniki 400 g zielonego mrożonego groszku 1 duża marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1,5 l bulionu groszek ptysiowy sól pieprz papryka słodka Do bulionu dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i zagotować do miękkości warzyw, a następnie dodać zamrożony groszek. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Kiedy groszek będzie miękki całość zblendować
O kuchni z uczuciemmakaronu azjatyckiego (wybrałam noodle) 3 garście makaronu z marchewki Fit&Easy 5 grzybów shitake (mogą być z zalewy) 2-3 łyżki sosu sojowego 1 szczypta ostrej papryki w proszku 1 łyżka oleju Przygotowanie: Makaron przekładamy do miski. Zagotowujemy wodę, zalewamy makaron wrzątkiem. Odstawiamy, aby napęczniał na 5 minut. Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej, dodajemy makaron z marchewki(...)oraz odsączone z zalewy i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby shitake. Smażymy chwilę, dodajemy sos sojowy i ostrą paprykę w proszku. Mieszamy i po chwili zdejmujemy z ognia. Makaron odcedzamy. Dodajemy do grzybów z marchewką, mieszamy. Podajemy zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchniazgodnie z grupą krwi „0” ,zrób na obiad kotlety . Ciekawy wygląd, rewelacyjny smak. Czego chcieć więcej? Składniki: 1 pierś z kurczaka - surowa 1 szczypiorek 1 cebula 1mała czerwona papryka 2 jajka sól, pieprz 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej olej kokosowy do smażenia-lub inny Wykonanie Piersi z kurczaka umyć i posiekać drobno z cebulą i papryką-u mnie
w mojej kuchniłyżeczki cukru 2 łyżki oleju Dodatki: 5 łyżek keczupu z dyni lub koncentratu pomidorowego kilka plasterków szynki 1 ogórek konserwowy 4 łyżki kukurydzy mała cebulka 1 pieczarka 1/4 papryki czerwonej zioła prowansalskie 20-30 dag startego żółtego sera Drożdże rozpuścić z cukrem w szklance ciepłej wody. Następnie dodać 5 łyżek mąki, wymieszać i odstawić na około 15-20 minut(...)ciasta uformować 10 okrągłych placuszków. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Placuszki posmarować dżemem z dyni lub koncentratem pomidorowym, ułożyć pokrojoną w paski szynkę, pokrojoną cebulkę, paprykę i pieczarkę. Całość posypać ziołami prowansalskimi, kukurydzą i startym serem żółtym. Piec około 20 minut w 180 stopniach
Ewusiowe Smakiząbki czosnku 1 litr rosołu 50 dkg mięsa mielonego 100 gram ryżu 500 ml sosu pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz do smaku Kapustę tniemy w kosteczkę . Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Do garnka dajemy cebulę i czosnek ( możemy
Kuchnia na wzgórzusól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Chorizo pokrój na plasterki i przysmaż delikatnie na patelni o średnicy ok. 20 cm, aż część tłuszczu się wytopi. Pomidorki poprzekrawaj na połówki, a paprykę pokrój w talarki. Jajka rozbij i roztrzep w miseczce. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą i wylej na patelnię z usmażoną kiełbaską. Na górze poukładaj pokrojone pomidorki i paprykę. Zmniejsz
Food Squarebraku białej dałam czerwoną) - 2 – 3 ząbki czosnku - ok. 2 łyżek gęstego majonezu (domowy) - kilka plastrów żółtego sera - olej kokosowy - przyprawy, najlepiej ulubione (dałam sól himalajską, pieprz, paprykę i przyprawę do steków) Opłukane i osuszone mięso pozbawiamy tłuszczu i kroimy na plastry. Lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószamy przyprawami, układamy w naczyniu do zapiekania skropionym olejem kokosowym, posypujemy czosnkiem przeciśniętym przez(...)lodówki. Wyjmujemy na godzinę przed pieczeniem. Cebulę kroimy w kostkę i mieszamy z majonezem. Rozkładamy na plastrach schabu (nie przykrywamy całej powierzchni kotleta), przykrywamy serem i oprószamy papryką. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 200°C i pieczemy 45 minut bez przykrycia (jeżeli ser zacznie się za bardzo rumienić można przykryć folią lub – inna opcja – ser nałożyć
mojewypiekiinietylkodrobne paseczki, zamarynowany w przyprawie kebab-gyros, usmażony kilkanaście pieczarek, lekko przesmażonych (ważne by nie puściły wody, więc albo smażymy do odparowania, albo tylko chwilę podsmażamy, zanim puszczą wodę) papryka, pokrojona w kostkę cebula, pokrojona w piórka 1/2 puszki kukurydzy op. tartej mozzarelli Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, cukier, olej, wkruszamy drożdże i mieszamy łyżką. Następnie dolewamy wodę (ważne(...)grzanie od dołu, by ciasto ładnie nam się zapiekło, było chrupiące, a dodatki, głównie ser, się nie przyrumieniły. Tutaj pizza w połowie pieczenia, po wyłożeniu dodatków… Brakuje jeszcze papryki i sera
Smaki Na Talerzu