passaty pomidorowej lub soku pomidorowego 400-500 g pieczarek 200 g suszonych lub wędzonych śliwek 100-150 g suszonych moreli 2 kostki wędzonego tofu naprawdę czubata łyżka papryki (ja zawsze mieszam w jednym słoiku paprykę słodką z ostrą) łyżka suszonego czosnku łyżeczka ziela angielsiego łyżeczka jałowca łyżeczka pieprzu dodatkowo użyłam 2 łyżki melasy, ale można zastąpić cukrem trzcinowym, syropem klonowym
greenscarfeleganckie, wytworne i niebanalne danie . Eskalopki z Indyka w Sosie Śmietanowo-Musztardowym (Indyk w Sosie Śmietanowo-Masztardowym) - Składniki: 500 g pie rsi z indyka sól, pieprz , słodka papryka w proszku olej do smażenia Sos Kurkowo-Śmietanowy: 2 5 0 ml śmietanki 30% cebula 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki masła szczypta cukru sól, pieprz , gałka muszkatołowa czubata łyżk(...)Sosie Ś mietanowo-Musztardowym (Indyk w Sosie Śmietanowo-Masztardowym) - Sposób przygotowania: Indyka porcjujemy na nie duże , dość cienkie plastry. W każdy z nich wcieramy niewielk ą ilość słodkiej papryki, s o li i pieprzu. Odkładamy na minimum godzinę, a nawet całą noc. Sos Śmietanowo- Musztardowy : Cebulkę kroimy w drobn ą kosteczkę i podsmażamy na maśle . Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek
Słodka Stronaosoby: 4 cykorie – całe, umyte i wysuszone cebula pokrojona w kostkę ząbek czosnku przetarty przez praskę 200 ml białego wina 10 g masła łyżeczka miodu łyżeczka słodkiej papryki w proszku pieprz 200 g malin (u mnie mrożone) Jak przygotować cykorię duszoną z malinami? Cebulę podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy czosnek i 4 całe cykorie. Jesli nie lubimy(...)gorzkiego smaku cykorii możemy wyciąć głąb, będzie delikatniesza. Smażymy 20 minut odwracając cykorię co jakiś czas, żeby się równo usmażyła. Następnie dodajemy wino, mało, miód, paprykę i pieprz. Mieszamy sos i dusimy 10 minut pod przykrywką. Na koniec dodajemy maliny i dusimy jeszcze chwilkę. Podajmy jako sałatkę na ciepło lub dodatek do obiadu. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco
Ugotowane pozamiataneWakacje! Czy znacie kulki serowe nadziane oliwkami? Brzmi egzotycznie...Są prawdziwym hitem na każdej imprezie. Jeśli nie lubicie oliwek, można spróbować z grzybkami, ogórkiem, papryką lub kawałkiem sera. Ciasto: 100g mąki 125g sera parmezan albo pecorino, utartego 6 łyżek oliwy 1 białko 0,5 łyżeczki rozmarynu lub tymianku sól,papryka Nadzienie: 20 zielonych oliwek bez pestek, mogą być
dolcevitainmykitchensuszonych śliwek 100 ml whiskey 100 g koncentratu pomidorowego 80 g przecieru pomidorowego po 2 łyżki syropu klonowego i sosu sojowego 1 łyżka octu po łyżeczce musztardy, wędzonej papryki i słodkiej papryki szczypta chili spora szczypta soli i pieprzu Śliwki umieszczamy w rondelku, zalewamy whiskey i gotujemy ok 5 minut. Przekładamy zawartość do blendera i rozdrabniamy. Dodajemy pozostałe składniki
Dzieje kuchennej Wiewióryziemniaczanym, musztardą lub chrzanem i kuflem piwa. Składniki: 4 przednie golonki 1 kg kiszonej kapusty smalec do obsmażenia 2-3 listki laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz papryka czerwona w proszku 3 szklanki bulionu warzywnego (wody) lub pół na pół z cydrem Wykonanie: golonki opalić lub zeskrobać ostrym nożem szczecinę. Doładnie umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem(...)czerwoną papryką. Obsmażyć ze wszystkim stron na rozgrzanym smalcu w sporym garnku wyłożyć połowę, wcześniej posiekanej kiszonej kap[usty. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Na kapuście ułożyć golonki i pozostałą kapustę. Podlać całość bulionem lub 1,5 szklanki bulionu i 1,5 szklanki cydru i dusić do miękkości 2 godziny. W międzyczasie można golonki obrócić podawać z puree ziemniaczanym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam miłośnikom orientalnych smaków . Składniki na 4 osoby : 3 piersi z kurczaka ( pojedyncze ) 1 puszka pomidorów 1 marchewka 1 cebula 1 słodka czerwona papryka grubościenna 3 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżki miodu 2-3 łyżeczki przyprawy Sambar Masala ( w zależności od ostrości , jaką chcecie otrzymać ) sól do smaku 1 łyżka oleju kokosowego Piersi(...)zalewamy jogurtem i odstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia , rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju kokosowego , smażymy na nim cebulę , jak się zrumieni , wsypujemy Sambar Masalę , mieszamy i dokładamy paprykę , marchewkę pokrojone w małe kawałki . Warzywa smażymy około 2 minut . Na końcu wkładamy , kurczaka , razem z jogurtem w którym się marynował i dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając ,żeby
Ogrodnik w podróżyTakie pierogi podawajcie okraszone cebulką przesmażoną na oleju z dodatkiem słodkiej papryki i kilku plasterków boczku. Smakują także (jak widzicie na zdjęciu) ze szczypiorkiem. Możecie podać pierogi inaczej, zrezygnować z boczku, zamiast tego polać danie lekko przesmażonymi pomidorkami koktajlowymi na klarowanym maśle, z cebulką lub bez. Składniki: Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody(...)łyżeczki soli 1/3 łyżeczki ostrej papryki Farsz: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych - zamiennie możecie użyć kilka pieczarek Przyprawy: bazylia, oregano, lubczyk, sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: składniki na ciasto mieszamy ze sobą, z tym że wodę dolewamy stopniowo do momentu powstania gładkiego i elastycznego ciasta, przygotuj farsz
Zasmakuj Kuchnikaszy gryczanej lub krakowskiej - 2 szklanki wody. Wodę zawsze delikatnie solimy. Składniki (dla 4 osób): 1 pierś z kurczaka 1 marchewka 6 średnich pieczarek 1 średnia cebula 1 czerwona papryka pół szklanki mrożonego zielonego groszku 200 g kaszy jęczmiennej opcjonalnie - kilka plasterków chili (będzie gorąco!;) przyprawy do kurczaka: kebab-gyros, pieprz ziołowy, lubczyk przyprawy do warzyw na patelni(...)ugniatam, obtaczam w przyprawach, odstawiam na noc (jeśli nie macie czasu odstawcie choć na godzinę, niech mięso przejdzie przyprawami), marchewkę obieram i kroję w cienkie talarki, cebulę w kostkę, paprykę w kostkę, dobrze umyte lub obrane pieczarki w talarki, rozgrzewam patelnię z łyżką oleju i łyżką masła, wrzucam na nią wszystkie warzywa i duszę pod przykryciem 8 minut
Zasmakuj Kuchniłyżki oleju rzepakowego 400 g ulubionej (tłustej) kiełbasy 200 g pieczarek 1,4 l bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka majeranku 250 g korniszonów 200 g papryki konserwowej 100 ml wody 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kiełbasę kroimy na 3-4 mm plasterki i razem z pokrojonymi(...)rozgrzanej oliwie. Całość zalewamy gorącym bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 min. Następnie dodajemy pokrojone ogórki i paprykę, podgrzewamy kilka minut. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do zupy, i ciągle mieszając, zagęszczamy. Do smaku zupę doprawiamy solą i pieprzem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchenszybki i smaczne danie obiadowe, nie wymaga dużo pracy, możemy je przyrządzić w każdej chwili. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki przyprawy do grosa 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 5-6 łyżek oleju Dodatkowo: Sos arabski łagodny Fanex Sposób przygotowania: Umyte piersi z kurczaka kroimy w średniej wielkości paski, do miski wlewamy olej, dodajemy przyprawę do grosa i paprykę
Bajeczna Kuchniakolacje. Oto przepis na pieczony omlet z warzywami prosto z San Escobar. Składniki 3 jajka 100 g zielonej fasolki szparagowej 50 ml mleka 1 opakowanie serka do smarowania ½ czerwonej papryki 3 pomidorki koktajlowe 1 szalotka kilka szczypt suszonej kolendry kilka szczypt tymianku kilka szczypt ziół prowansalskich sól pieprz świeżo mielony Fasolkę szparagową gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy(...)odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Jajka rozbijamy w miseczce, dodajemy serek, mleko i mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły. Paprykę kroimy w kostkę, szalotkę w piórka i dodajemy do masy jajecznej. Następnie łączmy z fasolką szparagową i doprawiamy solą, pieprzem, kolendrą, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Masę przelewamy do formy na tartę. Pomidorki koktajlowe kroimy w plasterki i układamy na wierzchu masy
My Chcemy JeśćSkładniki: * 1 opakowanie (250 g) tortellini z serem * 150 g sera feta * 1/2 puszki kukurydzy konserwowej * 1/2 puszki groszku konserwowego * 1/2 puszki czerwonej fasolki * 1 nieduża czerwona papryka * 1 słoik oliwek nadzianych pastą paprykową * sól, pierz do smaku * 1 i 1/2 łyżeczki majonezu Wykonanie: Tortellini ugotować według instrukcji na opakowaniu, zlać na sitku, wystudzić. Kukurydzę, groszek i fasolkę również odcedzić(...)sitku. Paprykę czerwoną pokroić w drobną kostkę a oliwki przekroić na pół, ser feta w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu, wymieszać. dodać majonez, sól (ostrożnie z doprawianiem solą, gdyż ser feta jest dość słony) i pieprzem, ponownie wymieszać. Odstawić na około 2 godzinki do lodówki
Zrób to smaczniedobre kilka lat obowiązkowo na święta, ale i także bez okazji. Polecam :) Składniki - 1 kg schabu bez kości - 3 łyżki cukru - 3 łyżki soli - czosnek mielony, majeranek, kminek mielony, papryka mielona Dodatkowo - do zawinięcia : pończocha lub kolanówka, gaza, płótno itp. Wykonanie Schab myję, oczyszczam z błonek,skórek i zbędnego tłuszczu, boczną polędwiczkę zostawiam, bo lubimy, ale można wyciąć. Osuszam(...)wodą, osuszam i nacieram solą. Tak natarty znów umieszczam na 24 godziny w lodówce. Po tym czasie schab płuczę z soli, osuszam i nacieram przyprawami: czosnkiem, majerankiem, kminkiem i papryką, wkładam do lodówki na kolejne 24 godziny. Po tym czasie przekładam obtoczony w przyprawach schab do kolanówki ( pończochy ) i suszę. Mięso suszę w temperaturze pokojowej , w lekko przewiewnym miejscu
Kuchnia z widokiem na ogródochotę na domowy fast food. Wystarczy kilka sosów, frytki i obiad gotowy. 600 g fileta z piersi kurczaka (1 podwójny) 1 duża cebula Przyprawa do mięsa Oregano Słodka czerwona papryka Ciasto: 2 jajka 0,5 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki mleka Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy w paseczki. Doprawiamy przyprawą do mięsa, oregano i słodką czerwoną papryką. Cebulę kroimy
VioletoweKucharzenie