krojenia, miskę, widelec, łyżkę, kubek lub miseczkę. Przygotuj składniki: 250 g tatara wołowego, ½ małej cebuli, 1 łyżkę oleju, kilka kropel przyprawy w płynie, pieprz czarny mielony, słodką lub ostrą paprykę mieloną, wodę mineralną. Mięso wołowe przełóż do miski. Jajko sparz i oddziel białko od żółtka. Żółtko przełóż do mięsa, a białko wykorzystaj w inny sposób. Cebulę obierz z łupinek, bardzo(...)drobno posiekaj i dodaj do mięsa. Do wołowiny dodaj olej, przyprawę w płynie, pieprz i paprykę. Całość dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj wodę mineralną – dodaj jej tyle, aby mięso nie było zbite i zwarte oraz dało się dobrze rozmieszać i połączyć z resztą składników. Gotowy tatar podawaj ze świeżym pieczywem i masłem
blog.moje-pasje.infoŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-10 Składniki: 12 cienkich plasterków sera żółtego, 150 g serka śmietankowego typu Almette, 1/2 średniej papryki, większa garść posiekanego szczypiorku, garść posiekanej natki pietruszki, 1/2 średniej czerwonej cebuli, pieprz. Dodatkowo: 24 kawałki szczypiorku do zawiązania roladek. Przygotowanie: Cebulę oraz paprykę drobno siekam. Wszystkie warzywa łączę
JejKuchniaPRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: Mała głów ka sałaty rzymskiej, puszka kukurydzy, średnia cebula czerwona, mała pierś z kurczaka, oregano, ostra papryka, curry, sól, mały jogurt naturalny, koperek suszony, 3 ząbki czosnku. Przygotowanie: Mięso kroję w kostkę, opró szam solą, oregano, papryką i curry. Podsmażam na oleju (ma być soczyste). Osączam
JejKuchniawiększe cukinie, 4 pomidory suszone, 4 łyżki oliwy (użyłam tej z pomidorów suszonych), 2 ząbki czosnku, majeranek, szczypta soli, szczypta tymianku, szczypta kolendry, szczypta bazylii, szczypta curry, ostra papryka, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki sosu sojowego, 1-2 łyżeczki vegety. Przygotowanie: O liwę mieszam z sosem sojowym, majerankiem, tymiankiem, kolendrą, bazylią, curry i papryką. Marynatą zalewam kurczaka, wkładam
JejKuchniaSkładniki: 1 kg zie mniaków, 60 dag kiełbasy, 2 większe cebule, 330 ml śmietany 18%, jajko, pęczek szczypiorku, 20 dag tartego sera żółtego, sól, pieprz, majeranek, odrobina rozmarynu, bazylia, papryka ostra, gałka muszkatołowa, łyżeczka posiekanego koperku . Przygotowanie: Ziemnia ki gotuję w osolonej wodzie, kroję w nieco grubsze plastry. Kiełbasę kroję w kostkę, cebulę siekam, podsmażam na odrobinie oleju(...)dodatkiem soli, majeranku i ostrej papryki. Szczypiorek siekam. Przygotowuję sos: śmietanę łączę z jajkiem, serem żółtym oraz przyprawami (gałką, solą, pieprzem, majerankiem, rozmarynem i bazylią). Naczynie żaroodporne smaruję tłuszczem (najlepiej masłem), układam warstwę ziemniaków, wylewam odrobinę sosu, posypuję 1/2 szczypiorku, wykładam kiełbasę. Układam kolejną warstwę ziemniaków, szczypiorek i kiełbasę. Zalewam pozostałym sosem, posypuję koperkiem. Całość zapiekam
JejKuchniapasta, doskonała do warzyw i ryb. W moździerzu rozgnieć 2 ząbki czosnku z 1/2 łyżeczki grubej soli. 2 łyżki oliwy wymieszaj z 1/2 ły żeczki mielonego kuminu, łyżeczką słodkiej papryki, szczyptą pieprzu Cayenne. Wymieszaj z czosnkiem, 3 łyżkami posiekanej kolendry, łyżką posiekanej natki, sokiem i skórką z 1/2 cytryny. CURRY: To najważniejsza mieszanka przypraw kuchni Dalekiego Wschodu. Nadaje się(...)warzyw, serów, mięs i ryb. Utrzyj razem: 2 łyżki ziaren kolendry, łyżkę kminu, łyżeczkę mielonej kurkumy, 4 nasiona kardamonu, 4 goździki, 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu i 3/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: Około 100 g makaronu nitki, większy pomidor, 1/4 średniej papryki czerwonej, 2 plasterki boczku, 2 plasterki sera żółtego, mała cebula, 2 jajka, mała garść posiekanego szczypiorku, szczypta soli i pieprzu, łyżeczka majeranku, szczypta rozmarynu, odrobina bazylii, łyżka masła. Przygotowanie: Makaron gotuję do mięk(...)kości. Boczek, cebulę oraz paprykę drobno siekam, podsmażam na maśle z dodatkiem przypraw. Pomidora sparzam, obieram ze skórki, drobno kroję, dodaję do warzyw, chwilę smażę. Następnie wkładam makaron i porwany na kawałki ser żółty. Mieszam i trzymam na małym ogniu do momentu rozpuszczenia sera. Dodaję jajka, mieszam, aż się zetną. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4 Składniki: 10 śr ednich ziemniaków, 3 większe ogórki kiszone, średnia papryka czerwona, jedna większa laska kiełbasy, średnia cebula, 520 g sosu spaghetti, bazylia, oregano, majeranek, sól, pieprz, 20-30 dag tartego sera żółte go. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie około 20-25 minut(...)kroję w grubsze plasterki. Ogórki obieram, wraz z papryką, kiełbasą i cebulą kroję w kostkę. Podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem przypraw (bez soli). Dodaję sos, dokładnie mieszam, chwilę razem gotuję. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Na dnie naczynia żaroodpornego wykładam warstwę ziemniaków, wylewam połowę sosu, układam kolejną warstwę ziemniaków i wlewam pozostały sos. Całość posypuję startym serem żółtym
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 19 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-10 Składniki: 1 kg m ięsa z łopatki, ostra papryka, sól, lubczyk, majeranek, 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, 40 dag pieczarek, około 800 ml bulionu, 2 małe cebule, 100 g topionego serka kremowego, 3 łyżki śmietany, 2 łyżeczki mąki łyżka(...)masła. Przygotowanie: Mięso kroję w większe kawałki, cebulę siekam. Podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem ostrej papryki, soli, szczypty lubczyku oraz majerankiem. Pieczarki kroję w plasterki, podsmażam na łyżce masła z dodatkiem soli. Mięso wraz z pieczarkami przekładam do garnka, dodaję listki laurowe i ziele angielskie, zalewam bulionem. Gotuję na wolnym ogniu około 40-50 minut (aż mięso
JejKuchniaILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 40 dag m ielonego, średnia cebula, 1/2 małej cebuli czerwonej, 1/2 pęczka szczypiorku, 1/2 kg pieczarek, łyżeczka soli, łyżeczka curry, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki lubczyku, 3 małe ząbki czosnku, 2-3 łyżki bułki tartej, 1/2 małej bułki (wcześniej namoczonej i odciśniętej), 2 łyżki masła, około 600 ml bulionu, płaska łyżka mąki(...)Cebulę białą siek am, pieczarki kroję w ćwiartki. Podsmażam na maśle z dodatkiem soli. Mięso mieszam z posiekaną czerwoną cebulą, szczypiorkiem i czosnkiem. Dodaję przyprawy: sól, curry, ostra papryka, majeranek i lubczyk. Dokładnie wyrabiam wraz z bułką i bułką tartą. Obsmażam na maśle na złoty kolor. Mięso warz z pieczarkami przekładam do garnka zalewam bulionem, gotuję na wolnym
JejKuchniaMINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 1-2 Składniki: 20 0 g polędwicy wieprzowej, rozmaryn, 5 ząbków czosnku, pieprz, sól, 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy, tymianek, papryka ostra, kilka listków świeżej bazylii (opcjonalnie), opakowanie mozzarelli, 3 płaskie łyżeczki śmietany, 450 g mrożonego szpin aku. Przygotowanie: Przygotowuję marynatę do mięsa: siekam drobno dwa ząbki czosnku, następnie mieszam(...)lodówki. Siekam pozostały czosnek. Roztapiam łyżkę masła, wrzucam czosnek, smażę do lekkiego zarumienienia się. Do czosnku wkładam szpinak, duszę z przyprawami (sól, pieprz, szczypta rozmarynu i tymianku oraz ostra papryka), do niemal całkowitego wyparowania wody. Dodaję śmietanę, mieszam. Mozzarellę kroję w drobną kostkę, bazylię rwę na mniejsze kawałki, wrzucam do szpinaku, mieszam. Pozostawiam na małym ogniu, co jakiś czas mieszając
JejKuchniaŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 30 dkg mielonego, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu, łyżeczka ostrej papryki, pół łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka majeranku, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżeczki posiekanej bazylii, 2 łyżeczki posiekanego koperku, jajko, łyżka bułki tartej
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 375 g ciasta francuskiego, 1/2 cukinii, 1/2 czerwonej papryki, 4 średnie pieczarki, 8 plastrów salami, 8 plastrów żółtego sera, 100-130 g fety, 5 kawałków papryczki jalapeno ze słoika (można zastąpić przyprawą chili lub pieprzem), bazylia, oregano, sól, ketchup, łyżka posiekanej bazylii(...)Przygotowanie: Cukinię myję, kroję w kostkę, dwa rodzaje papryki również. Pieczarki obieram kroję w ćwiartki. Warzywa podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem soli, oregano i bazylii. Ciasto smaruję ketchupem, rozkładam na nim 4 plastry sera, następnie salami, fetę pokrojoną w kostkę i podsmażone warzywa. Całość przykrywam pozostałym serem żółtym. Zapiekam około 20 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu posypuję
JejKuchniaSkładniki na kotleciki: 5 ja jek ugotowanych na twardo + jedno surowe, 40 dag pieczarek, mała marchewka, mała cebula, 2 łyżki masła, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, ostra papryka, 6 łyżek bułki tartej + do panierowania. Składniki na sos: 4 większe ogórki kiszone, mała cebula, 2 łyżki masła, około 2/4-3/4 szklanki bulionu (najlepiej warzywny, może być z kostki(...)mleka, łyżka mąki, pieprz. Dodatkowo: natka pietruszki. Przygotowanie: Pieczarki, ma rchew obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, podsmażam na maśle wraz z posiekaną cebulą z dodatkiem soli i papryki ostrej (do momentu wyparowania wody). Jajka również ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę z warzywami, natką, bułką tartą oraz jajkiem. Formuję nieduże pulpeciki, obtaczam w bułce. Smażę około
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 4 podudzi a z kurczaka, 2 duże ząbki czosnku, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka curry, łyżeczka tymianku, łyżeczka rozmarynu, łyżeczka bazylii, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 5 łyżek oleju, 10 ml sosu sojowego, 6 małych cebul, 10 małych ziemniaków, świeżo mielony pieprz i sól, 4 cienkie
JejKuchnia