kuchni. Składniki: - 100 gram ryżu długoziarnistego z dzikim - 1 puszka tuńczyka w oleju - sok z 1/2 cytryny, a nawet mniej - 2 małe czerwone buraki - 1 mała czerwona papryka - pęczek rzodkiewki (5-6 szt) - 1 czerwona cebula - łyżka masła - pęczek kopru - woda do gotowania buraków Przygotowanie: Buraki myjemy, ale nie obieramy. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez minut(...)maśle. Dodajemy utarte buraczki, mieszamy. W osobnym garnku gotujemy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. W misce mieszamy, podsmażone buraki, ryż, sok z cytryny, drobno pokrojoną paprykę i rzodkiewki, posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dokładamy tuńczyka i bardzo delikatnie mieszamy
Życie zaczyna się w kuchniszybkie śniadanie czy obiad do pracy, pewnie tak ponieważ ja też często szukam. Więc mam dzisiaj dla was propozycje sałatkowego lunch boxu. Składniki na 2 lunch boxy: 1 papryka czerwona 1 puszka tuńczyka w oleju 1/2 małej główki sałaty lodowej 4-5 krążków ananasa z puszki trochę soku z ananasa Przygotowanie: Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, a paprykę i ananasa
Życie zaczyna się w kuchnirazem;) Sami zobaczcie co przygotowałam... Składniki: 200 gram makaronu tagliatelle Pełne ziarno Lubella litry wody do ugotowania makaronu słoik sosu chili con carne Uncle Bens 1 papryka kawałek cukinii 2 pomidory 1 mała cebula mały kalafiorek lub kilka różyczek 3 łyżki oleju rzepakowego z dodatkiem bazylii sól, pieprz, świeża natka pietruszki kilka świeżych pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Makaron gotujemy(...)zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja gotowałam 8 minut we wrzącej wodzie. Paprykę i cukinię oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory kroimy w 8, a cebulkę siekamy. Kalafiora rozdzielamy na mniejsze różyczki. Kalafiora obgotowujemy we wrzątku do tzw. al dente. A pozostałe warzywa podsmażamy na oleju rzepakowym. Zalewamy sosem chili con carne, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron układamy na talerzu
Życie zaczyna się w kuchnibył miękki ale nie rozgotowany a do tego klejący. No i chyba mi się udało;)) Składniki: 200 gram ryżu do sushi 150 gram łososia wędzonego 1 ogórek szklarniowy 1 papryka 5 arkuszy nori - listki prasowanych alg morskich zalewa: 2 łyżki octu ryżowego 2 szczypty soli 2 łyżeczki cukru dodatkowo: mata bambusowa do zawijania sushi marynowany imbir sos sojowy pasta(...)Układamy warstwę ryżu, pozostawiając 1 cm wolego miejsca od góry i od dołu. Przy dolnej krawędzi ryżu możemy rozsmarować cieniutką warstwę wasabi i ułożyć kawałki łososia, ogórka i papryki. U mnie bez wasabi, dla mojego synka jest jeszcze za ostra. Zawijamy w taki sposób aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku rulonu, pozostawiając matę bambusową
Życie zaczyna się w kuchnipszennej + trochę do podsypywania 150 g masła 100 g kremowego twarożku u mnie o smaku łososia 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki chili 1 łyżeczka kminku mielonego 1 łyżeczka mielonego czosnku 250 g cebuli białej Przygotowanie: 2 duże cebule obieramy i siekamy w bardzo drobną kosteczkę. Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne(...)mniejsze części. Jedna część klasyczna, nie dodajemy nic. Druga część z kminkiem, więc dodajemy 1 łyżeczkę mielonego kminku. Trzecia część z chili, więc dodajemy 1 łyżeczkę papryki chili. Czwarta część z czosnkiem, więc dodajemy 1 łyżeczkę mielonego czosnku. Podsypując mąką wałkujemy każdą część na cienki placek - im cieniej tym lepiej. Foremką wycinamy małe ciasteczka i układmy je gęsto
Życie zaczyna się w kuchnizadowolona, dodatkowo moja wędlina powstała w przyspieszonym tempie, bez solanki i chłodzenia w lodówce. A więc 2 ha i możemy jeść;) Składniki: 1 kg piersi z kurczaka 1 mała papryka czerwona lub 1/2 dużej 100 gram żółtego sera sól pieprz do smaku Przygotowanie: Piersi z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Następnie mielimy lub drobno siekamy. Czerwoną paprykę również kroimy
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki: 2 kg żeberek 0,5 kg kapusty kiszonej 1 cebula 2 ząbki czosnku przyprawa do żeberek rozmayn świeży lub suszony słodka papryka pieprz cayenne liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka czarnego pieprzu Przygotowanie: Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę i nacieramy żeberka. Żeberka oprószamy przyprawą do żeberek, pieprzem cayenne oraz słodką(...)papryką. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i pokroić. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni obsmażamy żeberka na złoty kolor bez tłuszczu. Podsmażamy cebulę, dodajemy kapustę, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, podlewamy odrobiną wody. Dusimy kilka minut. Kapustę układamy w naczyniu żaroodpornym.Na kapuście układamy żeberka. Przykrywamy folią aluminiową, chyba że nasze naczynie posiada pokrywę
Życie zaczyna się w kuchnimarchewki, 1 pietruszkę, 1 pora, 1 cebulę, 5-10 dag wątroby wieprzowej, 5-10 ziarenek pieprzu czarnego, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz czarny mielony, słodką paprykę w proszku, bułkę tartą, ewentualnie5-6 łyżek masła roślinnego, tłuszcz do wysmarowania formy. Mięso umyj pod bieżącą wodą i ewentualnie usuń z niego ścięgna i pozostałości krwi. Przełóż(...)pokrój na mniejsze i zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodaj drobno pokrojoną cebulę, jajka i bułkę tartą. Całość dopraw do smaku solą, mielonym pieprzem i słodką papryką w proszku. Masę dokładnie wyrób. Gdy masa będzie za sucha, dodaj do niej parę łyżek wody spod gotowania mięsa i warzyw oraz masło lub masło roślinne. Keksówkę wysmaruj tłuszczem
blog.moje-pasje.infomięsa wieprzowego (np. łopatki), 1 niedużą cebulę, 1 czerstwą bułkę, 1-2 jajka, bułkę tarą, sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, opakowanie ciasta francuskiego, ewentualnie mleko. Mięso umyj, osusz i ewentualnie usuń ścięgna i pozostałości krwi. Następnie mięso pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Jajka sparz(...)zmielonego mięsa wbij jajko i dodaj posiekaną cebulę i namoczoną bułkę. Dosyp także tyle bułki tartej, aby mięso nabrało odpowiedniej konsystencji. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką i dokładnie wyrób dłońmi. Jeśli jednak dodasz zbyt dużo bułki tartej i masa będzie zbyt twarda i zbita, wystarczy, że dolejesz do mielonego trochę przegotowanej wody i ponownie dobrze wymieszasz
blog.moje-pasje.infowagę kuchenną, widelec, łyżkę, szklankę, papierowe ręczniki, łopatki do obracania Przygotuj składniki (20 porcji): 1 kg filetów z dowolnej ryby, 2 duże cebule, 1 słoik ogórków konserwowych, 1 słoik papryki konserwowej, przyprawę warzywną, mąkę, bułkę tartą, 3 jajka, olej, Zalewa: 2 szklanki wody, 1/2 szklanki oleju, mały koncentrat pomidorowy, 4 łyżki ketchupu, 4 łyżki cukru, 4 łyżki octu, sól, pieprz(...)potrawy wstaw je do lodówki, aby się rozmroziły. Filety rybne umyj, osusz i ewentualnie podziel na mniejsze porcje. Każdy kawałek oprósz przyprawą uniwersalną i odstaw na chwilę. Ogórki i paprykę przełóż na sitko. Odsączone warzywa pokrój w słupki lub w kostkę. Cebule obierz z łupinek i pokrój w drobną kostkę lub posiekaj. Jajka sparz, wbij do miski i roztrzep widelcem
blog.moje-pasje.infokarkówki (lub innego mięsa wieprzowego), 4 jajka, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 5 łyżek oleju, 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę słodkiej papryki mielonej, 2 cebule, olej do smażenia. Karkówkę umyj i osusz. Usuń z niej nadmiar tłuszczu i ewentualne pozostałości krwi i błon. Pokrój ją w bardzo drobną kostkę (o boku mniej(...)łupinek, drobno posiekaj i dodaj ją do mięsa. Jajka sparz i wbij do miski z karkówką i cebulą. Do mięsa dodaj mąką ziemniaczaną, olej oraz wszystkie przyprawy (sól, pieprz, paprykę i przyprawę uniwersalną). Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 2 dni. Zamarynowaną karkówkę wyjmij z lodówki. Na patelni rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz nakładaj niewielki porcje mięsnej masy
blog.moje-pasje.infodużą miskę odporną na działanie wysokiej temperatury, garnek, słoiki, chochlę. Przygotuj składniki: 1,5 szklanki octu, 1,5 szklanki cukru, 1 szklankę wody, 2 łyżeczki curry, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżki soli, 2,5 kg ogórków, 3 średnie cebule. Do garnka wlej wodę i ocet. Do płynu wsyp cukier. Całość postaw na gazie i zagotuj(...)wrzącej zalewy dodaj pozostałe przyprawy, tj. sól, pieprz, paprykę i curry. Słoiki umyj, wyparz wrzątkiem i osusz. Ogórki umyj i pokrój na ćwiartki, ósemki lub w plasterki. Cebule obierz z łupinek i pokrój w piórka. Ogórki i cebule przełóż do miski, zalej zalewą i dokładnie wymieszaj. Całość odstaw na mniej więcej 3 godziny (w tym czasie ogórki powinny puścić
blog.moje-pasje.infomiseczkę, ewentualnie płaski talerz. Przygotuj składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatki), 2 nieduże cebule, 1 czerstwą bułkę, 1-2 jajka, bułkę tarą, sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, tłuszcz do smażenia, ewentualnie mleko, kubek śmietany, garść suszonych grzybów, garść suszonej włoszczyzny. Mięso umyj, osusz i ewentualnie usuń ścięgna i pozostałości krwi. Następnie mięso pokrój na mniejsze kawałki i zmiel(...)zmielonego mięsa wbij jajko i dodaj posiekaną cebulę i namoczoną bułkę. Dosyp także tyle bułki tartej, aby mięso nabrało odpowiedniej konsystencji. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką i dokładnie wyrób dłońmi. Jeśli jednak dodasz zbyt dużo bułki tartej i masa będzie zbyt twarda i zbita, wystarczy, że dolejesz do mielonego trochę przegotowanej wody i ponownie dobrze wymieszać
blog.moje-pasje.info