przekąsek. Jajka w majonezie Przygotuj garnek, łyżkę, 2 łyżeczki, nóż i deskę do krojenia, płaski talerz, durszlak. Przygotuj składniki: jajka, majonez, cienki szczypiorek, ewentualnie czarny pieprz grubo mielony, czerwoną paprykę mieloną (ostrą lub słodką) W jajka ugotuj na twardo. Wyjmij je na durszlak i przelej zimną wodą. Jajka obierz ze skorupek i przekrój wzdłuż na pól. Szczypiorek umyj i drobno(...)Jajka ułóż na talerzu przeciętą stroną do góry. Na wierzch nałóż majonez (za pomocą dwóch łyżeczek do herbaty można nadać majonezowi kształt wrzeciona). Całość oprósz szczypiorkiem lub pieprzem bądź papryką
blog.moje-pasje.infokrojenia, miskę, widelec, łyżkę, kubek lub miseczkę. Przygotuj składniki: 250 g tatara wołowego, ½ małej cebuli, 1 łyżkę oleju, kilka kropel przyprawy w płynie, pieprz czarny mielony, słodką lub ostrą paprykę mieloną, wodę mineralną. Mięso wołowe przełóż do miski. Jajko sparz i oddziel białko od żółtka. Żółtko przełóż do mięsa, a białko wykorzystaj w inny sposób. Cebulę obierz z łupinek, bardzo(...)drobno posiekaj i dodaj do mięsa. Do wołowiny dodaj olej, przyprawę w płynie, pieprz i paprykę. Całość dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj wodę mineralną – dodaj jej tyle, aby mięso nie było zbite i zwarte oraz dało się dobrze rozmieszać i połączyć z resztą składników. Gotowy tatar podawaj ze świeżym pieczywem i masłem
blog.moje-pasje.infoŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-10 Składniki: 12 cienkich plasterków sera żółtego, 150 g serka śmietankowego typu Almette, 1/2 średniej papryki, większa garść posiekanego szczypiorku, garść posiekanej natki pietruszki, 1/2 średniej czerwonej cebuli, pieprz. Dodatkowo: 24 kawałki szczypiorku do zawiązania roladek. Przygotowanie: Cebulę oraz paprykę drobno siekam. Wszystkie warzywa łączę
JejKuchniaPRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: Mała głów ka sałaty rzymskiej, puszka kukurydzy, średnia cebula czerwona, mała pierś z kurczaka, oregano, ostra papryka, curry, sól, mały jogurt naturalny, koperek suszony, 3 ząbki czosnku. Przygotowanie: Mięso kroję w kostkę, opró szam solą, oregano, papryką i curry. Podsmażam na oleju (ma być soczyste). Osączam
JejKuchniawiększe cukinie, 4 pomidory suszone, 4 łyżki oliwy (użyłam tej z pomidorów suszonych), 2 ząbki czosnku, majeranek, szczypta soli, szczypta tymianku, szczypta kolendry, szczypta bazylii, szczypta curry, ostra papryka, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki sosu sojowego, 1-2 łyżeczki vegety. Przygotowanie: O liwę mieszam z sosem sojowym, majerankiem, tymiankiem, kolendrą, bazylią, curry i papryką. Marynatą zalewam kurczaka, wkładam
JejKuchniaSkładniki: 1 kg zie mniaków, 60 dag kiełbasy, 2 większe cebule, 330 ml śmietany 18%, jajko, pęczek szczypiorku, 20 dag tartego sera żółtego, sól, pieprz, majeranek, odrobina rozmarynu, bazylia, papryka ostra, gałka muszkatołowa, łyżeczka posiekanego koperku . Przygotowanie: Ziemnia ki gotuję w osolonej wodzie, kroję w nieco grubsze plastry. Kiełbasę kroję w kostkę, cebulę siekam, podsmażam na odrobinie oleju(...)dodatkiem soli, majeranku i ostrej papryki. Szczypiorek siekam. Przygotowuję sos: śmietanę łączę z jajkiem, serem żółtym oraz przyprawami (gałką, solą, pieprzem, majerankiem, rozmarynem i bazylią). Naczynie żaroodporne smaruję tłuszczem (najlepiej masłem), układam warstwę ziemniaków, wylewam odrobinę sosu, posypuję 1/2 szczypiorku, wykładam kiełbasę. Układam kolejną warstwę ziemniaków, szczypiorek i kiełbasę. Zalewam pozostałym sosem, posypuję koperkiem. Całość zapiekam
JejKuchniapasta, doskonała do warzyw i ryb. W moździerzu rozgnieć 2 ząbki czosnku z 1/2 łyżeczki grubej soli. 2 łyżki oliwy wymieszaj z 1/2 ły żeczki mielonego kuminu, łyżeczką słodkiej papryki, szczyptą pieprzu Cayenne. Wymieszaj z czosnkiem, 3 łyżkami posiekanej kolendry, łyżką posiekanej natki, sokiem i skórką z 1/2 cytryny. CURRY: To najważniejsza mieszanka przypraw kuchni Dalekiego Wschodu. Nadaje się(...)warzyw, serów, mięs i ryb. Utrzyj razem: 2 łyżki ziaren kolendry, łyżkę kminu, łyżeczkę mielonej kurkumy, 4 nasiona kardamonu, 4 goździki, 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu i 3/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: Około 100 g makaronu nitki, większy pomidor, 1/4 średniej papryki czerwonej, 2 plasterki boczku, 2 plasterki sera żółtego, mała cebula, 2 jajka, mała garść posiekanego szczypiorku, szczypta soli i pieprzu, łyżeczka majeranku, szczypta rozmarynu, odrobina bazylii, łyżka masła. Przygotowanie: Makaron gotuję do mięk(...)kości. Boczek, cebulę oraz paprykę drobno siekam, podsmażam na maśle z dodatkiem przypraw. Pomidora sparzam, obieram ze skórki, drobno kroję, dodaję do warzyw, chwilę smażę. Następnie wkładam makaron i porwany na kawałki ser żółty. Mieszam i trzymam na małym ogniu do momentu rozpuszczenia sera. Dodaję jajka, mieszam, aż się zetną. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4 Składniki: 10 śr ednich ziemniaków, 3 większe ogórki kiszone, średnia papryka czerwona, jedna większa laska kiełbasy, średnia cebula, 520 g sosu spaghetti, bazylia, oregano, majeranek, sól, pieprz, 20-30 dag tartego sera żółte go. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie około 20-25 minut(...)kroję w grubsze plasterki. Ogórki obieram, wraz z papryką, kiełbasą i cebulą kroję w kostkę. Podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem przypraw (bez soli). Dodaję sos, dokładnie mieszam, chwilę razem gotuję. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Na dnie naczynia żaroodpornego wykładam warstwę ziemniaków, wylewam połowę sosu, układam kolejną warstwę ziemniaków i wlewam pozostały sos. Całość posypuję startym serem żółtym
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 19 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-10 Składniki: 1 kg m ięsa z łopatki, ostra papryka, sól, lubczyk, majeranek, 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, 40 dag pieczarek, około 800 ml bulionu, 2 małe cebule, 100 g topionego serka kremowego, 3 łyżki śmietany, 2 łyżeczki mąki łyżka(...)masła. Przygotowanie: Mięso kroję w większe kawałki, cebulę siekam. Podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem ostrej papryki, soli, szczypty lubczyku oraz majerankiem. Pieczarki kroję w plasterki, podsmażam na łyżce masła z dodatkiem soli. Mięso wraz z pieczarkami przekładam do garnka, dodaję listki laurowe i ziele angielskie, zalewam bulionem. Gotuję na wolnym ogniu około 40-50 minut (aż mięso
JejKuchniaILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 40 dag m ielonego, średnia cebula, 1/2 małej cebuli czerwonej, 1/2 pęczka szczypiorku, 1/2 kg pieczarek, łyżeczka soli, łyżeczka curry, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki lubczyku, 3 małe ząbki czosnku, 2-3 łyżki bułki tartej, 1/2 małej bułki (wcześniej namoczonej i odciśniętej), 2 łyżki masła, około 600 ml bulionu, płaska łyżka mąki(...)Cebulę białą siek am, pieczarki kroję w ćwiartki. Podsmażam na maśle z dodatkiem soli. Mięso mieszam z posiekaną czerwoną cebulą, szczypiorkiem i czosnkiem. Dodaję przyprawy: sól, curry, ostra papryka, majeranek i lubczyk. Dokładnie wyrabiam wraz z bułką i bułką tartą. Obsmażam na maśle na złoty kolor. Mięso warz z pieczarkami przekładam do garnka zalewam bulionem, gotuję na wolnym
JejKuchniaMINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 1-2 Składniki: 20 0 g polędwicy wieprzowej, rozmaryn, 5 ząbków czosnku, pieprz, sól, 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy, tymianek, papryka ostra, kilka listków świeżej bazylii (opcjonalnie), opakowanie mozzarelli, 3 płaskie łyżeczki śmietany, 450 g mrożonego szpin aku. Przygotowanie: Przygotowuję marynatę do mięsa: siekam drobno dwa ząbki czosnku, następnie mieszam(...)lodówki. Siekam pozostały czosnek. Roztapiam łyżkę masła, wrzucam czosnek, smażę do lekkiego zarumienienia się. Do czosnku wkładam szpinak, duszę z przyprawami (sól, pieprz, szczypta rozmarynu i tymianku oraz ostra papryka), do niemal całkowitego wyparowania wody. Dodaję śmietanę, mieszam. Mozzarellę kroję w drobną kostkę, bazylię rwę na mniejsze kawałki, wrzucam do szpinaku, mieszam. Pozostawiam na małym ogniu, co jakiś czas mieszając
JejKuchniaŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 30 dkg mielonego, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu, łyżeczka ostrej papryki, pół łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka majeranku, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżeczki posiekanej bazylii, 2 łyżeczki posiekanego koperku, jajko, łyżka bułki tartej
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 375 g ciasta francuskiego, 1/2 cukinii, 1/2 czerwonej papryki, 4 średnie pieczarki, 8 plastrów salami, 8 plastrów żółtego sera, 100-130 g fety, 5 kawałków papryczki jalapeno ze słoika (można zastąpić przyprawą chili lub pieprzem), bazylia, oregano, sól, ketchup, łyżka posiekanej bazylii(...)Przygotowanie: Cukinię myję, kroję w kostkę, dwa rodzaje papryki również. Pieczarki obieram kroję w ćwiartki. Warzywa podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem soli, oregano i bazylii. Ciasto smaruję ketchupem, rozkładam na nim 4 plastry sera, następnie salami, fetę pokrojoną w kostkę i podsmażone warzywa. Całość przykrywam pozostałym serem żółtym. Zapiekam około 20 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu posypuję
JejKuchniaSkładniki na kotleciki: 5 ja jek ugotowanych na twardo + jedno surowe, 40 dag pieczarek, mała marchewka, mała cebula, 2 łyżki masła, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, ostra papryka, 6 łyżek bułki tartej + do panierowania. Składniki na sos: 4 większe ogórki kiszone, mała cebula, 2 łyżki masła, około 2/4-3/4 szklanki bulionu (najlepiej warzywny, może być z kostki(...)mleka, łyżka mąki, pieprz. Dodatkowo: natka pietruszki. Przygotowanie: Pieczarki, ma rchew obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, podsmażam na maśle wraz z posiekaną cebulą z dodatkiem soli i papryki ostrej (do momentu wyparowania wody). Jajka również ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę z warzywami, natką, bułką tartą oraz jajkiem. Formuję nieduże pulpeciki, obtaczam w bułce. Smażę około
JejKuchnia