papryka - 32566 przepisów (strona:748/2172)

Warzywa zapiekane w kremowym sosie 106

szklanki żółtego sera Sos: 1,5 szklanki mleka 3,2% 100 g kremowego serka topionego 1,5 łyżki mąki pszennej Sól Pieprz Szczypta gałki muszkatołowej Ostra czerwona papryka Masło do formy Ziemniaki obieramy, gotujemy na pół miękko w osolonej wodzie. Tak samo robimy z kalafiorem i kalerosse. Wszystkie warzywa odcedzamy na durszlaku.  Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach(...)żółty ser. W garnku gotujemy mleko. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Zmniejszamy ogień. Gdy mleko zacznie gęstnieć dodajemy małe kawałeczki serka topionego. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czerwoną papryką. Sosem zalewamy warzywa. Zapiekamy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 25 minut. Po upieczeniu możemy udekorować pomidorkami koktajlowymi i natka pietruszki

VioletoweKucharzenie
Indyk w kokosowym curry (wolnowar) 333

żałujcie soli, długo gotowane potrawy mają tą tendencję, że wychodzą zdecydowanie mniej słone niż przygotowywane tradycyjną metodą. Składniki: 1kg piersi z indyka (dostosuj do wielkości swojego wolnowaru) papryka chili/jalapeno drobno posiekana 6 ząbków czosnku puszka mleka kokosowego 1 drobno pokrojona czerwona papryka 3 łyżki bazylii (suszonej) 1 łyżeczka imbiru sól i pieprz do smaku 2 łyżki curry 1 łyżeczka chilli

PaleoLife
OBIAD Z WORKA 172

porcje) 6 podudzi z kurczaka 2 marchewki 2-3 ziemniaki 1 limonka 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki szałwii 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta imbiru 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz 2 worki do pieczenia Wykonanie: Limonkę sparzamy i ścieramy z niej skórkę. W kubku mieszamy oliwę z oliwek z sokiem z limonki(...)przyprawami: solą, pieprzem, imbirem, papryką słodką, rozmarynek, tymiankiem, majerankiem i szałwią.  Marchewki i ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w grubsze słupki. Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Do każdego worka wkładamy po 3 podudzia z kurczaka, połowę pokrojonych ziemniaków i marchewek oraz połowę startej skórki z limonki. Dodajemy połowę przygotowanego sosu ziołowego. Worki zamykamy i wszystko

Kuchnia MagdaLeny
Kurczak zapiekany z fetą i szpinakiem 110

mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 100 g sera feta 1 mała cebula olej do smażenia 2 łyżki masła 2 łyżeczki czosnku granulowanego szczypta soli 3 łyżeczki słodkiej papryki Szpinak rozmrozić i odlać nadmiar wody. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę. Dodać szpinak. Doprawić solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Dodać pokrojoną fetę i smażyć(...)włókien formując kieszonki. Jeśli piersi są bardzo duże można przekroić je na dwie mniejsze części. Do środka kieszonki włożyć farsz ze szpinaku. Nacięcie zamknąć wykałaczkami. Kurczaka posypać granulowanym czosnkiem, papryką i solą. Nagrzać piekarnik do 200°C. Włożyć kurczaka do formy posmarowanej masłem. Na wierzch mięsa również położyć kawałek masła. Piec około 20 minut. Po tym czasie przekręcić na drugą

Bullio
Pierś kurczaka zapiekana z jogurtem greckim i mozzarellą 114

Delikatny kurczak pod jogurtową pierzynką posypaną szczypiorkiem. Szybkie do wykonania danie obiadowe. mięso z piersi kurczaka (ok. 500 g) 500 ml jogurtu greckiego kilka łyżeczek suszonej papryki 10 – 15 pomidorów koktajlowych 2 łyżki miodu szczypta soli szczypta pieprzu 2 łyżeczki oregano kilka łyżek oliwy pół pęczka szczypiorku 1 kula mozzarelli pół szklanki mąki Kilka godzin przed pieczeniem kurczaka zamarynować(...)Piersi pokroić na dość cienkie plastry, posypać solą i papryką. Obtoczyć w oliwie a następnie w mące. Jogurt wymieszać z miodem. Dodać 2 łyżki oliwy. Kurczaka włożyć do przygotowanego jogurtu. Naczynie przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 210°C. Kurczaka wraz z jogurtową zalewą przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę

Bullio
Sałatka z pieczonym indykiem 180

ulubionych sałat 10 pomidorów koktajlowych 1/2 ogórka 150 g sera feta 1/2 czerwonej cebuli Sos: 150 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki Mięso oczyścić, pokroić na cienkie filety i natrzeć oliwą oraz przyprawą do gyrosa. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut. Następnie pokroić na cienkie plastry(...)Pokroić fetę, pomidory, cebulę oraz ogórka. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, musztardą oraz papryką w proszku. Na talerzach wyłożyć sałatę, pokrojone warzywa i indyka. Całość polać sosem

Bullio
Roladki drobiowe z żurawiną i oscypkiem 105

dobrze komponujące się z rozmarynem i białym winem. mięso z piersi kurczaka (około 500 g) 1 szklanka suszonej żurawiny 1/2 średniej wielkości oscypka 2 gałązki rozmarynu 3 łyżeczki suszonej papryki 1,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonego czosnku 3 łyżeczki soli 3/4 szklanki białego wina oliwa (do smażenia) Piersi z kurczaka oczyścić i naciąć wzdłuż. Każdą pierś rozbić tłuczkiem(...)mięsa uważając aby nie rozdzielić przekrojonych części. Mięso natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem oraz papryką. Ser pokroić w paski a rozmaryn drobno posiekać. Żurawinę zalać gorącą wodą i zostawić na kilka minut, następnie odlać wodę. Na środku każdego kawałka mięsa ułożyć oscypek, żurawinę (wykorzystać około 1/2 szklanki) oraz rozmaryn (zużyć 1 gałązkę). Całość zwinąć ciasno w roladkę i nakłuć wykałaczkami

Bullio
Karkówka pieczona w jabłkach 185

przykryciem są bardzo soczyste i o pięknym aromacie. Składniki: 2 kg karkówki (karczku) 4 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, majeranek, oregano, lubczyk, słodka i ostra papryka - do smaku (nie żałować ziół i papryki) 4 liście laurowe, 3 ziela angielskie kilka łyżek oleju 3/4 szklanki gorącej wody 3 obrane i wydrylowane jabłka pokrojone w ćwiartki Przygotowanie

Zasmakuj Kuchni
Pierogi ruskie nowocześnie 15128

Uprzednio ugotowane ziemniaki i ser wymieszać widelcem, następnie zmielić przez maszynkę do mięsa, albo przepuścić przez praskę. Pomidory drobno pokroić. Do ziemniaków i sera dodać pomidory, cebulę, doprawić bazylią, papryką ostrą, papryką słodką. Ciasto rozwałkować na 2 mm i szklanką wykrawać kółeczka. Nakładać farsz i ulepić pierożki. Gotować we wrzącej wodzie do wypłynięcia, podawać ugotowane albo podsmażone na patelni

Delusional Trine
Karkówka w jasnym piwie 136

zimnego piwa smakuje najlepiej! Karkówkę piekłam aż przez 2,5 godziny w glinianym garnku Gjuwecz . Składniki: 1,5kg karkówki 2 duże cebule 500ml jasnego piwa 100ml wody 3 łyżki papryki słodkiej sól, pieprz główka czosnku pęczek natki pietruszki  pęczek szczypiorku Karkówkę tniemy na grube plastry, mocno nacieramy papryką słodką oraz solą i pieprzem, przekładamy do miski i posypujemy natką

Gotowanie i blogowanie
Słony torcik czyli sałatka na krakersach 414

łyżek majonezu • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym • 4 łyżki keczupu • sól, pieprz do smaku • 2 opakowania serka Filadelfia Dekoracja • 8 plastrów sera białego Capresi • kawałek papryki zielonej i czerwonej • koperek, pietruszka, pęczek szczypiorku • 1 marchewka   Wykonanie: • Na płaskim talerzu lub tacy rozłożyć obok siebie 20 sztuk krakersów, 5×4 sztuki. Każdy posmarować cienko(...)podaniem udekorować sałatkę zwijając plastry sera białego w tubki. Do każdej tubki włożyć różę z marchewki wyciętą strugaczką do warzyw. • Udekorować zieleniną i papryką. Podsumowując warstwy sałatki od dołu to: • krakersy posmarowane majonezem • ser żółty • krakersy posmarowane majonezem • tuńczyk z keczupem • krakersy • białka z majonezem i serkiem • starte żółtka

To co kocham
Pstrąg tęczowy zapiekany w migdałach 231

dzień i od święta zachwyci domowników oraz gości. Gorąco polecam i życzę smacznego. Zapraszam na inne przepisy z wykorzystaniem pstrąga znajdujące się na blogu: Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną Wydrukuj przepis The post Pstrąg tęczowy zapiekany w migdałach appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Pasta z wędzonego twarogu i groszku 234

który złagodziłam jogurtem naturalnym o zielonym groszkiem. Składniki 1 twaróg wędzony ok. 100 g jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku 4 łyżki groszku tradycyjnego firmy Bonduelle szczypiorek biały pieprz papryka słodka w proszku 1. Twaróg rozdrabniamy, wrzucamy do malaksera. 2. Dodajemy groszek, czosnek oraz poszatkowany szczypiorek. 3. Składniki miksujemy dolewając stopniowo jogurt. 4. Kiedy uzyskamy odpowiednią konsystencję, doprawiamy pastę białym(...)pieprzem oraz papryką słodką w proszku. Smacznego życzy Kategoria: Inne , Przepisy , śniadania i kolacje Tagged: Bonduelle , czosnek , groszek , jogurt , na szybko , na śniadanie , pasta , szczypior , twaróg wędzony

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Uszka z soczewicą i pieczarkami 133

twardsze.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem Przepis: Składniki:  przepis na ciasto :  ciasto na uszka 1 szklanka zielonej soczewicy 500 g pieczarek 3 cebule sól , pieprz, papryka słodka, suszona włoszczyzna, zioła prowansalskie,  olej do smażenia   Wykonanie: 1. Przygotowujemy ciasto na uszka podane w linku powyżej. 2. 1 szklankę soczewicy dokładnie płuczemy i zalewamy 2 szklankami(...)smażymy całość, do całkowitego wyparowania wody z pieczarek. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.  6. Ugotowaną soczewicę miksujemy do soczewicy dodajemy smażone pieczarki z cebulą.  Całość doprawiamy słodką papryką, ziołami prowansalskimi, suszoną włoszczyzną i solą i pieprzem. Tak aby smaki nam odpowiadamy.  Możemy dodać również innych ziół.  Farsz dokładnie mieszamy.  7. Rozwałkujemy ciasto i robimy

Mój pomysł na
Zupa z ciecierzycą soczewicą i ryżem 140

średnia cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju z pestek winogron - 1/2 łyżeczki cynamonu - 2 łyżeczki ziaren kolendry - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżki świeżej kolendry - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki chili w proszku - sól, pieprz czarny świeżo mielony do smaku Przygotowanie: Marokańska zupa z soczewicą i ciecierzycą to prawdziwa eksplozja smaków i aromatów. Pikantna i gęsta. Na oleju(...)podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy cynamon, chili, posiekany czosnek, słodką paprykę i utłuczone w moździerzu ziarna kolendry. Chwilę podsmażamy do połączenia się aromatów. Dodajemy pomidory z puszki i 2 łyżeczki cukru. Zalewamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy ryż i soczewicę. Gotujemy około 10-15 minut. Chwilę przed końcem gotowania dodać odsączoną i przepłukaną ciecierzycę

Życie zaczyna się w kuchni

Proponowane wyszukiwania