szybkie śniadanie czy obiad do pracy, pewnie tak ponieważ ja też często szukam. Więc mam dzisiaj dla was propozycje sałatkowego lunch boxu. Składniki na 2 lunch boxy: 1 papryka czerwona 1 puszka tuńczyka w oleju 1/2 małej główki sałaty lodowej 4-5 krążków ananasa z puszki trochę soku z ananasa Przygotowanie: Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, a paprykę i ananasa
Życie zaczyna się w kuchnirazem;) Sami zobaczcie co przygotowałam... Składniki: 200 gram makaronu tagliatelle Pełne ziarno Lubella litry wody do ugotowania makaronu słoik sosu chili con carne Uncle Bens 1 papryka kawałek cukinii 2 pomidory 1 mała cebula mały kalafiorek lub kilka różyczek 3 łyżki oleju rzepakowego z dodatkiem bazylii sól, pieprz, świeża natka pietruszki kilka świeżych pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Makaron gotujemy(...)zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja gotowałam 8 minut we wrzącej wodzie. Paprykę i cukinię oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory kroimy w 8, a cebulkę siekamy. Kalafiora rozdzielamy na mniejsze różyczki. Kalafiora obgotowujemy we wrzątku do tzw. al dente. A pozostałe warzywa podsmażamy na oleju rzepakowym. Zalewamy sosem chili con carne, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron układamy na talerzu
Życie zaczyna się w kuchnibył miękki ale nie rozgotowany a do tego klejący. No i chyba mi się udało;)) Składniki: 200 gram ryżu do sushi 150 gram łososia wędzonego 1 ogórek szklarniowy 1 papryka 5 arkuszy nori - listki prasowanych alg morskich zalewa: 2 łyżki octu ryżowego 2 szczypty soli 2 łyżeczki cukru dodatkowo: mata bambusowa do zawijania sushi marynowany imbir sos sojowy pasta(...)Układamy warstwę ryżu, pozostawiając 1 cm wolego miejsca od góry i od dołu. Przy dolnej krawędzi ryżu możemy rozsmarować cieniutką warstwę wasabi i ułożyć kawałki łososia, ogórka i papryki. U mnie bez wasabi, dla mojego synka jest jeszcze za ostra. Zawijamy w taki sposób aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku rulonu, pozostawiając matę bambusową
Życie zaczyna się w kuchnipszennej + trochę do podsypywania 150 g masła 100 g kremowego twarożku u mnie o smaku łososia 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki chili 1 łyżeczka kminku mielonego 1 łyżeczka mielonego czosnku 250 g cebuli białej Przygotowanie: 2 duże cebule obieramy i siekamy w bardzo drobną kosteczkę. Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne(...)mniejsze części. Jedna część klasyczna, nie dodajemy nic. Druga część z kminkiem, więc dodajemy 1 łyżeczkę mielonego kminku. Trzecia część z chili, więc dodajemy 1 łyżeczkę papryki chili. Czwarta część z czosnkiem, więc dodajemy 1 łyżeczkę mielonego czosnku. Podsypując mąką wałkujemy każdą część na cienki placek - im cieniej tym lepiej. Foremką wycinamy małe ciasteczka i układmy je gęsto
Życie zaczyna się w kuchnizadowolona, dodatkowo moja wędlina powstała w przyspieszonym tempie, bez solanki i chłodzenia w lodówce. A więc 2 ha i możemy jeść;) Składniki: 1 kg piersi z kurczaka 1 mała papryka czerwona lub 1/2 dużej 100 gram żółtego sera sól pieprz do smaku Przygotowanie: Piersi z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Następnie mielimy lub drobno siekamy. Czerwoną paprykę również kroimy
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki: 2 kg żeberek 0,5 kg kapusty kiszonej 1 cebula 2 ząbki czosnku przyprawa do żeberek rozmayn świeży lub suszony słodka papryka pieprz cayenne liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka czarnego pieprzu Przygotowanie: Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę i nacieramy żeberka. Żeberka oprószamy przyprawą do żeberek, pieprzem cayenne oraz słodką(...)papryką. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i pokroić. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni obsmażamy żeberka na złoty kolor bez tłuszczu. Podsmażamy cebulę, dodajemy kapustę, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, podlewamy odrobiną wody. Dusimy kilka minut. Kapustę układamy w naczyniu żaroodpornym.Na kapuście układamy żeberka. Przykrywamy folią aluminiową, chyba że nasze naczynie posiada pokrywę
Życie zaczyna się w kuchnimarchewki, 1 pietruszkę, 1 pora, 1 cebulę, 5-10 dag wątroby wieprzowej, 5-10 ziarenek pieprzu czarnego, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz czarny mielony, słodką paprykę w proszku, bułkę tartą, ewentualnie5-6 łyżek masła roślinnego, tłuszcz do wysmarowania formy. Mięso umyj pod bieżącą wodą i ewentualnie usuń z niego ścięgna i pozostałości krwi. Przełóż(...)pokrój na mniejsze i zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodaj drobno pokrojoną cebulę, jajka i bułkę tartą. Całość dopraw do smaku solą, mielonym pieprzem i słodką papryką w proszku. Masę dokładnie wyrób. Gdy masa będzie za sucha, dodaj do niej parę łyżek wody spod gotowania mięsa i warzyw oraz masło lub masło roślinne. Keksówkę wysmaruj tłuszczem
blog.moje-pasje.infomięsa wieprzowego (np. łopatki), 1 niedużą cebulę, 1 czerstwą bułkę, 1-2 jajka, bułkę tarą, sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, opakowanie ciasta francuskiego, ewentualnie mleko. Mięso umyj, osusz i ewentualnie usuń ścięgna i pozostałości krwi. Następnie mięso pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Jajka sparz(...)zmielonego mięsa wbij jajko i dodaj posiekaną cebulę i namoczoną bułkę. Dosyp także tyle bułki tartej, aby mięso nabrało odpowiedniej konsystencji. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką i dokładnie wyrób dłońmi. Jeśli jednak dodasz zbyt dużo bułki tartej i masa będzie zbyt twarda i zbita, wystarczy, że dolejesz do mielonego trochę przegotowanej wody i ponownie dobrze wymieszasz
blog.moje-pasje.infowagę kuchenną, widelec, łyżkę, szklankę, papierowe ręczniki, łopatki do obracania Przygotuj składniki (20 porcji): 1 kg filetów z dowolnej ryby, 2 duże cebule, 1 słoik ogórków konserwowych, 1 słoik papryki konserwowej, przyprawę warzywną, mąkę, bułkę tartą, 3 jajka, olej, Zalewa: 2 szklanki wody, 1/2 szklanki oleju, mały koncentrat pomidorowy, 4 łyżki ketchupu, 4 łyżki cukru, 4 łyżki octu, sól, pieprz(...)potrawy wstaw je do lodówki, aby się rozmroziły. Filety rybne umyj, osusz i ewentualnie podziel na mniejsze porcje. Każdy kawałek oprósz przyprawą uniwersalną i odstaw na chwilę. Ogórki i paprykę przełóż na sitko. Odsączone warzywa pokrój w słupki lub w kostkę. Cebule obierz z łupinek i pokrój w drobną kostkę lub posiekaj. Jajka sparz, wbij do miski i roztrzep widelcem
blog.moje-pasje.infokarkówki (lub innego mięsa wieprzowego), 4 jajka, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 5 łyżek oleju, 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę słodkiej papryki mielonej, 2 cebule, olej do smażenia. Karkówkę umyj i osusz. Usuń z niej nadmiar tłuszczu i ewentualne pozostałości krwi i błon. Pokrój ją w bardzo drobną kostkę (o boku mniej(...)łupinek, drobno posiekaj i dodaj ją do mięsa. Jajka sparz i wbij do miski z karkówką i cebulą. Do mięsa dodaj mąką ziemniaczaną, olej oraz wszystkie przyprawy (sól, pieprz, paprykę i przyprawę uniwersalną). Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 2 dni. Zamarynowaną karkówkę wyjmij z lodówki. Na patelni rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz nakładaj niewielki porcje mięsnej masy
blog.moje-pasje.infodużą miskę odporną na działanie wysokiej temperatury, garnek, słoiki, chochlę. Przygotuj składniki: 1,5 szklanki octu, 1,5 szklanki cukru, 1 szklankę wody, 2 łyżeczki curry, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżki soli, 2,5 kg ogórków, 3 średnie cebule. Do garnka wlej wodę i ocet. Do płynu wsyp cukier. Całość postaw na gazie i zagotuj(...)wrzącej zalewy dodaj pozostałe przyprawy, tj. sól, pieprz, paprykę i curry. Słoiki umyj, wyparz wrzątkiem i osusz. Ogórki umyj i pokrój na ćwiartki, ósemki lub w plasterki. Cebule obierz z łupinek i pokrój w piórka. Ogórki i cebule przełóż do miski, zalej zalewą i dokładnie wymieszaj. Całość odstaw na mniej więcej 3 godziny (w tym czasie ogórki powinny puścić
blog.moje-pasje.infomiseczkę, ewentualnie płaski talerz. Przygotuj składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatki), 2 nieduże cebule, 1 czerstwą bułkę, 1-2 jajka, bułkę tarą, sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, tłuszcz do smażenia, ewentualnie mleko, kubek śmietany, garść suszonych grzybów, garść suszonej włoszczyzny. Mięso umyj, osusz i ewentualnie usuń ścięgna i pozostałości krwi. Następnie mięso pokrój na mniejsze kawałki i zmiel(...)zmielonego mięsa wbij jajko i dodaj posiekaną cebulę i namoczoną bułkę. Dosyp także tyle bułki tartej, aby mięso nabrało odpowiedniej konsystencji. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką i dokładnie wyrób dłońmi. Jeśli jednak dodasz zbyt dużo bułki tartej i masa będzie zbyt twarda i zbita, wystarczy, że dolejesz do mielonego trochę przegotowanej wody i ponownie dobrze wymieszać
blog.moje-pasje.infoprzekąsek. Jajka w majonezie Przygotuj garnek, łyżkę, 2 łyżeczki, nóż i deskę do krojenia, płaski talerz, durszlak. Przygotuj składniki: jajka, majonez, cienki szczypiorek, ewentualnie czarny pieprz grubo mielony, czerwoną paprykę mieloną (ostrą lub słodką) W jajka ugotuj na twardo. Wyjmij je na durszlak i przelej zimną wodą. Jajka obierz ze skorupek i przekrój wzdłuż na pól. Szczypiorek umyj i drobno(...)Jajka ułóż na talerzu przeciętą stroną do góry. Na wierzch nałóż majonez (za pomocą dwóch łyżeczek do herbaty można nadać majonezowi kształt wrzeciona). Całość oprósz szczypiorkiem lub pieprzem bądź papryką
blog.moje-pasje.info