papryka - 32566 przepisów (strona:754/2172)

Burgery górskie 109

same, popijając np. kawą zbożową z termosu. Wyjątkowo zdjęcie nie w tonacji dark mood, bo z terenu :) Składniki: - płatki owsiane górskie - bardzo dojrzałe banany (takie z promocji :) ) - mąka - papryka słodka Wykonanie: Płatki zalewamy wrzącą wodą i czekamy aż trochę zmiękną. Mieszamy je z rozgniecionymi bananami i dodajemy maki, żeby wszystko nam się dobrze lepiło. Dobarwiamy papryką i doprawiamy. Ja zrobiłem

Kryzysowa Książka Kucharska
Pieczony kalafior 127

dziś zaprezentuje jest wyjątkowo proste, jednakże jest do doskonały przykład przerostu formy nad treścią , bo najlepiej to to danie wygląda, potem smakuje, a na końcu odżywia :) Składniki: - kalafior - mąka - papryka słodka Wykonanie: Kalafior obieramy z liści, myjemy i wkładamy do piekarnika na 150 stopni. Pieczemy aż będzie miękki. Z mąki, wody, dużej ilości papryki oraz innych ulubionych przypraw robimy gęste

Kryzysowa Książka Kucharska
Arepa pizza czyli latino fusion 147

bardzo popularna. Arepa jada się jak kanapki, a pizza, to technicznie rzecz biorąc, również wielka kanapka :) Składniki: - mąka kukurydziana - olej - woda - cebula - czerwona fasola w puszczce - kukurydza konserwowa - papryka czerwona - koncentrat pomidorowy Do mąki kukurydzianej dodajemy trochę oleju oraz wody i ugniatamy ciasto. Nie będzie się to trzymało kupy tak jak ciasto na prawdziwą pizzę, dlatego, żeby usmażyć placek(...)położyć na tym ciasto. Przy przekładaniu będzie trochę gimnastyki, dlatego polecam metodę "na talerz".  Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy fasolę bez zalewy, kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz trochę wody i dusimy chwilę. Zagęszczamy koncentratem pomidorowym. Całość nakładamy na usmażony placek

Kryzysowa Książka Kucharska
Polentowe włoskie burgery bezglutenowe 157

robiłem :) Do tego w specjalnej oprawie  - bardzo modnych ostatnio, bezglutenowych bułkach ;) Charakterystycznych dla kuchni włoskiej. Grillowana cebula to już akcent rodzimy :) Składniki - kasza kukurydziana - woda - olej - wędzona papryka - pomidory - cebula Wykonanie: Wsypujemy kaszę do wody w proporcjach 2 (woda) do 1 (kasza). Dosypujemy paprykę i dodajemy trochę oleju. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy cały czas mieszając. Wylewamy masę

Kryzysowa Książka Kucharska
Złocisty kurczak faszerowany 221

zimno. To doskonała propozycja na świąteczny obiad lub rodzinną uroczystość. Składniki 1 kurczak około 1,5 kg 500 g mielonej wieprzowiny sól pieprz 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka papryka słodkiej w proszku 2 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy do kurczaka 1. Kurczaka dobrze oczyszczamy i płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Za pomocą ostrego noża odcinamy końce skrzydełek. Robimy nacięcie wzdłuż(...)grzbietu i ostrożnie luzujemy aby nie przedziurawić skórki. 2. Mięso wieprzowe dobrze doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy z papryką i koperkiem. 3. Wnętrze kurczaka nacieramy częścią oleju z przyprawą. Nakładamy farsz, dokładnie wypełniając wszystkie otwory. Za pomocą igły i nitki zaszywamy kurczaka wzdłuż grzbietu. 4. Nacieramy całe mięso pozostałą mieszanką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pieczeń z indyka z curry 158

Tani obiad, takie mięso nie jest drogie a bardzo pyszne. Proste w wykonaniu, każdy sobie poradzi bez problemu. Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chili, majerankiem i curry. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić na kilka godzin. Najlepiej na całą noc. Włożyć mięso do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C. Piec 30 minut. Naczynie nie może(...)być przykryte. Zmniejszyć temperaturę do 180 C, wlać wywar, dodać grzyby pokrojone w plasterki i paprykę w kostkę. zamknąć naczynie i piec kolejne 40 minut. Wyjąć mięso z naczynia, a sos wlać do garnuszka. Zagęścić sos 1,5 łyżki mąki rozmieszanej w małej ilości wody. Wlać rozmieszaną mąkę do gotującego się sosu. Zagotować i wymieszać. Podawać pieczeń z ziemniakami

Kuchnia Pokoleń
pieczona kaczka faszerowana jabłkami i żurawiną 180

okres w iście szampańskim nastroju. składniki  1 kaczka 5  jabłek  100 g żurawiny  sól, pieprz 1 łyżka majeranku szczypta czerwonej papryki szczypta lubczyku 2 łyżki oleju 1 łyżka miodu 1 łyżka masła sposób przygotowania     Mieszany ze sobą   pieprz, sól, lubczyk, słodką paprykę, olej, połowę majeranku, po czym wcieramy dokładnie

Miód i pieprz
Pasztet "rosołowy" z żurawiną i makaronem spaghetti 158

myć ;) są też pucharki deserowe czy trwałe akcesoria silikonowe. Składniki: 1/2 piersi kurczaka z rosołu ugotowany makaron spaghetti żurawina 2 marchewki 1/2 szkl. bulionu/rosołu 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz Sposób przygotowania: Mięso ugotowane w rosole rozdrabniamy, dodajemy pokrojone marchewki, bulion i przyprawy, i przy pomocy blendera kielichowego lub ręcznego blendujemy na gładką masę

Kolorowy Przepisownik
Uwertura – rosyjska sałatka z wędzoną śliwką 259

ostra odmiana, np. cheddar) 200 g wędzonych śliwek 1 cebula 3 marchewki 2 łyżki masła ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich 4 łyżki majonezu 200 g jogurtu naturalnego sól, pieprz, ostra papryka Jeśli mamy mięso z rosołu, obieramy je od kości i kroimy w kostkę. Jeśli natomiast mamy mięso surowe, na przykład filety, możemy je ugotować w posolonej wodzie razem z marchewką(...)początku sprawia, że ciemnieją) i wykładamy na papierowy ręcznik, żeby oddały tłuszcz. Ugotowaną marchewkę kroimy w kostkę. Majonez i jogurt mieszamy, doprawiając je do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Uwertura - rosyjska sałatka z wędzoną śliwką Sałatkę układamy warstwami. W tym celu możemy posłużyć się szklaną salaterką o prostych bokach, lub obręczą z tortownicy, położoną na talerzu. Na spodzie układamy

Trzeci talerz
Zawijane bułeczki "pizze" 163

sztuk ) około 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki wody 50 g świeżych drożdży 1/4 szklanki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 300 g pieczarek 1 cebula 1 papryka czerwona  2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oliwa do smażenia sól zioła prowansalskie kulka sera mozarella Wykonanie: W niewielkiej ilości wody rozprowadzić drożdże, dodając łyżeczkę cukru. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki(...)zagniatać sprężyste, zwarte ciasto. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Cebulę pokroić w niedużą kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę - przesmażyć 2 minuty. Na koniec dodać pokrojone w cienkie pół plastry pieczarki. Całość dusić kilka minut. Na koniec do farszu dodać koncentrat pomidorowym, zioła prowansalskie i sól do smaku. Gotowy

kolorowotorcikowo
Sałatka z pora i czerwonej fasolki 181

bardzo łatwa do zrobienia sałatka. Doskonała na co dzień jak również na wyjątkowe okazje jak na przykład jutrzejsza impreza sylwestrowa. 2 pory puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy czerwona papryka 6 jajek sól, pieprz 3-4 łyżki majonezu Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Jasną część pora pokroić na cienkie półplasterki, posolić. Po kilkunastu minutach gdy puści sok, odcisnąć. Paprykę

Smakołyki Asi
Sałatka "Leśna polana" 544

duży słoik marynowanych pieczarek (ok 900 g ) 2 średnie marchewki 3 średnie ziemniaki 4 jajka 1 puszka kukurydzy 3 małe ogórki konserwowe 300 g piersi z kurczaka słodka papryka sól,pieprz olej do smażenia 3 łyżki posiekanego szczypiorku majonez Marchewkę i ziemniaki dokładnie umyć i ugotować. Następnie wystudzić i obrać ze skórki. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać(...)skorupek. Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Usmażyć na oleju i wystudzić. Kukurydzę oraz pieczarki osączyć z zalewy na sicie. Ugotowaną marchewkę i ziemniaki oraz ogórki konserwowe pokroić w kostkę, każde warzywo musi być osobno. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, u mnie tortownica o średnicy 26 cm. Dno tortownicy wyłożyć marynowanymi pieczarkami, pieczarki ułożyć ogonkami

Monia miesza i gotuje
Sałatka z makaronem i łososiem 125

makaronu kolanka Malma 1 puszka łososia pół ogórka 1 mała sałata rzymska pół pieczonej papryki pół małej cebuli kilka papryczek pomidorowych nadziewanych fetą sól pieprz oliwa z oliwek Makaron Malma gotujemy do miękkości, przelewamy zimną wodą i studzimy. Łososia odsączamy z zalewy i rozdrabniamy, kroimy w półplasterki ogórka, w drobną kostkę siekamy cebulę i pieczoną paprykę, Dodajemy makaron i posiekaną

Gotowanie jest łatwe
Pierś z kurczaka marynowana w maślance 119

Wasze ulubione i sprawdzone sposoby - dotyczące soczystych piersi z kurczaka. Podzielicie się nimi? 500g piersi z kurczaka  150-200 ml maślanki 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe papryka słodka sól, pieprz Dodatkowo: 2-3 łyżki oleju  Piersi należy umyć i dokładnie osuszyć. (W razie potrzeby można rozciąć na mniejsze kawałki i delikatnie rozklepać, ale nie standardowym tłuczkiem(...)mięsa. Lepiej dłonią, bądź trzonkiem noża.) Mięso oprószyć solą, pieprzem oraz papryką i umieścić je w misce. Całość zalać maślanką i wymieszać z posiekanym czosnkiem oraz pokruszonymi listkami laurowymi. (Każdy kawałek kurczaka powinien być dokładnie pokryty marynatą.) Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kurczaka delikatnie "strzepnąć

Di gotuje
Śledzie kaszubskie Ewy 138

Śledziki w zalewie octowej - 1 duży słoik cebula - 4-5 szt olej - 1/4  szkl koncentrat pomidorowy - 1 puszka mała papryka w proszku - 1/2 łyżeczki cukier - 1 łyżeczka sól pieprz kolorowy Śledziki wyjąć, usunąć końcówki, pokroić na pół. Cebule obrać i pokroić na ćwierć plasterki, wrzucić na rozgrzany olej i dusić do miękkości. Następnie dodać koncentrat wymieszany z 2 łyżkami(...)wody, 1 łyżeczką cukru, paprykę, sól i pieprz. Dodać koncentrat do uduszonej cebulki i razem chwile przesmażyć na małym ogniu. Następnie przestudzić. Śledzie układać na przemian z cebulką na talerzu, i odstawić na jakąś godzinę minimum

Camilla w kuchni

Proponowane wyszukiwania