Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 6 sztuk Składniki: 6 plastrów schabu (200 g) 6 dużych plastrów boczku (130 g) 50 g żurawiny 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki papryki słodkiej Marynata: 2 łyżeczki chrzanu 2 łyżeczki musztardy 1 duży ząbek czosnku Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąk i 200 ml buliony warzywnego 2 łyżki chrzanu 3 łyżki(...)solą i pieprzem i posmarować marynatą. Następnie ułożyć na każdym kawałku boczek, a na boczku żurawinę. Kotlety ze schabu zwinąć w rulon, posypać papryką i piec w żaroodpornym naczyniu przez 20 – 25 minut w 220 stopniach (po 10 minutach przewrócić na drugą stronę). Sos: Rozpuścić masło w niewielkim
KuchniaWeDwoje.plogórki konserwowe 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżka przyprawy do kurczaka 2 łyżki mąki Sos: ½ puszki (130 g) pomidorów krojonych ½ cebuli 1 łyżeczka masła pieprz sól papryka mielona Przygotowanie: Sos: Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Pomidory z puszku zmiksować i dodać do cebuli. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić
KuchniaWeDwoje.plŁosoś wędzony - kilka plasterków Składniki – pasta pomidorowa: Pomidory – 2 sztuki Świeża bazylia – kilka listków Sól, pieprz Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka Sok z cytryny – 1 łyżeczka Składniki – pasta paprykowa: Papryka czerwona – 2 sztuki Suszone pomidory – 4 sztuki Parmezan – 2 łyżki potartego Migdały – 1 garść Sól, pieprz, suszone oregano Składniki – tapenada oliwkowa: Zielone oliwki – 1 szklanka Kapary – 1 łyżka Parmezan(...)skórki i wydrążyć gniazda nasienne. Drobno posiekać razem z bazylią. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać razem z oliwą z oliwek. Wykonanie – pasta paprykowa: Papryki upiec w piekarniku aż skórka będzie czarna, a następnie obrać i drobno posiekać razem z suszonymi pomidorami i migdałami. Wymieszać z parmezanem i doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Wykonanie
Kuchnia Bon Appetitpodgardla) 40 dag wątróbki drobiowej 2 suche bułki 3-4 cebule 3 jajka majeranek bułka tarta sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy 1-2 ząbki czosnku mielona słodka czerwona papryka smalec natka pietruszki gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: 1. Królika poporcjować, boczek lub podgardle pokroić w grubą kostkę. Mięso przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować i odszumować. Następnie dodać ziele angielskie(...)obranym ząbkiem czosnku przepuścić przez maszynkę do mięsa. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć i również zmielić w maszynce. 4. Do masy dodajemy jajka, majeranek, posiekaną natkę pietruszki, czerwoną paprykę, gałkę muszkatołową. Dokładnie wyrobić rękoma. 5. Dwie aluminiowe keksówki posmarować smalcem i obsypać tartą bułką. Wyłożyć masę na pasztet. Wierzch można lekko oprószyć bułką tartą, ale nie jest to konieczne
Kuchnia domowa Anisałatki wykorzystałam puszkę groszku z kukurydzą od firmy Jamar . Składniki: * 250 g pierożków tortellini z nadzieniem mięsnym * 1 puszka groszku z kukurydzą * 1 czerwona papryka * 3-4 większe ogórki konserwowe * 1 por (biała część) * 100 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach * odrobina posiekanej natki pietruszki * 2 łyżki majonezu * sól i pieprz do smaku(...)Wykonanie: Pierożki tortellini ugotować, odcedzić na sitku i wystudzić (w moim przypadki tortellini były dość duże więc rozkroiłam każdy na pół). Groszek z marchewką również odcedzić na sitku. Paprykę i ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Por pokroić na drobne kawałki. Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać. Dodać majonez, sól i pieprz i ponownie wymieszać. Odstawić
Zrób to smacznieml/pomidory w puszcze/świeże pomidory 2 cebule 2-4 ząbki czosnku/łyżeczka suszonego 2 cm świeżego imbiru/łyżeczka suszonego/sok z połowy cytryny/sok z 1 pomarańczy łyżka słodkiej papryki łyżeczka pieprzu łyżeczka soli i cukru Przygotowanie: W dużym najlepiej 5 litrowym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i zeszklij pokrojoną w średniej wielkości cebulę. Po 3 minutach smażenia dodaj drobno posiekany(...)czosnek i imbir oraz paprykę i pieprz. Moja cebula zrobiła się taka żółta, bo użyłam oleju palmowego, którego z całego serca nie polecam. Połasiłam się na to „ekologiczny” i powiem Wam, że za cholerę nie wiem jak go używać, bo na zimno jest ohydny, podczas smażenia dymi się jak wściekły, a do pieczenia to już w ogóle dramat
greenscarfpodstawowym składnikiem hummusu. Dzisiaj przestawiam ją w sałatce w roli głównej. Może się skusicie. Składniki: Ciecierzyca z puszki lub słoika Element pieczonego kurczaka ( np. ćwiartka ) ½ czerwonej cebuli ½ czerwonej świeżej papryki 3 ogórki korniszony Szklankę ugotowanej zielonej fasolki szparagowej Sól Pieprz Majonez 3 łyżeczki musztardy francuskiej Wykonanie: Ciecierzycę wykładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą. Pozostawiamy aby woda odciekła. Kurczaka kroimy(...)mniejsze kawałki. Cebulę, ogórki i paprykę drobno kroimy. Dodajemy ciecierzycę oraz fasolkę szparagową. Całość doprawiamy solą, pieprzem, musztardą francuską i majonezem. Całość mieszamy i gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement
Smaki Ewytopinamburu 1 cebula 3 - 4 łyżki oleju kokosowego 600 ml wywaru warzywnego 6 boczniaków 1 łyżka sosu sojowego BG mąka z czerwone soczewicy do obtoczenia boczniaków wędzona słodka papryka pimienton czarnuszka pieprz sól Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i dusimy z łyżką oleju kokosowego, po czym wrzucamy do garnka z wywarem warzywnym. Następnie dodajemy obrany i pokrojony(...)zupa trochę przestygnie, blendujemy ją na krem. Jeśli wyjdzie zbyt gęsta dolewamy trochę wody. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Boczniaki skrapiamy sosem sojowym, obsypujemy wędzoną papryką, delikatnie solimy i obtaczamy w mące z soczewicy, a następnie smażymy na oleju kokosowym, z obu stron, aż grzyby staną się chrupiące. Trzeba przy tym uważać, aby ich nie spalić. Zupę
Quinoa Raz!hamburgerów 4 plasterki pomidora 4 plasterka ogórka kiszonego pokrojonego wzdłuż 4 plasterki czerwonej cebuli 4 plasterki sałaty 4 plastry sera cheddar gałka muszkatołowa 1 łyżeczka musztardy sarepskiej czerwona słodka papryka sól pieprz 1 jajko sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka drobno posiekanej cebuli 2 małe ogórki kiszone, bardzo drobno posiekane pół łyżeczki cukru 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sałata: główka zielonej(...)sałaty 1 pomidor 200 g jogurtu naturalnego sól, pieprz, 1 ząbek czosnku wykonanie: Mięso mielone doprawić: gałką, solą, pieprzem, czerwoną papryką, musztardą i bardzo dokładnie wymieszać. Dodać jajko. Uformować płaskie kotleciki. Smażyć (polecam patelnię grillową) z każdej strony po około 15 minut Bułki przekroić. Nagrzać piekarnik do 120 stopni, podgrzać bułki Przygotować sos mieszając wszystkie składniki. Wstawić na 5 minut
Ania i Marcin gotująskładniki: 100 g drobnego makaronu gwiazdki 150 g szynki, dowolnej (wg własnego uznania) 1/2 puszki groszku 2-3 ogórki konserwowe 1 czerwona papryka majonez sól, pieprz opcjonalnie: 1/2 puszki kukurydzy wykonanie: Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Paprykę oraz ogórki kroimy w kostkę. Groszek oraz kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą oraz pieprzem
Domowy Smak Jedzeniaużyłam z grzybami) kilka cienkich korniszonów mały słoik lub woreczek oliwek (użyłam zielonych z kaparami) cebulki perłowe - ok 1/2 słoika mini kukurydze w zalewie - ok. 2/3 słoika mała czerwona papryka oraz wykałaczki Kabanosy, korniszony i kukurydzę pokroić na 1 cm kawałki, a sery i paprykę w kostkę. Oliwki i cebulki odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki nabijać na wykałaczki i układać
Czerwień i błękitwyczarować. 1 tortilla duża 1 awokado 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki serka śmietankowego 1 garść mała rukoli sól, pieprz 50 g łososia wędzonego 8 oliwek 1 kawałek papryki żółtej 1/2 papryczki chilli 4 pomidory suszone sałata strzępiasta natka pietruszki Tortille grilluję na patelni aż pojawią się widoczne prążki. Jak przestygnie kroję na osiem trójkątów. Awokado kroję na pół(...)miski i skrapiam sokiem z cytryny żeby nie ściemniało. Dodaję serek, sól, pieprz, rukolę i miksuję blenderem na pastę. na każdy trójkąt wyciskam szprycą pastą, układam kawałek łososia, papryki żółtej, połowę pomidora suszonego i chilli. Dodaję kawałek sałaty, posypuję natką
wesoła kuchniaprostu ją odcedzamy i lekko opłukujemy. Ziarna osuszamy. Rozpuszczamy olej kokosowy, gdy lekko przestygnie dodajemy przyprawy. Ja podzieliłam olej na pół. Do jednej części, oprócz soli, dodałam łyżeczkę ostrej papryki, dwie łyżeczki słodkiej oraz nieco wędzonej papryki, do drugiej- po łyżeczce cząbru i oregano. Ciecierzycę także podzieliłam na pół i pokryłam ziarna olejem uzyskując dwie porcje, w dwóch smakach
Pichceniomaniaszynkowarze (kupić można go tu ). Oto jeszcze jeden prosty sposób na wykorzystanie tego praktycznego urządzenia jakim zostałam obdarowana. Składniki : ok. 1 kg świeżego miąsa od szynki sól, pieprz, papryka ostra mielona 2 ząbki czosnku liść laurowy Przygotowanie : Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, posypać papryką mieloną i pieprzem Nakłuć widelcem, natrzeć drobno pokrojonym czosnkiem Pozostawić pod przykryciem na noc, albo przynajmniej
Proste Potrawyświetnie wyważone, a słodycz batatów się tutaj doskonale uzupełnia. Składniki na 4 porcje: 2 bataty 500g piersi z kurczaka 500g pieczarek 1 cebula duża sól, pieprz 1 łyżeczka papryki mielonej 1łyżeczka czubricy czerwonej 1/2 łyżeczki bazylii 2 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki mąki pszennej 700 ml bulionu drobiowego Opcjonalnie natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić(...)kostkę, dodać sól, pieprz, paprykę mieloną, czubricę, bazylię i odstawić na minimum 30 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 1 łyżce oliwy lub oleju, dodać pokrojonego kurczaka i dalej przesmażyć. Kurczaka przełożyć na talerz i podsmażyć pokrojone na ćwiartki pieczarki na kolejnej łyżce oleju, które posolić i popieprzyć w trakcie smażenia. Bataty obrać, pokroić
Fabryka pomysłów