pomarańcze – sok z dwóch pomarańczy i dwie obrane 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy dijon 2 łyżeczki lubczyku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka octu balsamicznego 1/2 łyżki oleju ziele angielskie liść laurowy ½ szklanki wody lub mleczka kokosowego Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój
Eat me! Fit me!opakowania serka kremowego Papaja i Curry Apetina - 187,5 g 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 pęczek szczypiorku 1 szklanka bulionu drobiowego - 250 ml przyprawa curry, papryka ostra mielona, papryka wędzona mielona, natka pietruszki, sól 300 g makaronu penne Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oleju, kiedy już nam się zeszkli dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą
Moje-pitraszeniewielkości ziemniaków - łyżka masła - 3 łyżki śmietany 12 lub 18% - 15 dag sera żółtego - zielenina ( zielona cebulka, szczypiorek lub pietruszka czy koperek ) - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka mielona papryka Wykonanie Ziemniaki wyszorowałam i ugotowałam na półmiękko, odcedziłam. Ostudzone ziemniaki przekroiłam wzdłuż na pół i z każdej połówki wydrążyłam środek. Wydrążone środki ziemniaków przełożyłam do miseczki, dodałam do nich masło(...)ziemniaków dodałam 2/3 startego sera i zieleninę, masę doprawiłam do smaku i dokładnie wymieszałam. Powstałym farszem wypełniłam wydrążone połówki ziemniaków. Na wierzchu posypałam resztą startego sera, na ser mieloną papryką. Naczynie żaroodporne wyłozyłam papierem do pieczenia i poukładałam ziemniaczki. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 20 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem. Podałam gorące. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródszklanki, łopatka bez kości 20 dag, kiełbasa śląska 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, sok pomidorowy 2 szklanki, majeranek 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, cukier 2 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka fasolę jasiek namoczyć w wodzie wieczorem na całą noc, przed gotowaniem wodę odlać i wlać nowej, gotować fasolę do miękkości(...)szybkowarze 35 minut pokrojoną łopatkę podsmażyć na oleju z kiełbasą, dodać cebule, czosnek, wlać sok pomidorowy dodać paprykę, kucharka, majeranek, wlać fasolę ugotowaną razem z wywarem, gotować z 15 minut, zostawić do wystudzenia na placki tortilli nakładać gęstą fasolę i zwijać w rulony, można podgrzać w kuchni mikrofalowej lub piekarniku - syte, smaczne danie na obiad lub na kolację z keczupem
W Mojej Kuchni Lubięporcja 202 kcal) 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 biała cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki - opcjonalnie sól, świeżo mielony pieprz 1 łyżka jogurtu do dekoracji - opcjonalnie grzanki, grissini lub inne - według upodobań PRZYGOTOWANIE Soczewicę płuczemy na sitku, przekładamy do garnka
Moje Kuchenne Rewelacjeposiadacie w domu, więc do dzieła. Kolacja będzie smaczna. Składniki: Szklanka ugotowanego makaronu w kształcie ryżu Mieszanka warzywna z marchewką i groszkiem Biała fasola z puszki 2 ogórki konserwowe Papryka konserwowa grillowana Pieczarki marynowane ( mały słoik ) 3 jajka ugotowane na twardo Posiekana natka pietruszki Majonez Musztarda francuska ( ok. 2 łyżki ) Sól Pieprz Wykonanie: Mieszankę warzywną razem z białą fasolą wykładamy(...)sito i przepłukujemy zimną wodą. Pozostawiamy do odcieknięcia. Ogórki i jajka kroimy w kostkę, paprykę w paseczki a pieczarki w plasterki. Wszystko razem łączymy z makaronem. Dodajemy majonez i natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz musztardą. Delikatnie mieszamy. I smacznego. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewymleka 150 g sera typu gorgonzola sól, pieprz gałka muszkatołowa 150 g mozzarelli 1 duży brokuł lub dwa mniejsze 300 g piersi z kurczaka 2 łyżki oleju papryka słodka Podzielone na mniejsze różyczki brokuły gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzamy. Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do zamykanego pojemnika. Polewamy 1-2 łyżkami oleju i doprawiamy solą,pieprzem oraz(...)słodką papryką. Mieszamy. Odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku według czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy odrobiną oliwy z oliwek, zabezpieczając tym samym makaron przed sklejeniem się. W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszając podsmażamy ją przez około 2 minuty. Następnie, wciąż mieszając
Smaki Na Talerzupieczarek 1 cebula 500 ml śmietany kremówki 36% lub 38% (W Polsce 36% w Danii są dostępne te 38%) 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka, zioła prowansalskie, Wykonanie: 1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. 2. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. 3. Pieczarki obieramy, myjemy, i kroimy(...)łyżce masła. Do zasmażki wlewamy śmietanę kremówkę cały czas mieszając, (najlepiej trzepaczką kuchenną). Do śmietany dodajemy usmażone pieczarki z cebulką. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, do smaku dodajemy soli, pieprzu, papryki słodkiej, ziół prowansalskich. Sos gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż zgęstnieje. Podajemy z ugotowanymi kluskami lanymi
Mój pomysł nadodatkiem marynowanych pieczarek- pyyycha! Sałatkę możemy podawać z pieczywem, tortillą lub jako nadzienie do pity. A teraz zapraszam na mój przepis :-) Składniki: kapusta pekińska mała 1 szt, papryka konserwowa 1 duży słoik, ogórki konserwowe 1 mały słoik, kukurydza konserwowa 1 puszka, cebula czerwona 1 szt, pieczarki marynowane 1 mały słoik, podwójna pierś z kurczaka, przyprawa kebab-gyros pół(...)majonez 6 łyżek, ketchup 6 łyżek, musztarda delikatesowa 1 łyżeczka, jogurt naturalny 2 łyżki, sol i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Kapustę pekińską dokładnie myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Paprykę konserwową i ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Cebulkę obieramy, drobno kroimy i dodajemy do warzyw. Pieczarki kroimy na 4 części. Dodajemy odcedzoną kukurydze. Piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek
kulinarne odsłony patitego warzywa, śmiało możecie zastąpić je jarmużem, chociaż smak będzie już nieco inny. Składniki: 150 g kalerosse TM 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Kalerosse TM umyć, różyczki podzielić na listki i dokładnie osuszyć je ręcznikiem papierowym. Jeśli chcemy otrzymać chrupiące chipsy, to podcinać od listków zgrubiałe ogonki, w innym(...)przypadku zostawić, bo są bardzo smaczne. Oliwę wymieszać z papryką i solą, polać nią podzielone warzywo i dokładnie wymieszać, aby pokryło je równomiernie. Listki układać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z piekarnika tak, aby się ze sobą nie stykały. Piec w piekarniku nagrzanym (góra, dół) do 100 - 120 stopni C około 7 - 12 minut, pilnować by się nie przypaliło
Kuchcik gotujemoże być pysznie. U mnie śledzik, tylko z Seko. Najlepszymi rybkami jakie jadłam ;) Składniki: filety śledziowe solone a'la matias 250 g SEKO 1 czerwona cebula żółta papryka szczypiorek 4 jajka ugotowane na twardo sos: 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki musztardy łyżeczka miodu 2 łyżki oleju sól,pieprz do smaku Wykonanie: Filety śledziowe kroimy w kostkę. Cebulę(...)paprykę również kroimy w kostkę. Jajka kroimy w ćwiartki, szczypiorek drobno siekamy. Na talerz wykładamy wszystkie składniki pomieszane ze sobą( oprócz jajek) . Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, polewamy nim sałatkę, mieszamy.N akoniec wykładamy jajka pomiędzy sałatkę. Inne pomysły na śledzia: * ŚLEDŹ W OLEJU Z CEBULKĄ, ŚLEDŹ Z ZIELONYM GROSZKIEM * SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z POMARAŃCZAMI * TATAR ZE SLEDZIA * SLEDZIE
Z Majeczką w kuchniPolecam! Szybka pasta z nerkowców i pomidorów 100 g nerkowców 10 suszonych pomidorów w zalewie 2 łyżki posiekanej natki pietruszki mały ząbek czosnku sól, kolorowy pieprz, mielona papryka woda kilka kropli soku z cytryny Namaczamy 80 g orzechów w wodzie przegotowanej, źródlanej lub innej dobrej jakości. Do malaksera wkładamy odsączone orzeszki, pomidory z zalewy, pietruszkę i czosnek. Miksujemy(...)pastę. Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę wody z moczenia orzeszków. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką oraz sokiem z cytryny. Dorzucamy posiekane 20 g orzeszków by coś nam miło chrupało. Pastę trzymamy w lodówce. Powinna się przegryźć kilka godzin
Dzieje kuchennej Wiewióryindyka w sosie pomidorowym i z makaronem spaghetti. Składniki: 300 g mielonego mięsa z indyka 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 jajko 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki bulionu warzywnego Sól, pieprz, zioła prowansalskie 2-3 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki mąki ryżowej
Moja Mama Gotujewanilia. Zupa z kukurydzy z dodatkiem mleczka kokosowego Składniki: 1 cukinia lub patison (ja dałam ostatnio dynię bo nie miałam nic innego) 3 świeże kukurydze 1 cebula 1 papryka czerwona 3 łyżki czerwonej soczewicy 1-2 łyżeczek czerwonej pasty curry ( ewentualnie 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku) dostępnych w sklepie ze zdrową żywnością. 3 szklanki bulionu warzywnego puszka mleczka(...)oliwy sól morska, pieprz 3 łyżki posiekanych listków kolendry Przygotowanie: Na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać pastę curry, wymieszać a następnie dodać soczewicę, patisona, cukinię lub dynię oraz paprykę pokrojone w kostkę. Wymieszać i chwilę podusić. Dodać ziarna kukurydzy * i wlać bulion. Gotować około 15-20 minut a następnie wlać całą zawartość puszki z mleczkiem kokosowym, doprawić solą, pieprzem
Moja Mama Gotuje