dymki 1 duże jabłko 200 ml śmietanki słodkiej 18% 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki klarowanego masła Sól morska do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku ½ łyżeczki słodkiej papryki Mąka pszenna do obtoczenia Olej do smażenia Jak wykonać ? W ątróbkę obieramy z błonek, płuczemy, wkładamy do miski zalewamy zimnym mlekiem, odstawiamy do lodówki na godzinę(...)oraz cebulę-bez szczypioru kroimy w plasterki, obrane jabłko w kostkę, podduszamy pod przykryciem na klarowanym maśle rozgrzanym na głębokiej patelni, w trakcie smażenia doprawiamy papryką, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem, gdy warzywa zmiękną zalewamy śmietanką , i chwilę smażymy aż zacznie gęstnieć , dodajemy podsmażoną wątróbkę, dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Podajemy gorącą posypaną
Wanilia i KardamonPieczona ciecierzyca Czas przygotowania: 3 godziny + czas moczenia Składniki: 2 szklanki suchej ciecierzycy oliwa z oliwek EV 1,5 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki gruba sól morska Wykonanie: Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Wodę odlewamy, wlewamy świeżą i gotujemy ziarna, aż będą miękkie. Wodę odcedzamy, ciecierzycę
Kulinarne przygody Gatitynowych smaków polecam ją w stu procentach :) Składniki: 1 szklanka łuskanego słonecznika 4-5 sporych pomidorów suszonych w oleju 1/3 szklanki wody 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki 4-5 łyżeczek majonezu sól Słonecznik namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia odsączyć słonecznik z nadmiaru wody, wrzucić do blendera wraz z pozostałymi
Simply Foodpożywna i jednocześnie nie obciąża nas za bardzo! Składniki: tuńczyk w sosie własnym 4 ogórki konserwowe 4 jajka ugotowane na twardo serek wiejski 2 ząbki czosnku, 1/2 czerwonej papryki, sól, pieprz Wykonanie: Tuńczyka odcedzamy na sicie, dodajemy pokrojone ugotowane na twardo jajka, pokrojony w kostki ogórek konserwowy, drobno pokrojoną czerwoną paprykę, wszystko mieszamy na koniec dodajemy
Kuchnia BeatySkładniki: 6 pojedynczych piersi z kurczaka 2-3 gałązki rozmarynu marynata 8 łyżek oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 4 łyżki octu balsamicznego łyżka jasnego sosu sojowego łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oliwę z oliwek łączymy z sosem sojowym i octem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku(...)papryką i solą. Dokładnie mieszamy. Mięso wkładamy do marynaty. Odstawiamy na min. 2 godziny. Folię dzielimy na mniejsze kawałki. Gałązki rozmarynu dzielimy tak, żeby powstało 6 kawałków. Mięso wykładamy na folię. Na każdym kawałku mięsa układamy rozmaryn. Ciasno owijamy mięso. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30-45 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami i surówkami
Pobite gary Barbarysłodkie ziemniaki wyjątkowo dobrze smakują ze smażoną wołowiną. Obiad lub kolacja pierwsza klasa! Składniki: 2 plastry polędwicy wołowej pieprz 2 łyżki oleju 300 g pieczarek 1 cebula sól papryka słodka 2-3 bataty Wykonanie: dwa 1,5-2 cm grubości plastry polędwicy wołowej dokładnie wymasować z olejem, następnie oprószyć pieprzem bataty obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w misce(...)wymieszać z łyżką oleju, solą, papryką i pieprzem. Wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20-25 minut w 200`C w piekarniku pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem z ewentualnych nieczystości i pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Podsmażyć na oleju cebulę, dodać pokrojone pieczarki i podsmażać przez kilka minut gdy bataty dopiekają się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!obranych i pokrojonych w słupki 200 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 2 łyżki oleju 1 cebula, drobno posiekana 1 marchew, obrana i starta na tarce 1 czerwona papryka, posiekana 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duży pomidor, pokrojony w kostkę 1/4 białej kapusty, poszatkowanej 400 g (1 puszka) czerwonej fasoli kidney, odsączonej i wypłukanej sól pieprz 2,5 litra(...)ziemniaki. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę i marchew, aż marchew będzie miękka i zacznie się karmelizować. Wrzucamy na patelnię paprykę i przecier pomidorowy i pomidora. Smażymy przez kilka minut, po czym dodajemy do zupy. Dorzucamy kapustę i fasolę, gotujemy jeszcze 7 minut. Podajemy ze śmietaną i siekanym koperkiem
Smakowity Blog Kulinarnykiszonej kapusty 1 cebula 1 pietruszka kawałek selera 2 marchewki 10-12 sztuk suszonych śliwek przecier pomidorowy ok 2 łyżki pieprz ziołowy,majeranek,czosnek,kminek,chili bądź ostra papryka liść laurowy,ziele angielskie Kiszoną kapustę włożyć do większego garnka,podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu. Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć na suchej patelni,dodać do kapusty(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać do garnka razem z zielem angielskim i liściem laurowym.Po ok 30 min dodać śliwki,dusić następne 15 min. Pod koniec przyprawić pieprzem,papryką,kminkiem,czosnkiem,majerankiem i dodać przecier - wszystko dobrze wymieszać,dusić jeszcze chwilkę. Im dłużej stoi taki bigos tym jest smaczniejszy. Ilość przypraw według uznania
Niespełnione zdolności kulinarnewrzątkiem na 2-3 minuty. Do tej sałatki można dodać posiekane liście mięty. Smakuje tak jak wygląda. Jest pyszna! Składniki: – 1/2 kalafiora – po 1/2 papryki w trzech kolorach – 4 pomidorki – 1 średni ogórek zielony – szczypiorek, pietruszka – 2 liście sałaty kędzierzawej – sok z cytryny – sól czarna, pieprz(...)smaku Wykonanie: – Różyczki kalafiora zetrzeć na tarce, posolić i odstawić, aby kalafior trochę zmiękł. – Paprykę, pomidorki i ogórek pokroić w drobną kostkę. – Szczypiorek i pietruszkę drobno posiekać, sałatę poszarpać palcami. – Składniki sałatki wymieszać. – Przyprawić sokiem z cytryny i pieprzem
To co kochammąki pszennej 1 szkl gorącej wody szczypta soli farsz: 150 g selera korzeniowego 100 g szynki wieprzowej gotowanej 1 ząbek czosnku pół cebuli 1 łyżka jogurtu naturalnego 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka bułki tartej do gotowania: pół łyżeczki soli, 1 łyżka oleju rzepakowego dekoracja: jogurt naturalny, natka pietruszki Przygotowanie: Ciasto(...)myjemy i kroimy w kostkę a następnie gotujemy do miękkości. Obieramy czosnek i cebulę. Przepuszczamy przez maszynkę ugotowany i odcedzony seler, czosnek, cebulę i szynkę gotowaną. Następnie doprawiamy: jogurtem, papryką, solą, pieprzem, kurkumą i bułką tartą. Dokładnie mieszamy ze sobą farsz. Ciasto wałkujemy partiami na cienki placek (0,5 cm) i wykrawamy szklanką koła. Na środek każdego placka kładziemy farsz
słodkie i nie tylko historie kulinarnePodałam je z gotowanymi batatami i surówką. Danie zaliczam do bardzo smacznych. SKŁADNIKI : 500 -600 g filetów z dorsza sól, pieprz do smaku 1/2 czerwonej papryki natka pietruszki koperek 1 mała cukinia 2 jajka 4 kromki chleba tostowego por, biała część odrobina oleju(...)minut w temperaturze 180 % C. Rybę po upieczeniu studzimy i rozdrabniamy widelcem. Do dużej miski przekładamy rozdrobnione mięso dorsza, dodajemy jajka, pokrojone w kostkę- chleb tostowy, paprykę, por, cukinię, posiekany koperek i natkę pietruszki. Wszystko dobrze mieszamy i lekko ugniatamy. Odstawiamy na 20 minut. Z masy formujemy małe pulpety które dobrze dociskamy w dłoni aby się
Kulinarne Fantazje Mariolipuszkę pokrojonych bez skórki pomidorów. Składniki: 200 g czerwonej soczewicy 2 małe ząbki czosnku 1/4 papryczki chilli 1,5 l bulionu warzywnego 1 łyżeczkę słodkiej papryki 1 łyżka oleju rzepakowego natka pietruszki sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Soczewicę płuczę, zostawiam na sitku. W garnku rozgrzewam olej, dodaję pokrojoną papryczkę oraz posiekany czosnek chwilę podsmażam(...)Następnie dodaję soczewicę i znów chwilę podsmażam. Do garnka wlewam bulion, dodaję 1 łyżeczkę słodkiej papryki i gotuje przez 20 minut. Zupę blenduję na gładki krem, posypuję posiekaną natka pietruszki, doprawiam solą i pieprzem
Kukuleczkidanie z makaronem, kurczakiem... A zresztą spróbujcie sami! Składniki; 20 dag makaronu pełnoziarnistego pojedyncza pierś z kurczaka 1 mały brokuł 2 garście mini marchewek ząbek czosnku sól, pieprz, słodka papryka do smaku 200 ml śmietany 30 lub 36 % masło do smażenia Przygotowanie; Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i posypujemy solą , pieprzem a także papryką. Kroimy w kostkę
Radość kipiąca uśmiechem.smaczne mięso, że nie potrzebuje skomplikowanych dodatków a zawsze będzie pysznie :) Składniki: 2 oczyszczone dorady kilka ziemniaków kilka ząbków czosnku ulubione zioła (np. prowansalskie, tymianek) mielona słodka papryka cytryna sól, pieprz cytrynowy lub świeżo mielony oliwa Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Dużą formę pokryć papierem do pieczenia. Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki lub talary. Wrzucić(...)miski, dodać 2 łyżki oliwy, łyżeczkę lubionych suszonych ziół, łyżeczkę mielonej papryki , sól i pieprz. Całość wymieszać i przełożyć na blaszkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Ryby umyć i osuszyć. Na jednym boku zrobić ostrym nożem po 3 nacięcia. Natrzeć solą, pieprzem i oliwą wewnątrz i na zewnątrz. Czosnek pokroić na plasterki i umieścić
wyzwania kuchennemięs z grilla. SKŁADNIKI / 4 PORCJE 1/2 główki kapusty pekińskiej 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka natki pietruszki / tylko listki 1/2 pęczka koperku 1/3 papryczki chili 1/3 słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki różowego pieprzu sól morska WINEGRET 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 1 łyżeczka majonezu 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy 1/2 ząbka czosnku startego na tarce(...)połączą się i utworzą jednolity sos. Dodajemy koperek. Mieszamy. Kapustę obieramy z wierzchnich liści i drobno szatkujemy. Wkładamy do miski. Szczypiorek, natkę pietruszki, koperek i papryczkę chili drobno siekamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski z kapustą, polewamy dressingiem. Mieszamy, posypujemy roztartym w placach różowym pieprzem
cool and minty