Kolejna odsłona kuchni gruzińskiej: dziś bakłażany z orzechami. SKŁADNIKI: 3 bakłażany oliwa do smażenia pasta: 3/4 zmielonych orzechów włoskich 3-4 ząbki czosnku 1 mały strączek papryki chili 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki szafrany imerytyńskiego 2-3 łyżki octu winnego sól do smaku garść posiekanych ziół:kolendra, pietruszka WYKONANIE: najpierw trzeba bakłażany odgoryczyć, kroimy(...)solimy, zostawiamy na 20 min.(pozbędziemy się goryczki i zmniejszymy wchłanianie tłuszczu), następnie przygotowujemy pastę: rozcieramy w moździerzu czosnek, kolendrę, szafran imerytyński, przekładamy do miseczki dodajemy ocet, drobno posiekaną paprykę chili, posiekaną zieleninę i zmielone orzechy, plastry bakłażana wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym, na grillowej patelni rozgrzewamy olej i smażymy bakłażany na złoty kolor, odsączamy z oleju na papierowym ręczniku
Kuchnia Beatypewno smacznie. Oprócz kiełbasek, grillowanych warzyw oczywiście karkóweczka. SKŁADNIKI: 1 kg karkówki MARYNATA: 1/3 szkl oliwy z oliwek 4-5 ząbków czosnku 1/2 cebuli 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżki majeranku 2 łyżki roztarego suszonego lubczyku 1 łyżka
Kuchnia Beatytylko bogactwo kwasów omega-3, ale skarbnica jodu, wapnia i witaminy B 12. Prosto, szybko, zdrowo i bardzo smacznie! Składniki: 4 jajka 1 puszka sardynek sok z cytryny sól, papryka mielona majonez/jogurt rzeżucha Wykonanie: jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, przekroić wzdłuż i ostrożnie wybrać żółtka z sardynek wybrać grubsze ości i przetrzeć przez sito razem z żółtkami lub zblendować(...)dodać sok z cytryny, sól, paprykę i wg potrzeby oleju z sardynek. Masa powinna mieć gęstość twarożku masą wypełnić połówki jajek. Każde jajko udekorować kleksem majonezu/ jogurtu i rzeżuchą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mąki kukurydzianej 100 g mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej mąki jaglanej 6 łyżek oleju kokosowego 100 ml wody 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki mielonego kminku Sos z ciecierzycy: 100 g ugotowanej ciecierzycy 1 awokado 3 łyżki
Via Gustołyżek koperku (może być mrożony) 80 ml śmietanki 30% 2 łyżki mąki ziemniaczanej oliwa, olej lub masło przyprawy i zioła – sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, bazylia, curry, słodka papryka Sposób przygotowania: Z piersi z kurczaka robimy filety jak na kotlety schabowe, jednak kroimy je na trójkąty (jak ciasto na rogaliki). Mięso przyprawiamy i zwijamy z niego rogaliki, dając(...)zeszklona, dolewamy do niej wodę – około 300 – 400 ml i wkładamy mięsne rogaliki. Do wody dodajemy ulubionych ziół – u mnie był to majeranek, a także słodką paprykę. Mięso dusimy w wodzie, w razie potrzeby dolewając jej – tak, aby mięso było całe w niej zanurzone. Po 8 – 10 minutach do wody dodajemy również pokrojonego w małe
Via Gustowiele trudu - przygotowujemy go dzień wcześniej i wstawiamy do lodówki. Prościzna ! Składniki: 1 duży udziec z indyka (1 kg - 1,20 kg) 4 łyżki miodu 4 łyżki musztardy ostra papryka łyżka sosu sojowego Przygotowanie: Miód, musztardę, paprykę oraz sos sojowy mieszamy razem w miseczce. Następnie nacieramy nim dokładnie udziec. Zostawiamy w misce na noc. Na następny dzień przekładamy udziec
Taste Therapyropozycja dla osób lubiących musztardową nutę . Mimo, że musztarda jest tutaj tylko lekko wyczuwalna, nadaje karkówce charakterystycznego smaku. Mięso podajemy z ziemniakami. Składniki: 500 g karkówki papryka słodka sól, pieprz 1 czubata łyżka mąki pszennej olej do smażenia (polecam bezzapachowy olej kokosowy firmy Skworcu ) 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka majeranku 1 czubata łyżeczka(...)musztardy Dijon 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej 70 g koncentratu pomidorowego Wykonanie: Karkówkę kroimy na kotleciki. Rozbijamy je tłuczkiem. Z obu stron solimy, pieprzymy, posypujemy papryką słodką i oprószamy mąką. Mięso odstawiamy na 30 minut. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy olej. Kotlety obsmażamy z obu stron, do ładnego zrumienienia. Obsmażone kotlety odkładamy
Smak mojego domuwołowego mięsa mielonego 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1/2 kostki rosołowej 1 jajko 1 szklanka mąki 2 łyżki otrębów pszennych 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli sól, pieprz zioła prowansalskie papryka słodka mielona olej do smażenia Dodatkowo: 1/2 mango 1 pomidor 1 ogórek kilka listków sałaty ser żółty bułki do burgerów → przepis ketchup, majonez, ulubiony sos Wykonanie: Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie(...)mięso wołowe z wystudzoną kaszą jaglaną. Następnie dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. drobno pokrojoną cebulę, jajko, otręby pszenne, 2 łyżki mąki oraz przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie i paprykę mieloną. Mieszamy dokładnie dłonią, aż wszystkie składniki się połączą i formujemy kotlety. Pozostałą ilość mąki wysypujemy na talerz i obtaczamy w niej uformowane kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy
Kuchnia MagdaLenypysznym i zdrowym warzywnym soku. Nic się nie może zmarnować:) Smacznego:) Na zdrowie! Składniki: 1 cukinia 2 pomidory 5 pieczarek 2 ząbki czosnku 1 mniejsza cebula 1 czerwona papryka 1 papryczka chili z pestkami (bez lub kilkoma, wedle gustu) sól, pieprz, łyżeczka suszonego lubczyku spora garść rodzynek oliwa z oliwek do pokropienia Przygotowanie: warzywa myjemy, pomidory i paprykę kroimy
Zasmakuj Kuchniwielkości marchewek 1 duży korzeń pietruszki 1 mały korzeń selera 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 2 duże ząbki czosnku dwie pełne łyżki majeranku sól i pieprz według uznania czerwona papryka w proszku - słodka i ostra - według uznania 3 liście laurowe Wykonanie: Garnek napełnić wodą, wstawić na gaz i doprowadzić do wrzenia. Na wrzątek wrzucić umyte wcześniej mięso drobiowe - ćwiartki(...)żołądki (w całości), dołożyć liście laurowe, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, papryki w proszku. Zagotować i zebrać wytrącającą się pianę. Gdy zupa przestanie się burzyć, dołożyć tarte na grubych oczkach marchew, pietruszkę, seler, oraz posiekany w kosteczkę por. Gotować przez 60 minut - do momentu aż mięso zacznie odchodzić od kości. W trakcie gotowanie posiekać na paseczki grzyby
Poezja Smaków - blog kulinarnySkładniki: 1,5kg łopatki wieprzowej 2 cebule 5 dużych pieczarek 0,5 łyżeczki papryki w proszku 1 łyżka majeranku 0,5 łyżeczki kminku mielonego 1 łyżeczkę rozmarynu 1 łyżkę czosnku granulowanego sól 6 łyżek oliwy lub oleju Przygotowanie: Cebulę kroimy w cienkie plastry, pieczarki obieramy i dzielimy na cztery części. Paprykę, majeranek, kminek, rozmaryn, czosnek, oliwę i sól (każdy doda
Dieta Rozdzielna i Zdrowiesoków trawiennych, poprawia wchłanianie wartości odżywczych i co najważniejsze wspomaga spalanie tłuszczy. Krótko mówiąc czym ostrzejsze danie tym lepiej. Składniki: 2 torebki ryżu 2 marchewki 1 pietruszka 1 papryka (ja użyłam żółtej) 0,5 selera 1 rzepa 1 cebula 1 por (biała część) imbir świeży pieprz cayenne sól sos sojowy Przygotowanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew, pietruszkę(...)seler, rzepę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a imbir trzemy na drobnych (po starciu potrzebujemy tak ok. 1 płaskiej łyżeczki). Paprykę, cebulę i por kroimy w piórka, następnie wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy, dodajemy pozostałe warzywa i razem smażymy, aż wszystko będzie miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Smacznego :) P.S. Ważną sprawą jest, przygotowanie posiłku kiedy
Dieta Rozdzielna i Zdrowiejedz jak najwięcej warzyw. I nie będzie to przesada jak stwierdzę że 1-2 kg warzyw i owoców to standard, który potrzebuje organizm... Składniki : kapusta pekińska ogórek świeży pomidor papryka marchewka oliwki cebula rzodkiewka ocet winny koperek świeży (może być też suszony) oliwa lub olej sól i pieprz Przygotowanie : Ogórek dobrze myjemy i razem ze skórką kroimy w kostkę, podobnie(...)postępujemy z pomidorem, papryką i cebulką. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, rzodkiewkę kroimy w ćwiartki, a oliwki tylko przekrawamy na pół. Kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do pozostałych warzyw. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oliwą i octem winnym, na końcu dodajemy pokrojony koperek i wszystko razem mieszamy. Po ok. 10 minutach surówka jest gotowa do podania
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSkładniki : 3 kg pomidorów (już obranych ze skórki) 3 szt cebuli (duże) 1 łyżeczka gorczycy 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 szt papryki chili 8 łyżeczek cukru 1 łyżka octu 1,5 łyżeczki soli pieprz gałka muszkatałowa Przygotowanie : Obrane i pokrojone pomidory wkładamy do garnka, dodajemy pokrojoną cebulę, paprykę i stawiamy na kuchnię. Gdy wszystko zacznie
Dieta Rozdzielna i Zdrowie