jajkami. Świetnie smakuje z rzodkiewką pokrojoną w plasterki, pomidorkiem, ogórkiem. Może się skusicie na takie kanapeczki ? Skłądniki: 4 jajka 250 g płatów śledziowych (matiasów) 1 mała cebula pieprz papryka słodka sól (opcjonalnie) Jajka ugotować na twardo. Płaty śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, wyjąć i osuszyć. Pokroić w paseczki. Ugotowane jajka obrać i zblendować wraz ze śledziem i cebulą pokrojoną(...)kostkę na gładko. Doprawić pieprzem, słodką papryką, a w razie potrzeby solą. Ja nie soliłam. Wymieszać i gotowa. pasta śledziowa z jajkiem
O kuchni z uczuciemsera 5 jajek 2 łyżki majonezu Na farsz: 1 pierś z kurczaka 30 dag pieczarek 3 łyżki farszu pieczarkowego Ole 2 łyżki kukurydzy 1 cebula przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka Wykonanie: Masa serowa: jajka i majonez miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy ser, mieszamy dokładnie. Masę wylewamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25x35cm). Masę pieczemy w 180 stopniach około(...)minut. Po wyjęciu odstawiamy do przestudzenia, następnie zdejmujemy papier. Farsz: piersi rozcinamy w dłuż i rozbijamy jak na kotlety, oprószamy solą, pieprzem i papryką, odkładamy. Cebulę i pieczarki kroimy w małą kostkę. Cebulę podsmażamy, dodajemy pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy do odparowania wody. Dodajemy trzy łyżki gotowego farszu pieczarkowego oraz kukurydzy, mieszamy. Odkładamy do przestudzenia. Na upieczonym placku serowym
Podróż w kulinariastole 😊 KOTLETY na 2 porcje: 5 dag suchej kaszy jaglanej 20 dag mielonego mięsa z indyka 1 średnie jajko garść rukoli mała czerwona cebula sól pieprz kolorowy słodka sproszkowana papryka mąka gryczana do obtoczenia olej słonecznikowy SAŁATKA: 2 solidne garście rukoli duża pomarańcza czerwona cebula kwiaty bratków sól łyżka oleju słonecznikowego łyżka octu balsamicznego WYKONANIE: KOTLETY: Kaszę jaglaną opłukać, osączyć(...)wówczas szybciej zmięknie. Rukolę opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Do mięsa dodać kaszę jaglaną, zeszkloną cebulę, posiekaną ukolę i jajko. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i słodką papryką. Masę dokładnie wymieszać i wilgotnymi dłońmi uformować 8 kotlecików. Każdy obtoczyć w mące gryczanej i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. SAŁATKA: Obraną cebulę pokroić w piórka, na sitku
Kuchenne zapiski EdytyZiemniaki – 6 sztuk Kiełbasa chorizo – 150g Papryczki Pimientos de Padron – 20 sztuk Jajko – 3 sztuki Oliwa z oliwek – 2 łyżki do podsmażenia papryczek + 1 szklanka do smażenia ziemniaków Sól Papryk wędzona słodka – ½ łyżeczki Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Pokrojone ziemniaki usmażyć na oleju do miękkości, a następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać solą i wędzoną papryką
Kuchnia Bon Appetitzamienić je na sok z cytryny. Około 1,5 łyżki. Dla mnie bardzo dobre, nam bardzo smakowało. Piersi kurze pokroić w grube długie pasy. Doprawić solą, pieprzem, potartym imbirem, papryką słodką i ostrą. Wymieszać dokładnie. W woku rozgrzać olej wrzucić doprawione mięso. Smażyć około 2 minuty. Wyjąć mięso z woka i odłożyć na bok. Do woka wrzucić pokrojoną w piórka(...)cebulę i smażyć aż lekko zblednie. Wlać wino i gotować aż całe wino wyparuje. Dodać papryki pokrojone w paseczki i smażyć chwilkę. Wlać wodę, dodać olej sojowy, przecier pomidorowy i ananasa razem z sokiem. Wrzucić mięso, zagotować. Doprawić do smaku. Gotować jeszcze około 3 minut i gotowe. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody. Wlać rozmieszaną mączkę ziemniaczaną
Kuchnia Pokoleńjedną większą o średnicy 20 cm): Gryczany spód: 1 szklanka mąki gryczanej + odrobina do podsypania 100 gram masła 1 jajko szczypta soli szczypta papryki ostrej Nadzienie: pęczek botwiny 1 mała cukinia 50 gram sera feta 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% szczypta soli, pieprzu i majeranku Mąkę zagniatam z masłem(...)jajkiem, solą i papryką na gładkie ciasto. Gotowe ciasto umieszczam w lodówce na 30 minut a następnie wylepiam nim formę do tarty. Formę z ciastem umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piekę 20-22 minuty, do delikatnego zarumienienia. Studzę. Botwinę siekam, cukinie obieram obieraczką do jarzyn na cienkie plastry, z których formuję ruloniki. Fetę kruszę i mieszam
Mango Papajaśniadanie, obiad, kolację od dużej porcji sałatki. Micha surowizny dziennie to podstawa, by czuć się i wyglądać zdrowo. Składniki na 2 porcje: 1/4 główki białej kapusty, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 1/2 awokado, szklanka kiełków słonecznika, 1/2 dużego ogórka, 2 garści pestek dyni, sól, czarny pieprz do smaku. sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy(...)łyżeczki syropu klonowego, 1 łyżeczka octu balsamicznego. Wykonanie: Kapustę kroimy na drobne kawałki, zasypujemy solą i mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. W międzyczasie kroimy paprykę, cebulę, ogórka, awokado, kiełki słonecznika pozbawiamy łupek. Wszystko dodajemy do kapusty. Zalewamy sosem (wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy), mieszamy i posypujemy pestkami dyni (surowymi lub w mniej zdrowej, ale, przyznam, smaczniejszej wersji - prażonymi). Następnie
Jeść, by żyć w zdrowiudoskonałą przekąskę lub przystawkę przed właściwym grillowanym daniem głównym. Sprawdzą się tez fajnie na lekką kolację. Polecam :) Składniki - 0,5 kg surowych, wypatroszonych śledzi - łyżeczka czosnku mielonego - łyżeczka ostrej papryki mielonej - pól łyżeczki soli - sok z połowy cytryny - 2-3 łyżki oleju Wykonanie Śledzie dokładnie płuczę i oczyszczam pod bieżącą zimna wodą. Następnie dokładnie osuszam przy pomocy papierowych ręczniczków. Przekładam(...)większej miski. Dodaję sól, czosnek, paprykę, olej i sok z cytryny. Dokładnie mieszam ( ja robię to rękami ) aby każda ryba była obtoczona w marynacie. Odstawiam na minimum godzinkę do lodówki. Po tym czasie śledzie umieszczam w siatce do grilla i grilluję na mocno rozgrzanym ruszcie z dwóch stron do mocnego zrumienienia. Około 10-12 minut. Podczas obracania kilkakrotnie śledzie
Kuchnia z widokiem na ogródsera żółtego w kostce - 100 g serka topionego kremowego - pół szklanki śmietany 12 lub 18 % - 3/4 szklanki bulionu lub wody - 1 łyżka mąki pszennej - pół łyżeczki mielonej papryki - sól do smaku - suszony szczypiorek ( opcjonalnie ) Wykonanie Plastry schabu rozbijam jak na kotlety, na każdym z nich układam po plasterku szynki i sera. Zwijam w roladki i układam w naczyniu żaroodpornym łączeniem(...)jednolity sos, tak by nie było grudek. Gotowym sosem zalewam roladki. Każdą z nich dodatkowo jeszcze posypuję startym na dużych oczkach serem żółtym i posypuję dla koloru słodką papryką. Naczynie przekładam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę około 40 minut z termoobiegiem w 160 stopniach. Przez pierwsze 20 minut piekę pod przykryciem, potem bez. Kiedy danie jest gotowe roladki
Kuchnia z widokiem na ogródprzejść na inną dietę trzeba się najpierw przygotować🤔. Jednym z elementów przygotowania się to opanowanie nowego MENU. 😄 Dziś na topie mamy SZASZŁYKI WEGAŃSKIE!😆 Skladniki: Papryka Olivki Pieczarki Cebula Cukinia Ogórek Przyprawy Sól i pieprz Ostra papryka - mielona Bazylia Oregano Sos sojowy Oraz Patyczki do szaszłyków Przygotowanie: Warzywa kroimy w kostki lub plasterki. Następnie nadziewamy naprzemiennie na patyczek
Dieta Rozdzielna i Zdrowiepysznego obiadu! Polecam, polecam i jeszcze raz polecam:). 2 duże filety z kurczaka 2 łyżki oleju skórka otarta z 1/2 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 papryki ostrej 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz 1. Filety kroimy w cienkie paski. W misce mieszamy olej, skórkę z cytryny
Szefowa kuchniSkładniki: mąka tortowa 700 gram, olej rzepakowy 4 łyżki, sól 1 łyżeczka, woda gorąca 3/4-1 litr, kasza gryczana 2 woreczki, twaróg 30 dag, cebula podsmażona 4 sztuki, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, majeranek 4 łyżki, śmietana gęsta - ile potrzeba kaszę gryczaną ugotować do miękkości w nie solonej wodzie, dobrze odcedzić(...)wody, w misce wymieszać kaszę z twarogiem, majerankiem, cebulą podsmażoną na oleju,, pieprzem,kucharkiem, papryką wędzoną mąkę, olej, sól dać do misy robota, dolewać w trakcie wyrabiania hakiem gorącej wody tyle, aby ciasto było sprężyste, nakryć ściereczką kuchenną na 15 minut, porcje ciasta wałkować cienko na podsypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawać krążki na każdy krążek nakładać czubatą łyżeczkę farszu
W Mojej Kuchni Lubięmacie ochotę na gołąbki, to raz warto spróbować właśnie takich. Potrzebujemy 1/2 kapusty 1 kg, 1/2 kg mielonego, 1/2 kg ugotowanego ryżu. Sól, pieprz, papryka, 3 jajka, bułka tarta i koncentrat pomidorowy. Kapustę ucieramy na tarce. Dodajemy mięso, jajka, ryż, łyżeczkę płaską soli, łyżeczkę pieprzu, łyżkę papryki, parę łyżek bułki. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do lodówki dla stężenia
chleba naszegopracy.Danie mięsem , mało kaloryczne z mnóstwem warzyw.Mozemy je podawać same tak jak ja lub z makaronem ,ziemniakami czy kaszą.Polecam. 0.5 główki kapusty 4 kotlety z szynki wieprzowej 1 papryka czerwona 1 duża cebula 2 gałązki selera naciowego 0.5 litra bulionu 2 garście suchej soczewicy namoczonej 1 cukinia Sos pomidorowy w kartonie 2 ząbki czosnku Sól i pieprz(...)Oliwa ********************************* W dużym rondlu rozgrzać oliwę.Kapustę poszatkować drobno.Cebulę drobno posiekać wraz z czosnkiem,wrzucić na gorącą oliwę.Na małym ogniu podsmażyć,dodać kapustę,pokrojoną w paski czerwoną paprykę,pokrojony seler naciowy,wszystko razem przesmażyć do miękkości warzyw, posolić i popieprzyć.Wsypać soczewicę ,dodać mięso i zalać bulionem i przecierem..Przykryć pokrywką i na małym ogniu dusić do miękkości
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiŚwietny smak i szybko się ją robi:) SKŁADNIKI Garść rukoli Garść sałaty lodowej 1 mały świeży ogórek 1 duży ogórek kiszony 3 ogórki konserwowe 1/4 papryki czerwonej 1 mała czerwona cebula kilka plastrów boczku 1/2 oscypka SOS 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki dobrej oliwy (ja dałam olej sezamowy) sól, pieprz 1 duży ząbek czosnku-przeciśnięty 1/2 łyżeczki miodu(...)Sałaty szarpiemy i wkładamy do miski, cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do sałat, wszystkie ogórki kroimy w półksiężyce i dodajemy do sałat, boczek opiekamy i odstawiamy aby wystygły. Paprykę kroimy w duzą kostkę i dorzucamy do miski. Wlewamy sos, mieszamy i dodajemy boczek, posypujemy startym oscypkiem
harrisa