całkiem udany. Wielbiciele podrobów na pewno będą zachwyceni! 0,5 kg. wątróbki drobiowej 2 cebule 4 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego natka pietruszki (do dekoracji) sól pieprz papryka słodka czosnek granulowany gałka muszkatołowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wątróbkę porządnie wypłukać w zimnej wodzie. Oczyścić z błonek i pokroić w większe kawałki. Oprószyć mąką. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić(...)skórki. Pokroić w większą kostkę. Dorzucić na patelnię do usmażonej wątróbki z cebulą. Smażyć krótko, następnie dodać przecier pomidorowy i dusić ok 2-3 minuty. Danie doprawić solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i gałką. Podawać gorące, posypane natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniechili, wyostrzamy, miodem lekko dosładzamy, ziół dokładamy i całość na gładko mieszamy. Sałatka: Sałaty, różne rodzaje na kawałki dzielimy, a pomidorki koktajlowe: żółte, zielone, czerwone na połowę kroimy. Marchewkę, paprykę różnokolorową na paski tniemy, a czerwoną cebulę na prążki, kostkę, tak jak chcemy. Kształt rzodkiewek na plasterki lub ćwiartki zamieniamy, a groszek i kukurydzę z zalewy odcedzamy. Do miski sałatę(...)pomidorki, paprykę, cebulę, marchewkę, groszek, kukurydzę przekładamy, świeże listki: bazylii, mięty zwykłej i pieprzowej, zielonej pietruszki dokładamy, posiekanym szczypiorkiem posypujemy, a dla chrupkości prażony słonecznik dodajemy. Małe kuleczki mozzarelli dorzucamy i tuż przed podaniem sałatę dresingiem polewamy. Delikatnie mieszamy i ze smakiem zjadamy. Soli nie dodajemy, bo ziołami, musztardą, przyprawami zastępujemy. Smacznego
Moniki Smakołykipasty tahini 4 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) około 4 łyżki wody z gotowania ciecierzycy 5 łyżek oliwy extra vergine 1/4 płaskiej łyżeczki papryki ostrej sól do smaku (około 1 płaskiej łyżeczki) Ponadto: 2 łyżki oliwy extra vergine do polania hummusu Wykonanie: Ciecierzycę moczymy przez całą noc. Do wody wsypujemy płaską łyżeczkę sody(...)czasie ciecierzyca będzie bardzo miękka (taka ma być). Ciecierzycę odcedzamy. Wodę zostawiamy. Do blendera wkładamy ciecierzycę, czosnek przeciśnięty przez praskę, pastę tahini, sok z cytryny, kumin, wodę, oliwę, paprykę ostrą. Wszystko miksujemy blenderem. Jeśli pasta wychodzi za gęsta, dolewamy trochę więcej wody z gotowania ciecierzycy. Podczas miksowania, hummus solimy. Gotowy hummus przekładamy do miseczki i polewamy oliwą
Smak mojego domupomidorowego przygotujmy śmietanowo koperkowy. Nasze gołąbki zyskają zupełnie nowy smak. Polecam! Składniki: główka młodej kapusty 600 g mięsa mielonego z indyka 200 g kaszy orkiszowej sól , pieprz, ostra papryka liść laurowy ziele ang 2 litry bulionu warzywnego sos: pęczek koperku szklanka śmietany 12% Wykonanie: *Kapustę parzymy, wycinamy głąb, odcinamy liście. *Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu(...)posolonej wodzie. * Do mięsa dodajemy wystudzoną kaszę, doprawiamy sola , pieprzem i papryką.Dobrze mieszamy. * Na każdy liść kapusty nakładamy porcję mięsa, zawijamy gołąbki. Układamy je w garnku. *Gołąbki zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy na wolnym ogniu ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy posiekany koperek, wlewamy śmietankę. Gotujemy jeszcze
Z Majeczką w kuchniduża marchewka 1 duża cebula 5-6 kopiastych łyżek mąki pszennej 2 jajka sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sos: 250 g łopatki wieprzowej 1-1,5 papryki czerwonej 2 pomidory 1 średnia cebula pół szklanki bulionu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 ziarnka ziela angielskiego 2-3 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego 2 liście laurowe sól pieprz do smaku Wykonanie(...)grubym dnem. Cebulkę kroimy w kostkę. Smażymy w garnku na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Łopatkę kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do cebulki smażymy na małym ogniu. Paprykę pokrojoną w kostkę oraz pomidory. Podsmażamy 2 minutki i dodajemy bulion oraz koncentrat, ziele i liść laurowy. Dusimy około 10-15 min. Próbujemy i doprawiamy według uznania. Następnie zabielamy
Justa próbuje gotowaćgotowany kurczak , idealnie nadają się na obiad. Zaczynamy: SKŁADNIKI: 🍴1 filet z kurczaka 🍴1 cebula 🍴2 ząbki czosnku 🍴sól i pieprz do smaku 🍴1 łyżka czosnku granulowanego 🍴1 łyżeczka papryki słodkiej 🍴1 łyżeczka papryki chilli 🍴2 liście laurowe 🍴2 ziarna ziela angielskie 🍴1 łyżeczka majeranku 🍴Dodatkowo surówka warzywna PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję. Lekko nacinam. Do garnka wlewam wodę. Wkładam
Gotowanie PatkiSKŁADNIKI: 🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴 500 g mięsa mielonego z wieprzowiny 200 g warzyw mrożonych słupki 2 ząbki czosnku 500 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżka curry 1 łyżeczka ostrej papryki Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: 🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴 Patelnię rozgrzewam. Przekładam mięso. Dodaję drobno posiekany czosnek, oraz przyprawy. Smażę na rumiano
Gotowanie PatkiZdjęcia były robione jeszcze zanim polałam sałatkę sosem. Polecam, nie tylko na grilla. Składniki: 1 sałata lodowa 1 mały słoiczek czarnych oliwek 1 zielony ogórek cebulka dymka 1 czerwona papryka kolorowe koktajlowe pomidorki Sos: 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka octu z białego wina 1 łyżeczka przyprawy do sałatek 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta cukru sól, pieprz Sposób wykonania(...)Sałatę pokroić w szerokie paski. Oliwki i pomidorki pokroić na połówki, paprykę w krótkie paski, a ogórka w plasterki. 2. Cebulkę dymkę posiekać, dorzucić do warzyw, wszystko delikatnie wymieszać. 3. Składniki sosu włożyć do małego słoika, zakręcić wieczko i energicznie wstrząsnąć. Sosem polać sałatkę tuż przed podaniem, delikatnie całość wymieszać. Smacznego
Kuchnia domowa Aniznajomym, że przygotowaliście je sami gwarantuję, że będą pod wrażeniem. Nachos szklanka (120 g) mąki kukurydzianej pół szklanki (60 g) mąki pszennej 200 ml gorącej wody po łyżeczce słodkiej papryki, ostrej papryki, czosnku, oregano sól Mąki i przyprawy mieszamy w misce, połową gorącej wody i mieszamy. Następnie zagniatamy ciasto dolewając po trochu wody, aż do uzyskania gładkiego ciasta (Uwaga każda
PatiGotujemajonezie Składniki: 6 – 8 jajek puszka groszku konserwowego 6 – 8 średniej wielkości ogórków kiszonych 15 dag sera żółtego 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego słodka papryka sól pieprz Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do wystygnięcia. Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę, można je obrać ze skórki ale nie jest to konieczne. Dodajemy do nich(...)dużych oczkach, układamy go na warstwie z ogórków i groszku. Jajka obieramy ze skórki i kroimy na połówki, które układamy na warstwie z sera. Posypujemy je odrobiną słodkiej papryki, pieprzem i solą. Smacznego Artykuł Jajka w majonezie pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeświderki, lub inny podobny makaron) 200 g przecieru pomidorowego 100 ml wody ok. 100 – 150 g różnego rodzaju wędlin (najlepiej jak wśród nich znajdzie się kawałek kiełbasy) łyżeczka papryki ostrej łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka czosnku granulowanego odrobina chilli (w zależności od upodobań) kilka listków bazylii łyżka tłuszczu do smażenia ulubiony ser żółty do posypania makaronu Wędlinę kroimy w kostkę
PatiGotujetradycyjnych dań z grilla. Mięso z indyka oczywiście możemy zastąpić kurczakiem. Szaszłyki z indyka i ananasa Składniki : 400 dag piersi z indyka połowa świeżego ananasa Na marynatę : łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka przyprawy do kurczaka 1/2 łyżeczki papryki ostrej ok. 1/3 łyżeczki kurkumy ok. 1/4 łyżeczki chili w proszku łyżka oliwy z oliwek lub oleju sól pieprz Dodatkowo: 6 patyczków
PatiGotujesałat ze szpinakiem puszka kukurydzy ogórek szklarniowy około 200 g sera typu feta pieczywo na grzanki (najlepiej bułki z ziarnami) ząbek czosnku Marynata: 2 łyżki oliwy lub oleju łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka papryki ostrej łyżeczka czosnku granulowanego chilli pół łyżeczki curry pieprz sól Sos musztrdowo-miodowy: 5 łyżek oliwy z oliwek 1,5 łyżki ostrej musztardy 1 duża łyżka płynnego
PatiGotujeryżem Składniki: 700 g mielonej wieprzowiny (karczek, łopatka lub szynka) 200 g boczku wędzonego około 250 – 300 g ryżu średniej wielkości włoska kapusta łyżka smalcu granulowany czosnek papryka słodka pieprz sól Kapustę obieramy z zewnętrznych i uszkodzonych liści. Wycinamy głąb z kapusty i wkładamy ją do dużego garnka, wyciętą stroną do góry. Zalewamy wodą tak aby kapusta była cała(...)się Wam w jednej warstwie możecie ułożyć je jeden na drugim, ale ja generalnie duszę je w dwóch garnkach, w których układam tylko po jednej warstwie. Gołąbki obsypujemy delikatnie papryką słodką i zalewamy wodą lub bulionem tak aby przykryły gołąbki w 3/4 wysokości. Garnek przykrywamy i dusimy na średnim ogniu około godzinę, aż kapusta będzie miękka, w razie potrzeby dolewając
PatiGotujeczerwone pomarańcze (można je zastąpić zwykłymi pomarańczami, mandarynkami lub grejpfrutem) dwie duże garści świeżego szpinaku 1 granat Przyprawy do kurczaka: pół łyżeczki czosnku granulowanego pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki curry łyżka oliwy z oliwek 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe pieprz sól Sos: 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku
PatiGotuje