papryka - 32566 przepisów (strona:684/2172)

Paprykarz warzywny z kaszą jaglaną 135

pietruszka (mała) 1 cebula  2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego  2-3 łyżki sosu sojowego 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1/2-3/4 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki papryki ostrej 2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: olej (u mnie rzepakowy Woj-Len ) Kaszę należy ugotować w 1,5 szklanki osolonej wody z odrobiną oleju. Marchewkę z pietruszką

Di gotuje
Sałatka z cukinii i koziego sera 155

powinna być idealna sałatka. Pasiasta sałatka z cukinii spełnia wszystkie te wymogi, a zarazem jest odpowiednia na każdą porę roku :) Składniki 1 mała cukinia 1 mała marchewka (opcjonalnie) 1 papryka (żółta lub czerwona) 1 opakowanie sera koziego lub owczego lub sera mozzarella lub sera feta pół pęczka rzodkiewek pół pęczka świeżej mięty kilka liści sałaty melasa z granatu lub aromatyzowana(...)oliwa lub ulubiony dressing  sól i pieprz do smaku Przygotowanie Warzywa umyć i osuszyć. Paprykę, cukinię i marchewkę pokroić na bardzo cienkie plastry - najwygodniej zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw z szerokim ostrzem (jak na zdjęciu poniżej) Rzodkiewkę pokroić w kostkę, liście mięty posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać pokrojony w kostkę ser i przyprawić aromatyzowaną oliwą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pulpety z mozzarellą i zielonym pesto w sosie z suszonych pomidorów 206

sucha kajzerka mąka do panierowania 1/2 słoika lub opakowania suszonych pomidorów, raczej twardszych 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% sól, cukier i świeżo mielony pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego słodka papryka w proszku 2/3 opakowania kuleczek mozzarelli ok. 4 łyżki zielonego pesto (z bazylią) Na ogniu postawić szeroki garnek i wlać 4 szklanki wody. Zagotować. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie(...)dodać do wywaru razem z ziołami włoskimi. Dusić na małym ogniu kilkanaście minut. Dodać koncentrat i słodką śmietankę. Rozprowadzić do rozpuszczenia. Przyprawić solą, cukrem, ziołami, mielonym pieprzem oraz słodką papryką

Czerwień i błękit
Odrywane mini tacos 149

oliwy 8 g suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki cukru farsz: 200 g mięsa mielonego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 5 pieczarek 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1 puszka kukurydzy złocistej z czerwoną fasolą Bonduell (lub sama kukurydza) 4 łyżki startego sera żółtego Przygotowanie: ciasto: Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto,które odstawiamy na około 40 minut(...)wyrosły i pieczemy w piekarniku 180 stopni okolo 30-35 minut farsz: Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.Następnie wrzucamy na patelnię pokrojona w kostkę paprykę. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy mięso mielone wymieszane z przeciśniętym przez praske czosnkiem oraz koncentratem. Całość smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy na patelnię kukurydzę z czerwoną fasolką Bonduell (lub samą kukurydzę

Bon appetit mon amie
Szaszłyki z kurczakiem i oliwkami 242

Składniki: 1 filet z kurczaka przyprawa do szaszłyków Plenus olej 1/2 czerwonej papryki kilka pieczarek oliwki 1 ogórek kiszony Przygotowanie: Filet pokroić w kostkę, obsypać przyprawą i skropić olejem. Paprykę … Czytaj dalej Szaszłyki z kurczakiem i oliwkami

czarrna od kuchni
Orientalna fasolka szparagowa 141

zimę ;) Tym razem w wersji orientalnej, w aromatycznej przyprawie pięć smaków od Rafex . Składniki 500 g fasolki szparagowej 2 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 szalotki 1 czerwona papryka 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka przyprawy pięć smaków     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Fasolkę(...)oczyszczamy, obgotowujemy w osolonym wrzątku przez około 10 min, odcedzamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany imbir, czosnek i szalotki. Następnie wrzucamy fasolę, pokrojoną w kostkę paprykę, dodajemy sosy i przyprawę. Chwilę razem smażymy. Podajemy jako dodatek lub samodzielną przekąskę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Kurczak w sosie barbecue 126

Składniki: 10 pałeczek z kurczaka   2 łyżki przecieru pomidorowego 5 łyżek ketchupu 2 łyżki miodu 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu sól   Wykonanie:   Wszystkie składniki na sos przełożyć do miski, dokładnie wymieszać. Kurczaka umyć, osuszyć   włożyć do miski z sosem i wymieszać

magiczna kuchnia Kasi
Kotlety z czerwonej soczewicy 147

wole kotlety z warzyw niż z mięsa. Składniki: 500 gram czerwonej soczewicy 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 szklanki płatków jęczmiennych Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Bułka tarta do panierowania Sposób przygotowania: Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia, rozgniatamy widelcem. Cebule i czosnek obieramy, drobno siekamy, podsmażamy(...)rozgrzanym oleju, dodajemy do soczewicy. Dodajemy jako, płatki jęczmienne, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obydwu stron

Bajeczna Kuchnia
Ekspresowa fasolka po bretońsku 118

Składniki: 1 puszka fasoli piękny Jaś  150 gram kiełbasy 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 300 ml. przecieru pomidorowego 1 łyżeczka smalcu Majeranek Sól, pieprz Słodka i ostra papryka 1 łyżeczka mąki pszennej Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, w rondlu roztapiamy smalec, podsmażamy cebulę z czosnkiem. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do cebuli(...)kiełbasy, wlewamy przecier pomidorowy i dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut. zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz roztartym majerankiem

Bajeczna Kuchnia
Sos pomidorowy – z pieczonych pomidorów 245

jakieś wczesne malinowe) kroimy na równe kawałki – wystarczą ćwiartki. Zostawiamy gniazda nasienne z galaretką, wycinamy ewentualne głąby. Wykładamy pomidory skórką do dołu w skropionej oliwą głębokiej blaszce. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy na kawałki wielkości pomidorów. Obieramy czosnek i szalotki – cebule kroimy na ćwiartki, ząbki czosnku na pół. Wszystko razem utykamy między pomidorami, zlewamy oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem(...)uzupełnienia całości – chrupiące pszenne grzanki z masłem czosnkowym i świeża bazylia. Użytkownicy talerzy byli więcej niż zadowoleni. Spróbujcie! SKŁADNIKI 500g pomidorów podłużnych 300g pomidorów malinowych 150g okrągłej czerwonej papryki (waga po wycięciu gniazda nasiennego) 100g szalotek (3 małe sztuki) 25g czosnku (4 średnie ząbki) 1 pełna łyżeczka suszonego tymianku 1 pełna łyżeczka suszonego oregano 1 pełna łyżeczka suszonej bazylii

Karo in the Kitchen
Sałatka szopska z groszkiem 153

grupy osób, albo jeśli nie wiecie, ile osób przyjdzie i nie chcecie stać za dużo przy garach.   Składniki: 2 ogórki szklarniowe – obrany i pokrojony na plasterki 2 papryki – zielona i czerwona – oczyszczone i pokrojone na kawałki 6 dojrzałych pomidorów – pokrojonych na ósemki pęczek natki pietruszki – posiekanej duża czerwona cebula – drobno pokrojona w krążki(...)bałkańskiego duża puszka groszku – odsączona oliwa z oliwek lub olej do dekoracji świeżo zmielony pieprz Przepis na sałatkę szopską z groszkiem W misce na sałatkę wymieszać ogórka, paprykę, groszek, pomidory i natkę. Posypać cebulą, pieprzem i startym na tarce serem bałkańskim. Na to idzie solidny chlust oliwy i sałatka do grilla gotowa. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco

Ugotowane pozamiatane
Grillowana karkówka. 174

karkówki -0,5 szklanki oliwy z oliwek -2 ząbki czosnku -1 łyżeczka musztardy dijon -2 łyżki ketchupu -1 łyżeczka ziół prowansalskich -1 łyżeczka majeranku -1 łyżeczka ostrej papryki -2 łyżeczki słodkiej papryki -sól -pieprz Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plastry o grubości 1,5 cm. Do miski wlewamy oliwę z oliwek. Następnie dodajemy musztardę, ketchup

Magia jedzenia.
Rigatoni z podsmażonymi warzywami z nutą wędzonej papryki 129

mała cukinia, 3-4 łyżki oleju rzepakowego, pieprz czarny grubo mielony do smaku, sól do smaku, 1 kopiasta łyżeczka przypraw, suszone pomidory z chili, pęczek szczypiorku, ½ mielonej słodkiej papryki wędzonej, 2 garście listków świeżej bazylii, ser żółty grana padano. Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, kalarepę i cukinię w słupki, a brokuł i kalafior dzielimy na mniejsze różyczki. Makaron gotujemy(...)solą. Kalafior i brokuły powinny być al dente. Rada: żeby przyśpieszyć czas podsmażania, można na chwilę przykryć pokrywą, warzywa pod wpływam pary szybciej zmiękną. Dodajemy ugotowany makaron, doprawiamy pieprzem, papryką wędzoną, suszonymi pomidorami z chili i mieszamy. Szczypiorek siekamy, bazylię kroimy na mniejsze kawałki (jeśli listki są duże). Do makaronu z warzywami dodajemy szczypiorek, bazylię i podajemy z świeżo startym

Moniki Smakołyki
Pieczarki Portobello ze szparagami 137

faszerować, smażyć, dusić, grillować lub piec. ------------------------------------------------------------- Pieczarki Portobello ze szparagami Czas przygotowania : 40 minut Składniki: 5 dużych kapeluszy Portobello 5 szparagów 5 plasterków mozzarelli 1 szalotka 1/2 małej czerwonej papryki oliwa do smażenia sól pieprz posiekana natka Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki. Szparagi kroimy na ok. 2 cm kawałki. Szalotkę drobno kroimy i smażymy na rozgrzanej oliwie. Paprykę kroimy

Kulinarne przygody Gatity