kolorowego ravioli z mięsem garść oliwek kawałek papryki czerwonej pół cebuli majonez (domowej roboty) sól pieprz kilka gałązek świeżej bazylii Ravioli gotujemy według przepisu na opakowaniu. Oliwki, paprykę, bazylię i cebulę kroimy drobno i doprawiamy sałatkę majonezem oraz solą i pieprzem do smaku
Gotowanie jest łatwemakaronu penne; 1 mała cebula; 1 ząbek czosnku; 125 g wędzonego boczku; 125 g sera gorgonzola; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 %; 1/2 szklanki mleka; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; 1/2 pęczka natki pietruszki do oprószenia po wierzchu; Pieprz; Sól; Olej do smażenia. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem(...)łyżki) wrzucić pokrojony boczek i delikatnie podsmażyć. Do podsmażonego boczku dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć, dodając pod koniec smażenia przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość przyprawić pieprzem i słodką papryką. Na patelnię z podsmażonym boczkiem, cebulą i czosnkiem wlać mleko, dodać pokruszony ser gorgonzola. Wymieszać i podsmażać, aż ser całkowicie się rozpuści. Gotowy sos przyprawić solą (nie za dużo, boczek
Gospodyni Miejskadużo witamin. 1 kg.pałek kurczaka 1 główka kapusty młodej poszatkowanej 3 pomidory duże 0.5 szkl.przecieru pomidorowego z kartonach suszony rozmaryn suszony tymianek suszona mięta suszona szałwia sypka czerwona papryka 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz olej kokosowy masło bezlaktozowe ******************************** Czosnek przecisnąć przez prasę i wymieszać z solą.Pałki kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć przygotowanym czosnkiem(...)solą,pieprzem,ziołami i papryką.Wstawic do lodówki na 30 minut.Kurczaka obsmażyć na oleju ma złoty kolor.Poszatkowaną kapustę i cebulę zeszklić na maśle z olejem kokosowym,pomidory pokroić w kostkę i dodać do niej,dorzucić kurczaka ,lekko wszystko osolić i smażyć kapustę z mięsem na małym ogniu ,aż puści soki.Dodać pomidory,wlać przecier pomidorowy ,młode ,małe ,oskrobane ziemniaki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicebula 3 czubate łyżeczki przecieru 2 szczypty czosnku granulowanego Skworcu 3 szczypty soli ziołowej Skworcu czarny mielony pieprz do smaku – u mnie Skworcu 1 i 1/2 łyżki słodkiej papryki Skworcu olej do smażenia opcjonalnie – zielona pietruszka do podania *można użyć dowolnej kiełbasy, choć polecam dodać jałowcową – nadaje ciekawego smaku Przygotowanie: Kapustę siekamy i przekładamy do dużego garnka(...)pokrojone w półplasterki lub kostkę kiełbasy. Smażymy mieszając tak długo, aż pieczarki ładnie puszczą wodę. Następnie dodajemy młodą kapustkę i przecier, mieszamy. Doprawiamy całość solą ziołową, czosnkiem, słodką papryką i pieprzą (pieprz dodajemy stopniowo, mieszamy i próbujemy). Całość podsmażamy, mieszając. Na koniec dodajemy ugotowany makaron łazankowy, znów mieszamy. Gotujemy chwilę pod przykryciem, próbujemy opcjonalnie doprawiając do smaku. Smak jest najlepszy
Słodkie okruszkibrakowało, to piekłam warzywa na okrągło ;) 3 małe okrągłe cukinie 150 g ricotty puszka tuńczyka 3 łyżki passaty pomidorowej jajko 2 łyżki posiekanej bazylii 0/5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki łyżka suszonych pomidorów (nie z oleju) sól i pieprz łyżka oliwy starty twardy ser do posypania (użyłam hiszpańskiego queso curado) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cukinię myjemy, przekrawamy na pół(...)usuwamy gniazda nasienne. Ricottę mieszamy z odsączonym tuńczykiem, passatą pomidorową i roztrzepanym jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz wędzoną papryką i swieżą bazylią. Przekrojone na pół, wydrążone cukinie nadziewamy farszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i posypujemy startym serem. Pieczemy około 30 minut. Danie jest gotowe gdy cukinia zmięknie a ser się przyrumieni. Smacznego :) Artykuł Cukinia nadziewana ricottą
Mienta blogpszennej; 2 i 1/2 szklanki mleka (u mnie 2 %); 2 łyżeczki musztardy (u mnie miodowa); 450 g łatwo topliwego, żółtego sera (u mnie czerwony cheddar); 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; Sól; Pieprz. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente, w osolonej wodzie. Odcedzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach(...)patelnię z sosem dodać starty ser (oprócz pozostawionej 1/2 szklanki), gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż ser całkowicie się roztopi. Gotowy sos zdjąć z ognia i przyprawić słodką papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Wlać do gorącego, ugotowanego makaronu i dokładnie wymieszać. Wymieszany makaron z sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posypać pozostawiony, startym serem. Makaron
Gospodyni Miejskaszybkie do zrobienia, bo po wstępnym przygotowaniu mięsa i warzyw robi się praktycznie sam. 400 g schabu 4 marchewki 3 cebule 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej 1. Schab kroimy w plastry, posypujemy solą i pieprzem. Marchew kroimy na wstążki przy pomocy obieraczki lub ścieramy
Szefowa kuchniodczujecie uczucia niezdrowej pełności. Uzupełniającą przekąską będzie pieczywo pełnoziarniste lub (kto się jej nie oprze!) świeżutka ciepła i chrupiąca bagietka. Do takiej sałatki możecie dodać świeżego ogórka lub paprykę, przyprawić ziołami. Sałatka jest z dodatkiem pestek dyni, możecie zamiennie dodać sezam, pestki słonecznika, a nawet suszone owoce. Smacznego:) Składniki: dwie spore garści mixu sałat kilka koktajlowych pomidorków 1 nieduża cebula(...)kilka łyżek twarogu półtłustego 2 łyżki uprażonych lekko na suchej patelni pestek dyni sól, pieprz, mielona ostra papryka, oregano kilka kropel oliwy z oliwek / oleju lnianego / winegretu Przygotowanie: W misce układamy sałaty, dodajemy resztę składników, tj. przekrojone na pół pomidorki, cebulę w cienkie talarki/krążki, pokruszony twaróg, pestki dyni, mieszamy, przyprawiamy, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Gotowe
Zasmakuj Kuchnibyła mdła. Dodatek odrobiny sera zamyka cały przepis. Przepis na sałatkę Cezar z grillowanym kurczakiem. Składniki: 40 dag filetów piersi z kurczaka marynata : łyżka oleju, szczypta ostrej papryki w proszku, płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku, dwie szczypty soli, płaska łyżeczka kurkumy -> łączymy wszystko ze sobą, główka sałaty rzymskiej, kruchej lub lodowej, sos : łyżka musztardy stołowej, dwie
Poezja Smaków - blog kulinarnypysznymi warzywami pieczonymi. Skusicie się??? Kolorowe rurki z pieczonymi warzywami 200 g kolorowych rurek MINI Lubella po 200 g młodej kapusty i kalafiora 1 marchewka 1/2 czerwonej papryki 1 cukinia 1 cebula oliwa z oliwek sól, pieprz pomidor koperek Kapustę kroimy podłużnie, kalafiora i marchewkę myjemy i kroimy w spore kawałki, podobnie robimy z papryką i cukinią. Cebulę obieramy
Dzieje kuchennej Wiewiórynależy uważać, gdyż cała woda powinna być wchłonięta przez strączki. Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do soczewicy, dodajemy jajko, bułkę tartą. Doprawiamy pieprzem, ostrą i słodką papryka, oregano. Całość dokładnie mieszamy, jeżeli ciasto jest zbyt mokre można dodać jeszcze trochę bułki tartej. Formujemy małe kulki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni. Do rondla wlewamy bulion(...)pomidory z puszki, blendujemy i gotujemy na mały ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, suszonym oregano. Mąkę rozrabiamy w śmietanie i dodajemy do sosu aby go zagęścić. Zagotowujemy. Sosem polewamy makaron i na to układamy klopsiki. Można posypać tartym serem
Delusional TrineMini rurki Lubella 1 puszka tuńczyka w oleju 1 szklanka oliwek 200 g pomidorków koktajlowych 1 ogórek wężowy 1 garść słonecznika 1 mała czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1 solidna garść rukoli 1 łodyga selera naciowego sos 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu sok z 1/2 cytryny 1 łyżka sosu(...)składnik sosu połączyć ze sobą, czosnek należy zmiażdżyć. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Tuńczyka odcedzić z oleju i rozdrobnić. Pomidorki przekroić na połówki, ogórka w duże kawałki, paprykę w paseczki, cebulę i selera w półplasterki. Słonecznik uprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor. Wszystkie składnik sałatki wymieszać wraz z sosem i przed podaniem schłodzić w lodówce
Jadło i czytadłoananasem Sałatka ryżowa z tuńczykiem Ogórki faszerowane sałatką Składniki na dużą miskę sałatki z ryżem i warzywami: 200 g ryżu 1 świeży długi ogórek 3 pomidory 1 duża czerwona papryka 3 ogórki małosolne 2-3 łyżki majonezu 1 pęczek szczypioru z cebulką garść miksu sałat włoskich (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka soli do gotowania ryżu Sposób przygotowania(...)osolonej wodzie gotujemy na sypko ryż wg opisu na opakowaniu, ryż odsączamy i studzimy. Ogórek świeży obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Sałaty siekamy. Ogórki małosolne, paprykę czerwoną, oraz pomidory kroimy w drobniutką kostkę, szczypiorek siekamy. Do miski wsypujemy zimny, ugotowany ryż, oraz wszystkie warzywne składniki, doprawiamy solą, pieprzem do smaku, dodajemy majonez i delikatnie wszystko mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPomysł na obiad kiedy tęsknimy na grillem a nie mamy możliwości zrobić go w tradycyjny sposób:). Szaszłyki: 500g filetów z kurczaka sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa kebab-gyros, czosnek granulowany, cebula granulowana 4 łyżki oleju Sałatka: 1 opakowanie mixu sałat 10 pomidorków koktajlowych 3 ogórki gruntowe 1 cebula 4 papryczki konserwowe Sos do sałatki: 2 łyżki soku
Szefowa kuchni