Polecam przygotować :) Składniki na 2-3 porcje: około 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka 1 łyżeczka masła klarowanego 2 ząbki czosnku 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki: pieprzu, tymianku, papryki ostrej 1/4 łyżeczki: curry, kurkumy Udka umyć, osuszyć, odciąć nadmiar tłuszczu i pokroić mięso w paski. Następnie przyprawić: solą, pieprzem, papryką ostrą, tymiankiem, currry i kurkumą. Dokładnie wymieszać
Ugotowaćwege koneserów Składniki: 2 puszki ciecierzycy lub 2 szklanki ciecierzycy suchej (namoczonej przez 12h, a następnie ugotowanej) 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka suszonych liści kolendry (można użyć świeżej) Szczypta soli i pieprzu Ciecierzycę z puszki odsączamy z zalewy, następnie wykładamy na ręcznik papierowy i osuszamy. Wrzucamy do głębokiej miski, dodajemy
Taste and Cookróżnych wersjach 😋 na redukcji nie można sobie odmawiać smakołyków, wystarczy je odpowiednio podmienić aby niechciane kalorie nam nie zaszkodziły 😇 Składniki: (2 porcje) 120 g mąki gryczanej 150 g papryki 100 g cebuli 150 g marchewki 210 g mięsa (u mnie kurczak) 50 g goudy 5 g oleju, reszta do smażenia pół opakowania drożdży instant 20 g koncentratu pomidorowego woda,przyprawy(...)mąki, dodać oleju i wymieszać. Dolewać wody aby powstała masa na ciasto. Odstawić na 30 min aby ciasto urosło 2. Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przyprawić i podsmażyć 3. Paprykę i cebulę w kostkę, marchewkę i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 4. Z ciasta wałkujemy placki, przekładamy na blachę z papierem do pieczenia i nakładamy dodatki. Piec
Zdrowie i pysznie na talerzumięso z kurczaka, pieczone w piekarniku ... niebo w gębie 💗 Dzięki wcześniejszemu zamarynowaniu mięsa, jest ono kruchutkie, i bardzo aromatyczne. Polecam gorąco! Składniki na marynatę: 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki curry (jeśli lubimy, jeśli nie - pomijamy) 2 łyżeczki musztardy (ja użyłam grillowej, bo lubię jej smak) szczypta tymianku granulowany czosnek
Walijskie Pichcenieserca członków mojej rodziny. Są wyborne na ciepło i na zimno. Babeczki pizzowe świetnie nadają się na piknik. Są one dla mnie "optymalnym" wyborem dania piknikowego. Składniki: 1/2 czerwonej papryki 50 g kabanosów 1 średnia cebula 50 g margaryny Optima Omega 3 1 szkl mąki 2 jajka 1/2 szkl mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka pokrojonych(...)suszonych pomidorów 100 g mozzarelli tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Cebulę obieramy i drobno kroimy. Margarynę rozpuszczamy na patelni i przesmażamy na niej cebulę, odstawiamy do ostygnięcia. Paprykę kroimy w drobną kostkę a kabanosy w cienkie plasterki. Do miski wkładamy mąkę, jajka, mleko, sól, zioła i suszone pomidorki oraz proszek do pieczenia. Mieszamy trzepaczką aż składniki się połączą
słodkie i nie tylko historie kulinarnemożecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami. SAŁATKA KOLOROWA Składniki: 100 g zielonego groszku na parze Bonduelle 100 g żółtego sera 100 g szynki konserwowej 1/2 czerwonej papryki 1/2 pora sól i pieprz do smaku opcjonalnie majonez lub jogurt naturalny Przygotowanie: Ser, szynkę oraz paprykę kroimy w kostkę. Pora kroimy w pióra. Groszek gotujemy w wodzie lbu na parze według
Bon appetit mon amiekolendra Świeżo mielony pieprz sól morska kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek Grzanki 2 kromki pieczywa (użyłam naszego ulubionego chleba przepis znajdziecie tu ) 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki sól i pierz 1 mała główka czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie. Kromki chleba pokroiłam na mniejsze kawałki Główkę czosnku przekroiłam na połowę. Na blaszce położyłam pokrojony(...)chleb, skropiłam oliwą, posypałam solą, pieprzem i papryką. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika(180 stopni) i podpiekłam na złoty kolor. Pomidory można sparzyć i obrać ze skórki (nie jest to konieczne). Pokroić w średnią kostkę, położyć na sitku i posolić delikatnie- dobrze jest odstawić na kilka, lub kilkanaście minut, aby pozbyć się nadmiaru soku. Pomidory przełożyć do salaterki, posiekać drobno zioła
Piekarz-Kucharz-Garkotłukduże jabłka ze skórą pokrojone w ósemki (bez gniazd nasiennych oczywiście) 200 ml przecieru pomidorowego ok. 100 ml płynnego miodu łyżka suszonego majeranku sól, pieprz, ostra papryka do smaku opcjonalnie – choć bardzo polecam – 1/4 łyżeczki przyprawy korzennej (takiej jak do piernika) Kurczaki podsmażamy na rumiano – ja robię to w żeliwnym(...)które później mogę włożyć do piekarnika. Można również oczywiście wykorzystać patelnię i naczynie żaroodporne do pieczenia. Solimy, posypujemy majerankiem. Mieszamy ze sobą przecier pomidorowy, miód, paprykę, pieprz i przyprawę korzenną. Polewamy tym kurczaki, układamy między nimi cząstki jabłek, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 180 – 200° na ok. godzinę
Patchworksię gotować, a mamy ochotę zjeść coś smacznego. Taki właśnie jest ten sos do kurczaka, bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu. Składniki 300 g piersi z kurczaka 1 papryka 1/2 cukinii 1 cebula 2 łyżki śmietany creme fraiche (lub 1 łyżka słodkiej śmietany i 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany) 1 łyżka sosu worcestershire 1 łyżka musztardy z całymi(...)ziarnami gorczycy 1 szklanka bulionu 1 łyżka mąki 1 łyżka majeranku 1 łyżka oregano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczaka podsmażamy na patelni. Cukinię kroimy na cienkie plasterki, paprykę i cebulę w grubą kostkę, dodajemy do kurczaka, podsmażamy, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez 5 minut aż warzywa zmiękną a kurczak będzie usmażony. Dodajemy musztardę, majeranek i oregano. Śmietanę mieszamy
Delusional Trinekukurydzy z puszki Bonduelle 1 łyżka sosu piri piri 50 g zimnego masła Szczypta kminu rzymskiego Sól morska do smaku Pieprz czarny świeżo mielony do smaku Szczypta słodkiej papryki do smaku 4 plastry sera camembert z bazylią Salsa: 1 pomidor malinowy ½ awokado 3 łyżki kukurydzy Bonduelle ½ cebuli 1 łyżeczka soku z limonki ½ pęczka natki pietruszki 1 łyżka oliwy(...)mięsa, dodać osączoną kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos piri piri i posiekaną natkę pietruszki, dodać pokrojone na malutkie kawałeczki zimne masło, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką oraz odrobiną kminu rzymskiego, wlać łyżkę bardzo zimnej wody, wyrobić mięso, uformować 4 duże kotlety wielkości bułki, smażyć na patelni grillowej około 5 minut z każdej strony. Salsa: Pomidora i cebulę
Wanilia i Kardamonkukurydzą. Pyszna wyszła, polecam. Miłego dzionka :-) Składniki: 1 średni bakłażan 1/2 opakowania makaronu razowego u mnie penne 1 brokuł 300 g filetu z indyka kukurydza sól pieprz słodka papryka oliwa z oliwek kulka mozzarelli 1. Bakłażana myjemy i tak z godzinę wcześniej kroimy w plasterki, oprószamy solą i odstawiamy. Makaron gotujemy al'dente, brokuła również gotujemy. Mięso kroimy w drobną(...)kostkę, dajemy do niego oliwę, słodką paprykę, sól i pieprz. Odstawiamy na chwilę. 2. Na spód naczynia żaroodpornego dajemy troszkę oliwy, na spód dajemy makaron, na makaron układamy plasterki bakłażana, następnie zamarynowanego indyka, kolejna jest kukurydza. Na kukurydzę ponownie układamy plasterki bakłażana, na nim rozkładamy brokuła i na wierzch ponownie plasterki bakłażana. Na plasterki pokrojoną mozzarellę. 3. Zapiekamy
kruche babeczkioliwek 1/2 łyżeczka płatków chili 100 ml oleju lnianego 2 łyżki octu winnego 1-2 łyżek płynnego miodu sól, pieprz 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki Przygotowanie: 1. Soczewicę gotujemy w wodzie do miękkości (ok 40 min) w proporcjach 1:2, odcedzamy 2. Bób gotujemy w osolonym wrzątku ok 5-8 min, odcedzamy, hartujemy(...)następnie obieramy z łupinek, możecie też zostawić łupinki, jest w nich dużo witamin, jednak ja wolę bez 3. Cukinię kroimy w plastry, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką i cynamonem grillujemy na patelni grillowej lub w piekarniku na 190 stopniach przez ok 15 min 4. Groszek gotujemy w osolonym wrzątku ok 5 min 6. Dressing
Słodki Kompromisczas na różne konfiguracje kulinarne z twarogiem. Twarogiem, który w domu uwielbiamy. Znam i przygotowuję w domu wersje ze szczypiorem, cebulką, suszonymi pomidorami, ziołami, ogórkiem (świeżym, konserwowym, kiszonym), papryką (pieczoną, świeżą lub marynowaną), czy pieczoną cukinią. To wersje wytrawne gdzie nie żałuję świeżo zmielonego pieprzu i ziół - z solą już nieco ostrożnie. Wersje na słodko? Proszę bardzo(...)ciągu dnia. Zdrowa przekąska, bo z pieczywem pełnoziarnistym. Smacznego:) Składniki: 300 g twarogu półtłustego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 mała cebulka 4 suszone pomidory przyprawy mielone: sól, pieprz, ostra papryka i bazylia Przygotowanie: Wymieszaj w miseczce twarożek z jogurtem. Dodaj pokrojone w drobną kostkę: cebulkę i suszone pomidory, przypraw do smaku. Gotowe
Zasmakuj Kuchnikolację. Składniki: 3 bakłażany 2 puszki pomidorów krojonych 250 g mozzarelli 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 g parmezanu bazylia świeża mąka oliwa z oliwek do smażenia sól, pieprz papryka słodka mielona zioła prowansalskie Wykonanie: Bakłażany dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy w plastry o grubości około 5-7 mm, układamy na ręczniku papierowym, solimy i pozostawiamy na około 1 godz(...)bazylii myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Cebulę oraz ząbki czosnku obieramy, również drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pomidory z puszki i przyprawy: pieprz, sól, paprykę słodką oraz zioła. Gdy sos częściowo odparuje, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego posiekane listki bazylii. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i na dnie układamy warstwę bakłażanów. Przykrywamy
Kuchnia MagdaLenysmażyć z obu stron do rumiany kolor. Składniki na farsz: * 1 szklanka kaszy jęczmiennej mazurskiej * 500 g brokuła * 500 g pieczarek * 1/2 cebuli * 250 g żółtego sera * sól i papryka ostra do smaku * 2 szklanki wody * olej do smażenia Wykonanie: Kaszę jęczmienną ugotować w 2 szklankach osolonej wody (gotować około 20 minut od momentu zagotowania wody), powinna wchłonąć całą wodę(...)Brokuła podzielić na mniejsze różyczki, ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki i cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju z dodatkiem soli i ostrej papryki (ilość według uznania). Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki ze sobą połączyć, dokładnie wymieszać. Na środek naleśnika układać po łyżce farszu, składać w kopertę. Na patelni rozgrzać olej, smażyć zwinięte naleśniki
Zrób to smacznie