papryka - 32566 przepisów (strona:690/2172)

Bigos wegański z młodej i kiszonej kapusty z dodatkiem wędzonej soli 153

cebula biała 1 jabłko 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny 250 ml koncentratu pomidorowego 30% 5 liści laurowych 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonych owoców jałowca 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka soli wędzonej grubo mielonej 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku (nasiona) świeżo mielony pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE składników na bigos wegański w aromacie wędzonej soli(...)momentu, gdy kapusta zmięknie. Co jakiś czas bigos należy przemieszać. Do gotującej się kapusty dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie łączymy ze sobą składniki. Zagotowujemy i przyprawiamy słodką papryką, chilli, majerankiem, wędzoną solą i świeżo zmielonym pieprze wedle własnych upodobań. Doprawiony bigos gotujemy jeszcze ok. 15-20 min. bez przykrycia, co jakiś czas mieszając.  Smacznego

kulinarnyJa
Sałatka na gorąco ze szparagami i grillowanymi warzywami 108

ricottą  lub Spaghetti ze szparagami i boczniakami Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 500 g świeżych zielonych szparagów 1 papryka czerwona 1 cebula biała 10 szt. pomidorków koktajlowych 1 cytryna sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE sałatki ze szparagami i grillowanymi warzywami Szparagi obłamujemy z łykowatej części, myjemy i gotujemy w wodzie(...)dodatkiem soli i soku z cytryny. Paprykę i cebulę grillujemy z dodatkiem soli i świeżo mielonego pieprzu. Ugotowane szparagi (aldente) układamy na talerzu i wykładamy na nie grillowane warzywa. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Prosto i smacznie. Na zdrowie

kulinarnyJa
Gołąbki z mięsem i kaszą jaglaną 152

kapusty. Dziś mięsne gołąbki z dodatkiem pysznej i zdrowej kaszy jaglanej. Takie gołąbki zawsze podaję z sosem pomidorowym, w którym znajdę kawałki świeżego pomidora (czasem dodaję także sparzone kawałki papryki), posypuję koperkiem i podaję tradycyjnie z ziemniakami. Już dziś życzę Wam smacznego:) Ja uwielbiam gołąbki! Składniki: 2 szklanki kaszy jaglanej 40 dag mięsa wołowego gotowanego 1 cebula 2 łyżki oliwy(...)główka kapusty białej lub włoskiej przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka ostra i łagodna, majeranek świeży drobno posiekany koperek Przygotowanie: Gotować kaszę około 15 minut, aby była lekko twarda. Cebulę posiekać, mięso zmielić. Cebulę smażymy 4-5 minuty na oliwie, mieszamy z mięsem i ugotowaną kaszą. Doprawić wszystko do smaku przyprawami. Liście kapusty sparzyć we wrzątku, nałożyć farsz

Zasmakuj Kuchni
Sałatka wiosenna do obiadu 198

dodamy do niej upieczoną, pokrojoną  pierś z kurczaka lub ser feta. Nam posłużyła jako dodatek do drugiego dania. Składniki: 1/2 główki sałaty masłowej ( najlepiej ze środka) 1/2 czerwonej papryki 1/2 papryki żółtej kilka plasterków chili 1 ogórek   gruntowy polski 1 pomidor malinowy polski garść listków świeżej bazylii Dressing: 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1/2 płaskiej łyżeczki cukru

Gosia gotuje
Pęczotto z młodą kapustą, cukinią i kurczakiem 198

mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g), - 1/3 małej główki młodej kapusty (ok. 200 g), - 1/2 mniejszej cukinii (ok. 112 g), - łyżka szczypiorku (ok. 8 g), - przyprawy: zioła prowansalskie, papryka słodka, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na łyżeczce oleju. 2. Do cebuli dodajemy kaszę i smażymy ok. 1-2 minuty. 3. Kaszę zalewamy 3/4 szklanki(...)wody i gotujemy ok. 20 min. (najlepiej pod przykryciem). 4. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, papryce słodkiej, soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. 5. Do kaszy dodajemy usmażonego kurczaka, poszatkowaną kapustę, pokrojoną w kostkę cukinię i dusimy ok. 10 min. 6. Całość doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu. 7. Pęczotto

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
KURCZAK Z PAPRYKĄ I CUKINIĄ 129

Prosta,smaczna i szybka potrawa a w dodatku cieszy oko kolorem. Składniki:   1 podwójna pierś z kurczaka 1 mała cukinia 1 cebula 1,5 szt papryki kolorowej 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego sól,pieprz,bazylia przyprawa gyros Pierś z kurczaka umyć,osuszyć i pokroić  na paseczki. Przyprawić przyprawą gyros,polać niewielką ilością oliwy,wymieszać i odstawić(...)bazylią.Dokładnie mieszamy,przekładamy na talerz. Patelnię myjemy,ponownie rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka,smażymy,aż się lekko zeszkli,dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz cukinie w talarki. Smażymy na półtwardo,przyprawiamy solą,pieprzem oraz bazylią - dodajemy kurczaka i jeszcze krótko trzymamy na patelni

Niespełnione zdolności kulinarne
Krem marchewkowy 126

oliwek z płatkami parmezanu. Składniki: 700g marchewki 2 ziemniaki biała cebula biała część pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1l bulionu warzywnego 1 łyżeczka słodkiej papryki Sól, czarny pieprz 500ml bulionu warzywnego 200ml mleka Do podania: tarty parmezan, oliwa z oliwek, natka pietruszki, czarnuszka Sposób przygotowania : Warzywa umyć. Marchew i pora pokroić w półplasterki. Ziemniaki i cebulę(...)kosteczkę. Ząbki czosnku w cienkie plasterki. W średniej wielkości garnku podgrzać oliwę z oliwek i dodać do niej wszystkie wcześniej przygotowane warzywa oraz łyżeczkę słodkiej papryki. Przesmażyć około 5 minut a następnie podlać bulionem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości warzyw. Całość zmiksować na gładki krem z dodatkiem 200ml mleka. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym

Pyry na Gaz
Pyszne pulpety w sosie własnym z ryżem i mizerią 241

mięsa mielonego (u mnie było z łopatki wieprzowej) 1 mała marchewka 1 jajko szczypta koperku 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki mąki 1 litr bulionu warzywnego sól pieprz papryka słodka Przygotowanie: Do miski wrzucamy zmielone mięso. Dodajemy jajko, starkowaną marchewkę, koperek, bułkę tartą, sól, pieprz i paprykę słodką. Wyrabiamy ręką. Następnie formujemy kulki mięsa.  Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju

Gotuj z Mąką
Mini kofty z sosem tzatziki 177

sprawdzają się najlepiej. Nie wymagają długich przygotowań i są bardzo smaczne. Kofty: 300g mięsa mielonego 1 mała cebula 1 małe jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, oregano, tymianek Sos: 300 ml jogurtu greckiego 1 duży ogórek gruntowy przyprawa tzatziki 1. Do mięsa mielonego dodajemy posiekaną drobno cebulę, jajko, bułkę tartą i przyprawy

Szefowa kuchni
Pieczarki duszone i sałatka warzywna 245

drobno pokrojony czosnek i dusimy do miękkości. Uduszone pieczarki doprawiamy solą (soli nie za dużo, gdyż wcześniej już były lekko posolone) i pieprzem . Sałatka warzywna Składniki: sałata ogórek zielony papryka rzodkiewka śmietana gęsta sól pieprz Przygotowanie: Sałatę umyć i porwać na małe kawałki. Ogórek, paprykę, rzodkiewkę kroimy w kostkę. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Podwójny sznycelburger 159

moją nowojorską kanapkę a’la reuben . Film   Składniki – podwójny sznycelburger 2 sznycle z indyka ciabatta 2 plastry sera żółtego kilka liści sałaty kiszony ogórek pomidor kumin, papryka ostra, oregano oliwa lub olej sos worcestershire keczup majonez musztarda dijon pieprz i sól Przepis Zaczynamy od zamarynowania naszych sznycli. Mięso wkładamy do naczynia, po czym kolejne dodajemy do niego(...)oliwę lub olej, sos worcestershire (2 łyżeczki), kumin, paprykę ostrą, oregano. Dodajemy też pieprz i sól. Następnie całość po wymieszaniu chowamy na godzinę do lodówki. Następnie rozgrzewamy patelnię – może być grillowa – i kładziemy na nią ciabattę przekrojoną stroną. Robi się to po to, by bułka nie wchłonęła sosu przy komponowaniu naszego burgera. Smażymy ciabattę do zarumienienia. Nie przypalcie

Kuchennyviral.pl
Ekspresowa zupa z quinoą w hiszpańskim stylu 127

oleju kawałek pikantnego chorizo (ok 8 cm)  2 małe pomidory 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 300 ml dowolnego bulionu  natka pietruszki słodka wędzona papryka w proszku tymianek sól Wykonanie: Pomidorki obieramy ze skórki i blendujemy (możecie też je zastąpić passatą, będzie jeszcze szybciej) Szalotki i marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i siekamy(...)dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy, następnie zalewamy bulionem. doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut.  Dorzucamy kawałki kałamarnicy, pokrojone w kostkę chorizo i pulpę z pomidorów, doprawiamy papryką, tymiankiem i w razie potrzeby solą. Gdy zupa ponownie się zagotuje możemy ją wyłączyć. Do miseczki wrzucamy quinoę, zlewamy zupą i posypujemy natką pietruszki.  Mam nadzieję, że podoba

Quinoa Raz!
POLĘDWICZKA W MARYNACIE CZOSNKOWEJ 162

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI:  2 Składniki: Około 300-350 g polędwiczki wieprzowej, łyżka oleju smakowego z dodatkiem ostrej papryki, bazylii i pomidorów, 2 łyżki oleju, 2 średnie ząbki czosnku, łyżeczka czosnku niedźwiedziego, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej. Przygotowanie: Polędwiczkę oczyszczam z błony, kroję

JejKuchnia
Sałatka na gorąco ze szparagami i grillowanymi warzywami 144

ricottą  lub Spaghetti ze szparagami i boczniakami Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 500 g świeżych zielonych szparagów 1 papryka czerwona 1 cebula biała 10 szt. pomidorków koktajlowych 1 cytryna sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE sałatki ze szparagami i grillowanymi warzywami Szparagi obłamujemy z łykowatej części, myjemy i gotujemy w wodzie(...)dodatkiem soli i soku z cytryny. Paprykę i cebulę grillujemy z dodatkiem soli i świeżo mielonego pieprzu. Ugotowane szparagi (aldente) układamy na talerzu i wykładamy na nie grillowane warzywa. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Prosto i smacznie. Na zdrowie

kulinarnyJa
Wesołe kanapki sowy 190

zjadła 2 liście szpinaku! SUKCES :) Składniki 1/2 puszki tuńczyka 1 serek wiejski 2 kromki chleba 2 jajka 2 plasterki ogórka zielonego 3 liście salaty 2 czarne oliwki kawałek czerwonej papryki garść liści szpinaku 3 szczypiorki   Kromki chleba przycinamy od góry i dołu tworząc prostokąt (gdy mamy kwadratowy chlebek pomijamy ten etap). Tuńczyka odsączamy z zalewy i łączymy z serkiem(...)plasterki i robimy z nich źrenice oczu. Z liści sałaty robimy skrzydła i grzywkę tu dodając jeszcze przycięty szczypiorek. Z plasterków ogórka wycinamy pazurki sowy, natomiast z czerwonej papryki wycinamy dwa małe trójkąciki na dzióbki sów oraz podłużne paski na promienie słoneczka. Sowy układamy na liściach szpinaku

W kuchennej krainie