papryka - 32566 przepisów (strona:698/2172)

Gotowane roladki z warzywnym nadzieniem 122

Bardzo zdrowa alternatywa mięsnych roladek. Takie mięso możemy również przygotować w parowarze. Idealne dla osób będących na diecie. 500 g fileta z piersi kurczaka Sól Pieprz Słodka czerwona papryka 1 marchewka Świeży koperek Świeża natka pietruszki 150 g pieczarek 1 cebula Olej do smażenia Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy. Przesmażamy je na patelni. Marchewkę obieramy i ścieramy(...)Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty i rozbijamy pod folią spożywczą delikatnie tłuczkiem. Doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem. Każdy płat mięsa od wewnętrznej strony obsypujemy słodką papryką. Układamy marchewkę, koperek, natkę pietruszki oraz przesmażone z cebulą pieczarki. Mięso zwijamy w ciasną roladkę. Owijamy ją bardzo szczelnie folią spożywczą. Końce możemy zawiązać, jeżeli boimy się, że roladka się

VioletoweKucharzenie
Tymiankowa sola z pieczonymi ziemniakami i kapustą kwaszoną 105

porcję) - 4 ziemniaki (ok. 280 g), - łyżka + łyżeczka oleju (ok. 15 g), - filet z soli (ok. 100 g), - kapusta kwaszona (ok. 100 g), - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, tymianek, papryka słodka, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania 1. Obieramy ziemniaki, kroimy w półksiężyc, marynujemy w łyżce oleju i ulubionych przyprawach (np. papryka, zioła prowansalskie). Ziemniaki pieczemy w 200⁰C przez

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Przekąska z ciasta francuskiego i pieczarek – w 5 minut! 1135

10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przekąska z ciasta francuskiego i pieczarek – Składniki: 300g ciasta francuskiego majonez sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, bazylia (do smaku) 60g sera żółtego 3-4 pieczarki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przekąska z ciasta francuskiego i pieczarek – Wykonanie: Rozwinąć płat ciasta francuskiego i złożyć(...)pół. Lekko docisnąć, by warstwy się ze sobą zlepiły. Następnie taki płat podzielić na 6 prostokątów. Posmarować każdy cienką warstwą majonezu. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką, bazylią i czosnkiem. Ser zetrzeć na tarce i posypać nim każdy prostokąt. Na serze poukładać pokrojone w plasterki pieczarki (o grubości ok. 4-5mm). Ponownie posypać odrobiną soli i pieprzu. Ułożyć

Kulinarne Przeboje
Penne z sosem bolońskim na sposób Josha 113

wina 1 puszka pomidorów (300g) 1 sporą papryczkę chili 1 cebulę posiekaną w kostkę   2 ząbki czosnku- drobniutko posiekane  1 świeży pomidor- pokrojony w kostkę 1/2 czerwonej papryki- pokrojonej w kostkę 1/2 szklanki bulionu warzywnego  oregano, tymianek, kolendrę, sól i pieprz do smaku. Cebulę, czosnek, paprykę i posiekane w kosteczkę chili podsmażyć na oliwie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
TARTALETKI ZE SZPARAGAMI I SOSEM ŚMETANOWO-SEROWYM 199

żółty- 200 g * zielone szparagi – 10 szt * śmietana 30% – 250 ml * żółtko – 2 szt * masło min. 82% – 1 łyżki * sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa, cukier – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy(...)odrobiny soli i cukru przez kilka minut, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebule oraz pora , przesmażamy. Śmietanę roztrzepujemy z żółtkami, dodajemy starty ser, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową. CAŁOŚĆ: Na podpieczone ciasto wyciągamy porcję cebulki z porem, zalewamy sosem śmietanowo-serowym, układamy pokrojone szparagi. Pieczmy ok. 25-30 minut /170 C. Smacznego

Ostra na Słodko
zupa ze smardzami i wieprzowiną 147

szynki wieprzowej 3 szklanki domowego rosołu, lub bulionu, albo rosołu z kostki sól i pieprz do smaku 1 łyżka pasty paprykowej 50 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka czerwonej papryki zioła prowansalskie bazylia olej rzepakowy do smażenia AK przygotować pikantną zupę ze smardzami u wieprzowiną? Mięso wieprzowe kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, ziołami prowansalskimi i odrobiną oleju, mieszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tłuczone ziemniaki z ogórkami konserwowymi i jajkami 193

jaja ugotowane na twardo; 3/4 szklanki majonezu; 2 łyżki musztardy (u mnie miodowa); 1 łyżka drobno posiekanego, świeżego koperku; 1/2 łyżeczki soli; 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu; 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne - opcjonalnie; 1 łyżka słodkiej zalewy ze słoika z ogórkami. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania(...)ugnieść tłuczkiem do ziemniaków na puree. Do gorącego puree z ziemniaków dodać majonez, musztardę, posiekany szczypiorek i koperek, łyżkę zalewy ze słoika z ogórkami oraz przyprawy (sól, pieprz, paprykę, pieprz cayenne). Dokładnie wymieszać. Do tłuczonych ziemniaków z przyprawami dodać pokrojone jajka oraz ogórki konserwowe i całość wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze solą, pieprzem, musztardą i zalewą z ogórków do smaku. Ziemniaki

Gospodyni Miejska
Pyszna Pasta Na Kanapki z Makrelą z Puszki i Twarogiem 234

Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania pasty z makrelą będziemy potrzebować: 400 g twarogu (chudego, półtłustego lub tłustego) 1 puszka filetu z makreli w oleju 1 pęczek szczypiorku do smaku papryka ostra, sól Link do filmu z przygotowania : Pasta na kanapki z makrelą Przygotowanie: Do miski przekładam twaróg i rozdrabniam widelcem. Następnie do sera dodaję makrelę razem z olejem i mieszam(...)Szczypiorek drobno kroję i dodaję do pasty, doprawiam solą, papryką ostrą i całość dokładnie mieszam. Pasta na kanaki z makrelą jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka ziemniaczana z kapustą pekińską i pomidorkami 132

porcja Składniki: 3 małe ziemniaki, ugotowane w mundurkach 5 pomidorków koktajlowych 1/4 małej, czerwonej cebuli gruby plaster kapusty pekińskiej 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki 2 szczypty słodkiej papryki w proszku sól do smaku Przygotowanie: Obraną czerwoną cebulę siekamy. Ziemniaki kroimy w grube plastry, pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Kapustę pekińską dzielimy na mniejsze kawałki. W misce rozkładamy listki pokrojonej kapusty(...)pekińskiej. Układamy plastry ziemniaków i ćwiartki pomidorków koktajlowych. Posypujemy posiekaną czerwoną cebulą i natką z pietruszki. Doprawiamy do smaku, posypujemy słodką papryką. Całość można skropić oliwą z oliwek aromatyzowaną tymiankiem lub olejem rzepakowym, o wyraźnym orzechowym posmaku i złocistej barwie

Moja smaczna kuchnia
Wegetariańskie wrapy z oscypkiem i serem halloumi 131

nadziewane serami z mleka owczego. Do przygotowania 4 porcji będziemy potrzebować: - 4 placki tortilli - 250 g sera halloumi - 3-4 małe oscypki - mix sałat - kilka pomidorków koktajlowych - 1 czerwoną paprykę - kiełki rzodkiewki - pikantną salsę pomidorową (przepis znajdziecie tutaj ) 1. Pomidorki kroimy na pół, a paprykę w paski. 2. Następnie przygotowujemy pomidorową salsę. 2. Ser halloumi odsączamy i kroimy w plastry

Bez Cebuli
Pasta z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi 170

działający na ciśnienie i układ nerwowy. Oto przepis na pyszną pastę z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi. Składniki 2 awokado 1 cytryna 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki kilka szczypt chili sól świeżo mielony pieprz Awokado myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do naczynia blendera. Cytrynę wyciskamy. Sok dodajemy do pokrojonego awokado. Czosnek przeciskamy przez praskę(...)Dodajemy do awokado. Blendujemy na gładką pastę. Doprawiamy słodką papryką, chili oraz solą i pierzem. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę, aby składniki się ze sobą połączyły. Pomidorki koktajlowe kroimy na małe kawałki. Posypujemy nimi gotową pastę. Pastę z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi podajemy z ulubionym pieczywem. Taką pastę z awokado można podać także jako

My Chcemy Jeść
SAŁATKA Z FETĄ I KUKURYDZĄ 136

SKŁADNIKI 200g serka feta 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy (150ml) 10 pomidorków koktajlowych kilka lisci dowolnej sałaty sól pieprz bazylia WYKONANIE Liście sałaty myjemy,osuszamy i nakładamy na talerz.Paprykę myjemy i kroimy w paski lub w kostkę jak kto woli..Kukurydzę odsączamy na sitku.Pomidorki myjemy i kroimy na ósemki.Ser feta kroimy w dość dużą kostkę. Na talerzykach(...)wyłożonych liśćmi sałaty nakładamy paprykę wymieszaną z kukurydzą,następnie kostki sera i pomidorki.Całość solimy i pieprzymy do smaku.sałatkę doprawiamy świeżą lub suszoną bazylią. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
KURCZAK Z TOFU I DZIKIM RYŻEM 146

SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 10 dag tofu 2 torebki dzikiego ryżu 1 żółta papryka 1 czerwona papryka łyżeczka posiekanego świeżego tymianku szczypta pieprzu bialego SOS 2 łyżki oliwy z oliwek ząbek czosnku łyżeczka sosu sojowego WYKONANIE Ryż ugotować i odcedzić.Ser tofu pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka umyć,pokroić w kostkę i i doprawić pieprzem.Papryki umyć usunąć nasiona

Mała w garnku miesza
FASOLKA PO BRETOŃSKU 144

duża cebula 3 łyżki majeranku 3 listki laurowe sól 4 łyżki koncentratu pomidorowego 250-300 g kiełbasy 1 kopiasta łyżka mąki pszennej  2 płaskie łyżeczki masła szczypta papryki wędzonej (opcjonalnie) WYKONANIE Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na noc. Następnie odlewamy wodę, a fasolę przekładamy do garnka,wlewamy wodę,dodajemy listki laurowe,majeranek  i gotujemy.Kiedy woda się zgotuje(...)dodajemy do fasolki.Teraz całość gotujemy jeszcze przez kilka minut i nasza fasolka po bretońsku gotowa. Jeżeli fasolka jest za gęsta możemy dodać trochę wody,doprawić .Ja uwielbiam smak wędzonej papryki więc na koniec dodaję ją do mojej fasolki. Najlepiej smakuje z razowym pieczywem :) SMACZNEGO

Mała w garnku miesza

Proponowane wyszukiwania