papryka - 32566 przepisów (strona:700/2172)

Skrzydełka w sosie barbecue 449

gwarancję, że nasze skrzydełka w sosie barbecue zachwycą i Was i Waszych gości. Składniki: ok. 1 kg skrzydełek z kurczaka (mogą być także inne mięsa np. żeberka) sól, pieprz, papryka słodka (po 1 łyżce) 2 łyżki oliwy 1 łyżka czosnku granulowanego 230-250 ml sosu barbecue z naszego przepisu tutaj natka pietruszki Wykonanie: Skrzydełka natrzeć oliwą. Posypać solą, pieprzem, papryką

Pociąg Do Kuchni
Kurczak z warzywami i purée z batata 219

porcję: 1 mała pierś z kurczaka - pojedyncza (ok. 150 g) 1 średni batat ok. 150 g mrożonych warzyw na patelnię 2 średnie pieczarki sól, pieprz zioła prowansalskie słodka papryka - 1/3 łyżeczki gałka muszkatołowa - duża szczypta 1 łyżeczka masła olej kokosowy - 1 łyżka  Przygotowanie: Mięso z kurczaka umyj i oczyść z błonek. W garnku zagotuj wodę, dodaj 1/3 łyżeczkę soli(...)olej - smaż ok. 5 minut. Teraz dodaj kurczaka, czosnek, pieprz i zioła - wszystko razem wymieszaj i chwilkę podsmażaj na małym ogniu. Ziemniaka odcedź, do garnka dodaj masło, gałkę i paprykę - ugniataj do uzyskania konsystencji purée (lub zblenduj na gładką masę). Purée wyłóż na talerz i dodaj mięso z warzywami ... Smacznego :) PS. Purée udekorowałam kiełkami jarmużu

Alutka-Gotuje
Sałatka warstwowa z rzodkwią i fasolą 163

zobacz przepis), ale błyskawiczna sałatka też jest super.   Składniki: pół białej rzepy startej na tarce puszka czerwonej fasoli odsączonej pół ogórka szklarniowego pokrojonego w półplasterki i posolonego pół papryki czerwonej – oczyszczonej i pokrojonej na kawałki garść dowolnych kiełków np. lucerny, brokuła   Jak przygotować sałatkę warstwową z rzodkwią i fasolą? Składniki układamy warstwami w szklanej misce. Zaczynamy(...)rzodkwi. Potem idzie fasola przelana wodą, żeby nie barwiła innych warstw. Na to idzie ogórek i papryka. Całość dekorujemy kiełkami i podajemy od razu. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Sałatka warstwowa z rzodkwią i fasolą pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Gnocchi zapiekane w pomidorach – obiad w 20 minut 332

kuka miękkiej mozzarelli 125g 100g twardej mozzarelli, tartej lub drobno krojonej 1 puszka pomidorów z sokiem 1 pełna łyżeczka suszonego oregano 1 pełna łyżeczka suszonej bazylii ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1/3 łyżeczki pikantnej wędzonej papryki 1 płaska łyżeczka soli 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 2 łyżki oliwy Zapisz

Karo in the Kitchen
Bigos z kapusty pekińskiej. 426

pekińskiej. Pyszny i delikatny. Przepis dodaję do akcji  Błyskawiczny Piątek . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1/2 dużej kapusty pekińskiej 2 marchewki 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 czerwonej papryki 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki masła sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżeczka suszonej bazylii Wykonanie : Kapustę myjemy i szatkujemy. Marchewkę, cebulę obieramy i myjemy. Marchewkę ścieramy(...)głębokim rondlu rozpuszczamy masło, przekładamy, cebulę, marchew i kapustę, oprószamy solą, pieprzem, bazylią i mieszamy. Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem około 10 minut, następnie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i przecier pomidorowy. Wszystko mieszamy i dusimy aż kapusta będzie miękka ale nie ciapata, taką na ząb.Na końcu przyprawiam ewentualnie do smaku solą lub pieprzem, ja dodałam odrobinę chili

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami 265

obie wersje wyszły smacznie. 1 op. makarnu (ja wykorzystałam świderki) podwójna pierś kurczaka kilkanaście sztuk suszonych pomidorów w zalewie puszka kukurydzy garść lub dwie łuskanego słonecznika przyprawa gyros, słodka papryka, sól Sos: 20 ml wody 1 łyżka musztardy 1 łyżka ketchupu 5 kropel sosu sojowego 3 łyżki zalewy z pomidorów szczypta ziół prowansalskich Makaron gotujemy na półtwardo w osolonym wrzątku(...)mieszamy i odkładamy do przestudzenia. Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika. Przekładamy do miseczki. Oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z przyprawą gyros oraz odrobiną soli i słodkiej papryki. Odkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni. Osączone z zalewy pomidory kroimy na paseczki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy osączoną kukurydzę

Smaki Na Talerzu
Wrapy z marynowanym kurczakiem i warzywami 155

domu, czyli wrapy z kurczakiem i warzywami. Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy: - 4 placki tortilli - podwójną pierś z kurczaka - 1 sałatę lodową - 1 pomidora - 4 rzodkiewki - 1 czerwoną paprykę - mieszankę nasion sałatkowych Do przygotowania marynaty do mięsa potrzebujemy: - 4 łyżki  sosu sojowego - 4 łyżki oleju - 2 łyżki sosu ostrygowego - 2 łyżeczki miodu - sok z połowy cytryny - 2 ząbki czosnku(...)pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki 1. Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w podłużne paski. 2. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Do mieszanki dodajemy pokrojonego kurczaka i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. 3. W tym czasie płuczemy i kroimy pozostałe warzywa. 4. Zamarynowanego kurczaka smażymy na mocno rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) przez 5-10 min od czasu

Bez Cebuli
Restauracja Florentin - warto tu wpasc 189

produktam i." - tak mówią o sobie i o swojej restauracji. Na przystawkę zamawiamy zestaw przystawek, czyli mezze dal 4 osób (60 zł). To pyszny hummus, muhammara (pasta z ostrej papryki z włoskimi z orzechami i kuminem), z selera, z pieczonej dyni piżmowej z syropem daktylowym i serek labneh z pistacjami i za'atarem. Do tego dostajemy przygotowaną na miejscu pitę(...)restauracja. Została ona niedawno odrestaurowana i naprawdę pięknie się prezentuje. Zobaczcie sami na zdjęciach poniżej. I przyszedł czas na desery ! Przed nami pojawił się mus czekoladowy z pieczoną śliwką, papryką i wiśniami (22 zł), mus jerozolimski z granatem i sezamem (20 zł), bazyliowa panna cotta z dżemem pomidorowym (18 zł) i domowa chałwa z owocami. Wszystkie desery przepyszne, choć

Kulinarne przygody Gatity
Tradycyjne gołąbki z brytfanny 194

tradycyjne gołąbki z brytfanny. Składniki: (duża ilość) 800 g mięsa mielonego 5 woreczków ryżu 4 średnie cebule 1 duża główka płaskiej kapusty   przyprawy: majeranek, sól, pieprz, domowy kucharek, papryka słodka, papryka ostra 1 łyżka masła bulion ( 1-2 szklanki) Wykonanie: ryż gotujemy na sypko ( 2 minuty krócej niż w przepisie), w wodzie z dodatkiem bulionu i łyżką masła. Gotowy

W Moim Magicznym Domu
Frytki z batatów 209

porcje )                         1 porcja = ok 238 kcal 2 bataty  sól i pieprz łyżka oliwy z oliwek wędzona papryka WYKONANIE: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 ºC w funkcji góra-dół. 2. Bataty umyć, osuszyć i pokroić na frytki. 3. Frytki ułożyć na papierze do pieczenia, skropić oliwą, doprawić(...)solą, pieprzem i wędzona papryką. 4. Piec do miękkości - ok 20 min. INSTRUKCJA - KROK PO KROKU:  KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Bataty (słodkie ziemniaki) 387 450 7.07 0.23 90.54 Oliwa z oliwek 88 10 0 10 0 Podsumowanie

Atlas Smaków
Naleśniki po meksykańsku 219

pietruszki 1/4 selera duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 kg mięsa mielonego 1/3 szklanki przecieru pomidorowego 4 łyżki keczupu olej do smażenia papryka czerwona łagodna w proszku zioła prowansalskie sól pieprz Sposób wykonania: Marchew, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju dolać niewielką ilość(...)miękkości. Odłożyć. Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i dalej smażyć. Odłożyć do warzyw. Do warzyw z mięsem dodać przecier pomidorowy, keczup, sól, pieprz, paprykę w proszku i zioła prowansalskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę dusić. Na koniec dodać kukurydzę i fasolę. Gorącym sosem przekładać ciepłe naleśniki, podawać polane keczupem lub posypane serem żółtym

Cukiernia Pychotki
Zupa krem z topinamburu i ciecierzycy (Zuppa crema di topinambur e ceci) 216

SKŁADNIKI 500 g topinamburu 300 g ciecierzycy 2 marchewki 2 ząbki czosnku  1 por 1 gałązka selera naciowego natka pietruszki ostra papryka kurkuma oliwa z oliwek s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI 500 g di topinambur 300 g di ceci 2 carote 2 spicchi d'aglio 1 porro 1 gambo di sedano peperoncino curcuma prezzemolo olio(...)seler i marchew . Po ok. 5 minutach dodajemy  drobno pokrojone  ząbki czosnku oraz  topinambur. Warzywa doprawiamy sol ą , pieprzem, kurkumą oraz ostr ą  papryk ą . Na koniec dolewamy 250-300 ml gorącej wody.  Wszystko mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut. Do ugotowanej zupy dodajemy ugotowaną ciecierzycę. Całość miksujemy. Zupę oprószamy natką

La grande e la piccola cuoca
Włoska zupa , dyniowo – pomidorowa 170

być świeże , ale muszą być kwaskowate ) 3-4 ząbki czosnku 1-2 świeże ,ostre papryczki chilli ( w zależności jak ostro lubimy ) sól do smaku dodatkowo : 2 cebule do prażenia papryka ostra , mielona do dekoracji Dynię przekrawamy na pół , oczyszczamy z nasion, spryskujemy od środka oliwą ( odrobinkę ) , pieczemy w piekarniku do miękkości . Ten zabieg, nada zupie niepowtarzalnego aromatu . Studzimy , łyżką wyjmujemy(...)cieniutkie paseczki i prażymy na patelni , na niewielkiej ilości tłuszczu , aż będzie chrupiąca ( można kupić gotową już uprażoną ) . Zupę nalewamy do talerzy , posypujemy prażoną cebulką i odrobiną ostrej papryki , serwujemy na gorąco . Cebulka dla mnie jest niezbędnym dodatkiem , gdyż uzupełnia smak zupy i fajnie chrupie . Smacznego     Post Włoska zupa , dyniowo – pomidorowa pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik

Ogrodnik w podróży
Makaron z sosem bolognese 147

ulubionych dań! Jest szybki w przygotowaniu i zawsze smakuje rewelacyjnie :) W niewielkich ilościach od czasu do czasu, można pozwolić sobie i na to :3 Składniki: *300g makaronu (świderki) *1 papryka *2 ząbki czosnku *1 cebula *1 puszka pomindorów bez skórki *500g mięsa wołowego *140g koncentratu pomidorowego *1 szklanka gorącego bulionu bulionu *szklanka białego wina *3 łyżki oliwy z oliwek *bazylia(...)oregano *sól, pieprz Przygotowanie: 1.Na oliwie w większym garnku zeszklić cebule i dodać posiekany drobno czosnek. 2. Dodać posiekaną w kostke paprykę i pomidory z puszki. 3. Na patelni podsmażyć mięso. Przyprawić wedle uznania do smaku. 4. Wymieszać z warzywami i po 5 min dodać wino. 5. Koncentrat połączyć z 3 łyzkami bulionu i dodać do wywaru. 6. Wlać reszte

FITBUuK
Czebureki 158

mąki 1 szk. wody 1/2 łyżeczeki soli 1 łyżkę masła 1 jajko Farsz: 350g mięsa mielonego ser żółty 2 cebule 2 ząbki czosnku 3/4 szk. kefiru, garść pietruszki papryka czerwona pieczarki sól, pieprz  majeranek Przygotowanie: 1. Wodę z solą i masłem gotujemy do wrzenia, następnie wsypujemy 1 szk mąki i dokładnie wymieszać. 2.Odstawiamy do przestygnięcia, dodajemy jajko, resztę mąkę(...)mieszamy, 3. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30min. 4. Między czasie przygotowujemy farsz: cebulke podsmażamy na patelni,  dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie mięso, które doprawiamy, paprykę pokrojoną w kosteczkę i pieczarki wcześniej pokrojone i ugotowane. 5. Kiedy wyrobimy ponownie ciasto, a farsz przestygnie dodajemy  do niego kefir i mieszamy. 6. Dzielimy ciasto na kulki wielkości jajka

FITBUuK