łyżka soli, 1/2 kost. drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 szkl. wody, 1/3 szkl. oleju, 1 ziemniak, 20g suszonego czosnku -opakowanie lub 4 ząbki wyciśniętego przez praskę, pieprz, papryka. Zaczyn: woda, drożdże, cukier, 3 łyżki mąki dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut, żeby ładnie urosło. Jak widać dałem mąkę pełnoziarnistą ale można dać zwykłą(...)Ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy sól, czosnek, trochę pieprzu i papryki, olej, zmiksowanego dużego ugotowanego ziemniaka i dolewamy wyrośnięty zaczyn. Całość dobrze mieszamy i potem wyrabiamy ręcznie ciasto. Jeżeli dodaliśmy ciepłego ziemniaka, to nie czekamy na wyrastanie tylko od razu lepimy bułki. Kształty mogą być dowolne, ważne żeby były wyrobione na gładko. Potem smarujemy mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami
chleba naszegopodudzia z kurczaka - wzięłam dwie ćwiartki, które podzieliłam na części Kilka małych ziemniaków Kilka marchewek Pietruszka 3-4 ząbki czosnku Olej rzepakowy Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, ewentualnie mielona słodka papryka Składniki są na oko ponieważ można je dowolnie konfigurować. Można dorzucić więcej ziemniaków, mniej marchewek i odwrotnie. Ziemniaki najlepiej wziąć małe. Można je również wrzucić do pieczenia ze skórką, jeśli(...)się nadają. Mięso należy umyć i osączyć z wody, ewentualnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać solą, pieprzem, tymiankiem i ewentualnie papryką słodką. Skropić olejem i wymieszać. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Marchewkę i pietruszkę również obrać i pokroić w grubsze słupki. Warzywa również posypać solą, pieprzem i tymiankiem oraz skropić olejem i wymieszać. Czosnek obrać. Na dosyć głęboką blachę
Ze smakiem bez glutenucebula średniej wielkości 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki miodu lub cukru 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego łyżka musztardy miodowej - ewentualnie 2-3 łyżki sosu sojowego pieprz szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej Żeberka pokroić na pojedyncze kawałki. Przygotować sos. Do blendera wrzucić cebulę pokrojoną na kawałki i obrany czosnek. Dodać resztę składników i wszystko zblendować na jednolitą masę
Ze smakiem bez glutenupiekarniku. Składniki: ok 500 g mięsa mielonego - najlepiej wieprzowina z łopatki, mięso nie może być za chude 1 jajko 1 mała cebulka natka pietruszki tymianek słodka mielona papryka szczypta mielonej papryki ostrej sól, pieprz Mięso ze wszystkimi dodatkami dokładnie wymieszać. Formować wałeczki i nabijać na patyczki od szaszłyków. W zależności od tego czy będą pieczone w piekarniku
Ze smakiem bez glutenumniejsze 1 puszka pomidorów pelati lub 2 duże pomidory ew. łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju lub smalcu 1 duży ząbek czosnku lub czosnek granulowany sól, pieprz, mielona słodka papryka, suszony lub świeży tymianek Mięso pokroić w równą kostkę - ok. 1 -1,5 cm. Cebulę obrać i pokroić w grube piórka. Marchewkę obrać i pokroić na równe plasterki. Na patelnię(...)Przełożyć zeszkloną cebulę do garnka i wlać odrobinę wody - 100 ml. Dorzucić marchewkę i dusić na małym ogniu. Na patelnię wrzucić mięso, d odać odrobinę pieprzu, tymianku i paprykę mieloną i zrumienić. Zrumienione mięso przełożyć do garnka. Dodać czosnek - przekrojony na pół lub czosnek granulowany. Wymieszać wszystko, przykryć i dusić ok. 20 minut do miękkości mięsa i marchewki
Ze smakiem bez glutenupól op ravioli z serem ok 120 g (suche) papryka konserwowa 1 puszka tuńczyka kilka listków bazylii 3-4 papryczki peperoni czereśniowe ze słoika 50 g żółtego sera ok 10 oliwek 3-4 łyżki majonezu sól pieprz Ravioli gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy. Kroimy oliwki, paprykę i oliwki. Siekamy drobno bazylię, ser ścieramy na tarce. Dodajemy osączonego
Gotowanie jest łatweJAŚMINOWY z MIELONĄ WOŁOWINĄ Składniki: (2 porcje) 100 g ryżu jaśminowego 200 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 -3 cm imbiru 1 jajko 4 liście kapusty pekińskiej 1/2 czerwonej papryki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 1/2 łyżeczki pasty curry (opcjonalnie, do zaostrzenia smaku) 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej(...)Następnie dodajemy rozmącone jajko i mieszamy z cebulą. Kiedy jajko się zetnie dodajemy mięso mielone i chwilę smażymy. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz kapustę pekińską (tylko białą część) pokrojoną również w małą kostkę. Smażymy mieszając. Kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy wymieszany w misce sos sojowy, ostrygowy. Mieszamy. Pod koniec smażenia dodajemy ugotowany
Bon appetit mon amieroladki. Składniki: 4 kotlety schabowe bez kości 100 gram sera korycińskiego z czarnuszką Pomidory suszone w zalewie z ziołami ok.12 sztuk 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej Słodka i ostra papryka Sól,pieprz Bułka tarta do panierowania 1 jajko Olej do smażenia Sposób przygotowania: Plastry schabu rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką, smarujemy musztardą. Na każdym kawałku schabu
Bajeczna Kuchniałyżki masła orzechowego 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę 3 łyżki oliwy lub oleju sok i skórka starta z połowy cytryny po pół łyżeczki mielonego kuminu, słodkiej i ostrej papryki szczypta soli słodka papryka i sumak do posypania Jak przygotować hummus z masłem orzechowym? Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Posypać przyprawami dla dekoracji i skropić oliwą. Można
Ugotowane pozamiatanegotowe :) Składniki: 1 kapusta pekińska 300 g piersi z kurczaka 5 ogórków konserwowych pęczek rzodkiewki 3 łodygi selera naciowego 1/2 białej części pora majonez olej do smażenia słodka czerwona papryka sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Kurczaka można przyprawić przyprawą do kurczaka lub gyrosa. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć mięso, wystudzić. Kapustę
magiczna kuchnia Kasischabu wieprzowego 200 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 100 g sera feta 150 g pieczarek 1 cebula Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Czarny sezam do posypania W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy pod przykryciem do momentu całkowitego rozmrożenia i odparowania wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony w kostkę ser feta. Doprawiamy solą(...)każdej strony. Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Na rozłożonym arkuszu ciasta francuskiego rozkładamy szpinak z serem feta. Na nim dokładnie układamy płaty schabu, obsypujemy go słodką czerwoną papryką. Na końcu rozkładamy przesmażone pieczarki. Całość zwijamy w ciasny rulon (wzdłuż dłuższego boku). Górę rolady obsypujemy czarnym sezamem, robimy delikatne nacięcia nożem na górze. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku
VioletoweKucharzenietaka zupa może być codziennie. Bardzo proste i szybkie danie. Wykonanie w thermomix na dole. Do garnka wlać wodę dodać marchew, korzeń pietruszki, łodygę selera, natkę pietruszki, vegetę, słodką paprykę w proszku, kurkumę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 15 minut. Brokuł pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zupy. Gotować kolejne 10 minut. Dodać serek i śmietanę. Zmiksować(...)zupę blenderem na gładką masę. Podawać z bułką, grzankami itp Zupa pyszna polecam. Thermomix do naczynia wlać wodę, dodać marchew, korzeń pietruszki, seler naciowy, natkę pietruszki, kurkumę, paprykę słodką, sól, pieprz, gotować temperatura 100 C, czas 15 minut, obroty 1 dodać brokuł, gotować 100 C, czas 10 minut, obroty 1, sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem
Kuchnia PokoleńSkładniki: 1 opakowanie tortellini trójkolorowego z szynką 1 opakowanie tortellini z serem 1 słoik (500 ml) pieczarek marynowanych 2 czerwone cebule 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka sól pieprz majonez natka pietruszki do dekoracji 1. Tortellini z szynką i z serem gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Cebulę czerwoną i pieczarki marynowane kroimy w kostkę. 3. Kukurydzę(...)groszek z puszki odsączamy. Paprykę czerwoną kroimy w kostkę. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. 4. Do sałatki dodajemy majonez wedle uznania, mieszamy, nakładamy do miseczki lub salaterki i dekorujemy natką pietruszki. SMACZNEGO
Kuchnia u Bietkiskładniki: 3 średniej wielkości ziemniaki 1/2 papryki czerwonej 150 g pieczarek kawałek ulubionej kiełbaski kawałek sera, startego sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie szczypiorek dodatkowo: np. sos czosnkowy sałata wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu, odlewamy wodę i odstawiamy je do wystudzenia. Pieczarki, paprykę, cebulę oraz oraz kiełbaskę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni
Domowy Smak Jedzenia