panierka - 3500 przepisów (strona:119/234)

SCHAB DUSZONY Z WARZYWAMI 147

dodamy do mięsa możemy dowolnie eksperymentować.  Składniki: 1 kg schabu 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 brokuł sól, pieprz listek laurowy x2 ziele ang x3 mąka do panierki olej do smażenia Wykonanie: *Schab kroimy w plastry. Delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem, obtaczamy z obu stron w mące, smażymy na rumiano z obu stron. *Podsmażone mięso układamy w garnuszku

Z Majeczką w kuchni
Smażona kania 135

grzybiarzami i nie mamy potrzebnej wiedzy o gatunkach grzybów to najlepiej grzyby kupować u sprawdzonych sprzedawców, gdyż wiele gatunków grzybów jadalnych ma podobnie wyglądające odpowiedniki trujące. Kanię zrobiłam w panierce podobnej do schabowego, ale grzyby przez chwilę moczyłam w roztrzepanym jajku z mlekiem. Moczenie sprawiło, że kotleciki w środku były soczyste, a z wierzchu chrupiące. Musicie koniecznie spróbować takich pysznych

Kuchcik gotuje
Szaszłyki z halloumi, cukinią i ziemniakami 105

super. Na blogu znajdziecie już kilka przepisów  z jego wykorzystaniem, zazwyczaj jako dodatek do sałatek. Jest pożywny i smaczny, jeden z moich ulubionych serów. Świetnie smakuje smażony w panierce lub grillowany. Wobec tego idealnie nadaje się do szaszłyków! Składniki (na 2 porcje): 100 gram sera halloumi  2-3 ziemniaki  1 niewielka cukinia  1 czerwona papryka przyprawy

Mango Papaja
Burgery z indyka – bo wołowina to nie wszystko! 259

mniej oczywiste – mięso indyka. Indyk może być naprawdę świetnym materiałem na burgery pod jednym warunkiem – korzystamy tylko i wyłącznie z jego ciemnego mięsa, nie z piersi. Bez jajek, bez panierki – po prostu pysznie przyprawione czyste mięso! Udziec z indyka to naprawdę świetne ciemne mięso z niewielką ilością tłuszczu i genialnie nadaje się na burgery. Możecie kupić u rzeźnika udziec indyczy

Karo in the Kitchen
de volaille 159

ponad pół kostki masła (zimnego) pokrojonego na słupki o szerokości około 1 cm masło roślinne lub klarowane do smażenia papryka słodka i ostra sól jajko i bułka tarta na panierkę 2 piersi delikatnie rozkrój na pół pod kontem aby oba kawałki były zwarte.Posól z obu stron i delikatnie rozbij aby nie zrobić dziur. Rozbite mięso od strony mniej zwartej

cukrem pudrem posypane
KOTLETY KALAFIOROWE W PANIERCE Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH 271

szczerze, że za samym kalafiorem to ja nie przepadam, owszem zjem go, ale bez jakieś szczególnej ochoty. Za to te kotleciki mimo, że z kalafiora smakują całkiem inaczej. Dzięki panierce z płatków kukurydzianych są złociste i chrupiące na zewnątrz, a w środku delikatne i mięciutkie - rozpływające się w ustach. Posmakują nawet tym, którzy nie są fanami kalafiora 😉  Idealne

Kuchnia MagdaLeny
Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 289

kaszą Pieczone pierogi z łososiem   Pieczone pierogi z mozzarelą i pomidorami Pieczone pierogi z kapustą i grzybami RYBA Zapiekana ryba pod kapustą  Pieczony pstrąg Ryba w ziołowej panierce Pieczony łosoś z porem i pomarańczą Ryba po grecku ŚLEDZIE Śledzie z cebulką Śledzie z jabłkiem Śledzie w śmietanie z koperkiem  Śledzie pod pierzynką Śledzie z papryką i ogórkiem

Lena Gotuje
Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych 287

Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych to doskonała alternatywa dla smażonych kotletów z kurczaka. Po pierwsze, poprzez przygotowywanie w piekarniku jest mniej kaloryczna, bo panierka nie chłonie tak dużo tłuszczu, a po drugie jest bardziej chrupiąca, właśnie poprzez użycie płatków kukurydzianych. Ostatnio pierś w płatkach serwowałam z domowymi frytkami z piekarnika , sosem czosnkowym oraz sałatką z pomidorami i cebulką. Uważam

Kuchnia Bazylii
Szaszłyki z krewetkami i ananasem grillowane na patelni 142

również nie przywierają do patelni, ponieważ posiada ona powłokę „non-stick” – to największa zaleta produktów marki – smażenie jest przyjemnością, można zapomnieć o przywierającej na patelni panierce czy „rozlecianych” kotletach. Dodatkowo nieprzywierająca powłoka ma, aż 5 warstw i jest odporna na wszelkie zarysowania. Patelnia bardzo długo zachowuje ciepło oraz równomiernie się nagrzewa, dzięki czemu produkty

Kuchnia Bazylii
KROKIETY Z JAJKIEM 255

rumiany kolor. Składniki na farsz jajeczny: * 15 jajek * garść posiekanego szczypiorku * sól i pieprz do smaku * 1 surowe jajko * 2-3 łyżki bułki tartej * jajka i bułka tarta do panierki Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać posiekany szczypiorek, surowe jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszać. Naleśnika do połowy wysmarować farszem

Zrób to smacznie
Pieczony camembert z czosnkiem i rozmarynem 155

skórka przerośnięta pleśnią usztywnia się. We Francji podawany na deser po obiedzie, jako jeden z żelaznych punktów deski serów. Camembert to idealny ser do pieczenia i smażenia – w panierce lub w towarzystwie przeróżnych dodatków. Tymianek, rozmaryn i czosnek to moje ulubione – rewelacyjnie podkreślają i wynoszą lekko ziemisty, grzybowo-słodki smak zapieczonego sera. Pieczony camembert to najszybsze serowe fondue – nie wymaga

Karo in the Kitchen
Chrupiące panierowane cukinie – idealna letnia przekąska 572

szczyptę słodkiej czerwonej papryki. Mieszamy szybko widelcem. Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Kawałki cukinii maczamy najpierw w jajku, potem w bułce i znów w jajku i bułce (wtedy panierka jest bardziej chrupiąca). Nasze kawałki cukinii smażymy na głębszym tłuszczu na średnim ogniu (starczy że będzie zakrywał je w połowie) z obu stron na słoto. Odsądzamy z nadmiaru tłuszczu

Słodkie okruszki
Razowy makaron ze schabem i pomidorkami cherry 139

krótkie, świeże ogórki - 2-3 garście pomidorków cherry - przyprawy: sól (używam himalajską różową), bazylia i oregano - olej słonecznikowy do smażenia Gotuję makaron i smażę kilka plastrów schabu (bez żadnej panierki, jedynie z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich). Chłodne mięso kroję na mniejsze paski.  Na rozgrzaną patelnię daję makaron i mięso, duszę na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie

Wielopokoleniowo
POTRAWKA z MIELONEGO INDYKA i KAPUSTY PEKIŃSKIEJ oraz OWOCOWA SALSA 139

Mięso mielone nie musi być nudne. Mielone z indyka jest zdrowe i chude, szkoda go smażyć na patelni w panierce i podawać w postaci nudnego kotleta mielonego. Wystarczy trochę warzyw, owoce i można zupełnie odczarować mielone mięso, które w tej odsłonie będzie stanowić podstawę kolorowego dania, które zachwyci wymagające podniebienia. Z jednej strony łatwe w przygotowaniu, z drugiej nieoczywiste. Takie

Dietolog
KOTLETY JAJECZNE Z KASZĄ JAGLANĄ 246

Składniki na około 15-17 kotlecików: * 10 jajek * 1/2 szklanki kaszy jaglanej (przed gotowaniem) * 1 surowe jajko * 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki * sól do smaku * bułka tarta do panierki * olej do smażenia Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, przestudzone oskubać ze skorupek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kaszę jaglaną przepłukać na zmianę pod zimną i gorącą wodą

Zrób to smacznie