mające osłabioną odporność. Obecny w kokosie kwas laurynowy pomaga zwalczyć wirusy oraz bakterie. Zastosowanie: Używa się ich jako posypki do ciast, sałatek owocowych i lodów. Sprawdzą się też jako panierka do ryb i drobiu. Źródło: internet ŻURAWINA Żurawina to wciąż mało popularny w Polsce owoc. Większość z nas nie wie bowiem, jakie właściwości są ukryte w żurawinie, ponieważ jest jednym
Ciastka - domowe słodkościChoć te rybne nuggetsy nie są tak piękne i kształtne jak dostępne w marketowych zamrażarkach paluszki, to uwierzcie mi - są sto razy smaczniejsze! Pod złocistą panierką znajdziemy prawdziwą rybę a ich przygotowanie jest banalnie proste. 500g filetów rybnych bez skóry 2/3 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki mąki 3 jajka sól, pieprz olej 1. Filety kroimy w cienkie
Szefowa kuchnipieczarkami są pyszną odmianą dla kotletów tradycyjnych. Przypieczone z wierzchu, a w środku mięciutkie i soczyste z farszem z pieczarek i sera mozzarella. Dobrze wyrobione mięso i panierka z bułki tartej wchłaniają i zatrzymują wszystkie soki, co wpływa na smak i soczystość kotletów. Warto czasami zrobić mielonego w nowej odsłonie z niezwykle aromatycznym farszem z pieczarek i sera. Pieczarki
Kuchcik gotujeszklanka wody gazowanej 1/2 szklanka mleka 2 jajka lub 1 duże wiejskie 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 1/4 główki średniej kapusty 500 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz panierka: szklanka bułki tartej 1 jajko Wykonanie: *Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól. Gotujemy do miękkości. *Cebulę siekamy, szklimy na niewielkiej ilości oleju, dokładamy pokrojone w plastry pieczarki
Z Majeczką w kuchnikażdej strony. Paluszki drobno rozdrabniamy (ja użyłam do tego celu tłuczka do mięsa). Do rozdrobnionych paluszków dodajemy ostrą paprykę, dokładnie mieszamy. Schabowe panierujemy w przygotowanej w ten sposób panierce i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. źródło: przepis własny Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: ok. 1 h Koszt przygotowania
Pobite gary BarbarySkładniki: 600 g schabu bez kości około 4 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, pieprz Panierka: 2 jajka 4 łyżki mleka około 5 łyżek mąki pszennej około 5 łyżek bułki tartej olej do smażenia Sposób wykonania: Od mięsa odkrawamy tłuszcz i białą sztywną otoczkę. Kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Pojedynczo układamy kawałki mięsa na desce do krojenia, przykrywamy folią
Qchnia po prostuciekawszych propozycji na sałatkę na blogu, polecam Wam serdecznie ten wpis! Świętujmy wspólnie #dzienzdrowegodniadania z #lubella! Składniki (na 2-3 porcje): 3-4 jajka + jedno do panierki 1 szklanka płatków kukurydzianych Lubella olej do smażenia 300 gram dyni 1 szklanka herbaty czarnej 2 łyżki miodu 3-4 łyżki ugotowanej czerwonej soczewicy
Mango Papajacieszy oko, a jak smakuje? Sprawdź! Ten słodki ziemniak, w panierce z ostrej papryki nadaje sałatce „pazura”. Kolorowe warzywa przypominają mi, że w sumie to już niedługo będzie lato.. hehe taki żarcik. Ale tak serio
Rusty Forkzapiekane ziemniaki i brokuł z cebulą - pyszny i dietetyczny obiadek na dzisiaj :) Z mięsa mielonego można wyczarować wiele dań, ale będąc na diecie dobrze by było nie stosować panierki i niestety nie smażyć na oleju. Składniki na 1 porcję: 100 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 200 g ziemniaków (ok. 2 średnie) kilka różyczek brokułu 1/2 czerwonej cebuli
Alutka-GotujeKotlety mielone kojarzą się z domowym obiadkiem. Te tradycyjne są smażone w grubej panierce i podawane najczęściej z ziemniaczanym puree i buraczkami. Jednak nie u mnie. Zobaczcie jak wyglądają moje kotlety mielone. Do kotletów mielonych wybieram drobiowe, indycze mięso. Nie używam bułki tartej, a zamieniam ją na świeżo mielone siemię lniane. Do środka kotletów wkładam warzywny farsz z serem feta
Dietologząbki czosnku około 0,5 szklanki gazowanej (lub nie) wody sól, świeżo zmielony pieprz do smaku majeranek suszony, papryka słodka suszona do smaku olej do smażenia + bułka tarta do panierki – około 5 łyżek Przygotowanie: W misce mieszam mięso z tartą marchewką (trę na małych, czasem dużych oczkach), dodaję jajko, wodę i czosnek, ugniatam ręką. Posiekaną drobno cebulę szklę
Zasmakuj KuchniSkładniki 1 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 400 g pieczarek 2 cebule garść szpinaku świeżego 4 łyżki mąki jajko sól, pieprz bułka tarta do panierki Przygotowanie Ziemniaki ugotować ( z czosnkiem) w osolonej wodzie i szczyptą kminku, przestudzone przecisnąć przez praskę ( razem z nim) . Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć z posiekaną cebulą, a na końcu podlać białym półwytrawnym winem
Gaździnka warzyPlanowałam przygotować tartę, ale zabrakło mi czasu i zdecydowałam się na kozi ser w panierce. Błyskawiczna i bardzo smaczna przekąska. Dobrym towarzystwem dla niej byłaby marmolada, na przykład żurawinowa. U mnie jednak w postaci sałatki (to dla męża) albo solo (to dla mnie, nie mogłam się powstrzymać przed zjedzeniem serków wprost z patelni ;)). Muszę przyznać, że ogłaszając temat dowolny
zadanie-gotowaniePieczenie jest moim ulubionym sposobem przyrządzania ryby. Zdecydowanie zdrowsze od smażenia (zwłaszcza w panierkach), szybsze od gotowania na parze, jest swoistym kompromisem pomiędzy smakiem a wartością odżywczą potrawy. Jeśli jednak rybę zapieczemy ze słodkimi pomidorkami i podamy w towarzystwie surówki z selera i marchewki, to – choć danie pozostanie dietetyczne – nie stracimy ani nic ze smaku, ani wartości naszej potrawy
Even Better FoodZapraszam na pyszne filety z kurczakiem w sezamowo-serowej panierce:). Upiekłam je w piekarniku i podałam z sałatką. Świetnie zastąpią również smażonego kotleta w obiedzie. 2 filety z kurczaka 50g sezamu 100g sera cheddar 150g jogurtu 1 jajko 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czosnku sól, pieprz 1. Filetu kroimy na nieduże kawałki. Mieszamy z jogurtem, jajkiem
Szefowa kuchni