Faworków jeszcze nie robiłam, pączki dopiero dwa razy natomiat oponki już mam opanowane. Zapraszam więc na pyszne i proste w wykonaniu oponki :) składniki: 500 g sera lub twarogu 500 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 4 żółtka 1 łyżka octu Jamar 5-7 łyżek kwaśniej śmietany 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia lub sody olej do głębokiego smażenia
Monia miesza i gotujeKolejna pyszna puszysta babeczka z aromatem pomarańczowym. Dobry przepis na wykorzystanie białek po pieczeniu pączków czy mazurków. składniki: 100 g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 3/5 szklanki mleka ok 150 ml 6 dużych białek (prawie szklanka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z połówki pomarańczy 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej polewa czekoladowa
Monia miesza i gotujemoja walentynkowo-karnawałowa propozycja, która wygrała w Gotowanie za głosowanie dosłownie jednym głosem! Smażone ciastko z owocami to przepis, który może być ciekawą odmianą od klasycznych pączków. Swoje ciacha przygotowałam z nadzieniem z owoców leśnych (malina&jagoda). Moim celem było odtworzenie smaku z McDonald jednak daleko im do ideału, który tak lubię z tej słynnej sieciówki. Nie wiem już
Fabryka pomysłówsosie pomarańczowym ) i po prostu sprzątaliśmy lodówkę ( Miruna z szynką szwarcwaldzką i serem pleśniowym w sosie koperkowym ) :) 10. Najczęściej pieczemy Ciasta i ciasteczka oraz Pieczywa i bułeczki i Pączki , ale też "pastujemy" :) 11. Jesteśmy zdecydowanie mięsożerni , ale kochamy też zdrowe sałatki. Dzięki temu blogowi odkryłam w sobie nową pasję do szycia, a największym i niespodziewanym moim osiągnięciem
Delicious TitbitsPojawiają się coraz częściej na kulinarnych blogach. Sprawiały, że nie mogłam spać w nocy, bo nie mogłam o nich zapomnieć. Aż do wczoraj :) Czytaj więcej »
bistro mamaTym razem spełniam własną zachciankę i wracam do moich smaków z dzieciństwa. Pewnie każdy z Was, jak dobrze poszuka na strychu, albo w babcinej szufladzie w
bistro mamaOstatni raz robiłam faworki z mamą, kiedy miałam mniej więcej 15 lat. Oczywiście pisząc "robiłam" mam na myśli, że przekładałam ciasto przez naciętą w
bistro mamaJak dla mnie drożdżówki idealne, zarówno pod względem wykonania jak i smaku. Konfitura pomarańczowa w połączeniu z malinami - duet idealny. ETERNO już od kilkunastu tygodni na
Blondynka GotujeTradcycyjne pączusie serowe są na blogu już od jakiegoś czasu, u mnie zajadają się nimi wszyscy, są przepyszne... :-) Dzisiaj troszkę zmieniłam smak pączusi
Smaczne ZdroweKarnawał to czas słodkości. Dzisiaj zapraszamy na chrusty...pyszne, chrupiące. Smacznego;) Składniki; 50 dkg mąki, 4 żółtka, 8 dkg masła, 1 szklanka śmietany, szczypta proszku do
Anioły w kuchniW zeszłym roku piekłam Drożdżówki z Malinami i Białą Czekoladą (nazwa podlinkowana), w tym roku przy okazji robienia przetworów z malin chciałam zrobić je ponownie, jednak
Blondynka GotujeDrożdżówki z jagodami, z których nie wylewają się jagody - to jest to! Pyszne, delikatne i długo zachowujące świeżość. Do dzieła Kochani! Składniki na 12 szt: 500
Blondynka GotujePołączenie słodkiego sera i kwaśnej czarnej porzeczki - bosko! Składniki na 12 szt: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki i 2 łyżki
Blondynka GotujeJakiś czas temu koleżanka obdarowała mnie gigantyczna dynia no i sobie ja tak stopniowo przerabiam. Jeden z pomysłów to muffinki dyniowe, ale z nadzieniem z nutelli
Bernika - moj kulinarny pamietnikSKŁADNIKI: 50 dag mąki pszennej 1 żółtko 1 jajko 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 4 dag drożdży 1 szkl letniego mleka 5
Blondynka Gotuje