Dziś Tłusty Czwartek. Zapewne objadacie się pączkami i faworkami -Basta. Na obiad warto zjeść coś lekkiego. Dlatego pora na sałatkę z szynką parmeńską i mozzarellą w cytrynowym vinaigrette. Smacznego. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI na sałatkę: 2 plastry szynki parmeńskiej 1/2 kulki mozzarelli 1 pomidor mix sałat ( dębowa, karbowana, rukola
kulinarnyJakarnawale nie może zabraknąć pączków, faworków. a karnawałowe kwiatuszki są po prostu pyszne, kruchutkie, delikatne. Potrafią podbić nie jedno podniebienie. Polecam. Składniki: 30-40 dag mąki 6 żółtek 2 łyżki cukru pudru 4,5 łyżki śmietany 2 łyżki rumu 1,5 łyżki masła olej do smażenia Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej dołek i wbijamy żółtka, a następnie dodajemy
Salonik smakówTłusty czwartek - ble! Żartuje :) To jeden z tych dni, kiedy większość z nas je zapominając na chwile o kaloriach. Fajny dzień, ale bez szaleństw. Pączka usmażę, zjem i zapomnę, heh! Coś mi się nawet wydaje, że tego dnia skoncentruję się raczej na czymś lekko strawnym. Myślę o jakiś prostych przepisach. W końcu mam ferie - mogę zaszaleć. Dziś w przeciwieństwie
Słodkie PrzyjemnościMimo, że do karnawału daleko, miałam ostatnio ochotę na pączki, a że nie przepadam za tymi drożdżowymi, postanowiłam zrobić coś na kształt smażonych racuszków. Wyszły pyszne, mięciutkie i co najważniejsze lekkie - można zjeść ich kilka i nadal czuć się lekko. Po upieczeniu wystarczy cukier puder ale oczywiście można przygotować lukier. Zapraszam na Pączusie bez drożdży!" Składniki : 2 jajka
Słodkie PrzyjemnościWczorajszy tłusty czwartek zaliczacie do udanych? Pochwalcie się, ile zjedliście pączków? Ja 5, łatwo poszło, bo nie były za duże, posypane cukrem pudrem i bez nadzienia - moje ulubione. Ale teraz już basta, czas się za siebie wziąć. Desery lekkie i proste, dużo ruchu, mniej siedzenia w domu - ciekawe co z tego wyjdzie :) Nie bójcie się, przepisy na słodkości będą się
Słodkie Przyjemnościtwaróg (metoda szybka) / 12. Kukurydziane kruche ciasto bez glutenu Moje ulubione przepisy (poza tymi, które pojawiły się już wcześniej ;) ) 1. Wykwintna beza z truskawkami / 2. Pączki z ciasta parzonego / 3. Brownie z malinami (bez glutenu i tłuszczu) / 4. Makaron boloński / 5. Czekoladowa babka bez jajek / 6. Fish & chips / 7. Sernik
Słodkie PrzyjemnościPamiętam dokładnie, bo grupą kilkunastu osób urwaliśmy się z lekcji i poszliśmy do mnie, gdzie właśnie to zaserwowałem. Później ja miałem czad w domu. Ciekawe, czy ktoś to pamięta? Pączki na serku homo;) -3 jajka -1,5 szklanki mąki -1/2 laski wanilii -1 łyżeczka proszku do pieczenia -słodkie rozpuszczalne kakao -2 serki Danio; Jajka ubijamy, dodajemy serki
BaRepasJutro tłusty czwartek, co jest takiego w tym dniu, że wszyscy sięgają po pączki lub faworki. Czy to tylko siła tradycji, nie wiem. Ja dziś też uległam tradycji i zrobiłam faworki. Skladniki: 4 żółtka, 2 szklanki mąki (przesianej przez sito), 5-6 łyżek kwaśnej śmietany, 1/2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka octu, olej, cukier puder. Wykonanie: do miski
Kulinarna rozmowaNiebo na talerzu" to pączki według przepisu mojej mamy. Są delikatne, leciutkie jak puch. Jestem pewna, że żadna cukiernia nie wykona takich. Przed nami karnawał, więc do pracy. Czas na pączkowe szaleństwo. Składniki: 8 szklanek mąki 10 dag drożdży 1 szklanka cukru 5 żółtek 1 jajko 0,5 kostki margaryny 5 łyżek oleju 1-2 paczki cukru waniliowego 2 łyżki
Salonik smakówWłoszech. Smacznego. W Wypiekaniu na śniadanie uczestniczyli: Paweł z bloga Marder & Marder Manufacture Ola z bloga Przepisy Aleksandry Agnieszka z bloga Kuchnia Maryny Karina z bloga Jak pączek w maśle Marzena z bloga Kulinarne Szaleństwa Maniusi Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie Joanna z bloga Różowa Kuchnia Kinga z bloga Małe Kulinaria Magda z bloga Kulinarna Piniata Dorota
mojewypiekiinietylkoTorcik marchewkowy Galette ze śliwkami Financier z gruszkami Bocconotti calabresi Panna cotta idealna Clafoutis z wiśniami Galette z rabarbarem i truskawkami Tosty francuskie z rabarbarem Finansier z rabarbarem Tureckie pączki Galette des Rois Cynamonowe palmier Waniliowe ciasteczka Sable Polvorones Panforte ze Sieny Greckie ciasto Ravani
Chilli Czosnek i OliwaWiosenne burze krążą nad okolicą, robi się raz ciemno, raz słonecznie a w garnku bulgocze zupa. Pachnąca, zielona niczym listek świeżo rozwinięty z pączka. Pomysł zaczerpnięty z "Moich smaków życia", u mnie niestety jeszcze z bobem mrożonym. Zupa porowa z bobem na 2 porcje: 250 g bobu, ugotowanego w osolonej wodzie i obranego z łupinek 2 młode ziemniaki, obrane
Dzieje kuchennej Wiewióryzajmę się smażeniem ciężkostrawnych pączków, pieczeniem tych pieczonych z marmoladką oraz produkcją sterty kardamonowych bubbles na jutrzejsze tłustoczwartkowe urodziny Syncia mam dla Was pyszny sposób na rybę. W roli głównej Łupacz, u nas po raz pierwszy i nie żałujemy! dzieci zachwycone, ja również, nawet psiapsiółka się skusiła :) inspiracją przepis ze wspomnianego ostatnio segregatora
Dzieje kuchennej Wiewióryprzykrywamy następnym plastrem cukinii. Całość dociskamy i układamy na talerzu. Ostrożnie wyciągamy pierścień. Możemy to zrobić także przy pomocy salaterki na zasadzie "babki z piasku" albo foremki do wyciskania pączków :) przyprawy marki Edmir-pol bez sztucznych dodatków - polecam :) Edmir-pol to rodzinna firma z tradycjami, istniejąca od 1994 roku. Dbają z najwyższą starannością o dobrą jakość swoich
Bon Appetit Małgorzatycytryny lub kwasek cytrynowy do smaku. 3. Konfiturę przekładamy do słoika, przechowujemy w lodówce. 4. Taka konfitura idealnie nadaje się do mieszania z innymi konfiturami jako nadzienie do rogalików, pączków czy ciast. Smacznego
Kuchnia domowa Anigąbczaste, choć na drugi dzień – z nieznanych mi bliżej powodów – było dużo smaczniejsze Dla mnie ten przepis na ciasto anielskie jest idealnym rozwiązaniem, szczególnie w okresie smażenia pączków, kiedy zostaje sporo białek i trzeba jakoś je wykorzystać. Ciasto anielskie choć jest kłopotliwe w przygotowaniu to naprawdę jest warte wypróbowania…:)! Ciasto anielskie (Angel cake) Składniki: 3/4 szklanki
UgotujmyTo.plproszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 170 ml mleka 50 g rozpuszczonej margaryny 1 łyżeczka esencji waniliowej Do dekoracji: lukier posypki cukrowe Jakiś czas temu kupiłam foremkę do pączków z dziurką - czyli słodkiego marzenia amerykańskich policjantów :) I jakież było moje zdziwienie - kiedy nigdzie nie mogłam znaleźć do nich przepisu. Wszelkie dostępne wersje zakładały pieczenie w głębokim oleju
Świat CiastaFaworki W końcu nadszedł ten dzień ;) Tłusty Czwartek. Najpiękniejsze święto w całym roku. Pączki, oponki, faworki… Nie ograniczaj się, jedz tyle ile wciśniesz w siebie ;) Smacznego Tłustego Czwartku życzę ;) Składniki: (na średnią ilość) - 2 szklanki mąki pszennej - 200g śmietany 18% - 5 żółtek - 1/3 szklanki cukru pudru (opcjonalnie) - 1 łyżka octu spirytusowego - tłuszcz do smażenia
Gotuj Z Muzykącelebrować śniadania! Leniwe … długie … bez pośpiechu … Wolę wstać 2 godziny wcześniej i zjeść je na spokojnie leżąc sobie w wygodnym łóżku niż w pośpiechu przekąsić tłustego pączka ;) Dziś mam dla Was pomysł na takie właśnie śniadanie ( albo też przekąskę w ciągu dnia! ) Chrupiące mini gofry z kremowym serkiem i świeżymi warzywami – zdrowo i smacznie! Gofry
Ostra na SłodkoKluski na parze to taka troszkę inna wersja pączków gotowanych na parze i podawanych na gorąco. Przynajmniej mi tak się one kojarzą. Co w nich najlepsze, można je jeść nie tylko na deser, ale także na obiad. Uwielbiam je i szczerze polecam wypróbowanie przepisu. Kluski na Parze - "Pampuchy" - Składniki : 50 g drożdży
Słodka Stronasmakowało, może miałam na na nią w tym momencie ochotę :D). A jak dla mnie to są bardzo fajną propozycją na Tłusty Czwartek, dla tych co nie przepadają za pączkami i smażeniem. Sprawdzą się w ten dzień znakomicie :). Składniki: (ok. 40 sztuk) Ciasto: 2 szklanki mąki 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 kostki zimnego masła 1/2 szklanki jogurtu
Moje pyszne gotowaniezmieniam szatę bloga, jakoś nie mogę, się za żadną zdecydować. Mam nadzieję, że ta będzie już ostateczna. A jutro czeka mnie nie byle jaka robota. Pierwszy raz będę gniotła pączki. Przepis mam, jutro kupie składniki i zabiorę do roboty. No mam nadzieje, że wyjdą pyszne, takie jak mojej mamy. Ale to jutro się okaże. A ja życzę dzisiaj każdemu
Moje pyszne gotowanierazem czas na racuchy drożdżowe, których wykonanie na pewno zajmie więcej czasu niż racuchów na jogurcie, ale są chyba smaczniejsze ;) a kiedy robię je, w domu pachnie jakbym robiła pączki. Polecam zrobienie jednych i drugich, a w komentarzach możecie opisać swoje wrażenia smakowe lub podać inne przepisy na racuchy, które wykonujecie w domu. Składniki: 300 g mąki pszennej
upichcicposypania . Drożdże rozetrzeć lekko z cukrem, po kilku minutach rozpuszczą się. Mleko podgrzać aby było ciepłe, a nie gorące. Wlać do drożdży i cukru, wymieszać. Kardamon wyłuskać z pączków, utrzeć lekko w moździerzu lub rozetrzeć między dwiema łyżeczkami - powinno się udać :) Do mleka i drożdży dosypać przesianą mąkę, dodać sól, rozgnieciony kardamon i jajko
Codzienna kuchnia niecodziennaposypywane cukrem po upieczeniu, andaluzyjskie pestiños - paluszki z ciasta, przypominające nasze faworki, leche frita (smażone mleko) - klasyczny hiszpański deser przypominający smażony budyń, a także buñuelos , czyli malutkie pączki z waniliowym wnętrzem. Wszystkie przysmaki łączą dwa charakterystyczne składniki - cynamon oraz skórka z cytryny (zastępowana czasem pomarańczą). Oprócz tego na stołach gości potrawka z ciecierzycy ( potaje de garbanzos ), ryż na mleku
Food Squarewycinamy krążki o średnicy ok. 10 cm. Na każdy krążek nakładamy jagody, kilka kostek nektarynki i truskawkę. Zbieramy brzegi ciasta i sklejamy jak pączki. Układamy sklejeniem do dołu na blaszce z papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnyrękach przez C., bo jej pytki zaczęły zamarzać... W związku z tym stwierdziłam, że jest to wymarzona wręcz pogoda na zweryfikowanie przydatności przepisu, z którego ostatnio nie wyszły mi pączki. Dam mu jeszcze jedną szansę - możliwe, że to ja zrobiłam coś nie tak... O wynikach dam Wam znać w najbliższych dniach, a dzisiaj będzie też słodko, choć zdecydowanie nie pączkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzenadal mrozi, ale przynajmniej jest słonecznie i w miarę przyjemnie. Gdybym tylko nie musiała skrobać auta o piątej rano, to bym chyba zupełnie nie narzekała... A jeśli chodzi o pączki, to cóż... Po wielu trudach i ogromnych bólach - w końcu się udały. I wyszły naprawdę smaczne, pączkowe. Obawiam się jednak, że wkład pracy jest niewspółmierny do otrzymanych efektów
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatnio się nieco rozszalałam z używaniem żółtek. Lody lądują w zamrażarce jedne za drugimi, były pączki i jeszcze parę drobiazgów... Będzie creme brulee, bo mam palnik, którego jeszcze nie używałam. I wszystko ładnie, smacznie nawet, tylko w lodówce zbierają mi się białka... Niewyobrażalne ilości białek. Zużywam je jak mogę, na bezę (która pierwszy raz w życiu mi nie wyszła), makaroniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiepłym, ale jeszcze nie gęstniejącym syropem posmarować ciepłe bułeczki. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego! Ciemno, zimno... Pogoda coraz bardziej mnie zniechęca. Ale na parapecie moje orchidee wypuściły nowe pączki, i za jakieś dwa tygodnie będę miała kwiatki. Im jesień nie straszna
Pożeraczka, czyli raz adobrzepoprawia sytuacji - zamiast spędzać czas na wyrabianiu ciasta drożdżowego, wolę się wybrać na długi spacer do lasu, który po prostu pachnie wiosną. Powoli budzi się do życia, zielone, świeżutkie pączki na krzewach przyciągają wzrok, a dwie biedronki bezpiecznie schowane w wysokiej trawie z pewnością zwiastują coraz cieplejsze dni. W sobotę wybraliśmy się na zakupy, i w oczy wpadła mi niepozorna
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniedawna jeszcze nie wiedziałam, że coś takiego jak zaparka w ogóle istnieje. Później gdzieś mi się o uszy obiło, aż wreszcie kiedyś zrobiłam na zaparce pączki. Wyszły pyszne, puchate i w ogóle bardzo pączkowe , ale po nich o zaparce znów zapomniałam. Aż tu nagle, któreś pięknego dnia, szukając przepisu na jakieś smakowite pieczywko, wpadł mi w oczy przepis z bloga
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMnóstwo czasu spędzonego z Rodzinką, a także 61 słoiczków pełnych przetworów, z których znaczna część przyjechała ze mną do domu. Mam już kilka ciekawych pomysłów na ich wykorzystanie: makaroniki, pączki, a także tort, może urodzinowy...? Było bajecznie. Nie chciało mi się wyjeżdżać, choć muszę przyznać, że powrót do domu ma swój jeden zasadniczy plus - w końcu porządnie się wyspałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejna szybka, zdrowa przekąska, która z powodzeniem zastąpi batoniki, pączki, chipsy i inne zapychacze, po które sięgamy, kiedy głód nas przyciśnie. Uwielbiam dynie i jak tylko pojawią się w sprzedaży zawsze mam w lodówce porcję pieczonego puree. Pieczenie wydobywa z dyni naturalną słodycz a przygotowanie dań (zupy, ciasta, desery, placuszki…) znacznie się skraca. Dynia, tak jak orzechy
SzczyptaSmaQnastało po... Gizmolu. Wcześniej nie zwracałam większej uwagi jak, gdzie i kiedy jem. Śniadanie. To kawa wypita gdzieś pomiędzy wciskaniem w dżinsy, a myciem paszczaka. Drugie. Kawa. Pączek. Kawa. I praca. I kawa. I praca. Bo pracoholiczką jestem. I kawopijem. Obiad. Z biegu. W biegu. Lub wcale. A kolacja... hmm. Bez komentarza. Jedzona grubo po dopuszczalnych godzinach wchłaniania
bastalenabananowo-kakaowy suflet z kaszy manny z polewą kakaową* *kakao, cukier puder, czekolada, woda (uwielbiam tą polewę ... a w między czasie zagniatam ciasto, bo czekolada czekoladą, ale pączki też musza być. Zresztą przyjaciół też trzeba dokarmiać :D Składniki: 50g kaszy manny + 60ml wrzątku 100g zmiksowanego banana jajko łyżka jogurtu naturalnego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao coś
More food, love and dreamsPączki uwielbiają wszyscy chyba, ja dziś zrobiłam moim dzieciakom mini pączusie, takie na jeden gryz :) Mięciutkie, pulchniutkie, rozpływają się w ustach, korzystajmy więc z uroków karnawału Składniki: 1 szkl cukru 1/2 kg mąki 1/2 kg twarogu 1/2 kostki margaryny 3 jajka łyżeczka sody cukier puder olej do smażenia Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy pianę. Zóltka ucieramy
Z Majeczką w kuchnipączki, chruściki są najczęściej przygotowywane w „tłusty czwartek”. Nie ma z nimi dużo pracy, więc dlaczego robimy je tylko od święta ?… Są kruche, złociste, takie jakie jadłam w dzieciństwie… Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 żółtko 4 łyżki gęstej śmietany 18 % 1 łyżka spirytusu 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać resztę
Oryginalny smakzjadł pączka czy faworków w tłusty czwartek? Chyba mało jest takich osób :) Chociaż powiem Wam szczerze, że w tamtym roku się powstrzymałam, bo byłam na diecie, ale w tym stwierdziłam że taki dzień jest tylko raz w roku :) Dzisiaj podaję Wam przepis na pyszne faworki, w sumie z kilkudniowym opóźnieniem ale niestety nie mam tak wiele czasu
charlotte gotujeprzeciśnięte przez praskę ziemniaki przyprawić do smaku , solą , pieprzem , czosnkiem , dodać starty ser żółty i suszony szczypiorek , wszystkie składniki wymieszać. Na każdy krążek nałożyć po łyżeczce farszu . Zlepiać jak pączka. 8. Blaszkę wyłożyć papierem , przełożyć bułeczki . 9. Piec w temp 180 st około 15/ 20 minut mają być rumiane . Na drugi dzień taką bułeczkę można przeciąć na pół
Sama słodycz i szczypta chilikarnawale szalejemy z pączkami, chrustami, i innymi smażonymi na tłuszczu słodkościami. Przymykamy wtedy oko na kalorie :), i tradycji staje się za dość... U mnie dziś oponki serowe. Pyszne, puszyste, szybciutkie do zrobienia. Jeśli tylko mamy w domu wszystkie produkty, zrobienie ciasta zajmie nam raptem 15 minut. Potem pozostaje tylko smażenie - hmm... dla mnie czynność najgorsza, ponieważ
Walijskie PichcenieKolejna aromatyczna i pyszna herbatka od Skworcu, kolejna podróż w miejsca cudownych ogrodów, kolorowych , pełnych słońca, pączków róż, słonecznika... Tym razem zaparzyłam sobie herbatę o pięknej nazwie AMELIA. AMELIA to żeńskie imię, którego posiadaczkę charakteryzuje „uczulenie na nudę”. Imię to doskonale pasuje do wspaniałej kompozycji na bazie owoców z dodatkiem białej czekolady. Każdy łyk aromatycznego naparu odkrywa nowe smaki
Z Kuchni Do Kuchniminuty gorącą marmoladę przekładać do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcić, stawiać do wystudzenia słoiczki na zakrętkach przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu marmolada smakuje do tostów, pieczywa, do nadziewania pączków itp.....SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzaczynała kwitnąć róża u mojej mamy zrobiłam mnóstwo ucieranej , której używam do pączków rogalików....i którą uwielbiam jeść samą prosto ze słoika:) Ponownie róża zaczęła kwitnąć , wiec pomyślałam o aromatycznym soku z płatków...no i mam, zrobiłam...zachwyca kolor i zapach:) Produkcja trwa nadal... Składniki; 50 dkg płatków róży, cytryna, 50 dkg cukru, 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego, Wykonanie: Płatki oczyszczamy
Anioły w kuchnidzisiaj bardzo aromatyczne ciasto. Puszyste...coś innego:) Kocham kardamon w kawie, czekoladzie, pączkach indyjskich a teraz i w cieście. Czy dla Was to przyjaźń czy kochanie??;)) Oceńcie sami:) Składniki; 150 g mąki, 2 łyżeczki nasion kardamonu , 120 g miękkiego masła, 200 g cukru, 3 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Po boski kardamon zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Rozgnieciony
Anioły w kuchnirumiano. Osuszamy i posypujemy cukrem pudrem. Maczamy w kawie lub czekoladzie i jesteśmy w siódmym niebie. Hiszpanie tym churros tradycyjnie witają Nowy Rok po nocy sylwestrowej, podobnie jak my pączkami
Kulinarny karnet Christopheracedzakową oponki na ręcznik papierowy,aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. LUKIER Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny, rumu i tyle wody, aby utworzyła się gęsta masa do lukrowania pączków. Przyprawić olejkiem. Oponki zanurzać w lukrze. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia Danusinajlepszych chińskich białych herbat zwana również Białą Piwonią z Fujianu. 11 . Darjeeling SFTGFOP1 Czarna herbata indyjska dojrzewająca w rejonie Darjeeling, bogata w złote tipsy, czyli koniuszki złocistożółtych pączków. 12. Ginger Paradise Oryginalna mieszanka na bazie imbiru i aromatycznych przypraw orientalnych. Wspaniale rozgrzewa i wyśmienicie smakuje. Kompozycja łączy orzeźwiającą nutę trawy cytrynowej z intensywnym bukietem cynamonu i kardamonu. Napar
Aga w kuchniMarcepanowe ciasteczka Maślane ciasteczka z żurawiną Migdałowe ciastka Migdałowe ciasteczka z żurawiną Owsiane batoniki Owsiane ciasteczka z żurawiną Palce czarownicy Popękane czekoladowe ciasteczka Pierniczki Pierniczki - czerwone serca Pierniczki - mikołaje Pączki z serka homogenizowanego Rudolfy Rurki z kremem Serowe oponki Sezamki biało-czarne Szyszki z krówek Usteczka z jabłkiem Vanillekipferl Wiatraczki Zimtsterne- cynamonowe ciasteczka
Aga w kuchniszpinakiem Drożdżówki z budyniem Drożdżówki serca z chałwą Drożdżówki z rabarbarem Maślane rogaliki Drożdżowe rogaliki z powidłami Drożdżowe rogaliki 2 Grissini z tymiankiem Gofry Kruche rogaliki z powidłami Pączki z serka homogenizowanego Rogale marcińskie Serowe paluchy Zapiekanki z bagietek
Aga w kuchniKolejne moje podejście do frittaty. Gdy robiłam ją po raz pierwszy dodałam mizunę i pomidorki Tym razem zrobiłam z cukinią, papryką oraz pączkami nasturcji. Nie smażyłam jej na patelni tylko od razu zapiekłam w piekarniku w szklanej formie do tarty Termisil. Ta wyszła zdecydowanie pyszniejsza:) składniki: 7 jajek 350 g młodej cukinii pół czerwonej papryki 1 mała cebula
Monia miesza i gotujepomyślimy później... Aby karnawałowej tradycji stało się zadość zachęcam więc do usmażenia pysznych i bardzo łatwych do przygotowania oponek serowych. Smażyłam już małe pączki , wkrótce będą też faworki, mam też ochotę na hiszpańskie churros. Dobrze, że w tym roku karnawałowych sobót jeszcze przede mną kilka ! Wyrobię się ze wszystkimi moimi zachciankami. Inspiracja Ivka
Kulinarne przygody GatityFaworki... tego smakołyku, obok pączków nie może zabraknąć na polskim karnawałowym stole ! Przepis pochodzi ze starej książki "Kuchnia polska", z której bardzo często korzystam przy tradycyjnych polskich daniach. A lubię ją tym bardziej, że ma ona swoją historię. Została upolowana na corocznym Festynie Trybuny Ludu, odbywającym się
Kulinarne przygody GatityMałych kulinariów Marghe z Po prostu Marghe Marzena Zacisza kuchennego Paulina z Buszującej w kuchni Edyta z Przy kuchennym stole Karina z Jak pączek w maśle Wisła z Zapachu chleba Bernadeta z Mojego kulinarnego pamiętnika Monika z Niezapomnianych smaków Monika z Pin up cooking looking
Kulinarne przygody Gatitypiękny kolor liści. Moje naparstnice mają różne kolory,wyglądają dostojnie. Ale w tym momencie były widoczne tylko pączki. Dziś te które ocalały zaczynają kwitnąć :) Różaneczniki prawie przekwitły, nadmiar deszczu jeszcze to przyśpieszył :( Chaber górski pomimo, ze mój ogród od gór daleko :( czuje się w nim dobrze
Proste Potrawypiękniejsze. Ten rodzaj lilii podobno pochodzi z Azji Anna Maria, śliczna prawda ? Ten rodzaj rozchodnika (brilliant ? ) posadziłam dopiero w kwietniu, ale widzę, że ma ochotę rosnąć, ma już pączki :) Nakrapiane, postrzępione brzegi i wspaniałe kwiaty tych lilii bardzo mi się podobają. Ale nie znam dokładnej nazwy
Proste Potrawyktóre dużo pracują z ciastem drożdżowym polecam z czystym sercem..ja niby mam automat do chleba i często wyręczałam się nim do wyrabiania i wyrastania ciasta na chleb, bułki, pączki itd..ale to zajmowało 1,5 godziny..i zużywało prąd..Praca rękoma wymaga wysiłku i też długiego czasu oczekiwania..a taka miska..to praktycznie zero wysiłku..a czas wyrastania [ przy
Moje domowe kucharzenieprzetrwała, jest bardzo żywotna i cieszy oko od połowy czerwca do listopada. Konfiturę z róży w moim domu robi się od pokoleń, więc jak najbardziej polecam. Idealna do ciast, pączków, deserów jaki do podjadania jako samodzielny deser. 20 dag płatków róży 50 dag cukru Sok z jednej cytryny 2 szklanki wody Płatki oczyści z wszelkich zanieczyszczeń, pyłków. Oczyszczone płatki
RAROSSAmieszając, gotować kolejną minutę. Ciasto ponownie zagnieść. Odrywać małe kawałki ciasta, formować bułeczki, lekko spłaszczać, nakładać po łyżce kremu oraz po 5-7 sztuk porzeczek. Zlepiać tak jak pączki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30min, by bułeczki nieco podrosły. Piec ok. 8 min w temp. 225st. Ostudzić na kratce
Z miłości do słodkościPoczątkowo na Tłusty Czwartek nastawiałam się na smażenie pączków. Potem, błądząc po czeluściach internetu znalazłam przepis na ultra szybkie muffiny w smaku przypominające ciasto pączkowe - z tym że pomijamy etap smażenia w głębokim tłuszczu, podczas którego cellulit sam wpełza nam na uda. Cóż, może dietetyczne nie są, szczególnie z dodatkiem nutelli, ale zawsze odrobinę lżejsze :) Składniki: 250 g mąki
sama złodyczchyba szybko nie odpuszczę. Co gorsza nie słyszę buntu innych współlokatorów więc możecie się w najbliższym czasie spodziewać kolejnego przepisu an serniki. A nie, skłamałabym przecież zamierzam jeszcze zrobić pączki na tłusty czwartek.Ulga. Do kolejnej walki z sernikiem przekonał mnie przyjazd gości w niedziele. Upiekłam tym sposobem dwie pieczenie na jednym ogniu, zaspokoiłam (chyba tylko chwilowo) moje sernikowe podniebienie
ciastkarnia na kruchym spodziePrzez intensywną produkcje pączków i faworków w tym tygodniu zapomniałam podzielić się nowym przepisem. Po fazie na serniki zakochałam się w czekoladzie. Ten konkretny przepis czekał kilka miesięcy w kolejce zanim postanowiłam go wypróbować, pochodzi on z jednego z blogów ale niestety nie pamiętam kto jest jego autorem. Spodobał mi się przepis, spisałam składniki i tak leżały w szafie
ciastkarnia na kruchym spodziekilka dni tłusty czwartek. Według nas jest to święto idealne. Pozwala bezkarnie spożywać dowolne ilości pączków i chrustów :) W związku z tym, że to cudowne święto się zbliża chcemy podzielić się przepisem na cudowne, delikatne chruściki. Z podanego przepisu wychodzi spora ilość więc jeśli nie jesteście ogromnymi łasuchami lub nie spodziewacie się gości to proponujemy użyć połowę składników :). Czas
Kolizje SmakówJako, że dziś tłusty czwartek, przedstawimy przepis może niezbyt dietetyczny, ale na pewno nie niezdrowy- przecież czekolada ma dużo magnezu. ;-) Trufle, które zaniosłam dziś do pracy zamiast pączków zrobiły (nie chwaląc się :D) małą furorę. :- ) Do ich zrobienia zainspirował mnie przepis stąd . Przepis na 12 średniej wielkości trufli. Składniki: 150 g gorzkiej czekolady (70%) 80 g serka mascarpone 2 łyżki
kuchnia do kwadratukaparów można jeść? - Tak sobie pomyślałam, gdy przewodniczka naszej wycieczki po wyspie Nissiros prezentowała nam ten produkt w niewielkim sklepiku z lokalnymi wyrobami. Ale okazuje się, że nie tylko pączki kaparów ( powszechnie zwane kaparami ) są jadalne, ale również młode listki, które marynuje się w solance . Podobno mają słonawo-ostry smak , przez innych określany jako "smak słonego jajka na twardo
Chilli Czosnek i OliwaPowidła powstają u nas w olbrzymich ilościach. Uwielbiamy je zarówno jako dodatek do pieczywa jak również jako dodatek do ciasteczek, rogalików czy pączków. Takie powidełka, samodzielnie przygotowane (z własnych ekologicznych owoców), bez dodatku cukru (tylko własna słodycz) to niesamowita frajda. I choć pracy przy nich niemało to radość z gotowego produktu rekompensuje cały trud. A dodatkowo te uśmiechy zadowolenia domowników
Smaczne Zdrowewyciśnięty z całej cytryny. Doprowadzam do wrzenia i przelewam w wyparzone słoiczki. Zakręcone słoiczki studzimy do góry dnem (a najlepiej jeszcze przykryte kocem). Konfitura jest idealnym nadzieniem do pączków
prawdziwe jedzenieśliwkowymi jakie jadłam do tej pory, do tego i cudowny czerwony kolor. Przepraszam Cię Piotrek moje są jednak lepsze Powidła z mirabelek doskonale będą się nadawać jako nadzienie do pączków, rogalików lub do smarowania pieczywa. Dzisiaj wyjadałam powidła prosto z garnka A przepis na powidła śliwkowe jest bardzo prosty, wymaga też niewiele czasu jak na powidła. Czyli są to ekspresowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmirabelki, Postanowiłam przygotować dżem z mirabelek, okazały się pysznym dżemem, o lekko kwaskawym smaku, ma cudowny żółty kolor. Dżem z mirabelek doskonale będzie się nadawać jako nadzienie do naleśników, pączków, rogalików lub do smarowania pieczywa. Resztki, które nie zmieściły się do słoików wyjadałam prosto z garnka. A przepis na dżem z mirabelek jest bardzo prosty, wymaga też niewiele czasu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępiekarnika : Serowo-waniliowe bułeczki / oponki maślane, które są świetnym pieczywem na kolację lub śniadanie. Te bułeczki przygotowałam przez czysty przypadek, zaplanowałam sobie, że przerobię mój przepis na serowe pączki z frużeliną. W planie miałam przygotować serowe oponki, ale pieczone w piekarniku, miałam już nawet zabrać się za przygotowanie lukru aby je ozdobić, jednak skosztowałam tej małej bułeczki/ resztki z wycinania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrazem był to przepis Marji Disslowej "Róża aromatyczna". Całkowicie się zgadzam - jest bardzo aromatyczna :-). Konfiturę z powodzeniem wykorzystacie jako dodatek do herbaty, bułeczek, ciast, deserów, może nawet pączków na Tłusty Czwartek. Niestety sklepowe konfitury z płatków róży lub po prostu z róży posiadają w sobie jedynie różany aromat, a reszta to na przykład jabłka lub inne owoce, taka
Pora coś zjeśćwpisie . Ciasto to w moim domu jest od zawsze. Przepis na ciasto drożdżowe które robię jest na tyle uniwersalne że można z niego przygotować zarówno makowiec, jak i pączki, lub zwykłe ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców. Jest niezwykle puszyste, wilgotne i rozpływa się w ustach. Zachęcam do wypróbowania. Bułeczki: 1/2 kg mąki, 5 żółtek, pół kostki margaryny
RAROSSAsię rozumie samo przez się! *** Poniżej przykładowe menu, wykombinowane z tego, co aktualnie "wolno" mi jeść. Póki co sztywno trzymam się wytycznych położnej i lekarza. Chociaż ochota na pączka jest zawsze ;) Ś niadaniowo Pamiętacie Grzanki przyszłej mamki ? Jeśli boicie się na początek spożywać ryby, akurat łosoś należy do tych "bezpiecznych", żaden problem podmienić go na plaster wędliny. O biadowo
bastalenarównież do konkursu . A teraz 10 wpisów cieszących się powodzeniem w styczniu.. Mięsko na kanapki Sałatka z tortellini Sałatka z makaronem Sałatka z kaszą kuskus Mielonka na kanapki Pączki bez jajek na gazowanej wodzie Serca drobiowe w sosie Sałatka z makaronem Mielonka na kanapki Proste i szybkie ciasto kakaowe
Moje domowe kucharzeniebyło..tydzień temu w niedzielę przyszykowałam kilka wpisów na automatyczne opublikowanie...jakbym wyczuła ,że będzie awaria sprzętu.. Przez te kilka dni nazbierało się sporo przepisów..Były pączki, chleb, kotlety, bitki, sałatka , surówki, ryba , babka ziemniaczana, ciasto itp..i sama nie wiem od czego zacząć..no to może od kawy..którą dostałam w ramach współpracy z Najlepszymi przyprawami świata
Moje domowe kucharzeniewspólnym śniadaniu udział wzięli: Dorotka z bloga Moje Małe Czarowanie Paweł z Magdą z bloga Marder & Mader Manufacture Karina z bloga Jak pączek w maśle Marzena z bloga Zacisze kuchenne Małgosia z bloga Smaki Alzacji Wiosenka z bloga Eksplozja Smaku Ala z bloga Alka piecze i gotuje Dobrawa
Moje domowe kucharzeniemiesięcy. W Wypiekaniu na śniadanie udział brali: Paweł z Marder & Marder Manufacture Ola z Przepisy Aleksandry Agnieszka z Kuchnia Maryny Karina z Jak pączek w maśle Marzena z Kulinarne Szaleństwa Maniusi Joanna z Różowej Kuchni Kinga z Małe Kulinaria Magda z Kulinarna Piniata Kinga z Małe Kulinaria Dorotka z Moje Małe Czarowanie
Moje domowe kucharzenieMarmolada w spiżarni być musi. Niezastąpiona do przekładania ciasteczek czy nadziewania pączków. Warto poświęcić trochę czasu i przygotować ją samemu. Marmoladę możecie robić z jabłek z dodatkiem innych owoców ( np porzeczki, agrest ), możecie aromatyzować - skórką pomarańczową, cytrynową. Możecie pozostawić bez dodatków - sama marmolada jabłkowa. Możecie zrobić ją z dodatkiem płatków róży - czyli tak jak ja. Składniki: * 2 kg przecieru
kolorowotorcikowoczęsto w kuchni panowały takie dania popisowe jak pierogi z truskawkami, jagodami, serem czy też mięsem, "goły"- czyli kluski ziemniaczane z nadzieniem mięsnym, kluski śląskie, niezapomniane oponki i faworki, pączki robione przez cały dzień, różnego rodzaju zupy jak: Rosół z cielęciną, barszcz biały na zakwasie żytnim, czy też uwielbiany przeze mnie barszcz z buraków z ziemniakami i skwarkami z boczku
SMYKWKUCHNIJeśli ktoś jeszcze nie ma pomysłu co przygotować na Tłusty Czwartek niech koniecznie skorzysta z tego przepisu. Aromatyczne oponki serowo-cytrynowe z powodzeniem zastąpią nudne pączki z marmoladą :) Składniki na 9 sztuk (+ 9 malutkich pączuszków): 200g mąki tortowej 125g twarogu półtustego (1/2 kostki) 50g gęstego jogurtu naturalnego (np.typu greckiego, można zastąpić gęstą śmietaną) 30g cukru 1 jajko drobno
Ze smakiem i z pasjądzidzia w drodze :)), a ja wyjechałam z Polski. Gosia mieszkała rzut beretem od sławnej (i zdaje się, że najstarszej) gorzowskiej cukierni - Śnieżki. W Śnieżce słodkości standardowe, ale naprawdę smaczne. Pączki z różą, rozpływająca się wuzetka...i najlepsze rumowe kartofelki (jak nazywam bajaderki). Nie mogłam się opanować i w drodze do/od przyjaciółki kupowałam małe co nieco ;). Kartofelki to smak mojego dzieciństwa
Przepisy Aleksandrycena herbat zielonych waha się tam w granicach 8-9 zł/ 50g Zapraszam: http://camelliatea.pl/ HERBATA CZARNA ROSSETTA To druga otrzymana herbata SKŁAD: czarna herbata liściasta, jabłko, rabarbar, pączki róży, aromat. Otwierając paczuszkę uderza nas zapach róż oraz słodki zapach jabłek. Duże cząstki owoców i płatki róży nadają herbacie niesamowitego wyglądu. Prezentuje się pięknie :) A jak smakuje ....... różano ! Aromat
kolorowotorcikowoZawsze chciałam je zrobić, a w ostatnim czasie u mnie w domu robiło się tylko faworki i pączki z serka homogenizowanego. Po miłym i zadowalającym spotkaniu z ciastem drożdżowym, zaryzykowałam kolejny raz. I chociaż może nie wyrosły strasznie duże, bo nie są jak z amerykańskich filmów to i tak mi smakują. Domownikom też. Przepis ze słynnego już biedronkowego czasopisma "Moje
Pasja SmakuWykonanie siostry. Przepis z książki "Wypieki. Chleby, pizze, ciasta, pączki, słodkie zawijańce" Anneki Manning. Świetnie smakują z domowym dżemem - u mnie wiśniowym. Składniki: 450 g mąki pszennej 6 łyżeczek proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 75 g pokrojonego na kawałki schłodzonego masła 2,5 łyżeczki cukru 300 ml mleka Wykonanie: Do dużej miski przesiać mąkę, proszek i sól. Palcami
Pasja Smakuznacząco powyżej zera. A przecież kalendarzowa zima w pełni... 21 grudnia 2013, a w moim ogródku wyrastają sobie, jak gdyby nigdy nic, świeże zioła, zaś krzewy borówek puszczają nowe pączki. Mały mętlik zapanował w pogodzie, a harmonia w naturze została nieco zburzona. I któż by pomyślał, że za trzy dni Wigilia Świąt Bożego Narodzenia... Spacerując po zielonej trawie czułam
Sajkofanka smakumną w "wypiekaniu na śniadanie" udział brali Dorota z Moje Małe Czarowanie Marzena z Zacisze Kuchenne Małgosia ze Smaki Alzacji Bożena z Moje Kucharzenie Karina z Jak pączek w maśle Wiosenka z Eksplozja Smaku Paweł z Magdą - Marder & Mader Manufacture Dobrawka z Bona Apetita! Monika z Niezapomniane smaki Marzena z Kulinarne szaleństwa Maniusi
Ala piecze i gotujewskazującego. Następnie kroić na kawałeczki długości ok. 2 cm. W dłoniach formować kulki. Rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Wrzucać paączusie na olej i smażyć z obu stron jak pączki na złoty kolor. Suszyć na bibułce i obsypać cukrem pudrem
Mia Cucina Sofietapomyśleć co będzie się działo gdy panna dorośnie. Póki co staram się o tym nie myśleć. Sama cieszę się pięknym słońcem i czekam aż na drzewach pojawią się pierwsze pączki. No i oczywiście osładzam sobie to czekanie pysznym, acz bardzo prostym deserem. Wam też go polecam. Crumble z czekolad ą i jabłkami zrodlo P. Hermé Le Larousse du chocolat składniki
Przysmaki Karolkipowoli łącząc składniki. Obieramy jabłka, kroimy na mniejsze cząstki. Wrzucamy do ciasta, powoli mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni I łyżką nakładamy placki. Smażymy z dwóch stron , podobnie jak pączki. Usmażone racuchy wykładamy na ręcznik papierowy do odsączęnia zbędnego tłuszczu. Gotowe :) Posypujemy cukrem pudrem Smacznego
Smaki EdytyChurros to hiszpańskie "pączki" z ciasta parzonego , smażone na głębokim oleju. Tam najczęściej są zjadane w noworoczny dzień , ale u nas pojawiają się w okresie tłustego czwartku. A ,ze ten już za 2 dni to i u mnie dziś zagościły. Miałam je serwować z sosem czekoladowym , ale tak szybko znikały ,że sosu juz nie było do czego robić
Malinowa KawiarenkaJuż jutro tłusty czwartek , dzień rozpusty :) Pączki , pączuszki , chrusty , faworki i inne pyszności będą nas kusić . Moja dzisiejsza propozycja to nieco delikatniejsze niż tradycyjne pączuszki z serkiem waniliowym. Proste , szybkie i co najważniejsze smaczne . Składniki : 1 op serka waniliowego ,np Danio 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu lub octu
Malinowa Kawiarenkamoże zamiast pączków w tłusty czwartek skusicie się na faworki ???? Chrupiące , kruche , delikatne Dziś takie smakołyki nie tuczą ( ponoć ) ;). Składniki : 3 szklanki mąki 6 żółtek pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli szklanka kwaśnej gęstej śmietany łyżka spirytusu, octu lub wódki. Tłuszcz do smażenia , olej lub smalec. Wykonanie : Mąkę wysypać na stolnicę , dodać żółtka
Malinowa Kawiarenkaróży. Ma dużo witaminy C,E,P,K i witaminy z grupy B. Bogactwo magnezu i żelaza. Syrop jest bardzo gęsty i wydajny. Można go dodawać do lodów,naleśników,pączków,herbaty oraz jako napój orzeźwiający. Taka relacja na szybko , po odpakowaniu tej paczuszki . Zapraszam na rozdanie
Magiczne Życie Martybyło mnóstwo atrakcji w postaci balonów, kolorowych makijaży czy karuzeli oraz waty cukrowej. Oczywiście można było spróbować przeróżnych win - także z lubuskich winnic. Z jedzeniowych budek zauważyłam gofry , mini pączki , naleśniki francuskie czy pierogi wileńskie. Oczywiście pajda chleba ze smalcem czy masłem czosnkowym z mięsem , cebulą i kiszonym ogórkiem. Oraz szaszłyki , kiełbaski z grilla bądź golonki. My w Zielonej
Magiczne Życie Martypłatków róży.Ma dużo witaminy C,E,P,K i witaminy z grupy B.Bogactwo magnezu i żelaza.Syrop jest bardzo gęsty i wydajny.Można go dodawać do lodów,naleśników,pączków,herbaty oraz jako napój orzeźwiający. To informacja ze strony. Ja wykorzystałam dopiero 4 duże łyżeczki tego cuda. I tylko do herbaty. Wiadomo jaka pogoda jest teraz za oknem. Robi się
Magiczne Życie Martyzwykłego chleba niekrojonego to 2,50 , ciastko francuskie znajdziemy za 1,50 a pizzerkę w cenie 2,50. Bułki słodkie np. z makiem po 1,60 tak jak i pączki. Tutaj akurat kupiłam rożka z serem. Myślę , że ceny takie standardowe jak za pieczywo. Dla mnie to jest jedna z ulubionych piekarni w mieście
Magiczne Życie Martyfaworków jak i bez pączków Tłusty Czwartek nie istnieje. Dzisiaj przepis na chruściki. Są idealne! Chrupiące, lekko słodkie od pudru. W sam raz do kawy czy herbaty. Składniki : * 30dag maki pszennej * 4 żółtka * 1 jajko * 5 łyżek kwaśnej śmietany * 1 łyżka spirytusu * szczypta soli * cukier puder * olej bądź smalec do smażenia Przygotowanie : Do mąki dodać
Magiczne Życie Martysmakołyk. Polska tradycja przygotowywania tego specjału sięga wiele, wiele lat wstecz. Przygotowuje się je w szczególności na karnawał, jednak to nie jest reguła. My przeważnie jemy je w towarzystwie pączków w Tłusty Czwartek, który już za kilka dni! Wracając jeszcze do faworków... Wiecie jaki jest ich największy sekret? :) Przepis tradycyjnie z "Elementarza gotowania" Izy Frycz. Zapraszam! Czytaj więcej
Pora coś zjeśćmarchewka to... pewnie było spotkanie Geek Girls Carrots ! Już 3 raz przygotowywałam poczęstunek na spotkanie krakowskich Karotek. Co przygotowałam poprzednio? piernikowe cupcakes z marchewką muffinki choinki z likierem jajecznym pączki z konfiturą marchewkowo-pomarańczową Tym razem również postawiłam na marchewkę i przygotowałam babeczki z marchewką i orzechami włoskimi oraz krem na bazie śmietany i mascarpone z ananasem, a całość udekorowałam
Pora coś zjeśćdekorację. Lubię wszelkie makowce, ale wymagają one mielenia maku, a to wydłuża czas przygotowania takiego ciasta. Postanowiłam upiec szybkie ciasto z makiem, a że do pieczonych niedawno pączków wykorzystałam same żółtka, powstał piegusek z białek. Jest to lekkie ciasto z dużą ilością ziarenek maku, który nie wymaga mielenia. Konsystencja ciasta przed i po upieczeniu przypomina biszkopt (jak np. w torciku
Smakołyki BerenikiMała, w dwóch kiteczkach, stoi na stołku przy blacie, a uśmiech nie znika z jej rumianej buzi. Też tak miałam, gdy byłam młodsza. Na miniony Tłusty Czwartek miały być pączki. Niestety, obowiązki, szkoła, nauka, prawo jazdy powoduje, że nie mam na nic czasu. Chyba, że zajmuje to kilka minut i nie wiąże się ze stertą garów, miseczek czy innych naczyń
W kuchni Karmel-itkiŻycie blogera kulinarnego to... "Fejm, kasa i bankiety." Serio? Nie jest wcale tak słodko. Aby to osiągnąć, trzeba się nieźle narobić. A mimo to, tylko nielicznym żyje się jak pączkom w maśle, jednak czy to prawda, nikt nie jest w stanie udowodnić. Zaczęłam blogować niewinnie, w ogóle nie myśląc, że potrwa to aż tyle lat, że zdobędę tyle czytelników
W kuchni Karmel-itkikonsystencja, luźniejszy krem uzyskamy jeśli odejmiemy po 5-8 g każdej mąki. Krem umieszczamy w rękawie cukierniczym i nadziewamy przekrojone Ptysiole. Tym kremem można nadziewać (ostrą końcówką do nadziewania) pączki. Sprawdziłam - pycha! Ptysiole ozdabiamy rozpuszczoną na parze czekoladą. SMACZNEGO
Blondynka Gotujetemat, a to przez to, że właśnie podjadam te daktyle. Co zawiera herbata AMELIA: kawałki jabłka kawałki brzoskwini owoce dzikiej róży kawałki buraka kawałki karmelu kawałki białej czekolady pączki róży kwiaty piwonii i słonecznika Ta owocowa nie zawiera kwiatów hibiskusa, jak to często bywa w herbatach owocowych. Po zaparzeniu napar wygląda mętnie,a to przez rozpuszczającą się czekoladę. W smaku
Blondynka Gotujezisiaj Tłusty Czwartek a ja zamiast pączków (te już były w niedzielę - tutaj przepis :)) zrobiłam przepyszne rożki serowe z lukrem. Jest to rewelacyjny przepis na kruche ciastka z nadzieniem jabłkowym. Zawiera tylko trzy składniki: mąka, ser i masło w proporcji 1:1:1. Pamiętam te ciastka jeszcze z okresu szkoły podstawowej. Zabierałam je wtedy na swoje drugie śniadanie
coolinarnastrefa.blogspot.comblaszce i lekko spłaszczamy . Jeśli chcemy nadziać konfiturą to zagrzewamy 2 szklanki marmolady np. morelowej , dolewamy do niej 3 łyżki rumu i za pomocą szprycy do nadziewania pączków, wbijamy końcówkę w upieczone pierniczki ( ja niestety takiej szprycy jeszcze nie posiadam , więc upiekłam bez nadzienia) Pieczemy w temp. 180 C 15 minut
Słodkości i nie tylkozłożyć na pół , aby powstał węższy prostokąt. Paski ciasta bardzo dobrze skleić , aby w trakcie pieczenia się nie rozkleił i żeby nie wypłynęło całe nadzienie. Każdy pasek zwijać w pączek róży. Dużą formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej luźno róże z ciasta. ( w trakcie pieczenia zwiększą swoją objętość) Piec ok. 40 minut w temp
Słodkości i nie tylkoKarnawał trwa i mnóstwo osób piecze pączki czy chrust. Ja też na pewno jakiej popełnię, ale tym czasem szukałam pomysłu na coś innego, niedużego, co mogłabym podać podczas spotkania z przyjaciółmi. Z pomocą przyszła mi już nie pierwszy raz stara publikacja, Kolekcja Dobrej Kuchni. Rurki z bardzo kruchego, korzennego ciasta, napełnione puszystym kremem nie są trudne do zrobienia a smakują
Smaczna PyzaFaworków jeszcze nie robiłam, pączki dopiero dwa razy natomiat oponki już mam opanowane. Zapraszam więc na pyszne i proste w wykonaniu oponki :) składniki: 500 g sera lub twarogu 500 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 4 żółtka 1 łyżka octu Jamar 5-7 łyżek kwaśniej śmietany 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia lub sody olej do głębokiego smażenia
Monia miesza i gotujeKolejna pyszna puszysta babeczka z aromatem pomarańczowym. Dobry przepis na wykorzystanie białek po pieczeniu pączków czy mazurków. składniki: 100 g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 3/5 szklanki mleka ok 150 ml 6 dużych białek (prawie szklanka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z połówki pomarańczy 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej polewa czekoladowa
Monia miesza i gotujemoja walentynkowo-karnawałowa propozycja, która wygrała w Gotowanie za głosowanie dosłownie jednym głosem! Smażone ciastko z owocami to przepis, który może być ciekawą odmianą od klasycznych pączków. Swoje ciacha przygotowałam z nadzieniem z owoców leśnych (malina&jagoda). Moim celem było odtworzenie smaku z McDonald jednak daleko im do ideału, który tak lubię z tej słynnej sieciówki. Nie wiem już
Fabryka pomysłówsosie pomarańczowym ) i po prostu sprzątaliśmy lodówkę ( Miruna z szynką szwarcwaldzką i serem pleśniowym w sosie koperkowym ) :) 10. Najczęściej pieczemy Ciasta i ciasteczka oraz Pieczywa i bułeczki i Pączki , ale też "pastujemy" :) 11. Jesteśmy zdecydowanie mięsożerni , ale kochamy też zdrowe sałatki. Dzięki temu blogowi odkryłam w sobie nową pasję do szycia, a największym i niespodziewanym moim osiągnięciem
Delicious TitbitsPojawiają się coraz częściej na kulinarnych blogach. Sprawiały, że nie mogłam spać w nocy, bo nie mogłam o nich zapomnieć. Aż do wczoraj :) Czytaj więcej »
bistro mamaTym razem spełniam własną zachciankę i wracam do moich smaków z dzieciństwa. Pewnie każdy z Was, jak dobrze poszuka na strychu, albo w babcinej szufladzie w
bistro mamaOstatni raz robiłam faworki z mamą, kiedy miałam mniej więcej 15 lat. Oczywiście pisząc "robiłam" mam na myśli, że przekładałam ciasto przez naciętą w
bistro mamaJak dla mnie drożdżówki idealne, zarówno pod względem wykonania jak i smaku. Konfitura pomarańczowa w połączeniu z malinami - duet idealny. ETERNO już od kilkunastu tygodni na
Blondynka GotujeTradcycyjne pączusie serowe są na blogu już od jakiegoś czasu, u mnie zajadają się nimi wszyscy, są przepyszne... :-) Dzisiaj troszkę zmieniłam smak pączusi
Smaczne ZdroweKarnawał to czas słodkości. Dzisiaj zapraszamy na chrusty...pyszne, chrupiące. Smacznego;) Składniki; 50 dkg mąki, 4 żółtka, 8 dkg masła, 1 szklanka śmietany, szczypta proszku do
Anioły w kuchniW zeszłym roku piekłam Drożdżówki z Malinami i Białą Czekoladą (nazwa podlinkowana), w tym roku przy okazji robienia przetworów z malin chciałam zrobić je ponownie, jednak
Blondynka GotujeDrożdżówki z jagodami, z których nie wylewają się jagody - to jest to! Pyszne, delikatne i długo zachowujące świeżość. Do dzieła Kochani! Składniki na 12 szt: 500
Blondynka GotujePołączenie słodkiego sera i kwaśnej czarnej porzeczki - bosko! Składniki na 12 szt: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki i 2 łyżki
Blondynka GotujeJakiś czas temu koleżanka obdarowała mnie gigantyczna dynia no i sobie ja tak stopniowo przerabiam. Jeden z pomysłów to muffinki dyniowe, ale z nadzieniem z nutelli
Bernika - moj kulinarny pamietnikSKŁADNIKI: 50 dag mąki pszennej 1 żółtko 1 jajko 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 4 dag drożdży 1 szkl letniego mleka 5
Blondynka GotujeSkładniki: 100 g suszonych śliwek bez pestek masło do posmarowania formy 2 łyżki octu winnego 50 g drożdży 1 łyżeczka soli 500 g mąki pszennej 2
Blondynka GotujeZ moich przetworów zostało mi pół szklanki dżemu z czarnej porzeczki, troszkę morelowego, które nie zmieściły się do słoików. Nie jestem dżemożercą, więc postanowiłam zrobić drożdżówki
Blondynka GotujeTo było pyszne! Nie ma jak cieplutkie drożdżówki ze szklanką mleka! Smak ciepłych malin i czekolady......sami się przekonajcie! Przepis znalazłam w Kwestia Smaku . Składniki
Blondynka GotujeSkładniki na 16 drożdżówek: 250 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1/8 szklanki i 2 łyżki cukru 1 jajko 125 ml mleka 1/4 łyżeczki soli
Blondynka GotujeBułeczki w piekarniku, a w domu unosi się zapach cynamonu....bosko! Smak - dla nas rewelacja! Składniki na 16 drożdżówek: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych
Blondynka GotujeDrożdżowe ze śliwkami i kruszonką to ciasto mojego dzieciństwa. Nie da się go nie zrobić chociaż raz w roku. Uwielbiam jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Mniam
Blondynka GotujeWpisuję przepisy świąteczne po świętach - wstyd. Przed świętami nie było czasu, brakło sił. Z gorączką, osłabiona mocno trzymałam się wałka i walczyłam z wypiekami. Święta poza
Blondynka GotujePrzepis z tych "koniecznie muszę zrobić, już teraz, natychmiast!" Kiedy go zobaczyłam, wiedziałam, że te mini włoskie babeczki będą stygnąć w mojej kuchni. Tak też się
Blondynka Gotuje