pączki s - 590 przepisów (strona:27/40)

Trufle deserowe z orzechami 246

Jako, że dziś tłusty czwartek, przedstawimy przepis może niezbyt dietetyczny, ale na pewno nie niezdrowy- przecież czekolada ma dużo magnezu. ;-) Trufle, które zaniosłam dziś do pracy zamiast pączków zrobiły (nie chwaląc się :D) małą furorę. :- ) Do ich zrobienia zainspirował mnie przepis stąd . Przepis na 12 średniej wielkości trufli. Składniki: 150 g gorzkiej czekolady (70%) 80 g serka mascarpone 2 łyżki

kuchnia do kwadratu
Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 211

kaparów można jeść? - Tak sobie pomyślałam, gdy przewodniczka naszej wycieczki po wyspie Nissiros prezentowała nam ten produkt w niewielkim sklepiku z lokalnymi wyrobami. Ale okazuje się, że nie tylko pączki kaparów ( powszechnie zwane kaparami ) są jadalne, ale również młode listki, które marynuje się w solance . Podobno mają słonawo-ostry smak , przez innych określany jako "smak słonego jajka na twardo

Chilli Czosnek i Oliwa
POWIDŁA CZEKOLADOWE, BEZ DODATKU CUKRU, Z KSYLITOLEM 198

Powidła powstają u nas w olbrzymich ilościach. Uwielbiamy je zarówno jako dodatek do pieczywa jak również jako dodatek do ciasteczek, rogalików czy pączków. Takie powidełka, samodzielnie przygotowane (z własnych ekologicznych owoców), bez dodatku cukru (tylko własna słodycz) to niesamowita frajda. I choć pracy przy nich niemało to radość z gotowego produktu rekompensuje cały trud. A dodatkowo te uśmiechy zadowolenia domowników

Smaczne Zdrowe
Konfitura z róży 193

wyciśnięty z całej cytryny. Doprowadzam do wrzenia i przelewam w wyparzone słoiczki. Zakręcone słoiczki studzimy do góry dnem (a najlepiej jeszcze przykryte kocem). Konfitura jest idealnym nadzieniem do pączków

prawdziwe jedzenie
Powidła śliwkowe (powidła z mirabelek) 148

śliwkowymi jakie jadłam do tej pory, do tego i cudowny czerwony kolor. Przepraszam Cię Piotrek moje są jednak lepsze Powidła z mirabelek doskonale będą się nadawać jako nadzienie do pączków, rogalików lub do smarowania pieczywa. Dzisiaj wyjadałam powidła prosto z garnka A przepis na powidła śliwkowe jest bardzo prosty, wymaga też niewiele czasu jak na powidła. Czyli są to ekspresowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dżem z mirabelek 142

mirabelki, Postanowiłam przygotować dżem z mirabelek, okazały się pysznym dżemem, o lekko kwaskawym smaku, ma cudowny żółty kolor. Dżem z mirabelek doskonale będzie się nadawać jako nadzienie do naleśników, pączków, rogalików lub do smarowania pieczywa. Resztki, które nie zmieściły się do słoików wyjadałam prosto z garnka.   A przepis na dżem z mirabelek jest bardzo prosty, wymaga też niewiele czasu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Serowo-waniliowe bułeczki 191

piekarnika : Serowo-waniliowe bułeczki / oponki maślane, które są świetnym pieczywem na kolację lub śniadanie. Te bułeczki przygotowałam przez czysty przypadek, zaplanowałam sobie, że przerobię mój przepis na serowe pączki z frużeliną. W planie miałam przygotować serowe oponki, ale pieczone w piekarniku, miałam już nawet zabrać się za przygotowanie lukru aby je ozdobić, jednak skosztowałam tej małej bułeczki/ resztki z wycinania

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Konfitura z płatków róży 109

razem był to przepis Marji Disslowej "Róża aromatyczna". Całkowicie się zgadzam - jest bardzo aromatyczna :-). Konfiturę z powodzeniem wykorzystacie jako dodatek do herbaty, bułeczek, ciast, deserów, może nawet pączków na Tłusty Czwartek. Niestety sklepowe konfitury z płatków róży lub po prostu z róży posiadają w sobie jedynie różany aromat, a reszta to na przykład jabłka lub inne owoce, taka

Pora coś zjeść
JAGODZIANKI 148

wpisie . Ciasto to w moim domu jest od zawsze. Przepis na ciasto drożdżowe które robię jest na tyle uniwersalne że można z niego przygotować zarówno makowiec, jak i pączki, lub zwykłe ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców. Jest niezwykle puszyste, wilgotne i rozpływa się w ustach. Zachęcam do wypróbowania. Bułeczki: 1/2 kg mąki, 5 żółtek, pół kostki margaryny

RAROSSA
Nieprzepisowo #3 Powiedz mi co jesz, a powiem Ci czy spać będziesz 202

się rozumie samo przez się! *** Poniżej przykładowe menu, wykombinowane z tego, co aktualnie "wolno" mi jeść. Póki co sztywno trzymam się wytycznych położnej i lekarza. Chociaż ochota na pączka jest zawsze ;) Ś niadaniowo Pamiętacie  Grzanki przyszłej mamki ? Jeśli boicie się na początek spożywać ryby, akurat łosoś należy do tych "bezpiecznych", żaden problem podmienić go na plaster wędliny. O biadowo

bastalena
Podsumowanie stycznia 173

również do konkursu . A teraz 10 wpisów cieszących się powodzeniem w styczniu.. Mięsko na kanapki Sałatka z tortellini Sałatka z makaronem Sałatka z kaszą kuskus Mielonka na kanapki Pączki bez jajek na gazowanej wodzie Serca drobiowe w sosie Sałatka z makaronem Mielonka na kanapki Proste i szybkie ciasto kakaowe

Moje domowe kucharzenie
Kawa...zielona 157

było..tydzień temu w niedzielę przyszykowałam kilka wpisów na automatyczne opublikowanie...jakbym wyczuła ,że będzie awaria sprzętu.. Przez te kilka dni nazbierało się sporo przepisów..Były pączki, chleb, kotlety, bitki, sałatka , surówki, ryba , babka ziemniaczana, ciasto itp..i sama nie wiem od czego zacząć..no to może od kawy..którą dostałam w ramach współpracy z  Najlepszymi przyprawami świata

Moje domowe kucharzenie
Croque monsieur i croque madame 159

wspólnym śniadaniu udział wzięli: Dorotka z bloga  Moje Małe Czarowanie Paweł  z Magdą z bloga  Marder & Mader Manufacture Karina z bloga  Jak pączek w maśle Marzena z bloga  Zacisze kuchenne Małgosia z bloga  Smaki Alzacji  Wiosenka z bloga  Eksplozja Smaku  Ala z bloga  Alka piecze i gotuje  Dobrawa

Moje domowe kucharzenie
Biscotti i wypiekanie na śniadanie 152

miesięcy. W Wypiekaniu na śniadanie udział brali: Paweł z  Marder & Marder Manufacture Ola z  Przepisy Aleksandry Agnieszka z  Kuchnia Maryny  Karina z  Jak pączek w maśle Marzena z  Kulinarne Szaleństwa Maniusi Joanna z Różowej Kuchni Kinga z Małe Kulinaria Magda z Kulinarna Piniata Kinga z  Małe Kulinaria Dorotka z Moje Małe Czarowanie

Moje domowe kucharzenie
Marmolada jabłkowa z różą 190

Marmolada w spiżarni być musi. Niezastąpiona do przekładania ciasteczek czy nadziewania pączków. Warto poświęcić trochę czasu i przygotować ją samemu. Marmoladę możecie robić z jabłek z dodatkiem innych owoców ( np porzeczki, agrest ), możecie aromatyzować - skórką pomarańczową, cytrynową. Możecie pozostawić bez dodatków - sama marmolada jabłkowa. Możecie zrobić ją z dodatkiem płatków róży - czyli tak jak ja. Składniki: * 2 kg przecieru

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania