piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-12 minut, aż się zrumienią. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Pyszne lekkie faworki gotowe -smacznego :) Zapraszam też na proste pączki z serka homogenizowanego oraz ekspresowe pączki bananowe
Moje Kuchenne RewelacjeFaworki (chrust) to kruche ciastka przygotowywane z ciasta śmietanowego zbijanego, smażone jak pączki w głębokim tłuszczu. Przysmak ten pojawia się w domach w okresie karnawału i nie ma chyba osoby, która by go nie znała. Przyznam, że w dzieciństwie nie byłam zbyt wielką fanką chrustu, choć obok pączków, powiał się w moim domu. Na szczęście gust smakowy z wiekiem ewoluuje
Smakołyki Berenikimałego znam smak tych pączków, gdyż moja mama bardzo często je nam piekła. Do tej pory jednak nie mam pojęcia skąd wzięła się ich nazwa, my je tak nazywamy od zawsze. Może ktoś zna inną nazwę dla tych pączusiów? SKŁADNIKI: 2 jajka 2 szkl. mleka 1/2 kostki drożdzy szczypta soli 3 łyżeczki cukru 2 szkl. mąki olej lub smalec(...)mąkę i resztę mleka, wymieszać na gładką masę. Tak przygotowane ciasto odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce. Rozgrzać tłuszcz do smażenia i z łyżki kłaść ciasto. Będą powstawały pączki o nieregularnych kształtach, które należy piec z obu stron na złoty kolor. Podawać oprószone cukrem pudrem
Kuchnia w opałachTłusty Czwartek był dniem w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina a zagryzkę stanowiły jedynie pączki. Nie były to jednak takie pączki, jakie znamy dziś. Były one przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. A u mnie jak Tłusty Czwartek to i faworki. SKŁADNIKI
Kuchnia w opałachParowce, lub jak kto woli białe pączki można podawać na wiele sposobów. Dobre są w wersji obiadowej, ale również świetnie smakują jako deser. Składniki na ok. 30 sztuk: -2 szklanki mleka -5 szklanek mąki -5 dkg drożdży -1 jajko -2 łyżeczki cukru -szczypta soli Drożdże rozcieramy z cukrem. Dolewamy szklankę ciepłego mleka. Dosypujemy 3/4 szklanki mąki(...)międzyczasie do wersji obiadowej musimy przygotować skwarki z cebulką. Wycinamy krążki o średnicy ok. 7 cm. Zbieramy brzegi krążków formując pączki i układamy sklejeniem do dołu na posypanej mąką stolnicy, zachowując odległości, ponieważ urosną. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy szeroki garnek. Napełniamy do połowy wodą. Przykrywamy gazą tak, aby była dobrze naciągnięta. Można
Maminek kulinarnymakowo-jabłkowa pieczona owsianka z ricottą Pączki były, donaty też, były i z nutellą i czekoladą, w cynamonem posypce, z kokosem, w migdałach i bez, były bo teraz już ich nie ma. Zdjęć też zbytnio nie ma, bo przyjaciele przyszli, a potem już co fotografować nie było. Ale udały się, tak samo jak wczorajszy wieczór(...)soku. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, przekładamy do natłuszczonego naczynka i pieczemy ok.30-35min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. *dałam same białko, bo mi po pieczeniu pączków zostały
More food, love and dreamsDomowe drożdżówki z jabłkami Uwielbiam ciasto drożdżowe w każdej postaci: pączki, kluski na parze czy drożdżowe rogaliki to tylko niektóre z świetnych przekąsek, jakie można z niego zrobić. Jeśli jednak szukacie czegoś, co nie wymaga dużo czasu przy przygotowaniu (jak np. pączki) domowe drożdżówki z kruszonką i nadzieniem z ulubionego dżemu (lub czekolady) to idealny pomysł na podwieczorek/drugie śniadanie. Składniki
CiastkozercySkładniki: 600g serków homogenizowanych waniliowych 1 mały cukier waniliowy szczypta soli 5 całych jajek 500g mąki skórka otarta z jednej cytryn y Do smażenia olej - w ilości takiej, aby pączki swobodnie pływały Do posypania: drobny cukier wymieszany z odrobiną cynamonu Wykonanie: Serki mieszamy rózgą z całymi jajkami i szczyptą soli. Dodajemy otartą skórkę z cytryny, cukier waniliowy oraz partiami przesianą(...)pieczemy z obu stron na lekko brązowy kolor. Nie przejmujemy się, jeśli nasze pączusie nie są zbyt kuliste. Gwarantuję, że bez względu na kształt szybciutko znikną z talerza :) Usmażone pączki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe obtaczamy w posypce z cukru i cynamonu (jeśli lubimy cynamon
Walijskie PichcenieJeśli nie poradzimy sobie ze zrobieniem pączków, to jest to łatwiejsza wersja tego przysmaku - racuchy. A za tydzień Tłusty Czwartek, więc może warto spróbować sił i je zrobić :) powodzenia! Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 żółtka łyżka masła odrobina soli, 2 dag drożdży 200 - 250 ml mleka ewentualnie garść rodzynek lub żurawiny 2 -3 kostki smalcu do smażenia(...)lekko lejąca Masło rozpuścić i dodać do całości - wymieszać ( około 15 min) i pozostawić w cieple do wyrośnięcia W garnuszku rozpuścić smalec , kłaść łyżką umoczoną w gorącym smalcu małe pączki i smażyć Smażyć z obydwu stron na rumiano (przekręcać je), nie mogą być surowe w środku- sprawdzić patyczkiem Osączać po wyjęciu na ręczniku papierowym, posypywać cukrem pudrem. Z tej ilości
Proste PotrawyCiasto się skończyło, pączki odeszły z tłustym czwartkiem no i co tu zjeść w niedzielę do kawy? Jeżeli na coś na pewno nie mam ochoty w niedziele to pieczenie. Lenistwo mnie dopadło po intensywnej produkcji pączków i ciast w tym tygodniu. Bardzo lubię spędzać czas w kuchni ale wszystko ma swoje granice. Dlatego dzisiejszej niedzieli postanowiłam zaserwować moim łasuchom
ciastkarnia na kruchym spodziekremówki Sól, pieprz Zielone szparagi myjemy pod bieżącą wodą i odrywamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie, aż zmiękną. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odcinamy końcówki pączków z każdego szparaga, możemy je później użyć do udekorowania zupy. Pozostałe szparagi rozcieramy blenderem, aż powstanie krem. Utworzoną masę łączymy z bulionem. Gotujemy chwilę na wolnym ogniu. Dodajemy około ½ szklanki(...)śmietanki kremówki, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałą zupę nakładamy do miseczek i dekorujemy podsmażonymi delikatnie pączkami szparagów. My do dekoracji użyłśmy koperku :) Wprawdzie Julia o tym nie wspomina, ale nam zdarza się dodać ugotowaną marchewkę i odrobinę czosnku. Naszym zdaniem wzbogacają smak zupy
Kolizje SmakówNajzdrowsza wersja pączków jaką znam. Te pączki są małe, pieczone prawie bez tłuszczu i polane wartościowym kakao :-) Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek powidła lub dowolny dżem olej lub smalec cukier puder
w kuchni i w ogrodzietrójkątów z ciasta francuskiego, te zawsze kupowałam w sąsiadującej obok szkoły cukierni, sprzedawano je jako tzw „gniazdka”. Kto ich nie lubi? Podobno niektórzy znają je jako „pączki wiedeńskie” lub „pączki hiszpańskie”. Dla mnie zawsze to będą gniazdka. Jest to kolejna słodkość na blogu obok ptysi z bitą śmietaną , mini ptysi, karpatki, czy eklerków , które
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzeglądam hasła. Sprawdzam też czasem konkretne informacje, jeśli czegoś potrzebuję. Pamiętacie np. ciambellę z cyklu "Ciasta świata"? Internet na hasło "ciambella" podrzucał i ciasto, i pączki (wł. "ciambelle"). W końcu dostałam oczopląsu :) Ale udało mi się odnaleźć ją właśnie w tej książce i przekonać się, że nie tylko pączki, ale również takie ciasto rodowici
Kraina Tysiąca SmakówZbliża się Tłusty Czwartek - prawdziwe święto łasuchów! Ja na co dzień pączków nie jadam, ale tego konkretnego dnia zawsze mam na nie ochotę. Wydaja mi się ciekawsze, bardziej pachnące i smaczniejsze niż zazwyczaj. Owszem kupuję, ale też robię różne słodkości domowymi sposobami. Na blogu znajdziecie przepisy na pączki angielskie , faworki i małe donaty . Tym razem donaty w wersji odchudzonej
Pasja Smaku