mini pączki są genialne, szybkie, jak gąbeczka, smaczne, wilgotne, cudowne! Mogłabym wymieniać dużo więcej "ochów i achów" :). Naprawdę wszyscy w rodzinie je uwielbiają. Przepis jest z najstarszego notatnika mamy. Ma spokojnie ponad 30 lat. Muszę tylko ostrzec przed jednym....uzależniają :). Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie
Przepisy AleksandryKrótko: uwielbiam. Wilgotne, pachnące, słodkie, orzechowe, puszyste - idealne na zimowe wieczory. Jeden z łatwiejszych przepisów. Zbliża się Tłusty Czwartek powinnam dodać post o pączkach itp. Jednak ilość przepisów, które mnie zainteresowały jest tak duża, że nie mogę się zdecydować co zrobić. Tymczasem przepis na coś pysznego do niedzielnej kawy, gorącej czekolady czy herbatki. Inspiracja z blogu
NA MOIM TALERZUbyło z oponkami serowymi. Dałam się w pierwszej chwili ponieść szaleństwu, jakie zalało blogi i stwierdziłam, że też będę smażyła. Jest jednak jeden, mały problem – nie lubię ani pączków ani oponek, a już chrustów zupełnie. Jeszcze jak ktoś na smalcu smaży to zupełnie mną miota, bo mi śmierdzi. Na dodatek jestem wielką zwolenniczką tradycji, kuchni polskiej i głupio
ladykitchenwiadomo jest to jedyny dzień w roku kiedy można jeść co się chce i ile się i na pewno nie pójdzie "w boczki" (: Tradycyjnie w tym dniu wszyscy jedzą pączki jednak jak zwykle ja muszę się wyłamać i zaproponować Wam "Oponki serowe", domowej roboty których smak na pewno pamiętacie z dzieciństwa. Składniki (na ok 15-18szt) : 250 g mąki
Mechanik w kuchniTarg :) Wasz ulubiony majonez, smalec z fasoli, pasta z pieczarkami, słodkości - kulki mocy, sezamella i krem daktylowy "czekoladowy", a z okazji zbliżającego się tłustego czwartku... przepyszne wegańskie pączki :) Zapraszam serdecznie od godziny 10, do SEzAMa
Co na wege obiad?będą miały ładny brązowy kolor, należy je co chwilę obracać, tak aby dokładnie się usmażyły z każdej strony (proces smażenia jest podobny do smażenia mini pączków). Od razu po usmażeniu wrzucamy gulab jamun do przygotowanego wcześniej ciepłego syropu. Pozostawiamy je w syropie na ok. godzinę. Po tym czasie zwiększą swoją objętość i są gotowe do pałaszowania. Podajemy
Emcia Pichcichcecie, dodajcie co trzeba, by Wasze święta wyszły tak samo udane jak moje! SKŁADNIKI NA POGODĘ dużo pozytywnej energii spora dawka uśmiechu bezchmurne niebo wiatr we włosach pączki na drzewach śpiew ptaków spacer nad rzeką ósemki na rowerze kawa i gazeta na tarasie gry planszowe nieograniczony dostęp do wielkanocnych wypieków ulubiona muzyka * Uwaga! Dodatek telewizji stanowczo
KUCHARNIAjest papierówkami. Jabłonie są hojne. Gałęzie uginają się od owoców, których obfitość zawsze nas zaskakuje. Choć przecież nie zmienia się od lat. A jednak co roku wypatruję wiosennych pączków spekulując czy tego lata także obrodzą. Wrosły w nasz ogród bardziej niż inne drzewa, których wiele rozkwita już tylko w naszej pamięci. Splotły korony, jakby chciały powiedzieć
KUCHARNIAzadanie z drugiej strony jego książki do matematyki, do klasy II. Zadanie domowe. Trzeba więc zrobić. Liczę więc w głowie i oczami wyobraźni widzę pulchniutką jak pączek trzylatkę, a zaraz potem chudą jak patyk pięciolatkę. Co z tą Martą? Dajmy jej 4 lata. Zmieści się chyba w średniej, zadanie będzie odrobione i mamy "święty spokój
KUCHARNIAhistorii pewnie tak, ale w życiu nie do końca. Jeśli bowiem nie piekliście jeszcze swoich, domowych croissants , to uwierzcie, wszystko co najlepsze dopiero przed Wami! Miały być pączki, arabskie, rok temu albo jeszcze dawniej. Ale jakoś nam jednak nie było do nich po drodze. Dałyśmy sobie czas, bez pośpiechu, presji, tak jest najlepiej. Poczekałyśmy, aż nasze myśli pójdą
KUCHARNIAśrodku charakterystyczny "bąbel", który po usmażeniu napełnia się konfiturą i podaje posypane cukrem pudrem. Co tu dużo mówić - pampuchy skradły nasze serca! Są przepyszne, w smaku podobne do domowych pączków i nie ma takiej siły, która zmusiłaby mnie do przyznania się, jakie ilości zjadłam! Delektując się gorącymi pampuchami podawanymi z gorącą, smażoną na miejscu konfiturą z jabłek, słuchaliśmy niezwykle
KUCHARNIARobiłam już oponki , pączki ziemniaczane i małe pączusie na serku homo więc przyszedł czas na kolejną karnawałową słodkość - faworki. To moje pierwsze własnoręcznie zrobione faworki i na pewno nie ostatnie. Zawsze się obawiałam, że mi nie wyjdą ale jednak to nic trudnego. Moja córeczka bardzo je lubi więc musiałam w końcu spróbować. Córeczka pomagała
Monia miesza i gotujeTłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, należy więc odświeżyć przepisy na pączki i faworki:) Dziś proponuję Wam pyszne, kruche faworki bez dodatku drożdży ani proszku do pieczenia. Za to z dużą ilością kalorii:))) Czyli takie jak trzeba! Przepis dodaję do akcji: Faworki, chrust, chruściki 2015, Smakołyki na Tłusty Czwartek. Składniki: 500g mąki pszennej
Z miłości do słodkościzdrowsze czy smaczniejsze ;) Z tej ilości ciasta wyszło mi 16 placków. Gotowe placki posypujemy oczywiście cukrem pudrem i pożeramy jeszcze ciepłe :)) Smakują jak połączenie słodkich naleśników z domowymi pączkami i ciepłym jabłkiem, no po prostu bosko! Jeśli moje starsze dziecko zjadło 8 czyli o 7 więcej, niż Jej ustawa przewiduje, to możecie być pewni, że warto je zrobić :)) SMACZNEGO
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEprzyrządza nadal. Kakao pochodzi z drzew kakaowych ( Theobroma coccoa ), które rosną w wilgotnych lasach dżungli i znacznie różnią się od innych drzew. Wykazują kauliflorię, jak to pozywają botanicy, czyli pączki kwiatowe wyrastają bezpośrednio z pnia, a nie na czubkach gałęzi, do czego jesteśmy przyzwyczajeni. I nie są wiatropylne, jak początkowo sądzono. Bo to malutka muszka Forcypomyia, wielkości główki od szpilki
W kuchni Karmel-itki