Karnawałowe szaleństwo smakołyków czas już dawno zaczynać. Faworki, pączki, różyczki, pampuszki.... bez tych przysmaków ciężko sobie wyobrazić ten okres. Dlatego też dziś proponuję Wam pączki hiszpańskie inaczej nazywane gniazdami. Skąpane w słodkim lukrze, są idealną przekąską. Składniki: 400 g mąki pszennej 200 g masła Polskie z Mlekovity 8 jaj szczypta soli olej do smażenia Składniki na lukier(...)przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego. Na każdy papierek wyciskamy kółka z ciasta o średnicy 6-7 cm. Rozgrzewamy w szerokim garnku/ wysokiej patelni tłuszcz. Do gorącego wkładamy pączki (papierkiem do góry). Po ok minucie usuwamy papierki i smażymy ok 4-5 min z każdej ze stron. Wyjmujemy na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym i zostawiamy do wystudzenia. Cukier puder
Malinowe PocałunkiPączki , chrust , faworki i oponki – szaleństwo Tłustego czwartku już blisko! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne pączki wiedeńskie zwane również hiszpańskimi. Zrobione z delikatnego ciasta ptysiowego zwiniętego w fikuśne gniazda zachwycą wszystkich wielbicieli słodkości! Polecam! SKŁADNIKI : ** Mąka pszenna – 200 g ** Masło – 100 g ** Jajko – 4 szt ** sól – 1 szczypta ** woda – 125 ml ** olej do smażenia SPOSÓB(...)czas miksując. Wkładamy do szprycy lub rękawa. Z pergaminu wycinamy kwadraty , smarujemy olejem. Wyciskamy na nie ozdobne gniazdka. Zatapiamy całośc na mocno rozgrzanym oleju. Po chwili usuwamy papier , obracamy pączka , wyciągamy i odsączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy obficie cukrem pudrem.. Zatapiamy całośc na mocno rozgrzanym oleju. Po chwili usuwamy papier , obracamy pączka , wyciągamy i odsączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy
Ostra na SłodkoTłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami... Macie już kulinarne plany na ten słodki dzień ? Lubicie tradycyjne przepisy, czyli rożnego rodzaju pączki, oponki czy faworki ? Czy wolicie inne słodkie wypieki ? Oto garść przepisów zebranych w jednym miejscu, która pozwoli Wam osłodzić ten dzień w bardziej lub mniej tradycyjny sposób. Tłusty czwartek... zbliża się ! Tradycyjne przepisy na Tłusty czwartek lub na karnawałowe(...)Ostatki: Chrust czyli faworki Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Oponki serowe
Kulinarne przygody Gatitytydzień Tłusty Czwartek. A Bastkowa uwierzyła, mini pączków nasmażyła". Moje pierwsze zmagania z pączkami. Jednak na pierwszy raz nie szalałam i nie tworzyłam niczego spektakularnego. Było raczej minimalistycznie. I śmiesznie, bo niesforne ciasto formowało się w bliżej nieokreślone "coś". Zgaduj zgadula jak podczas lania wosku ;) Poza tym my nie z tych "ciastusiowych", więc pączki tylko po to, by podtrzymać(...)jajkami, delikatnie roztrzepałam trzepaczką. Następnie dodałam resztę składników, wymieszałam. Ciasto odstawiłam na 15min. W tym czasie rozgrzałam olej w rondelku, ale delikatnie, aby zbyt gorący nie spalił pączków. Pączusie nakładałam łyżką, a kiedy się zarumieniły wyjmowałam z rondelka i odtłuszczałam na papierowym ręczniku. Gotowe oprószyłam cukrem pudrem. Serwowałam z dżemem truskawkowym. Jeśli macie jakieś pomysły jak poskromić
bastalenaPrzepis na te pączki dostałam od kuzynki Beaty. Próbowałam ich w jej wykonaniu i zwariowałam. Podobne szaleństwo ogarnęło wczoraj moich mężczyzn, gdy zobaczyli pączki... Nawet Bąbelek dostał swoją działkę i co najlepsze musiałam je przed nim schować, bo było mu mało. Ciasto, z którego robi się te pączusie jest rzadkie dlatego pączki mają bardzo nieregularne kształty. Są wilgotne(...)oczywiście wszystko miksujemy. W garnku rozgrzewamy olej (ja użyłam frytkownicy ustawionej na 170 stopni). Porcje ciasta nakładamy na gorący olej przy użyciu dwóch łyżek. W trakcie smażenia obracamy pączki, tak aby równo usmażyły się ze wszystkich stron. Wyławiamy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
MiksturownikWitamy tłusto i słonecznie! (; Dziś niemal wszystkie blogi kulinarne nie stronią od faworków i pączków (które oczywiście uwielbiamy), a więc i my tłustego czwartku nie mogłyśmy pominąć! Na obchodzone dziś w większości domach święto(i nie tylko na dziś) proponujemy Wam sporządzenie struffoli, czyli miodowych kuleczek, które są mniejszym włoskim „rodzeństwem” dużych i jędrnych pączków pełnych słodkiego nadzienia! Struffoli(...)Wcale się nie dziwię, ponieważ poprzez ich małą wielkość (na jeden kęs) nie musimy się od razu zapychać, tylko spełnić naszą słodką zachciankę – są świetną alternatywą dla dużych pączków! Struffoli można długo przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, aby nie stwardniały.. Są chrupiące i mięciutkie w środku - wręcz rozpływają się na podniebieniu! (; Aby nie przedłużać
Symfonia SmakówAlternatywa na tłusty czwartek w nieco lżejszym wydaniu. Fantastyczne mini pączki znane są w całej Chorwacji, zawierają dużą ilość gęstego jogurtu naturalnego oraz kwaskowate jabłka. Przygotowuje się je w kilka minut, a smakują wybornie. Składniki: 500 ml gęstego jogurtu naturalnego mąka pszenna, mąkę odmierzamy w pudełkach po jogurcie x 2, czyli jeśli dajemy dwa małe opakowania jogurtu naturalnego(...)cytryny, starta skórka z dwóch cytryn, oraz sok wyciśnięty z jednej sztuki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Rozgrzewamy olej w małym rondlu, średnia temperatura, aby dobrze wysmażyć pączki ok 2 minut z każdej strony. Olej powinien sięgać ok. 5 cm od dna rondla, aby pączki swobodnie pływały. 2. Jaja z cukrem ubijamy mikserem, ścieramy skórkę z cytryny, wyciskamy
Apetyczna babeczkaWielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek, dlatego zebrałam dla Was przepisy idealne na tę okazję ... Tradycyjne pączki z marmoladą różaną Pieczone pączki nadziewane marmoladą Pączki z nadzieniem adwokatowym Włoskie pączki budyniowe Serowe serduszka Serowe oponki Róże karnawałowe Kruche faworki
Z miłości do słodkościprzychodzi ochota na pączki, ale odstrasza długi czas ich przygotowywania, często robię mini pączusie. Czas wykonania to jedynie, czas smażenia, a tak dokładnie to włożenie do rozgrzanego oleju i wyjęcie, gdyż obracają się same w trakcie smażenia (cudnie, prawda?). 250 g serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego 1 łyżka cukru 2 jajka 1 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)zmiksować z cukrem i serkiem. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i spirytus, dokładnie wymieszać łyżką (ma być jednolita konsystencja). Do szerokiego garnka wleć tyle oleju, aby pączki mogły swobodnie pływać, rozgrzać olej (przeprowadzić test wrzucając odrobinę ciasta). Za pomocą 2 łyżek formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać na rozgrzany olej. Łyżkę maczać w zimnym oleju
Kuchcik gotujePączki Pączki z twarogu Pączki z nadzieniem kokosowym Churros Pączki hiszpańskie
Ala piecze i gotujerękawa cukierniczego, z końcówką w kształcie gwiazdki. Z papieru do pieczenia wycinamy około 25-30 kwadratów o boku 7-8 cm., i rysujemy na nich ciastem okrągły kształt pączka. W dużym garnku rozgrzewamy olej i wkładamy pączki papierem do góry, po chwili zdejmujemy papier, który będzie lekko odchodził. Pączki smażymy na rumiano z obu stron, a po upieczeniu odsączamy(...)ręczniku papierowym. Sok z cukrem ucieramy i powstałym lukrem smarujemy wystudzone pączki
Kuchnia w opałachwręcz idealna, środek może być dowolny - co Wam w duszy za gra, a jak nie macie pomysłu to tradycyjna marmolada albo bez środka też, są ok. Porcja 20 pączków Składniki: 500 g mąki 40 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 50 g cukru 2 łyżki oleju 2 żółtka szczypta soli 1 kieliszek rumu tradycyjnie marmolada(...)odstępach ok 5 cm po łyżeczce marmolady i przykryć druga częścią ciasta. Na środku wypustki wyciąć okrąg (najlepiej szklanką) tak aby marmolada znajdowała się w środku. Wyciśnięte pączki odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Olej podgrzewamy to temperatury ok 175 C, na gorący tłuszcz wkładamy pączki i smażyć z jednej strony pod przykryciem 3 minuty, odwracamy
Niezły Młynekzanim to nastąpi zaproszę Was na coś mocno tuczącego - w końcu wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek. W tamtym toku, szykowałam tradycyjne mini pączusie, w tym roku zaproponuje Wam Pączki Hiszpańskie (zwane również wiedeńskimi). Należą one chyba do moich ulubionych przysmaków, a jak jest z Wami? Lubicie ten rodzaj słodkości? Zapraszam na Pączki Hiszpańskie." Składniki: 170 g margaryny (około(...)czasie dodajemy kolejno po jednym jajku intensywnie mieszając ( można to zrobić za pomocą miksera, albo robota kuchennego). Przygotowujemy pergaminowe papierki w kształcie kwadratów (10 x 10) na które wyciskamy pączki za pomocą szprycy z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Smażymy w tłuszczu rozgrzanym do 180`C wrzucając kolejno każdy pączek papierem do góry. Po około minucie należy zsunąć papier. Smażymy
Słodkie Przyjemnościdzisiaj ogłaszam dzień lenia : nie robię nic pożytecznego, tylko to, co mi się zachce. Będę przeglądać blogi, oglądać ulubione seriale. Trochę poczytam, może upiekę muffiny...? Już teraz wiem, że pączków w czwartek nie będzie - nie będę miała kiedy przygotować, a że smażenie w głębokim tłuszczu nie jest moim ulubionym zajęciem... Cóż, może za rok. Tym razem zadowolimy się kupnymi(...)proszę na mnie krzywo spod oka nie patrzeć - pączek być musi, inaczej rok nie będzie szczęśliwy, a przecież chcecie, żebym była szczęśliwa, nawet kosztem kupnego pączka, prawda...? ). To skoro co do pączków jesteśmy zgodni, przejdźmy do tego, co jednak sama przygotowałam. Otóż, po zrobieniu sernika, została mi ubita kremówka. Nie byłam pewna, ile mi będzie potrzeba do ozdobienia ciasta, zmiksowałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeznany także jako zapusty. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się. Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką. Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś(...)tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Źródło Postaram się dodać 3 przepisy na pyszne pyszności z ciasta faworkowego. Przepis pochodzi zaprzyjaźnionej babci Jadzi. Tak pysznych i kruchych faworków nigdy nie jadłam i znając życie
Malinowe Pocałunki