pączki s - 590 przepisów (strona:4/40)

PĄCZKI HISZPAŃSKIE 217

Pączki hiszpańskie (zwane inaczej gniazdkami lub wiedeńskimi) to pyszne ciastka z ciasta parzonego smażone w głębokim tłuszczu. Są mięciutkie, lekko wilgotne w środku i polane cytrynowym lukrem są ucztą dla podniebienia. Niestety, ponieważ w trakcie wyciskania ciasta mój rękaw cukierniczy odmówił posłuszeństwa musiałam "posiłkować się" zwykłym workiem foliowym.  Wyciskane kółeczka wyszły więc grubsze, potem jeszcze bardzo urosły podczas pieczenia(...)wyszły prawie-pączki!  Jednak mimo tego, że nie zachowały książkowego wyglądu były baaardzo smaczne :) Składniki : 200g mąki 100g masła 1 szkl wody szczypta soli 4 jajka olej do smażenia Wykonanie: W garnku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli, jednym ruchem wrzucamy mąkę do wrzącego szybko, energicznie mieszamy łyżką, aż masa stanie się jednolita i zacznie odstawać od ścianek

Walijskie Pichcenie
lekkie,puszyste pączki małe i duże... 134

wyrośnięcia wyrośnięte ciasto znowu wyrobić ale ze 2 minuty i wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką mniejszą połowę ciasta rozwałkować na 2 cm placek i wycinać kieliszkiem krążki na mini pączki z większej części ciasta wycinać szklanką krążki na duże pączki na gorącym smalcu smażyć pączki na rumiano, uważać, aby nie spiec ich za mocno wykładać na ręcznik papierowy szprycą(...)końcówką do nadziewania nadziać pączki marmoladą jaką lubisz ja użyłam swojej jabłkowo-śliwkowej - jest w moich przepisach posypać pudrem cukrem.......pączki są bardzo lekkie, puszyste i smaczne........SMACZNEGO!!! skórka cytrynowa posypka Royal Brand: produkt naturalny - zapach: charakteryzuje się intensywnym cytrynowym zapachem - zastosowanie: stosowana jako dodatek do ciast, herbat - przy intensywnym pieczeniu zużycie jest bardzo małe i wystarcza

W Mojej Kuchni Lubię
Pączki oblane lukrem i czekoladą 159

Najlepsze są domowe pączki z lukrem Pączki oblane lukrem i czekoladą SKŁADNIKI: żółtka 5 szt drożdże 1 paczka ( 100 g) mleko 2 szkl olej 1/2 szkl margaryna 1/4 kostki cukier waniliowy 1 opak mąka 1 kg marmolada z róży sól tłuszcz do pieczenia LUKIER 15 łyżek cukier puder 1 łyżeczka woda 1/2 łyżeczki sok z cytryny POLEWA CZEKOLADOWA jajko(...)wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować ciasto na grubsze placki. Szklanką wykrawać okrągłe placuszki, na środku każdego placka nałożyć niewielką ilość marmolady, zlepiać okrągłe paczki. Zostawić aby pączki dobrze wyrosły. W głębokim garnczku rozgrzewamy tłuszcz, wyrośnięte pączki kładziemy na tłuszcz i pieczemy z obu stron na złoty kolor. Upieczone wyjmujemy na bibułę, by osączyły się z nadmiaru tłuszczu . LUKIER

Kuchnia Danusi
Pączki hiszpańskie 457

Pączki hiszpańskie zwane też wiedeńskimi lub gniazdkami :) Z przepisu wychodzi ok. 20 pączków  Składniki: 1 szklanka mąki pszennej  4 jajka 60 g masła  200 ml wody  Olej do smażenia  Lukier:  1 szklanka cukru pudru  3 łyżki wrzątku  Przepis: W garnku rozpuszczamy masło wraz z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy maksymalnie ogień(...)szprycy z końcówką w kształcie gwiazdy (im większa tym lepsza). Ciasto nakładamy na wycięte kwadraty z papieru do pieczenia (8cm x 8 cm) poprzednio posmarowane olejem. Następnie smażymy pączki (wkładając je papierem do góry),tak aby nie dotykały dna garnka, na złoto z każdej strony.  Pączki po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy.  Po usmażeniu, pączki lukrujemy

Emcia Pichci
Dietetyczne pączki z lukrem 203

Jeśli jesteście na diecie i macie wielką ochotę na pączka to polecam ten przepis. Byłam naprawdę mile zaskoczona po skosztowaniu końcowego efektu. Pączki naprawdę przypominają oryginał, są mięciutkie i puszyste. Lukier również smakuje wspaniale, a o ile mniej kalorii… Przepis jest bardzo prosty i do jego wykonania potrzebujemy zaledwie 10 minut.   Dietetyczne pączki z lukrem   Składniki: 2 jajka(...)roztrzepujemy i ucieramy ze słodzikiem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy na muffinki. Jak użyłam silikonowej. Pieczemy w temperaturze przez 15-20 minut. Przestudzone pączki nadziewamy marmoladą lub dżemem (ja użyłam truskawkowego dżemu light z Lidla). Przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli lukier będzie za gęsty można dodać odrobinę wody. Polewamy pączki lukrem

Mania Gotowania
Dietetyczne pączki II 174

Druga wersja dietetycznych pączków. Inspiracja pochodzi z bloga „Z kotem w kuchni”.   Muszę przyznać, że pączki są bardzo smaczne, ale jednak wersja, którą zamieściłam na blogu nieco wcześniej bardziej przypadła mi do gustu.( http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/06/dietetyczne-paczki-z-lukrem.html) Jest to moja subiektywna opinia, więc zachęcam do upieczenia obu wersji J .    Dietetyczne pączki(...)masę z białkami. Ciasto przekładamy do formy na muffinki, którą wcześniej możemy wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładamy do wysokości 2/3 wysokości papilotek. Pieczemy w temperaturze przez około 30 minut. Przestudzone pączki nadziewamy marmoladą lub dżemem (ja użyłam truskawkowego dżemu light z Lidla). Przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli lukier będzie za gęsty można dodać odrobinę wody. Polewamy pączki lukrem

Mania Gotowania
Pączki z nadzieniem kokosowym 154

Pyszne kokosowe nadzienie to doskonały zamiennik tradycyjnej marmolady. Takie pączki to coś co ja lubię. Nadzienie jest dosyć słodkie ale nam to nie przeszkadza raz w roku poszaleć z kaloriami można.  Składniki: 450 g mąki pszennej 50 g kokosu 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 120 g cukru 100 g masła 1/2 kieliszka spirytusu 5 żółtek 1 łyżeczka(...)długo, aż ciasto będzie miało jednolitą i gładką konsystencje-około 20 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Odrywając po kawałku uformować z ciasta pączek o średnicy około 5 cm. Układać na stolnicy posypanej mąką do ponownego podrośnięcia. Smażyć w gorącym oleju z dwóch stron. Pączki wyjąć i odsączyć na ręczniku papierowym.  Krem kokosowy

Ala piecze i gotuje
Pączki z twarogu 215

Małe i puszyste z chrupiącą skórką. Idealne do kawki nie tylko w karnawale. Pączki w trakcie smażenia same się obracają i równomiernie się smażą. Gdy je zobaczyłam  na blogu Blake&Taste to od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Pączki warte polecenia, wychodzą takie puszyste i okrąglutkie jak widać i z bardzo małym nakładem pracy.   Składniki(...)zmielić w maszynce do mięsa. Do twarogu dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie lepiące ale takie ma być. Dłonie maczać w zimnej wodzie i formować malutkie kuleczki (pączki rosną w czasie smażenia). Za pomocą łyżeczki twarogowe kuleczki wkładać do gorącego oleju i smażyć na złoto. W trakcie smażenia pączki w zasadzie same się obracają. Usmażone pączki za pomocą

Ala piecze i gotuje
Najlepsze domowe pączki 1324

Cześć! Tak, tak, już za pasem Tłusty Czwartek, a wiem na pewno, że wolelibyście zjeść pyszne domowe pączki, najlepiej samodzielnie zrobione, przecież gotowanie to taka wielka frajda :) Tłusty Czwartek jest świętem rozpoczynającym ostatni tydzień karnawału. Jego data zależy ściśle od tego kiedy jest w danym roku Wielkanoc, zatem jest świętem ruchomym. Tradycja mówi, że w tym dniu jemy pączki, faworki(...)inne "tłuste" desery. Kiedyś wybornym specjałem były pączki nadziewane mięsem, boczkiem i słoniną. A jak poznać, że pączek jest taki jak powinien być? Po jasnej obręczy :) A oto przysłowia dotyczące tego dnia. "Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła." "Gdy w tłusty czwartek człek w jedzeniu pofolguje, łaskawy Pan Bóg

Pora coś zjeść
Pączki ziemniaczane 152

Pączki ziemniaczane smakują tak samo jak zwykłe pączki, w smaku nie wyczuwa się wogóle ziemniaków. Są puszyste i wilgotne, więc pewnie długo zachowują świeżość, ja nie jestem w stanie powiedzieć bo znikają migiem i nie ma szans na dłuższe przechowywanie. To moje drugie w życiu własnoręcznie zrobione pączki. Troszkę się z nimi napracowałam bo nie mam jeszcze szprycy do nadziewania(...)dłoniach i nadziać marmoladą. Ponownie uformować kulki i odłożyć na 10 minut do podrośnięcia. Aby ciasto nie kleiło sie do rąk można je natłuścić olejem lub maczać w mące. Pączki można zrobić bez nadzienia jak również nadziać marmoladą po usmażeniu. Smażyć na ciemny kolor z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Monia miesza i gotuje
PUSZYSTE PĄCZKI 181

Pączki produkcji J mojej mamy, są przepyszne puszyste długo zachowują świeżości. Natomiast przepis zaczerpnięty z książki  „Domowe ciasta i ciasteczka” SKŁADNIKI 50 dag mąki 5 dag (3 łyżki) cukru 6 dag margaryny 2 całe jaja i 3 żółtka szklanka mleka 5 dag drożdży 1/2 słoika powideł lub dżemu  1 łyżka octu lub spirytusu szczypta soli 50 dag tłuszczu(...)brzegi i ułożyć na stolnicy posypanej mąką. Pozostawić do podrośnięcia. Tłuszcz podgrzać do właściwej temperatury tzn. takiej, w której wrzucony do rozgrzanego tłuszczu mały kawałek ciasta natychmiast wypływa. Wyrośnięte pączki wkładać do gorącego tłuszczu spodnią stroną do góry. Naczynie przykryć pokrywą. Gdy pączki zrumienią się przewrócić je na drugą stronę i dosmażyć bez przykrycia. Co jakiś czas wrzucać do rozgrzanego

RAROSSA
Pączki pieczone z karmelem 143

czas więc na porzucenie diety i tłuste smakołyki. Ja nie przepadam za tradycyjnymi wypiekami serwowanymi w tym okresie, staram się je odtłuścić jak to tylko możliwie. Tym razem proponuję pączki pieczone zamiast smażonych. W smaku nie różnią się nie czym a o ile więcej zaoszczędzonych kalorii. Ja sobie trochę pofolgowałam i wypełniłam je karmelem i polałam je czekoladą. W zeszłym(...)roku zrobiłam wersje bardziej odchudzoną, jeśli  kogoś interesowałaby taka wersja znajdzie ją pod tym adresem: http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2013/02/paczki-ekstra-light.html Składniki na 15 pączków: 50 g drożdży szklanka mleka   3 łyżki cukru 3 jajka szczypta soli 500 g mąki 4 łyżki oleju puszka masy karmelowej czekolada deserowa Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy do niego cukier oraz resztę składników

ciastkarnia na kruchym spodzie
Amerykańskie doughnuts - pączki z dziurką na tłusty czwartek 194

brzegów naczynia. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.  Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość   1 cm. Z ciasta wycinamy szklanką i kieliszkiem pączki. Gotowe wkładamy an rozgrzany tłuszcz, musi być o na tyle dużo aby pączki sobie swobodnie pływały. Upieczone i ostudzone pączki polewamy lukrem i cukierkami lub cukrem pudrem. Ja pączki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pączki..bez jajek.. na gazowanej wodzie 227

Pączki...o rany jak dawno ich nie robiłam...i już od kilku dni "chodziły " za mną...ale albo czasu brak, albo jajek brak..albo coś innego stało na przeszkodzie...aż w końcu ..zrobiłam...pączki...ale jakie?  no właśnie..mam już sporo sprawdzonych przepisów ..ale dalej szukam....no i wynalazłam przepis na pączki bez jajek ..i na dodatek z wodą(...)gazowaną...[ z piwem kiedyś robiłam , ale z wodą gazowaną jeszcze nie]no i cóż...musiałam wypróbować...i nie żałuję...pączki są pyszne, mięciutkie...córka zapowiedziała , że mam zapisać ten przepis i robić tylko takie...[ ale ja mam już zapisanych kilka innych przepisów do wypróbowania i dalej będę szukać..] 5 dag drożdży  1/3 szkl. cukru  1,5 szkl.gazowanej wody

Moje domowe kucharzenie
PĄCZKI ZIEMNIACZANE NA MĄCE ORKISZOWEJ 236

Ostatnio wszystko co słodkie znika tak szybko, jak szybko się pojawi...Z racji tego, że rodzinka ciągle domaga się różnych pyszności, postanowiłam zrobić im pączki,  na które przepis znalazłam tutaj . Składniki: -0,5 kg ziemniaków -0,5 kg mąki orkiszowej(może być pszenna) -5 dag drożdży - około 2/5 szklanki ksylitolu (może być cukier) -1 łyżeczka cukru brązowego trzcinowego(...)lepkie, ale nie takie jak drożdżowe). Ciasto nabierać łyżką, rozpłaszczyć na dłoni placuszek, na środek kłaść marmoladę lub powidła i zlepiać. Układać na stolnicy posypanej mąką. Po zrobieniu wszystkich pączków rozgrzać tłuszcz z łyżką spirytusu i smażyć z obu stron jak typowe pączki, tylko trochę dłużej(sprawdzać patyczkiem). Po usmażeniu posypać cukrem pudrem lub zmielonym ksylitolem. Z porcji wychodzi około

Smaczne Zdrowe
PĄCZKI Z POWIDŁAMI CIOTKI BRONKI 210

wyglądałby tłusty czwartek bez pączków?! Z tej okazji podaje Wam sprawdzony przepis autorstwa mojej ciotki. Pączki są bardzo konkretne, a przede wszystkim pyszne i długo pozostają świeże! Składniki: -8 żółtek -1 jajko -1,3 łyżeczki soli -100g ksylitolu(lub cukru) -250g masła(roztopionego) -1,5 szklanki mleka(ciepłego) -0,5kg krupczatki(trochę do podsypywania) -0,5kg mąki wrocławskiej(...)kilka minut z każdej strony. Ja do smażenia używam oleju kokosowego(jest rewelacyjny, nie pozostawia żadnego posmaku tak jak oliwa lub smalec). Ewentualnie smażyć na Plancie.  Po usmażeniu pączki odsączać na ręczniku papierowym i jeszcze najlepiej ciepłe polukrować ,ewentualnie zimne obsypać pudrem. Lukier:  Przygotowujemy standardowo cukier puder, kilka kropli olejku migdałowego(można użyć innego) oraz kremówka. Wszystkie składniki

Smaczne Zdrowe
Pączki 147

Moje pierwsze w życiu pączki. Zabierałam się do nich jak pies do jeża. Ponad tydzień chodziłam obok przepisu,aż w końcu zrobiłam. Wyszły naprawdę pyszne! Mięciutkie ....mmmm. Mój syn dał bardzo wysoką notę - a Jemu trudno dogodzić...więc...:) Źródło:MojeWypieki SKŁADNIKI na ok 27 sztuk: 500 g mąki pszennej 5 dag drożdży świeżych lub 25 g suchych(...)wyrośnięcia w ciepłym miejscu ok 10-15 minut,gdy zacznie rosnąć, wyrobić. Rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm, mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. Szklanką wykrawać pączki, odłożyć na bok do wyrośnięcia. Nadziewałam pączki dopiero po usmażeniu, by konfitura nie wyciekała podczas smażenia (szprycą do dekoracji tortów, z długą końcówką). Można od razu na krążki wykładać konfiturę

Blondynka Gotuje