wyglądałby tłusty czwartek bez pączków?! Z tej okazji podaje Wam sprawdzony przepis autorstwa mojej ciotki. Pączki są bardzo konkretne, a przede wszystkim pyszne i długo pozostają świeże! Składniki: -8 żółtek -1 jajko -1,3 łyżeczki soli -100g ksylitolu(lub cukru) -250g masła(roztopionego) -1,5 szklanki mleka(ciepłego) -0,5kg krupczatki(trochę do podsypywania) -0,5kg mąki wrocławskiej(...)kilka minut z każdej strony. Ja do smażenia używam oleju kokosowego(jest rewelacyjny, nie pozostawia żadnego posmaku tak jak oliwa lub smalec). Ewentualnie smażyć na Plancie. Po usmażeniu pączki odsączać na ręczniku papierowym i jeszcze najlepiej ciepłe polukrować ,ewentualnie zimne obsypać pudrem. Lukier: Przygotowujemy standardowo cukier puder, kilka kropli olejku migdałowego(można użyć innego) oraz kremówka. Wszystkie składniki
Smaczne ZdroweMoje pierwsze w życiu pączki. Zabierałam się do nich jak pies do jeża. Ponad tydzień chodziłam obok przepisu,aż w końcu zrobiłam. Wyszły naprawdę pyszne! Mięciutkie ....mmmm. Mój syn dał bardzo wysoką notę - a Jemu trudno dogodzić...więc...:) Źródło:MojeWypieki SKŁADNIKI na ok 27 sztuk: 500 g mąki pszennej 5 dag drożdży świeżych lub 25 g suchych(...)wyrośnięcia w ciepłym miejscu ok 10-15 minut,gdy zacznie rosnąć, wyrobić. Rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm, mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. Szklanką wykrawać pączki, odłożyć na bok do wyrośnięcia. Nadziewałam pączki dopiero po usmażeniu, by konfitura nie wyciekała podczas smażenia (szprycą do dekoracji tortów, z długą końcówką). Można od razu na krążki wykładać konfiturę
Blondynka GotujeWitam wszystkich serdecznie :). Wiem, że już dawno minął okres pieczenia pączków, ale ja właśnie dzisiaj postanowiłam zamieścić taki właśnie przepisik. To moje pierwsze pączki, które piekłam i obawiałam się czy mi wyjdą. Ale kiedy były już usmażone i leżały na talerzach to, aż piałam z zachwytu. Wyszły mięciutkie, nie żałowałam nadzieją. Jedna wielka pychota. Tłusty czwartek uważam(...)bardzo udany, a moimi pączkami obdarowałam koleżanki z pracy i też im posmakowały. Przepis może i w danym czasie mało rozrywany, ale na drugi rok będzie jak znalazł. Może ktoś się pokusi :). Ale z drugiej strony trzeba na nie czekać do następnego roku. ja sądzę, że jeszcze w tym roku rozraduje moją rodzinkę podsuwając im pod nosek, tą pysznie pachnącą
Moje pyszne gotowanieśrodka. I jakież było moje zdziwienie, kiedy już na patelni moje racuchy zaczęły przeobrażać się... w piękne, okrąglutkie pączusie. I tym sposobem, powstały bardzo spontaniczne (bez wyrastania!) pączki z ... patelni :)) Składniki: 250g maki łyżka masła 1 jajko 2dkg drożdży 1/2 szkl.ciepłego mleka szczypta soli 2 czubate łyżki cukru otarta skórka z cytryny marmolada olej do smażenia cukier(...)jeśli ciasto mocno się klei posypać dłonie mąką) i smażyć na patelni z rozgrzanym dość mocno olejem na złoty kolor z każdej strony. Oleju musi być tyle, aby nasze pączki mogły swobodnie pływać. Usmażone pączki przekładamy na papierowy ręcznik, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu i ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Z podanej porcji otrzymałam 12 pączków średniej wielkości
Walijskie PichcenieDomowe smażone pączki z marmoladą i polewą z białej czekolady. Składniki na około 20 sztuk: 500 g mąki pszennej 5 żółtek 50 g drożdży świeżych 200 g mleka 70 g masła 80 g cukru szczypta soli 2 łyżki spirytusu marmolada polewa: 100 g białej czekolady 25 g masła dodatkowo: olej do smażenia Połowę(...)lnianą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około 1,5 godziny. Wyjąć wyrośnięte ciasto z miski i rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką wycinać krążki, które uformować w pączki. Odłożyć je na stolnicę oprószoną mąką, przykryć i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie rozgrzać olej do temperatury 175 stopni C i smażyć pączki z obu stron
wyzwania kuchenneLada dzień i będziemy mieli Tłusty Czwartek! Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię ten dzień:):) Zawsze przygotowuję wtedy rogaliki i pączki z kilkoma nadzieniami. Dzisiaj mam dla Was przepis na pączki na cieście drożdżowym z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Nadzienie zaś jest budyniowo- adwokatowe... Pyszne!! Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej, 1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej(...)reszcie mleka rozrobić budyń. Budyń wlać na gotujące się mleko, mieszać, aż zgęstnieje. Ostudzić. Dodać likier jajeczny, zmiksować najlepiej przy użyciu blendera. Przy użyciu szprycy nadziewać pączki kremem. Podawać oprószone cukrem pudrem lub polukrowane. A jeśli brakuje Wam czasu na upieczenie własnych pączków, polecam
Z miłości do słodkościJuż Jędrzej Kitowicz wspominał, że w trakcie panowania Augusta III serwowano na dworze: "Ciasta także francuskie, torty, pasztety, biszkopty i inne, pączki nawet — wydoskonaliło się to do stopnia jak najwyższego. Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko mógłby go podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku znowu się rozciąga i pęcznieje do swojej objętości(...)placek, grubości ok 1,5 cm. Wycinamy kółka . Kładziemy na blaszkę. Odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie są już prawie gotowe. Czas na smażenie :) Na rozgrzany olej kładziemy pączki, tak by nie dotykały dna- powinny ładnie wypłynąć. Przykrywamy. Smażymy ok 1 min, odwracamy na drugą stronę, na ok 1 min. Sredni gaz. Kładziemy na ręcznik papierowy , który
Smaki EdytyMuszę przyznać , że takie pączki smażyłam po raz pierwszy i jestem pod ich wieeeeelkim wrażeniem. Mają delikatny smak cytrynowy i są niezwykle mięciutkie i nie czuć co najważniejsze oleju. Nie są też bardzo słodkie a więc do osłodzenia dodajemy na wierzch troszeczkę powideł śliwkowych i ozdabiamy każdego pączusia bita śmietaną. źródło : /" Krok po kroku "/ Składniki na ok. 25 pączków(...)wgłębienie. Do rondla wlewamy olej ok. 3 cm wysokości garnka i gdy olej się bardzo dobrze rozgrzeje wkładamy kółka na rozgrzany tłuszcz. Smażymy pod przykryciem do momentu gdy spód pączka się zabarwi na brązowo. Następnie obracamy je i smażymy dalej bez pokrywki. Pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy , by ociekły z tłuszczu. Gdy ostygną kładziemy na wierzch warstwę powideł i ozdabiamy
Słodkości i nie tylkoPrzepisów na pączki serowe jest mnóstwo, jednak nie spotkałam się wcześniej z takim gdzie użyte byłyby drożdże. Zwykle do nich dodaje się proszek do pieczenia albo samą sodę oczyszczoną. Ale przeglądając książkę Hanny Szymanderskiej "Polskie tradycje świąteczne" natrafiłam na pączuszki z serem właśnie na drożdżach. Od razu zaznaczyłam go jako taki do szybkiego zrobienia. Te pączki widnieją(...)księdze jak "pączki Małgosi", ale ja chyba powinnam je przemianować na "pączki Hani", prawda ? Od razu też zaznaczam, że użyłam więcej mąki niż jest w oryginalnym przepisie gdzie widnieje tylko 1,5 szkl. krupczatki. Może to wina tego, że dałam tortową bo zapomniałam kupić krupczatkę ? Może, ale trzeba też pamiętać, że każda mąka jest inna, inaczej
Smaczna PyzaLubicie pączki ? Przyznam, że nie znam nikogo kto by odpowiedział, że nie lubi. Można narzekać, że kaloryczne, niezdrowe, tłuste, ale i tak je lubimy. Zresztą jeden od czasu do czasu to nie taki straszny grzech.... chyba.... A tak poważnie mówiąc to przecież wiem, że pączki są kaloryczną bombą. Niestety. I dlatego kiedy usłyszałam o pączkach pieczonych a nie taplających się(...)musiałam je zrobić. Miałam nadzieję, że będą tak samo pyszne jak smażone a zdrowsze. Niestety.... Smaczne są, nawet bardzo, nie mogę narzekać. Są lekkie, puszyste.... ale jednak to nie pączki. Smakują bardziej jak maślane bułeczki. Przepis wstawiam bo wiem, że są osoby, które zwykłych nie mogą jeść - lubią, ale nie mogą smażonego i to będzie jakaś alternatywa dla nich
Smaczna Pyzaochota na malutkie pączusie, które robi się "w oka mgnieniu", a znikają jeszcze szybciej :) Ledwo je upiekłam, a już ich nie było... Polecam dla tych, którzy chcieliby zrobić własne pączki, a boją się , że te nie wyjdą. Nawet nie zdążyłam ich policzyć, bo rodzinka podkradała z talerza jeszcze ciepłe :) Na pewno wypróbuję je wkrótce z innym serkiem smakowym. Przepis wszędzie(...)rzepakowy, Dodatkowo: drobny cukier lub cukier puder Jajka mieszamy z serkiem waniliowym, dodajemy przesianą mąkę i proszek i dalej wszytko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy olej (oleju powinno być tyle, żeby pączki swobodnie w nim pływały) do temp. ok. 175 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C (olej nie może być zbyt gorący, bo wtedy pączki z wierzchu się spieką, a w środku będą
Delicious TitbitsKtóż nie kocha pączków... Szczególnie w okresie Karnawałowym oraz w Tłusty Czwartek królują one wśród innych słodkości i niemal wszyscy sięgają po nie garściami nie dbając o dodatkowe kalorie. Pączki z konfiturą z róży to tradycja oraz klasyka wśród "ostatkowych" łakoci, będąca dla mnie zdecydowanym zwycięzcą pośród wszystkich pączków, a te domowe to już istny ideał... Pączki(...)poniższego przepisu wychodzą delikatne, puszyste, rozpływają się w ustach, a różana konfitura nadaje im klasy, elegancji i naprawdę wyjątkowego smaku. Najlepsze Domowe Pączki - Składniki (ok. 20 dużych pączków ) : Pączki: 4,5 szklanki mąki (740 g) 200 g cukru pudru 150 g masła 5 żółtek 2 jajka 80 g drożdży świeżych 500 ml mleka cukier waniliowy odrobina soli Lukier
Słodka StronaPączki nieodłącznie kojarzą mi się z dzieciństwem, mama robiła je dosyć często i to w dużych ilościach. Pamiętam, że były wypełnione różnego rodzaju dżemami i konfiturami, a co najważniejsze, ciasto było bardzo puszyste i żółciutkie. Teraz trudno o takiego pączka, wszystkie są jakieś takie blade i bez wyrazu. Jedyne jakie mi smakują to te z cukierni Zagoździńskich , którymi zajadamy się(...)pracy. Tym razem postanowiłam jednak zrobić pączki takie jak u mamy, dlatego sięgnęłam do jej starych książek kucharskich. Takim też sposobem w moje ręce trafiła książka Zofii Zawistowskiej przy współpracy Małgorzaty Krzyżanowskiej z 1989 roku i ich przepis na pączki luksusowe. Początkowo przeraziła mnie ilość drożdży, na szczęście jak się okazało zupełnie niepotrzebnie, bo pączki wyszły przepyszne
karmelowyDzisiaj będzie o pączkach, o których obiecałam napisać kilka dni temu. Moi drodzy - takiej pączkowej męki jeszcze nie przeżyłam! Tym bardziej, że do tej pory pączusie wychodziły mi pulchniutkie i wspaniałe za każdym razem, kiedy więc wyjęłam z garnka gniotki, którymi, jakby dobrze rzucić, można by kogoś poważnie uszkodzić, niemal się załamałam. Ansia jednak stwierdziła, że do wytrwałych(...)umieściłam je w piekarniku z włączonym światłem, żeby miało cieplutko, bez przeciągów, no nic, tylko rosnąć przecież! Wściekła, stwierdziłam dość ! A że C. robił przed wyjściem maślane oczy o pączki, zła, zostawiłam ciasto tam, gdzie było. W sumie, to nie jestem pewna, dlaczego od razu go nie wyrzuciłam... Może chciałam mu pokazać, ile się nacierpiałam, a efektów brak...? Dość
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMini pączki na domowym serku waniliowym szybkie, delikatne i smaczne. A największa zaleta pączków szybkość wykonania. Są wykonane na domowym serku waniliowym ( jak go zrobić klik ) posypane cukrem waniliowym. Zbliża się Wielki Czwartek niech będzie to przedsmak pączkowego szaleństwa :) SKŁADNIKI : - 300 gram serka homogenizowanego waniliowego ( klik sposób ) - 3 jajka - 1,5 szklanki mąki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)serek wymieszać z jajkami, dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól. - dokładnie wszytko mieszamy ciasto wyjdzie gęste i klejące - rozgrzewamy olej (pamiętając aby go nie przegrzać inaczej pączki na zewnątrz się upieką a w środku będą surowe) - na przygotowany olej nakładamy małą łyżeczką porcję ciasta, aby sobie ułatwić łyżeczkę moczymy w rozgrzanym oleju - pieczemy na złoty kolor
Basia w kuchni