Zastanawiałam się, jakie jeszcze pączki przygotować przed Tłustym Czwartkiem… przejrzałam całą listę przepisów do zrobienia i nie mogłam się na żadne zdecydować. Pomyślałam sobie, że podejdę do tematu z innej strony…. Ponieważ tyle jest wspaniałych przepisów na tradycyjne -mniej lub bardziej- pączki polskie, dlatego postanowiłam przygotować dla Was pączki angielskie. Przepis jest prosty a pączki rzeczywiście smakują -nawet(...)lepiej jak te kupowane w sklepach, taka jest opinia Małżonka. Pączki angielskie różnią się od tych tradycyjnych polskich, ale myślę, że dobrze dla urozmaicenia przygotować je i samemu się przekonać do ich smaku… Pączki angielskie Składniki: 150 ml mleka 75 g masła 1/2 łyżeczki esencji wanilii 2 łyżeczki drożdży instant (suchych) 75 g drobnego cukru 2 jajka
UgotujmyTo.plnajlepsze pączki jakie do tej pory upiekłam. A piekę już od kilku lat. Próbowałam już z kilku przepisów, jednak te wygrywają jednogłośnie. W tym roku oczywiście też zagoszczą w tłusty czwartek na moim stole. Składniki: 0,5 kg mąki plus mąka do podsypania 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 120 g cukru 100 g masła 1/2 kieliszka spirytusu(...)kawałku uformować na ręce 'placek' o grubości około 1 cm, dodać łyżeczkę powideł i dokładnie zlepić. Układać na stolnicy posypanej mąką zlepieniem do dołu. Ponownie zostawić aż pączki podrosną. Smażyć w gorącym oleju. Po włożeniu pączków do gorącego oleju w garnku lub frytkownicy zamknąć lub przykryć denkiem, następnie odkryć, odwrócić pączki za pomocą patyczków do szaszłyków i dosmażyć
Ala piecze i gotujeTrwa jeszcze Tłusty Czwartek i na szczęście mimo późnej pory zdążyłam :) Przepis na te wyśmienite paczki znalazłam tutaj . Pączki puszyste i mięciutkie, mniam :) To są jak dotychczas najlepsze pączki jakie robiłam :) Takie pączki "last "minute" :) Składniki: 600 g mąki pszennej, 3 jajka, 10 g drożdży instant, 100 g masła, 70 g cukru, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki spirytusu(...)Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C, na rumiano :) Można podczas wałkowania ciasta podsypać delikatnie mąką, ale nie za dużo, maksymalnie do 2 łyżek. Ja w ogóle nie podsypuję. Jeszce ciepłe pączki nadziewamy konfiturą za pomącą szprycy :) i lukrujemy. Osobiście nie cierpię lukru, ale domownicy mnie przegłosowali :) Moja rada: Temperatura oleju nie może być za wysoka, bo pączki z zewnątrz będą spalone
Delicious Titbitssmażyłam je w środę późnym wieczorem...). W związku z tym stwierdziłam, że kolejne pączuszki z pewnością go ucieszą. Nie pomyliłam się. Kiedy więc u Ani zobaczyłam pączki w kształcie serc wiedziałam, że to dokładnie to, czego mi potrzeba. Niestety - moje serduszka nie są tak śliczne i zgrabne jak jej... Ale bardzo się starałam, i te starania właśnie zostały(...)chciałam, żeby zostały mi bezpańskie białka. Proporcje jednak pozmieniałam tak, że z oryginalnym przepisem mają już niewiele wspólnego... Wyszły bardzo smaczne - delikatne, bardzo puszyste. Jeśli uważacie, że jedyne słuszne pączki robi się na samych żółtkach - koniecznie spróbujcie tych. Są równie pyszne, a jednak mniej kapryśne (choć kształtu, jak widać na załączonych obrazkach, za bardzo trzymać nie chcą). Jako nadzienia użyłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeroku można sobie na takie szaleństwo pozwolić. Pamiętajmy tylko, żeby do ciasta dodać spirytus, zapobiega on wchłanianiu się tłuszczu. I po takim zabiegu wyrzuty sumienia z powodu zjedzenia pączków od razu mniejsze ! Inspiracja Kwestia smaku . Małe pączki z cukrem pudrem Składniki: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży szczypta soli 125 ml mleka(...)blat i je odgazowujemy. Następnie dzielimy na porcje wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulki, które przekładamy na blaszkę do pieczenia posypaną mąką. Blaszkę ustawiamy w ciepłym miejscu i pozwalamy wyrastać pączkom 30 - 45 minut. W międzyczasie w głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz (ja tradycyjnie smażę na smalcu), robimy to na małym ogniu, aby temperatura wzrastała powoli. Gdzieś wyczytałam, że dobrym sposobem
Kulinarne przygody GatityWielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek, wszędzie na blogach królują przepisy na pączki, faworki czy róże. Wszystko pięknie tylko jak sobie pomyślę ile ta jedna chwila rozpusty z pączkiem na kalorii to jakoś przechodzi mi apetyt. Niestety łatwiej przytyć niż zrzucić kilka kilo, w moim przypadku jest to dużo trudniejsze niż u przeciętnego obywatela więc jeśli mam sobie pozwalać(...)małe przyjemności to niech są one małe. Wychodzą na przeciw swoim dietą zmieniłam przepis na pączki mojej babci i odchudziłam go maksymalnie jak się tylko dało. Nie ma w nich tłuszczu, są zrobione na mące pełnoziarnistej, pieczone w piekarniku, po prostu bomba ale dietetyczna:) Zrobiłam kilka stosów pączków aby starczyło mi do czwartku i ku mojemu zaskoczeniu reszta
ciastkarnia na kruchym spodzieJeżeli w Waszej ulubionej cukierni zabrakło dziś dla Was pączków to znak, że musicie zrobić je sami ;) Na blogu jest kilka prostych przepisów, które Wam gorąco polecam. A jeśli lubicie pączki hiszpańskie zwane także wiedeńskimi zachęcam Was do przygotowania ich z tego przepisu. Wbrew pozorom wcale nie zajmie Wam to wiele czasu. Przepis znalazłam na blogu u Nikol [ klik ]. Składniki(...)szprycy bądź rękawa cukierniczego. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty. Na każdy kwadrat wyciskać z ciasta kółka używając tylki z gwiazdką. Olej dobrze rozgrzać. Na rozgrzany olej wkładać pączki razem z papierem (papierem do góry), który po chwili sam odejdzie i będzie można go wyjąć. Pączki urosną więc nie należy wkładać ich za dużo. Smażyć z obu stron na rumiany
Ze smakiem i z pasjąMega zdrowa alternatywa dla tradycyjnych pączków. Ciasto z mąki orkiszowej, bez dodatku białego cukru, z ksylitolem, pieczone nie tradycyjnie na tłuszczu , tylko w piekarniku. Można je również obsypać mielonym ksylitolem (zdrowo), my jednak wolimy lukier z cukru trzcinowego. Powtarzam za autorką tego cuda: Efekt końcowy przerósł najśmielsze oczekiwania. To jest prawdziwe CUDO. Delikatne jak mgiełka, puszyste, bez posmaku tłuszczu- BAJKA(...)dostosowałam go do mąki orkiszowej, stąd zmiany w ilościach mąki. Mój przepis to ok.1,5 porcji oryginału, który znalazłam tutaj. Co najważniejsze - smakują jak najzwyklejsze, smażone na tłuszczu pączki, są nie do odróżnienia, a jednak duuużo zdrowsze. U nas zagoszczą jeszcze nieraz. Polecam ;-) Składniki: - 630g mąki orkiszowej typ 750 - 255g miękkiego masła - 70g świeżych drożdży - 4 jajka - 1 żółtko
Smaczne ZdroweRozpoczęłam dziś karnawałowe smażenie. Utarło się, że faworki czy pączki smażymy w domach właśnie w okresie karnawału. W ciągu roku chętne sięgamy po pączka, ale raczej kupionego w dobrej, wypróbowanej cukierni. To, co smażone, kojarzy nam się z czymś niezdrowym i wysoko kalorycznym i nie ma co ukrywać, że wszelkie słodkości, które wyciągamy z rondla z olejem czy smalcem(...)mocno kaloryczne. Są triki, które mogą trochę zmniejszyć kaloryczność takich smakołyków, jak dodanie do ciasta octu lub spirytusu czy innego alkoholu. Wpływają one na zmniejszenie absorpcji tłuszczu przez nasze pączki czy chrusty. Dziś jednak nie będzie o pączkach ani faworkach, przedstawię Wam bowiem oponki serowe. Są to pączki z dziurką z ciasta z dodatkiem twarogu, różnią się od tradycyjnych pączków
Smakołyki BerenikiPączki dyniowe z nadzieniem orzechowym są puszyste jak klasyczne pączki, za to ich wnętrze skrywa intensywnie żółty miąższ oraz pyszne orzechowe nadzienie. Jeśli wierzch pączka udekorujemy sosem karmelowym i posypiemy posiekanymi drobno orzechami włoskimi, otrzymamy pączki o bogatym smaku i niezwykle apetycznym wyglądzie. Pączki, jak większość wypieków drożdżowych, są najsmaczniejsze pierwszego lub drugiego dnia, jednakże i po tym czasie mogą(...)smakować. Wystarczy podgrzać je krótko w piekarniku lub kuchence mikrofalowej, a uzyskamy znów mięciutkie pączki. Z poniższego przepisu można przygotować 10 sztuk, nieco mniejszych od tradycyjnych. Do przygotowania ciasta wykorzystałam mrożone purée z dyni. Pączki dyniowe z nadzieniem orzechowym Składniki: ciasto drożdżowe 250g mąki pszennej 140g purée z dyni 80ml mleka (u mnie pół na pół z wodą) 20g masła
Smakołyki Berenikiprosty i szybki sposób na szybkie pączki. W sumie nie wyglądają jak te prawdziwe pączki, są znacznie mniejsze, ale smakują równie pysznie :) Przepis znaleziony w jakiejś gazecie przez mojego tatę lata temu. Składniki: 1,5 szklanki mąki 3 jajka 300 g waniliowego serka homogenizowanego (u mnie Danio) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki spirytusu + olej lub smalec do smażenia(...)jajkami, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i spirytus i miksujemy dokładnie. 2. W rondlu rozgrzewamy mocno olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy. Radzę sprawdzić, czy w pierwszej porcji pączki są usmażone w środku. Jeśli nie, to należy wydłużyć czas smażenia. Pączki smażymy na małym ogniu. 3. Podczas nakładania ciasta na olej, pączkom się tworzą "rogi", stąd nazwa tych słodkości
Kuchnia domowa AniMały trening przed zbliżającym się "Tłustym Czwartkiem". Z naszego przepisu upieczemy ok. 35-45 pączków, zależnie od ich wielkości. Składniki: -6 szklanek mąki pszennej ( najlepiej typ 550 ) -2 szklani ( 400 ml ) ciepłej wody -5 żółtek -10 dkg masła -10 dkg drożdży -2 łyżki cukru -szczypta soli -aromat śmietankowy lub wanilinowy -20 ml spirytusu lub wódki -konfitura na nadzienie(...)przekładamy na posypaną mąką stolnicę, rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wycinamy krążki. Na każdy krążek nakładamy konfiturę i zbieramy brzegi ciasta, dokładnie je sklejając. Gotowe pączki układamy na posypanej mąką stolnicy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. W szerokim garnku rozgrzewamy olej. Jest stary, "babciny" sposób, aby sprawdzić, czy jest wystarczająco gorący - do oleju
Maminek kulinarnyJutro Tłusty Czwartek, więc czas rozpocząć przygotowania. W tym roku postanowiłem zrobić domowe pączki hiszpańskie. Są one niczym najlepsze wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam, że wtedy były to moje ulubione. Delikatne w smaku, puszyste w środku i z dużą ilością lukru. Zawsze mnie zastanawiało dlaczego nazywają się hiszpańskie? Bo przecież w Hiszpanii próżno ich szukać. Jak ktoś zna odpowiedź, to proszę(...)przełożyć do rękawa cukierniczego z gwieździstą tylką. Na papierze do pieczenia, zawczasu posmarowanym olejem, wyciskać okręgi z ciasta o średnicy 6-8 cm. Wyciąć kwadraty z papieru z naszymi pączkami. Olej rozgrzać w rondlu do 180 stopni. Wrzucać na niego po kilka pączków z papierem do góry. Gdy po zanurzeniu papier odejdzie, usunąć go. Pączki smażyć z każdej strony
Food Squaremusi się stać zadość ! Małymi krokami zbliża się koniec Karnawału, Tłusty czwartek jest już na wyciągnięcie ręki... oznacza to, że nie ma zmiłuj, trzeba się wziąć za smażenie pączków. W tym roku moje pączki będą troszkę inne, będą pod znakiem cytrusów. Nadziałam je konfiturą pomarańczową i posypałam kandyzowanymi skórkami pomarańczowymi . Efekt, bardziej niż zadowalający. Inspiracja Moje(...)wypieki . Pączki z pomarańczową konfiturą Składniki: 500 g mąki 50 g świeżych drożdży 60 g cukru 250 ml mleka 3 żółtka 1 małe jajko 50 g rozpuszczonego masła 20 ml spirytusu 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego otarta skórka z 1 cytryny 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia, u mnie Olej Beskidzki Bielmar konfitura pomarańczowa kandyzowane skórki
Kulinarne przygody GatityJeśli macie ochotę na coś dobrego i szybkiego w przygotowaniu polecam Wam ten przepis. Pączki są miękkie a jeśli rozgrzejecie dobrze olej na pewno nie nasiąkną nim podczas smażenia. Są pyszne także bez nadzienia, wtedy polecam dodać do ciasta skórkę z cytryny albo odrobinę ulubionego ekstraktu czy aromatu. Składniki na 18 niewielkich pączków: 280 g mąki pszennej tortowej(...)posypania Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać cukier i sodę, wymieszać. Dodać śmietanę, serek, jajko i wyrobić miękkie ciasto. Ciasto może się delikatnie kleić. Nie należy dosypywać zbyt dużo mąki, bo pączki mogą być przez to twarde. Uformować małe kuleczki, mi wyszło 18 sztuk. Dobrze rozgrzać olej i smażyć pączki na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Ja użyłam
Ze smakiem i z pasjąŻeby tradycji stało się za dość i żeby nam się wiodło, upiekłam też tradycyjne pączki z przepisu mojej babci. Próbowałam już różnych przepisów na pączki, były pączki smażone i pieczone, miały różne nadzienie. Ale jednogłośnie stwierdziliśmy, że pączki według przepisu babci, nadziewane konfiturą z róży (ewentualnie powidłami) nie mają sobie równych:) I żaden Tłusty Czwartek nie może się bez nich(...)odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Następnie nabierać łyżkę ciasta, rozgnieść w dłoni na okrągły placuszek i nałożyć łyżeczkę ulubionych konfitur, dobrze zakleić. Gotowe pączki układać na blasze złączeniem do dołu i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut. Następnie smażyć na 1/2 kg smalcu i 1/2 l oleju na złoty kolor. Osączyć
Z miłości do słodkościszklanka cukru pudru do posypania lub na lukier Wczoraj mieliśmy "tłusty czwartek". Rozpoczął się więc ostatni tydzień karnawału. Żeby uczcić to małe święto - konieczne było objadanie się pączkami :) Cudowny przepis na pączki znalazłam na blogu mojewypieki . Ciastka bardzo ładnie rosną i co najważniejsze nie chłoną tłuszczu. Mąkę przesiać. Jeżeli ciasto przygotowujemy z drożdży świeżych, to zrobić rozczyn(...)Jedną z nich rozwałkować (drugą przykryć ściereczką, żeby nie wysychała) na grubość około 1 cm, dosyć mocno podsypując mąką, by się nie kleiło, a następnie szklanką wykrawać pączki (fot.1) . Brać krążki pojedynczo na dłoń, wypełnić około 1/2 łyżeczki dżemu, zlepić (fot.2) i uformować kulkę. Ułożyć na blaszce lub stolnicy posypanej mąką, lekko spłaszczając. Postępować tak samo z resztą
Świat CiastaPączki hiszpańskie (zwane inaczej gniazdkami lub wiedeńskimi) to pyszne ciastka z ciasta parzonego smażone w głębokim tłuszczu. Są mięciutkie, lekko wilgotne w środku i polane cytrynowym lukrem są ucztą dla podniebienia. Niestety, ponieważ w trakcie wyciskania ciasta mój rękaw cukierniczy odmówił posłuszeństwa musiałam "posiłkować się" zwykłym workiem foliowym. Wyciskane kółeczka wyszły więc grubsze, potem jeszcze bardzo urosły podczas pieczenia(...)wyszły prawie-pączki! Jednak mimo tego, że nie zachowały książkowego wyglądu były baaardzo smaczne :) Składniki : 200g mąki 100g masła 1 szkl wody szczypta soli 4 jajka olej do smażenia Wykonanie: W garnku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli, jednym ruchem wrzucamy mąkę do wrzącego szybko, energicznie mieszamy łyżką, aż masa stanie się jednolita i zacznie odstawać od ścianek
Walijskie Pichceniewyrośnięcia wyrośnięte ciasto znowu wyrobić ale ze 2 minuty i wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką mniejszą połowę ciasta rozwałkować na 2 cm placek i wycinać kieliszkiem krążki na mini pączki z większej części ciasta wycinać szklanką krążki na duże pączki na gorącym smalcu smażyć pączki na rumiano, uważać, aby nie spiec ich za mocno wykładać na ręcznik papierowy szprycą(...)końcówką do nadziewania nadziać pączki marmoladą jaką lubisz ja użyłam swojej jabłkowo-śliwkowej - jest w moich przepisach posypać pudrem cukrem.......pączki są bardzo lekkie, puszyste i smaczne........SMACZNEGO!!! skórka cytrynowa posypka Royal Brand: produkt naturalny - zapach: charakteryzuje się intensywnym cytrynowym zapachem - zastosowanie: stosowana jako dodatek do ciast, herbat - przy intensywnym pieczeniu zużycie jest bardzo małe i wystarcza
W Mojej Kuchni LubięNajlepsze są domowe pączki z lukrem Pączki oblane lukrem i czekoladą SKŁADNIKI: żółtka 5 szt drożdże 1 paczka ( 100 g) mleko 2 szkl olej 1/2 szkl margaryna 1/4 kostki cukier waniliowy 1 opak mąka 1 kg marmolada z róży sól tłuszcz do pieczenia LUKIER 15 łyżek cukier puder 1 łyżeczka woda 1/2 łyżeczki sok z cytryny POLEWA CZEKOLADOWA jajko(...)wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować ciasto na grubsze placki. Szklanką wykrawać okrągłe placuszki, na środku każdego placka nałożyć niewielką ilość marmolady, zlepiać okrągłe paczki. Zostawić aby pączki dobrze wyrosły. W głębokim garnczku rozgrzewamy tłuszcz, wyrośnięte pączki kładziemy na tłuszcz i pieczemy z obu stron na złoty kolor. Upieczone wyjmujemy na bibułę, by osączyły się z nadmiaru tłuszczu . LUKIER
Kuchnia DanusiPączki hiszpańskie zwane też wiedeńskimi lub gniazdkami :) Z przepisu wychodzi ok. 20 pączków Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 60 g masła 200 ml wody Olej do smażenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wrzątku Przepis: W garnku rozpuszczamy masło wraz z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy maksymalnie ogień(...)szprycy z końcówką w kształcie gwiazdy (im większa tym lepsza). Ciasto nakładamy na wycięte kwadraty z papieru do pieczenia (8cm x 8 cm) poprzednio posmarowane olejem. Następnie smażymy pączki (wkładając je papierem do góry),tak aby nie dotykały dna garnka, na złoto z każdej strony. Pączki po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy. Po usmażeniu, pączki lukrujemy
Emcia PichciJeśli jesteście na diecie i macie wielką ochotę na pączka to polecam ten przepis. Byłam naprawdę mile zaskoczona po skosztowaniu końcowego efektu. Pączki naprawdę przypominają oryginał, są mięciutkie i puszyste. Lukier również smakuje wspaniale, a o ile mniej kalorii… Przepis jest bardzo prosty i do jego wykonania potrzebujemy zaledwie 10 minut. Dietetyczne pączki z lukrem Składniki: 2 jajka(...)roztrzepujemy i ucieramy ze słodzikiem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy na muffinki. Jak użyłam silikonowej. Pieczemy w temperaturze przez 15-20 minut. Przestudzone pączki nadziewamy marmoladą lub dżemem (ja użyłam truskawkowego dżemu light z Lidla). Przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli lukier będzie za gęsty można dodać odrobinę wody. Polewamy pączki lukrem
Mania GotowaniaDruga wersja dietetycznych pączków. Inspiracja pochodzi z bloga „Z kotem w kuchni”. Muszę przyznać, że pączki są bardzo smaczne, ale jednak wersja, którą zamieściłam na blogu nieco wcześniej bardziej przypadła mi do gustu.( http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/06/dietetyczne-paczki-z-lukrem.html) Jest to moja subiektywna opinia, więc zachęcam do upieczenia obu wersji J . Dietetyczne pączki(...)masę z białkami. Ciasto przekładamy do formy na muffinki, którą wcześniej możemy wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładamy do wysokości 2/3 wysokości papilotek. Pieczemy w temperaturze przez około 30 minut. Przestudzone pączki nadziewamy marmoladą lub dżemem (ja użyłam truskawkowego dżemu light z Lidla). Przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli lukier będzie za gęsty można dodać odrobinę wody. Polewamy pączki lukrem
Mania GotowaniaPyszne kokosowe nadzienie to doskonały zamiennik tradycyjnej marmolady. Takie pączki to coś co ja lubię. Nadzienie jest dosyć słodkie ale nam to nie przeszkadza raz w roku poszaleć z kaloriami można. Składniki: 450 g mąki pszennej 50 g kokosu 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 120 g cukru 100 g masła 1/2 kieliszka spirytusu 5 żółtek 1 łyżeczka(...)długo, aż ciasto będzie miało jednolitą i gładką konsystencje-około 20 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Odrywając po kawałku uformować z ciasta pączek o średnicy około 5 cm. Układać na stolnicy posypanej mąką do ponownego podrośnięcia. Smażyć w gorącym oleju z dwóch stron. Pączki wyjąć i odsączyć na ręczniku papierowym. Krem kokosowy
Ala piecze i gotujeMałe i puszyste z chrupiącą skórką. Idealne do kawki nie tylko w karnawale. Pączki w trakcie smażenia same się obracają i równomiernie się smażą. Gdy je zobaczyłam na blogu Blake&Taste to od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Pączki warte polecenia, wychodzą takie puszyste i okrąglutkie jak widać i z bardzo małym nakładem pracy. Składniki(...)zmielić w maszynce do mięsa. Do twarogu dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie lepiące ale takie ma być. Dłonie maczać w zimnej wodzie i formować malutkie kuleczki (pączki rosną w czasie smażenia). Za pomocą łyżeczki twarogowe kuleczki wkładać do gorącego oleju i smażyć na złoto. W trakcie smażenia pączki w zasadzie same się obracają. Usmażone pączki za pomocą
Ala piecze i gotujeCześć! Tak, tak, już za pasem Tłusty Czwartek, a wiem na pewno, że wolelibyście zjeść pyszne domowe pączki, najlepiej samodzielnie zrobione, przecież gotowanie to taka wielka frajda :) Tłusty Czwartek jest świętem rozpoczynającym ostatni tydzień karnawału. Jego data zależy ściśle od tego kiedy jest w danym roku Wielkanoc, zatem jest świętem ruchomym. Tradycja mówi, że w tym dniu jemy pączki, faworki(...)inne "tłuste" desery. Kiedyś wybornym specjałem były pączki nadziewane mięsem, boczkiem i słoniną. A jak poznać, że pączek jest taki jak powinien być? Po jasnej obręczy :) A oto przysłowia dotyczące tego dnia. "Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła." "Gdy w tłusty czwartek człek w jedzeniu pofolguje, łaskawy Pan Bóg
Pora coś zjeśćPączki ziemniaczane smakują tak samo jak zwykłe pączki, w smaku nie wyczuwa się wogóle ziemniaków. Są puszyste i wilgotne, więc pewnie długo zachowują świeżość, ja nie jestem w stanie powiedzieć bo znikają migiem i nie ma szans na dłuższe przechowywanie. To moje drugie w życiu własnoręcznie zrobione pączki. Troszkę się z nimi napracowałam bo nie mam jeszcze szprycy do nadziewania(...)dłoniach i nadziać marmoladą. Ponownie uformować kulki i odłożyć na 10 minut do podrośnięcia. Aby ciasto nie kleiło sie do rąk można je natłuścić olejem lub maczać w mące. Pączki można zrobić bez nadzienia jak również nadziać marmoladą po usmażeniu. Smażyć na ciemny kolor z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Monia miesza i gotuje