owoce morza - 5166 przepisów (strona:264/345)

Śledź w śmietanie z jabłkiem 152

Śledź w śmietanie z jabłkiem Trochę nie dowierzam, że właśnie przedstawiam Wam jeden z moich najgorszych koszmarów kulinarnych. Śledzie w śmietanie. To danie podawane w szkolnej

Pełny talerz
Czarny makaron z krewetkami 113

Pochwała prostoty. Mała przeróbka klasycznego makaronu aglio olio. Tym razem wykorzystałam czarny makaron. Oliwę zastąpiłam tu klarowanym masłem, ale nie jest to konieczne. Dodałam trochę białego

Pełny talerz
Łosoś i gnocchi w sosie szafranowym 168

Łosoś i gnocchi w sosie szafranowym to niebanalne i pyszne połączenie. Szafran (czyli suszone słupki krokusa) to najdroższa przyprawa świata – na 1 kg potrzeba aż

Poezja smaku
Wiosenna sałatka na krakersach 584

     Za nami urodzinowe przyjęcie naszego trzyletniego pirata. Przed urodzinami szukałam pomysłów na urodzinowe menu, słodkie i wytrawne, które będzie różnorodne, kolorowe, bardziej dla

bistro mama
Obiad za 10zł - Tuńczyk po angielsku podany. 389

Przede wszystkim przepraszam Was, że wrzucam ten przepis tak późno, jest jeszcze jednak poniedziałek, więc się zmieściłem. W woli wyjaśnień, zająłem się nowym projektem i trochę

BaRepas
Pstąg pieczony podany na sałatce z roszpunki i gruszki. 203

Do ostatniej chwili nie wiedziałem jak mi się dziś dzień potoczy i oczywiście nie było w tym wszystkim chwili na zastanowienie się co przygotować na obiad

BaRepas
Ośmiornica marynowana w oliwie 189

O śmiornicę, nieodłączny element diety śródziemnomorskiej, najczęściej podawana jako przekąska. Można się w niej zakochać od pierwszego kęsa lub znienawidzić (to zazwyczaj z powodu jej egzotycznego

SzczyptaSmaQ
Rybny przekładaniec 137

N ie od dziś wiadomo, że ryby są zdrowe i warto je jeść kilka razy w tygodniu, ale ryby to także znakomity środek upiększający. Za sprawą

SzczyptaSmaQ
Aromatyczna dorada z grilla 146

Dorada jest jedną z tych ryb których grillowanie nie sprawia żadnej trudności nawet tym mniej doświadczonym entuzjastom potraw z grilla. Składniki: 2 dorady patroszone 4 łyżki

naRuszcie
Zapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem 274

Zapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem to moja propozycja na piątkowy obiad. Nie wygląda może najapetyczniej, lecz nadrabia smakiem. Niby proste składniki – ser, brokuły

Poezja smaku
Tatar z łososia i awokado pod olęderem z grznką oliwą skropiną. 155

Dziś na specjalne życzenie jednej z Was miało być jako sadzone. Miałem już skomponowane w głowie dodatki i już zabierałem się za przygotowywanie, sięgam po jajko

BaRepas
PRZYSTAWKA Z MĄTW GRILLOWANYCH 200

"Boże, spraw, bym kupiła tylko to, po co przyszłam" - powtarzam sobie zawsze, gdy przekraczam próg sklepu spożywczego, marketu, warzywniaka czy delikatesów, nie mówiąc już o porannej

W kuchni Karmel-itki
Łosoś pod pesto i awokado na ziemniakach podany. 195

Wyciągnąłem kawał łososia z lodówki i tak się dłuższą chwilę zastanawiałem co tu z niego zrobić. Bardzo lubię pesto, jak je zrobić tutaj , a że mam

BaRepas
Grillowana ryba w liściach – starożytny sekret na idealną rybę 135

Na długo przed pojawieniem się folii aluminiowej, specjalnego papieru do pieczenia, ludzie uważali za korzystne zawijanie potraw w liście. Używano do tego zarówno liści bananowca, liści

naRuszcie