owoce morza - 5166 przepisów (strona:269/345)

Fish pie, czyli zapiekanka rybna po angielsku z moimi wariacjami. 194

Już na tych kartach pisałem, że od dłuższego czasu na moim stole częściej goszczą ryby. Dziś będzie coś po angielsku. Pierwszy raz jadłem te "ciasto rybne

BaRepas
Mule po marynarsku 223

Mule po marynarsku , to klasyczny, najprostszy i najbardziej znany przepis na mule. Świeże małże /mule / omułki duszone w białym winie, z dodatkiem masła, cebuli, natki pietruszki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasta z tuńczyka i jajek 305

Pasta z tuńczyka i jajek to smarowidło, które gości u nas bardzo często. Nie przepadamy za sklepowymi wędlinami, a taką pastę można szybko przygotować w każdej

Poezja smaku
Czosnkowe krewetki 196

Jeśli jest jeszcze ktoś na świecie, kto nie lubi krewetek, to mogę mu zagwarantować, że jak zje te, to zmieni zdanie na zawsze. :) W tym przepisie

Zakręcony Widelec
Kotleciki z dorsza 219

Kotleciki z dorsza (krokiety z dorsza) to proste danie, które jest lubiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Takie kotlety to świetny sposób na przemycenie ryb

Poezja smaku
Krewetki w gorącej oliwie z chilli 349

Każdy kto lubi barcelońskie gambas in oil albo andaluzyjskie gambas pili pili doceni to danie. A kto nie zna ten pewnie też polubi. SKŁADNIKI (porcja na

OstryKęs
Bengalska ryba po polsku. 154

Zrobić dobrą kuchnię indyjską w warunkach polskich wcale nie jest tak łatwo. Ok, mamy dostęp do składników, ale nie do końca chyba czujemy te klimaty. Chyba

BaRepas
Maślany Dorsz z grilla 157

Ten grillowany dorsz ma pyszny i delikatny maślany smak. Polecamy podawać go z ulubionymi grillowanymi warzywami. Składniki: 4 filety z dorsza / około 170 g każdy 1

naRuszcie
Grillowane steki z miecznika z salsą z grillowanego ananasa 155

Składniki do salsy: ½ ananasa pokrojonego w małe kliny 1 łyżka oleju roślinnego 1 grejpfrut czerwony, obrany i pocięty na małe ½ cm kawałki 1 czerwona papryka 1

naRuszcie
Pstrąg pieczony w cytrynach z rozmarynem 116

Pstrąga można podawać z ryżem i warzywami. Składniki: 2 pstrągi w całości (1 pstrąg na osobę) 1 cytryna 4 gałązki rozmarynu sól, pieprz Wykonanie: Pstrąga 

IMPRESJA SMAKU
Smażone świeże śledzie 154

Dla tych co nie przepadają za smakiem tradycyjnego śledzia proponuję wam wspaniałą alternatywę - śledź smażony na patelni. Kto nie wierzy niech spróbuje. Na pozór zaskakujący sposób

IMPRESJA SMAKU
Mintaj w pikantnym cieście 116

Składniki: 500 g kostek lub filetów mintaja (lub jakiejkolwiek innej białej ryby) ok. 1 szklanki maki chili w proszku (według uznania) 1 jajko sól ok. 1/3-1/2

IMPRESJA SMAKU
Śledzie w curry z ananasem 221

  Składniki: 600-700 g płatów śledziowych 1 puszka ananasa w kawalkach 1 opakowanie curry w proszku 2 średnie cebule 3 łyżki majonezu 300 ml kwaśnej

IMPRESJA SMAKU
Makaron z krewetkami w sosie śmietanowo-pomidorowym 190

To danie można określić jednym słowem - pychota:-). Tak przyrządzony makaron nadaje się zarówno na romantyczną kolację jak i zwykły obiad. Składniki: 400 g surowych krewetek (w

IMPRESJA SMAKU
Śledzie z marchewką i rodzynkami (na święta) E. Wachowicz 587

Jest to jeden z kilku rodzajów śledzi jaki króluje na naszym wigilijnym stole. Oczywiście takie śledzie można przyrządzać nie tylko na święta... zawsze jak przychodzi ochota

IMPRESJA SMAKU