owoce morza - 5166 przepisów (strona:263/345)

Krewetki w kwiatach cukinii - tapas 123

12 surowych ogonów krewetek, 50 g szynki serrano, 4 łyżki octu z wina riesling, 1 papryczka chilli, 1 łyżka siekanej kolendry, 250 g serka ricotta, 12

królestwo garów
Zuppa di cozze – zupa z małży 106

1 kg małży – muli, 200 g pomidorów z puszki (krojonych)*, 2 łyżki oliwy, 40 g masła, biała część z 1 pora, 3 ząbki czosnku, szczypta szafranu

królestwo garów
Tagliatelle z owocami morza 99

250 g ośmiorniczek baby, 200 g kalmarów baby, 12 krewetek, 250 g tagliatelle, 250 g pomidorków koktajlowych, 1 cm imbiru świeżego, 1 chili, 5 cm trawy

królestwo garów
Oprawianie ośmiorniczek baby 78

Ostrym nożem przekroić ośmiornicę między głową a mackami, tuż poniżej oczu - 1. Odkroić od głowy(worka) kawałek z oczami – 2 odkrojony kawałek usunąć – 3 Przez otwór

królestwo garów
Ośmiornica 109

Ośmiornica mrożona 6 ząbków czosnku, 1 chili, 6 łyżek oliwy, 2 średnie cebule, 200 ml wina białego półwytrawnego, 250 g makaronu (frastagliate lub tagliatelle), Ośmiornicę rozmrażać

królestwo garów
"Carpaccio" z ośmiornicy 119

Ośmiornica mrożona 6 ząbków czosnku, 1 chili, 14 łyżek oliwy, 4 limonki, cukier, sól Ośmiornicę rozmrażać w lodówce, trwa to około 24 godzin. Ośmiornicę dokładnie umyć

królestwo garów
Małże zapiekane pod ciastem francuskim 116

1 kg małży , 5 łyżek oliwy, 200 g szalotki, 3 ząbki czosnku, 1 chili, 1 trawa cytrynowa, 3 listki limonki, 400 ml soku pomidorowego, 200 ml

królestwo garów
Risotto z ośmiornicą 164

1 mrożona ośmiornica, 1 duża cebula, 50 g masła, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka sepii, ośmiornica, 200 ml ryżu arborio, kilka listków czosnku niedźwiedziego, 1 ząbek

królestwo garów
WIOSENNA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM 197

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE W końcu wiosna! Mam wrażenie, że pół roku siedzimy w norach, zakutani po usze w

bistro mama
Wieprzowina po portugalsku z małżami 133

Kuchnia portugalska w znakomity sposób łączy smaki ziemi i morza… To danie odwzorowuje je idealnie… Z jednej strony mięso do szpiku przeniknięte winem, czerwoną papryka

VioletoweKucharzenie
Pasta jajeczna z tuńczykiem 189

Pasta jajeczna z tuńczykiem... Wiórki ugotowanych na twardo jaj i żółtego sera. Drobne kostki kiszonego ogórka i cebuli. W towarzystwie dostojnego tuńczyka. Doprawione majonezem i musztardą

Gospodyni Miejska
Ryba po azjatycku 187

Ryba po azjatycku... Soczysta, podsmażona ryba morska. Paseczki kolorowych papryk. Plasterki słodkich brzoswiń. Pióra ostrej cebuli. Zatopione w ketchupowo-brzoskwiniowym sosie. Pyszna odmiana tradycyjnej, smażonej ryby

Gospodyni Miejska
Ryba morska zapiekana pod szpinakową pierzynką. Przepis bez filozofii. 143

Dziś bez zbędnych przemyśleń i rozważań. Czysto kulinarna historia. Znudziła Wam się ryba smażona w panierce, pieczona z cytryną czy pomidorem? Szukacie nowego pomysłu na piątkowy

Kuchnia po mojemu
Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym / Baked fish with mushrooms and cream sauce 292

W ramach wiosennych porządków, zrobiłam je także w zamrażarce. Takim też sposobem wylądował na moim stole karp:) Jednak nie byle jaki, bo z pieczarkami w sosie

karmelowy
Łosoś na puree z kalafiora 125

Łosoś na puree z kalafiora to danie nietypowe, choć bardzo szybkie – do zrobienia w 30 minut. Łososia można podawać z samym puree, ale pyszny będzie

Poezja smaku