owoce morza - 5166 przepisów (strona:259/345)

krewetki w szynce serrano - tapas 142

Tapar – pokrywa, tapa – przykrywka, Upał, słońce, latające muchy pragnące wypić całe nasze wino...jak się od nich odpędzić... co zrobić aby nie wlatywały do kieliszka...? Ktoś

królestwo garów
Chorizo z krewetkami 145

300 g chorizo pikantnego, 10 surowych ogonów krewetek, 1 ząbek czosnku, 200 g pomidorków koktajlowych, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, kolendra, Chorizo obrać ze skórki, pokroić w

królestwo garów
Krewetki w kwiatach cukinii - tapas 138

12 surowych ogonów krewetek, 50 g szynki serrano, 4 łyżki octu z wina riesling, 1 papryczka chilli, 1 łyżka siekanej kolendry, 250 g serka ricotta, 12

królestwo garów
Zuppa di cozze – zupa z małży 124

1 kg małży – muli, 200 g pomidorów z puszki (krojonych)*, 2 łyżki oliwy, 40 g masła, biała część z 1 pora, 3 ząbki czosnku, szczypta szafranu

królestwo garów
Tagliatelle z owocami morza 116

250 g ośmiorniczek baby, 200 g kalmarów baby, 12 krewetek, 250 g tagliatelle, 250 g pomidorków koktajlowych, 1 cm imbiru świeżego, 1 chili, 5 cm trawy

królestwo garów
Oprawianie ośmiorniczek baby 94

Ostrym nożem przekroić ośmiornicę między głową a mackami, tuż poniżej oczu - 1. Odkroić od głowy(worka) kawałek z oczami – 2 odkrojony kawałek usunąć – 3 Przez otwór

królestwo garów
Ośmiornica 127

Ośmiornica mrożona 6 ząbków czosnku, 1 chili, 6 łyżek oliwy, 2 średnie cebule, 200 ml wina białego półwytrawnego, 250 g makaronu (frastagliate lub tagliatelle), Ośmiornicę rozmrażać

królestwo garów
"Carpaccio" z ośmiornicy 140

Ośmiornica mrożona 6 ząbków czosnku, 1 chili, 14 łyżek oliwy, 4 limonki, cukier, sól Ośmiornicę rozmrażać w lodówce, trwa to około 24 godzin. Ośmiornicę dokładnie umyć

królestwo garów
Małże zapiekane pod ciastem francuskim 132

1 kg małży , 5 łyżek oliwy, 200 g szalotki, 3 ząbki czosnku, 1 chili, 1 trawa cytrynowa, 3 listki limonki, 400 ml soku pomidorowego, 200 ml

królestwo garów
Risotto z ośmiornicą 186

1 mrożona ośmiornica, 1 duża cebula, 50 g masła, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka sepii, ośmiornica, 200 ml ryżu arborio, kilka listków czosnku niedźwiedziego, 1 ząbek

królestwo garów
WIOSENNA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM 210

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE W końcu wiosna! Mam wrażenie, że pół roku siedzimy w norach, zakutani po usze w

bistro mama
Wieprzowina po portugalsku z małżami 149

Kuchnia portugalska w znakomity sposób łączy smaki ziemi i morza… To danie odwzorowuje je idealnie… Z jednej strony mięso do szpiku przeniknięte winem, czerwoną papryka

VioletoweKucharzenie
Pasta jajeczna z tuńczykiem 206

Pasta jajeczna z tuńczykiem... Wiórki ugotowanych na twardo jaj i żółtego sera. Drobne kostki kiszonego ogórka i cebuli. W towarzystwie dostojnego tuńczyka. Doprawione majonezem i musztardą

Gospodyni Miejska
Ryba po azjatycku 207

Ryba po azjatycku... Soczysta, podsmażona ryba morska. Paseczki kolorowych papryk. Plasterki słodkich brzoswiń. Pióra ostrej cebuli. Zatopione w ketchupowo-brzoskwiniowym sosie. Pyszna odmiana tradycyjnej, smażonej ryby

Gospodyni Miejska
Ryba morska zapiekana pod szpinakową pierzynką. Przepis bez filozofii. 165

Dziś bez zbędnych przemyśleń i rozważań. Czysto kulinarna historia. Znudziła Wam się ryba smażona w panierce, pieczona z cytryną czy pomidorem? Szukacie nowego pomysłu na piątkowy

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania