Dorada pieczona w soli morskiej 224Dorada to szlachetna ryba , już w samej nazwie ukryte jest złoto . W kulturze krajów basenu Morza Śródziemnego odgrywa ona bardzo ważną rolę i niemal w
Food Square
Dorada w migdałach 229Ryba z piekarnika faszerowana pomidorami, pod przyjemnie chrupiącymi migdałami. Polecam :) Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 2 Składniki: 2 dorady (ok. 400 g), 4
SzczyptaSmaQ
Naleśniki z maskarpone i wędzonym łososiem z sosem czosnkowym 237Zapraszam na pyszne nalesniki z farszem rybno-serowym. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 żółtka 150 ml mleka 100 ml gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki
Gosia gotuje
Pstrąg marynowany 242Ryby uwielbiam pod każdą postacią i choć nie wszystkie gatunki mi smakują ( np.nie znajdziecie u mnie przepisu na danie z pangi, płoci, żabnicy czy
Gosia gotuje
Sola z suszonymi grzybami i cebulą 185To danie gości na naszym stole od zawsze i na wigilijną kolację również nie może go zabraknąć.Mama sama już dokładnie nie pamięta skąd u nas
Gosia gotuje
Śledź smażony w cieście 227Co drugi tydzień w piątek na pobliski ryneczek przyjeżdża samochód ze świeżymi rybami. Kolejka się ustawia, gdy Pan jeszcze rozkłada stoły.Nie ma się jednak co
Gosia gotuje
Sola w miodowo-cytrynowej marynacie 187Ryba i cytryna, to idealne połączenie smaków. Dzięki cytrynie ryba staje się bardziej wyrazista a często jak np w przypadku płoci , pozbawia ją smaku rzecznego szlamu
Gosia gotuje
Śledzie smażone marynowane 182Dzisiaj ostatki. zapraszam zatem na pyszne pieczone marynowane śledziki. Warte zrobienia, bo wybornie smakują....polecam :) Składniki : _______________________ 1 kg świeżych tuszek śledziowych 1 duża cebula 2
Gosia gotuje
Dorsz w sosie tysiąca wysp 193Dzisiaj dorsz. Wcale niełatwo go kupić świeżego, nie wybierając się jednocześnie do marketu. Ja mam jednak, jak już kiedyś wspominałam, taki niby plac niedaleko
Gosia gotuje
Sałatka z tuńczykiem 367W sumie, to nie wiem czemu robię ją tak sporadycznie, bo obie z Mamą bardzo lubimy tuńczyka. Tato jako stary wędkarz, zawsze się z
Gosia gotuje
Filet z dorsza z pieczarkami 177W piątek tradycyjnie na obiad była u nas rybka. Świeży filet z dorsza zasługiwał na godne potraktowanie i myślę, że taż tak się stało. Aromaty przypraw
Gosia gotuje
Filety z halibuta w panierce z płatków kukurydzianych 194Nie jemy halibuta zbyt często, bo po pierwsze to rybka nad wyraz tłusta, a po drugie filety nawet w markecie do najtańszych nie należą :)
Gosia gotuje
Halászlé, czyli węgierska zupa rybna 241Pierwszy raz jadłam tę zupę chyba z 20 lat temu, będąc wówczas stałym bywalcem w Budapeszcie i zawsze się zastanawiałam, czemu tak wspaniałe danie, jest tak
Gosia gotuje
Pstrąg smażony peklowany w ziołowej marynacie 206W piątek na naszym stole z reguły gości ryba. Mama kultywuję tą tradycję i stara się aby w tym dniu nie jeść mięsa, nie tylko
Gosia gotuje
Zawijasy z cukini z łososiem i mozzarellą 257Dla wielbicieli cukini, takich jak ja, proponuję prostą i szybką przekąskę bez zapiekania. Warzywo jest jędrne, ale bardzo mięciutkie, więc idealnie się zawija, efektownie wygląda i
Gosia gotuje