owoce morza - 5166 przepisów (strona:260/345)

Dorada pieczona w soli morskiej 199

Dorada to szlachetna ryba , już w samej nazwie ukryte jest złoto . W kulturze krajów basenu Morza Śródziemnego odgrywa ona bardzo ważną rolę i niemal w

Food Square
Dorada w migdałach 202

Ryba z piekarnika faszerowana pomidorami, pod przyjemnie chrupiącymi migdałami.  Polecam :)  Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 2 Składniki: 2 dorady (ok. 400 g),   4

SzczyptaSmaQ
Naleśniki z maskarpone i wędzonym łososiem z sosem czosnkowym 200

Zapraszam na pyszne nalesniki z farszem rybno-serowym.  Składniki: 200 g mąki pszennej 2 żółtka 150 ml mleka 100 ml gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki

Gosia gotuje
Pstrąg marynowany 190

Ryby uwielbiam pod każdą postacią i  choć nie wszystkie gatunki mi smakują ( np.nie znajdziecie u mnie przepisu na danie z  pangi, płoci, żabnicy czy

Gosia gotuje
Sola z suszonymi grzybami i cebulą 154

To danie gości na naszym stole od zawsze i na wigilijną kolację również nie może go zabraknąć.Mama sama już dokładnie nie pamięta skąd u nas

Gosia gotuje
Śledź smażony w cieście 199

Co drugi tydzień w piątek na pobliski ryneczek przyjeżdża samochód ze świeżymi rybami. Kolejka się ustawia, gdy Pan jeszcze rozkłada stoły.Nie ma się jednak co

Gosia gotuje
Sola w miodowo-cytrynowej marynacie 161

Ryba i cytryna, to idealne połączenie smaków. Dzięki cytrynie ryba staje się bardziej wyrazista a często jak np w przypadku płoci , pozbawia ją smaku rzecznego szlamu

Gosia gotuje
Śledzie smażone marynowane 156

Dzisiaj ostatki. zapraszam zatem na pyszne pieczone marynowane śledziki. Warte zrobienia, bo wybornie smakują....polecam :) Składniki  : _______________________ 1 kg świeżych tuszek śledziowych 1 duża cebula 2

Gosia gotuje
Dorsz w sosie tysiąca wysp 167

 Dzisiaj dorsz. Wcale niełatwo go kupić świeżego, nie wybierając się jednocześnie do marketu. Ja mam jednak, jak już kiedyś wspominałam,  taki niby plac niedaleko

Gosia gotuje
Sałatka z tuńczykiem 341

W sumie, to nie wiem czemu robię ją tak sporadycznie, bo obie  z Mamą bardzo  lubimy tuńczyka. Tato jako stary wędkarz, zawsze się z

Gosia gotuje
Filet z dorsza z pieczarkami 149

W piątek tradycyjnie na obiad była u nas rybka. Świeży filet z dorsza zasługiwał na godne potraktowanie i myślę, że taż tak się stało. Aromaty przypraw

Gosia gotuje
Filety z halibuta w panierce z płatków kukurydzianych 164

Nie jemy  halibuta zbyt często, bo po pierwsze to rybka nad wyraz tłusta, a po drugie filety nawet w markecie do najtańszych nie należą :)  

Gosia gotuje
Halászlé, czyli węgierska zupa rybna 209

Pierwszy raz jadłam tę zupę chyba z 20 lat temu, będąc wówczas stałym bywalcem w Budapeszcie i zawsze się zastanawiałam, czemu tak wspaniałe danie, jest tak

Gosia gotuje
Pstrąg smażony peklowany w ziołowej marynacie 178

W piątek na naszym stole z reguły gości ryba. Mama kultywuję tą tradycję i stara się aby w tym dniu nie jeść mięsa, nie tylko

Gosia gotuje
Zawijasy z cukini z łososiem i mozzarellą 225

Dla wielbicieli cukini, takich jak ja, proponuję prostą i szybką przekąskę bez zapiekania. Warzywo jest jędrne, ale bardzo mięciutkie, więc idealnie się zawija, efektownie wygląda i

Gosia gotuje