Śledź w śmietanie z jabłkiem 213Śledź w śmietanie z jabłkiem Trochę nie dowierzam, że właśnie przedstawiam Wam jeden z moich najgorszych koszmarów kulinarnych. Śledzie w śmietanie. To danie podawane w szkolnej
Pełny talerz
Czarny makaron z krewetkami 188Pochwała prostoty. Mała przeróbka klasycznego makaronu aglio olio. Tym razem wykorzystałam czarny makaron. Oliwę zastąpiłam tu klarowanym masłem, ale nie jest to konieczne. Dodałam trochę białego
Pełny talerz
Łosoś i gnocchi w sosie szafranowym 271Łosoś i gnocchi w sosie szafranowym to niebanalne i pyszne połączenie. Szafran (czyli suszone słupki krokusa) to najdroższa przyprawa świata – na 1 kg potrzeba aż
Poezja smaku
Wiosenna sałatka na krakersach 627Za nami urodzinowe przyjęcie naszego trzyletniego pirata. Przed urodzinami szukałam pomysłów na urodzinowe menu, słodkie i wytrawne, które będzie różnorodne, kolorowe, bardziej dla
bistro mama
Obiad za 10zł - Tuńczyk po angielsku podany. 446Przede wszystkim przepraszam Was, że wrzucam ten przepis tak późno, jest jeszcze jednak poniedziałek, więc się zmieściłem. W woli wyjaśnień, zająłem się nowym projektem i trochę
BaRepas
Pstąg pieczony podany na sałatce z roszpunki i gruszki. 259Do ostatniej chwili nie wiedziałem jak mi się dziś dzień potoczy i oczywiście nie było w tym wszystkim chwili na zastanowienie się co przygotować na obiad
BaRepas
Ośmiornica marynowana w oliwie 244O śmiornicę, nieodłączny element diety śródziemnomorskiej, najczęściej podawana jako przekąska. Można się w niej zakochać od pierwszego kęsa lub znienawidzić (to zazwyczaj z powodu jej egzotycznego
SzczyptaSmaQ
Rybny przekładaniec 209N ie od dziś wiadomo, że ryby są zdrowe i warto je jeść kilka razy w tygodniu, ale ryby to także znakomity środek upiększający. Za sprawą
SzczyptaSmaQ
Aromatyczna dorada z grilla 235Dorada jest jedną z tych ryb których grillowanie nie sprawia żadnej trudności nawet tym mniej doświadczonym entuzjastom potraw z grilla. Składniki: 2 dorady patroszone 4 łyżki
naRuszcie
Zapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem 380Zapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem to moja propozycja na piątkowy obiad. Nie wygląda może najapetyczniej, lecz nadrabia smakiem. Niby proste składniki – ser, brokuły
Poezja smaku
Tatar z łososia i awokado pod olęderem z grznką oliwą skropiną. 206Dziś na specjalne życzenie jednej z Was miało być jako sadzone. Miałem już skomponowane w głowie dodatki i już zabierałem się za przygotowywanie, sięgam po jajko
BaRepas
PRZYSTAWKA Z MĄTW GRILLOWANYCH 264"Boże, spraw, bym kupiła tylko to, po co przyszłam" - powtarzam sobie zawsze, gdy przekraczam próg sklepu spożywczego, marketu, warzywniaka czy delikatesów, nie mówiąc już o porannej
W kuchni Karmel-itki
Łosoś pod pesto i awokado na ziemniakach podany. 247Wyciągnąłem kawał łososia z lodówki i tak się dłuższą chwilę zastanawiałem co tu z niego zrobić. Bardzo lubię pesto, jak je zrobić tutaj , a że mam
BaRepas
Grillowana ryba w liściach – starożytny sekret na idealną rybę 204Na długo przed pojawieniem się folii aluminiowej, specjalnego papieru do pieczenia, ludzie uważali za korzystne zawijanie potraw w liście. Używano do tego zarówno liści bananowca, liści
naRuszcie