Wątróbka drobiowa w innym wydaniu, razem z warzywami zapieczona w delikatnym omlecie. Składniki na 2 omlety o średnicy ok. 22 cm: -4 jajka -2 łyżeczki mąki pszennej -2 łyżki mleka -1 łyżka oleju -sól, pieprz -25 dkg wątróbki -1 niewielka marchewka -kawałek pora -1/3 czerwonej papryki -szczypiorek -przyprawa do kurczaka -słodka papryka -olej do smażenia Wątróbkę myjemy(...)ilości oleju. Dodajemy warzywa i na niewielkim ogniu smażymy ok. 5 minut. Zdejmujemy wątróbkę a warzywa odsączamy z nadmiaru oleju. Wątróbkę kroimy i łączymy z warzywami. Przygotowujemy ciasto na omlety. Do mleka dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy żółtka i mieszamy. Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej pieprz i łyżkę oleju. Pianę przekładamy do żółtek
Maminek kulinarnyBardzo lubię jajka i wszystko co można z nich przygotować. Omlet to zaraz po jajecznicy jeden z moich faworytów. Robi sie go szybko i latow a jego smak mozna zmieniać żonglując dodatkami. Ten jest puszysty i wysoki, z sezonowymi szparagami, słodkawą cebulką i aromatycznymi pomidorami. Przepyszne śniadanko dla całej rodziny. Składniki 2 jajka 2 łyżki masła klarowanego Łyżka(...)pieprzem, łyżka mleka i mąki. Białka ubijamy na sztywno. Białka delikatnie łączymy z żółtkami. Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i wylewamy masę jajeczną. Gdy spód i boki omletu się zetną układamy szparagi, kawałki pomidorów i przesmażona cebulkę. Delikatnie przy użyciu dwóch noży składamy omlet na pół. Dekorujemy reszta szparagów i posypujemy posiekana dymką
Pyry na GazFrittata z makaronem, bobem, kukurydzą i papryczką peperoni Pikantna frittata ziołowa z fasolą Frittata z bekonem,cukinią,papryką i dzikim ryżem Frittata z brokułami, rzodkiewką i marynowaną Fetą Omlet hawajski ala pizza Omlet błonnikowy z fasolką szparagową Frittata z cukinią Puszysty omlet orzechowo-owsiany z jogurtem i owocami
Wiem co jemOmlet z brokułem i serem żółtym to kolejna odsłona z moich ulubionych omletów śniadaniowych. Same jajka i przyprawy, bez zbędnej w takim omlecie mąki sprawiają, że jest sycący i zaspokaja głód na długo
Milion SmakówWyjątkowe śniadanie z jajek. Słowo frittata pochodzi z włoskiego i można je tłumaczyć jako ciasto z jajek. Dość często frittata jest mylona z omletem, a w niektórych definicjach stanowi po prostu jeden z jego typów. Jako główne cechy odróżniające frittate od omletu podaje się najczęściej te: - frittata zawiera co najmniej jeden składnik który jest dodawany i mieszany z jeszcze surowymi(...)jajkami (pomijając przyprawy) - smaży się ją znacznie dłużej niż omlet i w niższej temperaturze - frittata nie jest składana na pół w trakcie smażenia i często nie jest nawet przewracana na drugą stronę Dla nas jednak najważniejsze jest, że frittaty są sycące i smaczne - a ta, w wersji klasycznej, na pewno spodoba się każdemu. Zdecydowanie ciekawsze danie niż zwykła, standardowa jajecznica
Milion SmakówUwielbiam szybkie śniadania przygotowane z produktów dostępnych pod ręką. Tym razem proponuję wam omlet pachnący śniadaniem jak u Włocha (oczywiście ze względu na dodanie suszonych pomidorów, mozzarelli i bazylii). Cudowny, szybki omlecik zadowoli każdego głodomora. Składniki: 2 jaja 3/4 szklanki mąki 0,5 szklanki mleka sól pieprz pomidory suszone 1 łyżeczka oliwy (najlepiej z pomidorów suszonych) 3 plastry sera pleśniowego(...)mąką i mlekiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do ciasta dodać mozzarellę, pokrojony ser pleśniowy, suszone pomidory i posiekaną bazylię. Całość usmażyć na rozgrzanej patelni ( na łyżce oliwy). Omlet smażymy na najmniejszym ogniu i przewracamy po ok. 2 minutach ( gdy potrząśniemy patelnią omlet powinien się na niej ślizgać.) Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytSłodkie śniadanie na dobry początek dnia... Na 1 omlet potrzebujemy: 2 jajka 4 łyżki mąki 3 łyżki mleka szczypta soli kropelka oleju 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka miodu ulubiony dżem owoce Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy mleko, mąkę oraz sól. Mieszamy. Białka ubijamy. Łączymy masę z białkami. Olejem smarujemy cieniutko średniej wielkości patelnię. Wylewamy omlet na rozgrzaną(...)patelnie. Smażymy z obu stron na złoto. Jogurt mieszamy z miodem. Omlet smarujemy dżemem, polewamy jogurtem i dodajemy owoce. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/koniec solimy i pieprzymy do smaku. W kubeczku lub w misce rozkłócamy jajko i delikatnie je solimy. Na rozgrzaną patelnię na której smażyliśmy mięso wlewamy jajko i smażymy omlet. Gdy omlet będzie gotowy zwijamy go w rulon i kroimy w cienkie paseczki. Ryż z kurczakiem wykładamy na talerz i dodajemy pokrojony omlet
Kulinarne przygody GatityProsta i szybka propozycja śniadania to omlet po hiszpańsku na bazie jajek i sera żółtego bez dodatku mąki. Omlet można podać z dowolną surówką lub keczupem. Polecam do wypróbowania. składniki na porcję 3 jajka 10 dag sera żółtego szczypta soli łyżka mleka łyżka oliwy przepis Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Jajka rozkłócamy nie ubijając, dodajemy mleko(...)starty ser i całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą. Masę jajeczną wlewamy na patelnię z dobrze rozgrzaną oliwą , smażymy z obu stron na złoty kolor. Omlet podajemy z dowolna surówką
Smakowite Daniaświęta moja mama zrobiła takiego pysznego zawijasa z mięsa mielonego, mniam! Co prawda już zjedzone wszystko, ale trudne nie jest w wykonaniu. Następnym razem robię sama;) Składniki omlet 250 g sera salami 4 jajka 3 łyżki majonezu farsz 700 g mięsa mielonego 1 ząbek czosnku 1 jajko 1/2 papryki czerwonej 1 cebula 200 g pieczarek sól, pieprz Sposób przygotowania(...)Omlet - ser zetrzeć na tarce, przygotować blaszkę prostokątną, wyłożyć ją papierem do pieczenia, wysmarować go olejem. Jajka ubić z majonezem i serem żółtym. Wlać na blaszkę i piec ok 25 min w temperaturze 180 stopni. Farsz - cebulę zeszklić, dodać pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę, podsmażyć. Do surowego mięsa dodać jajko, czosnek przecisnąć przez praskę, doprawić solą i pieprzem. Pieczarki
pink enveloperóżne sposoby. Pierwsze do głowy przychodziły mi do tej pory same słodkości ( bezy , angel food cake czy ptasie mleczko ). Można też przygotować coś zdrowszego, czyli omlet białkowy. Takie nawet miałam plany na zutylizowanie białek po tegorocznych Tłustym Czwartku. Kiedy jednak zobaczyłam ten oto ni to omlet, ni to pizzę , wiedziałam, że to będzie(...)dzieciaki zobaczyły mojego omleta, zapytały kiedy zdążyłam zrobić pizzę i dlaczego one nic o tym nie wiedzą. Bardzo były zdziwione, że to jednak nie pizza. Pizzę/ omlet można zabrać ze sobą do pracy (na zimno też bardzo dobrze smakuje). Oczywiście dodatki można śmiało modyfikować, zupełnie jak w przypadku zwyczajnej pizzy. Składniki: 8 białek
Sto kolorów kuchnibyć pożywne, zdrowe i przede wszystkim smaczne. Lubię wypić gęsty koktajl czy po prostu zjeść miseczkę granoli z maślanką , ale czasami mam ochotę na coś bardziej konkretnego. Wtedy smażę omlet ze świeżych, dobrych jajek i dodaję do niego coś smakowitego. Tym razem były to boczniaki. Powiem nieskromnie, że to było śniadanie mistrzów! Moje grzyby tym razem pochodziły z hodowli(...)boczniaki dziko rosnące. Są jednak też twardsze więc używając tych dzikich trzeba je dłużej poddusić a przede wszystkim wybrać tylko młode owocniki. Nie przepadasz za grzybami? Przygotuj pyszny omlet z papryką albo omlet z kiełbasą, kukurydzą i serem . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaliście kapusty pekińskiej 100 ml śmietany kremówki 1 cebula 2 łyżki masła + 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku garść koperku Składniki na omlet: 3 jajka 3 łyżki mleka 3 łyżeczki mąki szczypta soli olej do smażenia Wykonanie: Boczniaki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, podobnie postąpić z filetem i cebulą. Na patelni(...)utarte żółtka. Połączyć ze sobą. Białka ubić ze solą na sztywno, dodać do masy i delikatnie całość rozmieszać. Rozgrzać patelnię, wlać łyżkę oleju i połowę masy na omlety. Smażyć z obu stron po około 2 minuty aż się zarumienią. Przy obracaniu omleta na drugą stronę użyłam pokrywki. Farsz podgrzać i wypełnić nim omlety. Udekorować koperkiem i natychmiast podawać. Smacznego
Gosia gotujeJajka na śniadanie, w zasadzie nie podlegają dyskusji w moim domu. Przygotowuję je, na różne sposoby tak, aby nie poprzestać na podstawie, jaką jest jajecznica. Dzisiaj proponuję omlet, pyszny, kremowy i delikatny. A już na sobotnie śniadanie mam zamówienie na jajka faszerowane wędzonym łososiem :) SKŁADNIKI: 2 jajka sól pieprz zioła prowansalskie 3-4 suszone pomidory 1/4 sera Camembert(...)zalewy suszonych pomidorów A jak to zrobić: Bardzo dokładnie roztrzepać jajka z dodatkiem soli i pieprzu i ziół prowansalskich, aż powstanie piana. Im bardziej spieniona masa jajeczna, tym omlet będzie bardziej puszysty. Pomidory i ser kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy masę jajeczną. Chwilę smażymy zagarniając masę z brzegów patelni do środka i dodajemy szczypiorek, pomidory
Kuchnia w opałachjajek. Ostatnio w jednym ze sklepów nabyłam większe ilości tych smacznych grzybów. Zastanawiając się wieczorem co z nich można zrobić, pierwszą myślą jaka przyszła mi do głowy był oczywiście omlet. Ta prosta potrawa bardzo szybko zniknęła ze stołu... Ten omlet różni się troszkę swoją strukturą od tradycyjnych, które wykonuję. Ale jest równie pyszny i sycący. Składniki: 4 jajka 1 duża(...)naszą "masę" jajeczną. Dodajemy przyprawy i por. Smażymy do momentu, aż masa się zetnie. Od czasu do czasu podważamy boki omleta, "podlewając" (ruszamy patelnią) płynną część. W ten sposób omlet szybko i ładnie się zetnie, nie przypalając się. Do omleta można dodać inne ulubione dodatki, np. świeżą paprykę. Smacznego
Słodkie okruszki