Frittata to włoska nazwa naszego popularnego omletu. Od omletu różni się chyba tylko tym, że jest dłużej zapiekana. Myślę, że każdy ma swój ulubiony przepis na omlet czy frittatę. Ważne, żeby była kolorowa i apetyczna :) a z czego ją przyrządzimy zależy tylko od naszego smaku. Ja użyłam: (porcja dla 2 męskich głodomorów) 6 jajek 4 łyżki mleka 2 łyżki mąki
Walijskie PichcenieTaki pożywny ziemniaczany omlet to danie pasujące zarówno na śniadanie jak i obiad albo kolację. Wszystko zależy od naszego apetytu oraz upodobań żywieniowych. Jeden woli bardziej pożywne śniadanie, ktoś inny zadowoli się pospolitą owsianką :) Omlet ziemniaczany to także fajny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam od obiadu. Potrzebujemy do niego: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 zielonej(...)się). Jajka roztrzepać w miseczce, dodać mleko, sól, pieprz, paprykę. Zalać masą jajeczną zawartość patelni. Smażyć całość do ścięcia się jajek na małym ogniu pod przykryciem. Po usmażeniu omlet posypać posiekaną natką pietruszki
Walijskie PichcenieMasę lekko solimy i pieprzymy, po czym wylewamy na podsmażone warzywka. Smażymy na małym ogniu, przechylając od czasu do czasu patelnię, aby masa jajeczna wciekła pod spód. Jeśli lubimy omlet lekko ścięty, w momencie kiedy masa na wierzchu jest jeszcze minimalnie płynna składamy na pół, chwilę podgrzewamy i przekładamy na talerz. Jeśli natomiast jesteśmy zwolennikami mocno ściętego omletu, kiedy masa(...)jest jeszcze lekko płynna przykrywamy patelnię pokrywką, aby góra dobrze się ścięła. "Wsad" czyli nadzienie naszego omletu uzależnione jest od tego co lubimy
Walijskie PichcenieIdealny omlet na śniadanie z cukrem pudrem, dżemem, Nutellą lub świeżymi owocami :) Składniki na 1 omlet: 3 jajka 2 łyżki mąki szczypta soli masło do wysmarowania patelni cukier puder dżem (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek, mąkę przesiewamy. W jednej miseczce dokładnie mieszamy żółtka z mąką, w drugiej ubijamy na sztywno białka(...)ogniu, smarujemy kawałkiem masła. Wylewamy masę i smażymy około 4-5 minut z każdej strony * . Przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem, możemy również dodać ulubiony dżem. Smacznego! :) * Żeby obrócić omlet, najlepiej zsunąć go na talerz, przyłożyć patelnię do góry nogami i obrócić
My Culinary Artparówki Polsoja na zloty kolor. Jajko zmiksuj z przyprawą do jajek Skworcu , solą i pieprzem... Wlej do brytfanny. Zamknij. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do momentu, aż omlet się zetnie. Wyjmij z piekarnika i zobacz jak pięknie się prezentuje jajo w tej brytfannie, która jak widać nie przypala, nie brudzi się, można potrząsać omletem na wszystkie strony(...)sobie będzie latał czyściutki po całej brytfannie. Nic się nie przypaliło, nic nie przywarło. Pokrój w kwadraty omlet. Kromki razowego chleba lekko podgrzej na patelni. Ułóż na nich kwadraty zapiekanki i podawaj z sałatką. Szybko, pysznie i zdrowo... i co najważniejsze bez grama stresu! SMACZNEGO
Z Kuchni Do KuchniDługo zastanawiałam się do czego po raz pierwszy użyć mąki z ciecierzycy. Mój wybór padł na omlet biszkoptowy, na który akurat miałam ochotę. Byłam bardzo ciekawa czy mój omlet będzie tak samo puszysty jak ten tradycyjny i czy w ogóle wyjdzie. Jak widać mile mnie zaskoczył i wyszedł. A na dodatek był przepyszny, delikatny i lekko wilgotny :D ~ Omlet biszkoptowy
Kuchenny Skrawek NiebaOmlet z dodaniem kokosu, na prawdę boskie połączenie! Składniki: 2 jaja 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżka mąki 3 łyżeczki cukru 1 łyżka płatków owsianych 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jabłko Jogurt o smaku brzoskwini z otrębami pszennymi Przygotowanie: Jaja, wiórki kokosowe, jogurt naturalny, cukier, płatki owsiane i mąkę bardzo dobrze mieszamy lub miksujemy do powstania gładkiej konsystencji(...)patelni rozgrzewamy tłuszcz i wlewamy omlet. Smażymy na małym ogniu przez ok. 3 minuty z każdej strony. Po upieczeniu omlet dekorujemy z góry jogurtem brzoskwiniowym i jabłkiem. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaOmlet. Niby nic specjalnego a jednak. Omlet w moim domu jest najczęściej z wieloma dodatkami. Zdarza mi się naturalnie przyrządzać go z samych jajek, jednak zwykle wybieram wersję na "bogato". Zawsze przecież znajdą się w lodówce jakieś resztki wędliny, czy warzyw z którymi nie wiemy co zrobić. Z jajkami na pewno będą komponować się idealnie. Potrzebujemy: - 2-3 jajka(...)ścinać. Przechylamy lekko patelnię by nieścięta masa spłynęła na bok (możemy pomóc sobie przy tym widelcem, odgarniając ściete boki i robiąc miejsce płynnej masie). Gdy uznamy, że omlet jest na wpół ścięty, przy pomocy łopatki, sprawnym ruchem składamy omlet na pół. Chwilkę smażymy i przewracamy omlet na drugą stronę. Parę minut na wolnym ogniu i zsuwamy
W mojej holenderskiej kuchniOmlet ze szparagami... mhmm! Jak dobrze i zdrowo można zacząć dzień. Nic lepszego! Składniki: (na jednego omleta) 2-3 jaja 10 łodyg szparagów cebulka dymka wraz ze szczypiorkiem ząbek czosnku łyżka masła łyżka oliwy z oliwek sól świeżo mielony pieprz Szparagi myjemy, pozbawiamy zdrewniałej końcówki i gotujemy 4-6 minut w wodzie. Jaja rozbijamy, doprawiamy solą(...)pieprzem. Patelnię rozgrzewamy z oliwią z oliwek i masłem. Wrzucamy posiekane ząbek czosnku i dymkę. Wlewamy jaja, dokładnie rozprowadzamy po dnie patelni i gdy spód naszego omletu będzie już ścięty układamy na omlecie ugotowane szparagi posypane solą i pieprzem. Smażymy omlet na małym ogniu, przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. Gotowe
Mango PapajaPyszny puszysty omlet dla wielbicieli obiadów na słodko. Kiedy byłam dzieckiem robiła go moja babcia i było to jedno z moich ulubionych dań. Babcia mówiła na niego " grzybek ", bo omlet podczas smażenia mocno rośnie i bardzo się nadyma. Omlet świetnie smakuje z dżemem i śmietaną, a w sezonie, ze świeżymi owocami. Bardzo polecam! Składniki (jedna porcja): 2 jajka 1 łyżka(...)Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę i delikatnie wymieszać z białkami. Dodać mąkę i dokładnie, ale ostrożnie wymieszać, tak aby całość pozostała puszysta. Omlet smażyć na patelni z odrobiną masła, na małym ogniu. Kiedy zacznie się ścinać z wierzchu, ostrożnie przewrócić na drugą stronę. Podawać na gorąco z dżemem i śmietaną lub w sezonie
Obiad za dychęniewielkiego, pytanie tylko co? Jak to zwykle w takich sytuacjach bywa, kiedy tylko zadałam sobie to pytanie prawie natychmiast przyszła odpowiedź: TO!!! Dziewczyny nazwały to naleśnikami, dla mnie to omlety raczej, ale nie spierajmy się o nazwę, bo danko jest genialne! Składniki na 2 szt: * 2 jajka * 2 łyżki mąki - u mnie mąka pszenna typ 1850 graham * 1 łyżka cukru(...)Patelnię skropiłam odrobiną oliwy i po mocnym rozgrzaniu wylałam nań połowę zawartości miseczki. Chwilę posmażyłam, obróciłam na drugą stronę i dopiekłam przez moment. To samo z drugą częścią masy. Omlety posmarowałam masłem orzechowym i rozłożyłam na każdym po połówce pokrojonego banana. Powiem tak: już sam omlet/naleśnik jest wart grzechu!! Myślę, że można go serwować na wiele sposobów
Zdrowa Kuchnia Sowyprzyrządzam bardziej czasochłonne śniadania. To już nie są tylko płatki z mlekiem i pita w pospiechu kawa. Dziś mieliśmy ochotę na jajka, ale zamiast tradycyjnej jajecznicy był omlet z cukinią, na który już teraz wszystkich zapraszam i życzę smacznego :-) Omlet z cukinią na 4 osoby 6 jaj + 2 białka 1 mała cukinia 1 łyżka serka homogenizowanego szczypior(...)którą odsączamy z oleju. Na końcu dodajemy białka ubite na piane. Doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnie wylewamy masę jajeczną odmierzając porcje za pomocą nabierki do zupy. Smażymy omlet z każdej strony około 2 minut. Postępujemy tak samo w przypadku 3 pozostałych omletów. Podajemy gorące
Przysmaki KarolkiJestem wielką fanką bitej śmietany :) Dlatego postanowiłam sobie poholowac i zrobiłam omlet z dodatkiem pysznego kremu i brzoskwinki . Omlet można sobie zafundowac na śniadanko , albo jako deser . Ze składników które podam wyjdą ok. 4-5 omletów smażonych na małej naleśnikowej patelni.( średnica 16 cm ) Składniki 3 jajka 25 g mąki masło do smażenia śmietana kremówka 30 % cukier waniliowy(...)połączyc z pianą i z mąką. Na patelni rozgrzac masło i wylewac partiami ciasto. Smażyc do zarumienienia ( uważac aby masło sie nie przypalało ) Ubic śmietanę z cukrem pudrem. Schłodzony omlet wypełnic ubitą śmietaną i ozdobic pokrojona dowolnie brzoskwinką. I jedzonko mega - pyszne gotowe
Słodkości i nie tylkoDziś pomysł na sycące śniadanie. Omlet z parówkami i tortillą podany z pomidorem i mozzarellą. Początkowo nie byłam pewna czy taka propozycja zasmakuje mojemu Smykowi, ale wieczorem, przed zaśnięciem, zapytał jeszcze czy jutro mogłabym mu zrobić na śniadanie to samo. Zatem smakowało! na 1 omleto-tortille/2 porcje: 1 tortilla 3 jajka 2 parówki dobrej jakości 1 pomidor 1 kulka(...)Podsmażamy przez chwilę parówki. Następnie zalewamy je masą jajeczną (ja zgarnęłam je na środek patelni, by łatwiej było mi później zawinąć boki tortilli do środka). Po chwili smażenia, gdy omlet delikatnie zacznie się ścinać, przykładamy do niego placek tortilli, dociskamy. Smażymy jeszcze minutkę, po czym obracamy całość na drugą stronę. Od razu, na środku omleta, rozkładamy naprzemiennie po plasterku mozzarelli
Smaki Na TalerzuMoje ulubione śniadania, choć ostatnio trochę mam mniej na nie czasu. Niemniej jednak od czasu do czasu przygotowuję sobie jakiś omlet z produktów, jakie akurat mam pod ręką. Składniki: 2 jajka 2-3 spore pieczarki 2 łyżki czarnych oliwek 2 plasterki dowolnej szynki 1 łyżka tartego żółtego sera lub 1 plasterek sera porwany na kawałki trochę mleka sól(...)pieprzem, ewentualnie z tartym żółtym serem. 3. Na patelnię z pieczarkami i szybką wlać mieszankę jajeczną, dorzucić na wierzch pokrojone oliwki, kawałki sera i szczypior. Smażyć, aż wierzch omletu się zetnie. Smacznego
Kuchnia domowa Ani