rzeczy. Ku mojemu zdziwieniu Młody wstał dość wcześnie i od razu przyszedł do kuchni. Co robisz? – zapytał. Czytam – odpowiedziałam – Chcesz coś fajnego na śniadanie? A co? Zobaczysz… I zrobiłam omlet biszkoptowy inspirowany przepisem Dorotus. Trochę podobny do grzybka, ale prostszy i łatwiejszy w przygotowaniu. Porcja była spora, więc zjedliśmy omlet razem. Niedziela, śniadanie wspólne z synem, kawa, konfitura wiśniowa, pyszny(...)omlet – to recepta na udany dzień. Składniki: • 4 jajka • 4 łyżki maki pszennej • 1 cukier waniliowy • szczypta soli • 1 łyżeczka masła Sposób przygotowania: 1. Oddzielić białka od żółtek. Przygotować cukier waniliowy. 2. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. 3. Dodać cukier waniliowy i miksować, aż się rozpuści. 4. Zmniejszyć obroty miksera na minimalne
W mojej kuchniHejka kochani zapraszam do wypróbowania nowego przepisu na Pyszny Omlet Bolognese. Bardzo szybki i łatwy w przygotowania. Smacznego :). KLIKNIJ i ZOBACZ PRZEPIS - SKŁADNIKI - -OMLET BOLOGNESE- ✔ 500 g Mięsa Mielonego z Szynki ✔ 150 g Cebuli ✔ 100 g Marchewki ✔ 2 Ząbki Czosnku ✔ 8 Jajek L ✔ 500 g Przecieru Pomidorowego ✔ Sól ✔ Oregano - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie 1570 Węglowodany
Sylwetka Od Kuchnibiałek. Białka ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając stopniowo w następującej kolejności: cukier, cukier z wanilią, żółtko jajka, mąka. Rozgrzewamy patelnie, rozpuszczamy masło i przelewamy masę na omlet. Smażymy do uzyskania lekko rumianego koloru i delikatnie przewracamy omlet na drugą stronę i chwilkę smażymy. Omlet podajemy posypany cukrem pudrem i truskawkami
Mohiellaserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Bezmączny omlet marchewkowy z owocami i jogurtem. Składniki: -> 200g marchewki -> 2 jajka -> 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia -> Cynamon, kardamon. -> Kilka kropli aromatu migdałowego -> Jogurt grecki(...)Marchewkę należy obrać ze skóry, dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o małych okach. Następnie na suchej patelni lekko ją obsmażyć , aby pozbyć się nadmiaru wody, która mogłaby rozmiękczyć omlet i utrudnić smażenie. Przekładamy do miski i lekko studzimy. 1 białko ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem soli. Do 2 miski przekładamy całe jajko + żółtko, dodajemy przyprawy oraz marchewkę delikatnie
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Najważniejszy posiłek w ciągu dnia to śniadanie. Takie z pewnością da nam energię do dalszego działania. Niby zwykły omlet, ale jednak odmieniony. I bardzo dobry! 2 porcje 4 jajka łyżeczka masła 2 szalotki (ewentulanie mała biała cebula) 8 -10 pomidorków koktajlowych garść szpinaku baby sól i pieprz do smaku ewentualnie szczypiorek do posypania Na dużej patelni rozpuszczamy(...)pomidorki zaczną puszczać sok. Wrzucamy na patelnię szpinak i gdy tylko się zetnie wlewamy roztrzepane jajka. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na małym ogniu podważając boki omletu tak, aby cała płynna zawartość spłynęła na boki patelni. Gdy spód jest już delikatnie zezłocony przekręcamy omlet na druga stronę za pomocą dużego talerza. Smażymy z drugiej strony dosłownie kilanaście sekund
Simple Dishwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Tak przygotowany omlet jest puszysty, delikatny i sycący. Można go podawać z ulubionymi dodatkami, np. owocami, dżemem, bitą śmietaną czy różnymi sosami. Doskonale sprawdzi się na śniadanie oraz jako zaspokojenie ochoty na "coś słodkiego." (1 duży lub 2 małe) 2 jajka 2-3 łyżki mleka 1,5 łyżki mąki (płaskiej) 1/2 łyżeczki cukru(...)mlekiem dokładnie wymieszać (najlepiej widelcem, aby nie było grudek). Dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy. Białka (ze szczyptą soli) ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą żółtkową. Omlety smażyć na rozgrzanym maśle (z obu stron). (Uważać przy przewracaniu placków, ponieważ są bardzo delikatnie. Wygodniej jest smażyć na mniejszej patelni.) Gotowe omlety podawać z ulubionymi dodatkami
Di gotujeMuffiny jajeczne czyli omlet w kształcie babeczki. Mniej kłopotliwe niż tradycyjne omlety. Nie trzeba nad nimi stać, nie trzeba obracać – nie mogą się nie udać :) U nas często na kolację, ale nadają się też na śniadanie czy drugie śniadanie do pracy (na zimno również są smaczne). Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania(...)muffiny (u mnie 6) Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Jajka mieszamy dokładnie w misce, solimy i pieprzymy (z solą ostrożnie, jeśli korzystamy ze słonego sera, kiełbaski). Składniki na omlety rozdrabiamy. Kiełbasę podsmażamy na patelni, aż się przyrumieni, a tłuszcz wytopi. Rukolę siekamy. Układamy w każdej z foremek po kawałku papryki, kilku listkach rukoli, sera, kiełbaski etc. Zalewamy masą jajeczną
Bazując na smakuSzybkie w przygotowaniu i bardzo pyszne. Smaku nadaje im konfitura wiśniowa z dodatkiem czekoladowego likieru. Idealne małe co nie co na spotkanie z rodziną i znajomymi. Omlety (4 szt): 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej (kopiaste) Dodatkowo: 100 g konfitury wiśniowej 4 łyżki likieru czekoladowego Dalkowski (klik) 1 szklanka śmietany 36% 9 g śmietanfixu 1 łyżka(...)cukru pudru Omlety: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Kolejno dodajemy po jednym żółtku, mieszamy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy i mieszamy z masą. Na dużej piekarnikowej blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Rysujemy 4 koła ( średnicy ok. 12 cm). Na każdy wykładamy po 2 łyżki masy i kolistymi ruchami rozsmarowujemy po całym okręgu. Omlety
VioletoweKucharzenieomlet z szynką Treściwy i smaczny posiłek na początek dnia, czyli wszystko czego potrzebujemy o poranku. składniki na jedną porcję 2 jajka 1 łyżka masła 2 łyżki mleka 5 plastrów szynki sól, pieprz ewentualnie kilka oliwek sposób przygotowania Na patelnię, kładziemy pokrojoną w paski szynę i przesmażamy ją na niewielkim ogniu z masłem ( masło dodajemy po chwili, kiedy(...)widelcem lub trzepaczką, a następnie wlewamy na patelnię. Całość smażymy na niewielkim ogniu, aż jajeczna masa całkowicie się zetnie, pod koniec smażenia przykrywając patelnię pokrywką. Usmażony omlet zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz. Jeszcze tylko składamy omlet na pół i podajemy z dodatkiem kilku oliwek
Miód i pieprzprzekonana - połączenie ziemniaków i jajka - Tortilla de patatas - wydawało mi się zapychające, mdłe i jakieś takie ciężkie. A okazało się jak zwykle inaczej - cudo. Co tu opisywać - trzeba spróbować. Omlet zapisuję do etykiety śniadanie mistrzów. Tortilla de patatas łatwe dla 2 osób ok 30 minut Składniki * 4 średnie ziemniaki * 3 jajka * szczypta rozmarynu * pół cebuli * ząbek czosnku * sól i pieprz(...)miękkości. Jajka z rozmarynem, solą i pieprzem delikatnie ubiłam trzepaczką. Wszystkie składniki przełożyłam na małą patelnię - zalałam jajkiem, przykryłam przykrywką i czekałam aż całość się zetnie. Następnie odkroiłam omlet od brzegów patelni i położyłam na patelni talerz i całość odwróciłam aby omlet znalazł się na talerzu - z talerza zsunęłam go nieupieczoną stroną na patelnię. smażyłam jeszcze kilka minut i gotowe
sierotka maRysia w kuchniomlet z jabłkiem Każda pora jest dobra na przyrządzenie posiłku z jabłkami, ale jesień kiedy mamy pod ręką tak wiele ich gatunków, nadaje się do tego w szczególności. składniki na jedną porcję 2 jajka 30 ml mleka 1 niewielkie jabłko 1 łyżka miodu ( ja użyłem akacjowego) 1 łyżka masła 1 łyżeczka cukru szczypta cynamonu sposób przygotowania Jabłko dzielimy(...)trzepaczką i wlewamy na patelnię. Jajeczną masę mieszamy ( najlepiej drewnianą łyżką), na patelni z jabłkiem, smażąc na niewielkim ognia do chwili aż jajka się nie zetną. Kiedy wierzch omletu się zetnie, przerzucamy go na patelni na drugą stronę, smażąc jeszcze przez chwilę. Jeżeli się obawiamy, że sztuka z przerzucaniem może nam nie wyjść, to przykrywamy patelnię pokrywką, mocno zmniejszamy
Miód i pieprzomlet z suszonymi pomidorami Nastanie jesiennych chłodów oznacza, że czas sięgnąć do naszej spiżarni, wyjąć z niej słoik z suszonym pomidorami i przyrządzić na śniadanie pyszny omlet. składniki na jedną porcję 2 jajka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/3 kulki mozzarelli (około 40g) 2-3 kawałki suszonych pomidorów z olejowej zalewy 1 łyżka masła 1 łyżka(...)drobno posiekaną bazylię. Całość smażymy aż jajka całkowicie się zetną ( pod koniec smażenia możemy przykryć patelnię pokrywką), a następnie zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz. Jeszcze tylko omlet składamy na pół i podajemy
Miód i pieprzdzięki czemu nic się nie przypali i nic się nie stopi. Można w niej zatem nie tylko smażyć, ale także zapiekać dania, czy też przygotowywać różnego rodzaju mięsa, pizze, omlety, gulasze i zapiekanki. Ja tym razem postawiłam na pizzę i w całości przygotowałam ją na tej patelni z linii Taurus wyposażoną w oryginalny Teflon™ PlatinumPlus.” Jest to pizza nie tylko(...)upiekła się równomiernie i była idealnie wypieczona. Tak samo rewelacyjnie spisała się w przypadku naleśników ( zwykłych, jak i kakaowych, które jak wiemy lubią się przypiekać i wyjątkowo szybko przypalają ), omletu i mięsa. Smażenie i pieczenie na niej to sama przyjemność i nawet tym, którzy do tej pory”uciekali” od gotowania, będzie on sprawiało przyjemność! Gwarantuję! POWŁOKA: W patelni
Ostra na SłodkoPrzedstawiam kolejny ciekawy pomysł na pyszne śniadanie. Tym razem jest to omlet z dużą ilością natki pietruszki, tak typowej dla kuchni arabskiej. Omlet jest bardzo smaczny, puszysty i delikatnie. Zdecydowanie polecam na sobotnie śniadanko! Składniki : 1 mała czerwona cebula 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki białego pieprzu 4 jajka 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki masło do smażenia Przygotowanie : Cebule(...)się spieni. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. Na patelni roztopić masło, wlać masę jajeczną i smażyć przez kilka minut aż brzegi będą suche. Zsunąć omlet delikatnie na talerz, a następnie przełożyć go z powrotem na patelnię na drugą stronę (ewentualnie zapiec pod grillem tak jak frittatę). Podawać na gorąco z pomidorem i płaskim chlebkiem
Codzienne Gotowanie