dzisiejsze śniadanie polecam omlet z pokrzywami i szczypiorkiem. Jest lekki, zdrowy i smaczny. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: 4 jajka, 1 pęczek świeżych pokrzyw, 1/2 pęczka szczypiorku, 50g masła, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Z pokrzyw usuwam łodygi. Liście około 2 minut podsmażam na oliwie. 2. Szczypiorek drobno posiekam. Jajka wybijam do miski. Mieszam trzepaczką. Dodaję podsmażoną pokrzywę, szczypiorek oraz(...)odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam. 3. Na patelni rozpuszczam masło. Wlewam jajka. Smażę na małym ogniu do momentu, aż jajko się zetnie i lekko zarumieni. Omlet delikatnie przewracam na drugą stronę (można do tego użyć talerza) i smażę na rumiano z drugiej strony. Gotowy omlet przekładam na talerz
Tradycyjna kuchnia KasiDeser idealny dla osób na diecie redukcyjnej, po dobraniu odpowiednich proporcji może nawet zastąpić posiłek. Sernik nie wymaga pieczenia co czyni go bardzo szybkim w przygotowaniu. Wcześniej pieczemy czekoladowy omlet i kroimy go na kawałeczki... niebo w gębie to za mało powiedziane! Omlet : 2 jajka 2 łyżeczki kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczki miodu 1 łyżka dowolnej(...)naturalnego 2 łyżeczki miodu lub innego słodzidła, wg upodobań 20 g żelatyny 3 łyżki zimnej wody 25 g odżywki białkowej o smaku tiramisu Iso Whey Zero przygotowany wcześniej omlet pokrojony na kawałki 1 łyżeczka syropu karmelowego Walden Farms lub 1 łyżeczka cynamonu Ser, jogurt, odżywkę, miód i syrop karmelowy miksujemy na gładką masę. Żelatynę zalewamy wodą
Chocolate Muffin Blogdoprawić 1 łyżką sosu sojowego. Patelnię rozgrzać (przyda się wok) na średnim ogniu, dodać 1 łyżkę oleju rzepakowego i wlać roztrzepane jajka – jak na omlet. Podsmażać kilka minut (aż jajka się zetną), omlet obrócić i smażyć jeszcze kilka sekund z drugiej strony. Zdjąć z patelni i pokroić w paski/ kostkę. Odstawić. Na tej samej patelni rozgrzać resztę oleju(...)boki (zrobić miejsce w środku patelni). Dodać posiekany czosnek, starty imbir, pokrojoną fasolkę i paprykę oraz ugotowany ryż (zimny); wymieszaź i podsmażać kilka minut, dodać groszek i kiełki, pokrojony omlet i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Dodać resztę sosu sojowego i olej sezamowy, smażyć jeszcze minutę i wyłączyć, dobrze wymieszać. Smażony ryż z rybą po peruwiańsku podawać na gorąco posypany
Pociąg Do KuchniUwielbiam śniadania na słodko! A jeszcze bardziej uwielbiam szybkie i łatwe śniadania na słodko:) Przedstawiam dziś absolutnie przepyszny omlet z piekarnika z pieczonym rabarbarem i truskawkami w słodkim syropie z nutą pomarańczy, cynamonu, imbiru i wanilii. Coraz łatwiej w sklepach o rabarbar i truskawki, więc trzeba się nimi nacieszyć póki można. Polecam to danie na leniwe weekendowe śniadanie z kawą(...)która doskonale zrównoważy jego słodycz. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Omlet z piekarnika z pieczonym rabarbarem i truskawkami (2 porcje) Składniki na omlet: 1 łyżka cukru 2 jajka 100 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ziarenka z 1/2 laski wanilii szczypta soli 2 łyżki masła Składniki na rabarbar z truskawkami: 150 g rabarbaru, pokrojonego
karmelowyKolejny pomysł na szparagi, tym razem śniadaniowy. Puszysty omlet, chrupiące szparagi, słodycz pomidorków, pikantność dymki...całość cudownie rozpływająca się na podniebieniu. Smaczne, zdrowe i sycące danie na cały poranek. SKŁADNIKI: 6-7 zielonych szparagów 4 pomidorki koktajlowe 1 dymka 3 jajka sól pieprz masło A jak to zrobić: Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce. Grubsze końce delikatnie oskrobać nożem. Wstawić szparagi(...)szparagi i lekko je podsmażyć. Zdjąć z patelni. Jajka wbić do miski, doprawić solą, pieprzem i bardzo dobrze roztrzepać przy pomocy rózgi. Im bardziej jajka będą napowietrzone, tym bardziej omlet będzie puszysty. Masę jajeczną wlać na tą samą patelnię, na której smażyły się szparagi. Smażyć omlet, delikatnie zagarniając masę od brzegów patelni do środka. Gdy masa lekko się zetnie ułożyć
Kuchnia w opałachDziś zapraszam Was na pyszny i zdrowy omlet tuńczykowy z kiełkami i zieloną pietruszką. Doskonały zarówno na kolację po ciężkim dni, jak i na śniadanie. Dostarczy Wam niezbędnej energii. Ja osobiście uwielbiam to połączenie smaków. A dodatkowym atutem jest fakt, że w kilka chwil na talerzu pojawia się syte i zdrowe danie. Spróbujcie i Wy. Składniki: (na 1 porcję(...)tuńczykiem otwieramy, odlewamy olej. Samego tuńczyka lekko rozdrabniamy widelcem i przekładamy do jajek. Całość lekko mieszamy. Na wysmarowaną odrobiną oleju kokosowego lub oliwy z oliwek patelnię wylewamy naszą masę. Omlet smażymy na mały ogniu. Gdy góra zacznie się lekko ścinać patelnię przykrywamy pokrywką. Smażymy do ścięcia. Omlet przekładamy na talerz. Wierzch posypujemy kiełkami rzodkiewki i zieloną pietruszką. Smacznego Zapraszam
Słodkie okruszkirzeczy. Ku mojemu zdziwieniu Młody wstał dość wcześnie i od razu przyszedł do kuchni. Co robisz? – zapytał. Czytam – odpowiedziałam – Chcesz coś fajnego na śniadanie? A co? Zobaczysz… I zrobiłam omlet biszkoptowy inspirowany przepisem Dorotus. Trochę podobny do grzybka, ale prostszy i łatwiejszy w przygotowaniu. Porcja była spora, więc zjedliśmy omlet razem. Niedziela, śniadanie wspólne z synem, kawa, konfitura wiśniowa, pyszny(...)omlet – to recepta na udany dzień. Składniki: • 4 jajka • 4 łyżki maki pszennej • 1 cukier waniliowy • szczypta soli • 1 łyżeczka masła Sposób przygotowania: 1. Oddzielić białka od żółtek. Przygotować cukier waniliowy. 2. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. 3. Dodać cukier waniliowy i miksować, aż się rozpuści. 4. Zmniejszyć obroty miksera na minimalne
W mojej kuchniHejka kochani zapraszam do wypróbowania nowego przepisu na Pyszny Omlet Bolognese. Bardzo szybki i łatwy w przygotowania. Smacznego :). KLIKNIJ i ZOBACZ PRZEPIS - SKŁADNIKI - -OMLET BOLOGNESE- ✔ 500 g Mięsa Mielonego z Szynki ✔ 150 g Cebuli ✔ 100 g Marchewki ✔ 2 Ząbki Czosnku ✔ 8 Jajek L ✔ 500 g Przecieru Pomidorowego ✔ Sól ✔ Oregano - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie 1570 Węglowodany
Sylwetka Od Kuchnibiałek. Białka ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając stopniowo w następującej kolejności: cukier, cukier z wanilią, żółtko jajka, mąka. Rozgrzewamy patelnie, rozpuszczamy masło i przelewamy masę na omlet. Smażymy do uzyskania lekko rumianego koloru i delikatnie przewracamy omlet na drugą stronę i chwilkę smażymy. Omlet podajemy posypany cukrem pudrem i truskawkami
Mohiellaserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Bezmączny omlet marchewkowy z owocami i jogurtem. Składniki: -> 200g marchewki -> 2 jajka -> 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia -> Cynamon, kardamon. -> Kilka kropli aromatu migdałowego -> Jogurt grecki(...)Marchewkę należy obrać ze skóry, dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o małych okach. Następnie na suchej patelni lekko ją obsmażyć , aby pozbyć się nadmiaru wody, która mogłaby rozmiękczyć omlet i utrudnić smażenie. Przekładamy do miski i lekko studzimy. 1 białko ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem soli. Do 2 miski przekładamy całe jajko + żółtko, dodajemy przyprawy oraz marchewkę delikatnie
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Najważniejszy posiłek w ciągu dnia to śniadanie. Takie z pewnością da nam energię do dalszego działania. Niby zwykły omlet, ale jednak odmieniony. I bardzo dobry! 2 porcje 4 jajka łyżeczka masła 2 szalotki (ewentulanie mała biała cebula) 8 -10 pomidorków koktajlowych garść szpinaku baby sól i pieprz do smaku ewentualnie szczypiorek do posypania Na dużej patelni rozpuszczamy(...)pomidorki zaczną puszczać sok. Wrzucamy na patelnię szpinak i gdy tylko się zetnie wlewamy roztrzepane jajka. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na małym ogniu podważając boki omletu tak, aby cała płynna zawartość spłynęła na boki patelni. Gdy spód jest już delikatnie zezłocony przekręcamy omlet na druga stronę za pomocą dużego talerza. Smażymy z drugiej strony dosłownie kilanaście sekund
Simple Dishwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Tak przygotowany omlet jest puszysty, delikatny i sycący. Można go podawać z ulubionymi dodatkami, np. owocami, dżemem, bitą śmietaną czy różnymi sosami. Doskonale sprawdzi się na śniadanie oraz jako zaspokojenie ochoty na "coś słodkiego." (1 duży lub 2 małe) 2 jajka 2-3 łyżki mleka 1,5 łyżki mąki (płaskiej) 1/2 łyżeczki cukru(...)mlekiem dokładnie wymieszać (najlepiej widelcem, aby nie było grudek). Dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy. Białka (ze szczyptą soli) ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą żółtkową. Omlety smażyć na rozgrzanym maśle (z obu stron). (Uważać przy przewracaniu placków, ponieważ są bardzo delikatnie. Wygodniej jest smażyć na mniejszej patelni.) Gotowe omlety podawać z ulubionymi dodatkami
Di gotujeMuffiny jajeczne czyli omlet w kształcie babeczki. Mniej kłopotliwe niż tradycyjne omlety. Nie trzeba nad nimi stać, nie trzeba obracać – nie mogą się nie udać :) U nas często na kolację, ale nadają się też na śniadanie czy drugie śniadanie do pracy (na zimno również są smaczne). Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania(...)muffiny (u mnie 6) Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Jajka mieszamy dokładnie w misce, solimy i pieprzymy (z solą ostrożnie, jeśli korzystamy ze słonego sera, kiełbaski). Składniki na omlety rozdrabiamy. Kiełbasę podsmażamy na patelni, aż się przyrumieni, a tłuszcz wytopi. Rukolę siekamy. Układamy w każdej z foremek po kawałku papryki, kilku listkach rukoli, sera, kiełbaski etc. Zalewamy masą jajeczną
Bazując na smakuSzybkie w przygotowaniu i bardzo pyszne. Smaku nadaje im konfitura wiśniowa z dodatkiem czekoladowego likieru. Idealne małe co nie co na spotkanie z rodziną i znajomymi. Omlety (4 szt): 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej (kopiaste) Dodatkowo: 100 g konfitury wiśniowej 4 łyżki likieru czekoladowego Dalkowski (klik) 1 szklanka śmietany 36% 9 g śmietanfixu 1 łyżka(...)cukru pudru Omlety: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Kolejno dodajemy po jednym żółtku, mieszamy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy i mieszamy z masą. Na dużej piekarnikowej blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Rysujemy 4 koła ( średnicy ok. 12 cm). Na każdy wykładamy po 2 łyżki masy i kolistymi ruchami rozsmarowujemy po całym okręgu. Omlety
VioletoweKucharzenie