Czas spędzony w kuchni nigdy nie jest czasem zmarnowanym, prawda...? Tylko uciszam swoje sumienie, przetłoczone ilością nauki. Tak więc, dziś na śniadanie serwuję omlet wypełniony ricottą i bananem. Rozpływający się w ustach, gdy zawinięta w szlafrok ze spokojem próbuję wytłumaczyć sobie, że nieobecność na zajęciach to wina budzika... Nastał czas, kiedy wstawanie z łóżka o poranku powinno zostać dyscypliną(...)olimpijską. Nic dodać, nic ująć. Nadchodzi zima... Dobrze, że chociaż kulinarny zapał nie opuszcza mojej głowy. Dziś dzielę się z wami przepisem na sycący, śniadaniowy omlet. Jego zapach wyciągnie z łóżka nawet największego śpiocha (sprawdzona informacja!), a smak rozbudzi do reszty, atakując kubki smakowe masłem orzechowym i bananem. Składniki: -mąka owsiana (ok.50g) -1/4 szklanki mleka -banan (ok.90g) -ricotta
Gawron w rosolejajka zaczną się lekko ścinać na wierzch wyłożyć pokrojony w kostkę ser i posypać szczypiorkiem. Zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem co jakiś czas odsuwając łopatką brzegi omletu aby nieścięte jeszcze jajka mogły dostać się pod spód. Warto mieć w pogotowiu rozgrzany piekarnik, aby dopiec wierzch omletu. Pod warunkiem, że dysponujemy patelnią żeliwną bez plastikowych elementów. Wystarczą dwie(...)minuty w gorącym piekarniku aby omlet był należycie ścięty
Cook&LoveDziś na śniadanie był omlet. Wyjątkowo smaczny świeży i orzeźwiający, a w niedzielny poranek orzeźwienie jak znalazł. Chciałabym skupić się tu na serze, którego użyłam. Zwrócił moją uwagę na zakupach w hipermarkecie. Tak już mam, że lubię wszystko co dziwne, nowe i w promocji :) A ser ten nie dość, że był w promocji, to zielenił się pięknie w lodówce pomiędzy(...)patelnię, zmniejszam ogień, mieszam przez chwilę aż jajka zaczną się ścinać. Na wierzch kładę pomidorki i posypuję resztą sera. Patelnię przykrywam, od czasu do czasu drewnianą łopatką podważam brzegi omletu, aby nieścięta masa mogła tam wpłynąć. Gdy omlet jest już prawie gotowy patelnie wkładam na chwilę do ciepłego piekarnika, aby wierzch także mógł się ściąć. (Patelnia nie może być
Cook&LoveNajprostsze omlety na świecie. Z wiejskich jajek, z szynką, pieczarkami i pomidorem. Idealne na syte śniadanie! Na 1 szt: 2 łyżki masła 2 jajka 2 łyżki mleka Sól Pieprz Kilka plastrów szynki 1 pomidor 2 pieczarki Szynkę oraz pomidora kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Jajka wbijamy do miski, wlewamy mleko. Energicznie mieszamy trzepaczką Az powstanie nam jaśniejsza piana(...)sposób dobrze napowietrzymy omlet. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy jajka i delikatnie potrząsamy w przód i w tył patelnią. Brzegi omleta podgarniamy delikatnie do środka. Na wierchu układamy dodatki tak aby wtopiły się w omlet. Gdy całość dobrze stężeje odwracamy na drugą stronę. Po upieczeniu składamy na pół o przekładamy na talerz
VioletoweKucharzenieKlasyczny omlet waniliowy ze słodziutkim kremem czekoladowym :) Czasem tylko tyle trzeba, aby poniedziałkowy poranek nie był taki straszny jak go malują :) Zamiast serka wiejskiego możecie wykorzystać serek homogenizowany lub jogurt :) Omlet: 2 jajka 1 łyżeczka mąki kokosowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mleka kropelka aromatu waniliowego Białka ubić na sztywna pianę. Dodać żółtka i zmiksować. Wmieszać delikatnie mąkę(...)rozgrzaną patelnię. Smażyć pod przykryciem 5 minut z każdej strony. Krem: 3 łyżki serka wiejskiego 1 łyżeczka kakao 1 łyżka odżywki białkowej czekoladowej Wymieszać, ułożyć na omlecie. Dodatkowo można polać gorzką czekoladą. Smacznego
Chocolate Muffin Blogprawie urywa przechodniom głowy. Ale jeśli tylko podacie sobie na śniadanie TO, to naprawdę poczujecie wiosnę jeszcze bardziej! Pomimo wiatru, deszczów, czy palącego słońca. Tym razem jest to puszysty omlet. W Zielone Świątki wypełniony zielenią po brzegi! I taki pyszny, że na pewno nie poprzestaniecie na przyrządzeniu go jeden raz ;) Kiedy robiłam go po raz pierwszy, dodawałam do niego(...)śniadaniową pysznością :) Z czym podawać? Sam w sobie jest wyśmienity, ale ja lubię uzupełnić go moją ulubioną gotowaną szynką i świeżymi pomidorami. Co kto lubi! :) Patelnie na gaz! Ziołowy omlet z botwiną Potrzebujesz: 2 jaja 2 łyżki mleka 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanych liści i łodyżek botwiny 2 większe szczypty soli 1/3 łyżeczki
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprzepadam za klasycznymi kanapkami (w przeciwieństwie do mojego ukochanego), a że jestem fanką wszelkiego rodzaju owoców staram się je wkomponowywać gdzie się da:) Tym razem przedstawiam okrutnie przepyszny omlet z jagodami i brzoskwiniami, który robi się dosłownie w kilka chwil. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Omlet z piekarnika z jagodami i brzoskwiniami (4 porcje) Składniki: 2 łyżki masła(...)pancake until dramatically puffed and golden, about 25 minutes. Let settle for a few minutes, then slice into wedges. Serve with maple syrup and some extra berries. Enjoy! Artykuł Omlet z piekarnika z jagodami i brzoskwiniami / Blueberry peach oven pancake pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowyOmlet to wspaniałe śniadanie, na słodko, czy na słono, zawsze pożywne i pyszne. Mój ideał to jednak ten słony, słodkie śniadanie to raczej nie dla mnie, przynajmniej nie tak na co dzień. Puchaty placek z pysznymi dodatkami- to jest to! Na jeden solidny omlet, smażony na patelni o średnicy mniej więcej 24 cm, wykorzystuję: 3 jajka łyżkę mąki(...)sobie są już dosyć słone. Na mocno rozgrzany tłuszcz wylewam jajeczną masę. Po 2 minutach zmniejszam lekko temperaturę i smażę jeszcze około 7 minut. Po tym czasie przekładam omlet na drugą stronę, najłatwiej zrobić to zsuwając go na pokrywkę i odwracając umieścić z powrotem na patelni. Uważajcie, bo jeśli na patelni jest zbyt dużo oleju, możecie się poparzyć! Na drugiej
Pichceniomaniasię ścinać na brzegach odchylamy je łopatką i przechylając patelnię wlewamy na dno płynną masę z wierzchu, robimy tak do chwili aż masa będzie ścięta w całości, wtedy przewracamy omlet na drugą stronę i od razu wyłączamy patelnię. Następnie zdejmujemy omlet na talerz i obkładamy owocami. Z tej ilości możecie usmażyć jeden duży omlet lub kilka mniejszych na małych patelniach
Czary - gary w kuchniZapraszam na pyszny omlet kokosowy bez dodatku mąki pszennej, cukru i masła. Takie danie znakomicie sprawdzi się u osób, które ograniczają węglowodany w diecie lub też unikają pszenicy z przyczyn zdrowotnych. Dla zainteresowanych - mąkę kokosową można przygotować w domu mieląc wiórki kokosowe na pył w młynku do kawy lub blenderze. Ćwiartki omleta przełożyłam kremem z serka homogenizowanego i jagód. Całość(...)smakuje i wygląda jak najlepsze ciasto! Omlet: 2 jajka 1 łyżeczka mąki kokosowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) Składniki zmiksować i wylać na rozgrzaną patelnię. Smażyć pod przykryciem 5 minut z każdej strony. Krem: 3 łyżki serka homogenizowanego 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki jagód (mrożone wcześniej rozmrozić) Serek wymieszać z jogurtem, dodać jagody
Chocolate Muffin Blogjajka dodaj płatki, odstaw na chwilę. Zblenduj z resztą składników. Smaż na leciutko natłuszczonej patelni na najmniejszym ogniu, najlepiej pod przykryciem. SPOSÓB NA ODWRÓCENIE OMLETA: gdy z jednej strony omlet się już upiecze, podważ go drewnianą łopatką z każdej strony i zsuń na talerz, następnie odwróć talerz z omletem na patelnię, żeby upiec drugą stronę. (Ja zawsze delikatnie nakładam(...)razem odwracam, wtedy wychodzi idealnie) :) SMACZNEGO ! Wartość energetyczna*: 425 kcal 19 g białka 13 g tłuszczy 63 g węglowodanów 7,2 g błonnika Taki omlet jest bogaty w WAPŃ (262 mg), POTAS (674 mg), FOSFOR (485 mg), MAGNEZ (115 mg), ŻELAZO (3,8 mg), CYNK (3,2 mg), WITAMINĘ
Vroblewska-fitlifePyszny, puszysty omlet na budyniu waniliowym bez cukru, i grama mąki pszennej zadowoli osoby, które szukają pomysłu na wartościowe śniadanie. Jako dodatek polecam pyszny krem z ricotty, jedna część jest naturalna, a druga czekoladowa. Owoce mogą być dowolne np. sezonowe truskawki lub banany tak jak u mnie :) Omlet: 2 jajka 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru 1/3 łyżeczki proszku(...)każdej strony. Krem: 3 łyżki serka ricotta 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka kakao Serek wymieszać z jogurtem, do połowy kremu dodać kakao i wymieszać. Krem można wyłożyć na omlet za pomocą dekoracyjnej końcówki. Smacznego
Chocolate Muffin BlogZdrowe i pożywne śniadanie. Omlet jest w środku idealnie puszysty, a na zewnątrz delikatnie przypieczony. Polecam, bo naprawdę smaczny :-) Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 6 jajek 2-3 łyżki mleka 200 g posiekanego szpinaku (u mnie mrożony) 130 g sera feta lub sera słonego kanapkowego 2 łyżki masła sól, pieprz WYKONANIE Szpinak odmrozić i przełożyć do garnuszka. Doprawić lekko solą(...)rozpuścić masło, wlać masę jajeczną, wyłożyć na niej równomiernie szpinak, zaś na szpinak pokruszyć ser feta. Smażyć na bardzo lekkim ogniu do momentu, aż spód się przyrumieni, po czym omlet przepołowić/przeciąć na pół i każdą z połówek złożyć, tak żeby farsz znalazł się w środku. Chwilę jeszcze smażyć i przełożyć na talerze. Uwagi: Do mojego omletu podałam również
Passions hobbies lifezjedzenie czegoś niezdrowego, na przykład pizzy. Co wtedy zrobić? Mamy dwa wyjścia zamówić pizzę, która niestety z zdrowiem ma niewiele wspólnego lub przygotować fit zamiennik. Ja zaproponuje Wam omlet a la pizza. Czas przygotowania i ilość porcji 15 minut, 1 porcja Produkty 2 x jajko, 1 x łyżka mąki, 1 x łyżka mleka, 1 x łyżka oleju, 5 x pomidory(...)Paprykę, szczypiorek i szynkę dodajemy do miski z ubitym jajkiem i mieszamy. Całość wlewamy na rozgrzaną patelnie, posypujemy serem i kładziemy pokrojone pomidorki. Na koniec posypujemy bazylią i oregano. Omlet smażymy aż jajko się zetnie a ser rozpuści. Wiem co jem 100 g omletu z dwóch jaj dostarcza naszemu organizmowi około 231 kalorii, 16,2 g białka
Fit&Fast Kitchenwrzucamy pokrojone na plasterki paróweczki pozostawiając buźki i 5 par oczu. Plasterki przykrywamy równomiernie ciastem i smażymy na wolnym ogniu, tymczasem układamy dookoła 5 buziek oczami do zewnątrz omletu. Ostrożnie obracamy omlet i smażymy również na wolnym ogniu ok 3 min . Zdejmujemy omlet na deskę, wycinamy foremką serduszka, każde z buzią. Układamy na listkach sałaty, dekorujemy kiełkami i keczupem
Gotowanie jest łatwe