cennym źródłem witaminy C, witaminy K oraz witamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu. Właściwości szparagów pozwalają przyrządzać je w formie zup, omletu, tarty, zapiekanki, są też efektywnym składnikiem sałatek. Pysznie smakują polane sosem na bazie białego wina lub po prostu z tartą bułką zrumienioną na maśle. Po umyciu i wysuszeniu można szparagi zamrozić, wtedy trzeba(...)pojęcia). To pierwsze spotkanie ze szparagami nie było wystarczająco udane. No cóż, trochę czasu musiało minąć, zanim polubiłam ten nietypowy smak. Dziś polecam Wam szparagi podane w formie pysznego omletu. Koniecznie spróbujcie. Składniki: • garść szparagów • 2-3 jajka • 2 grubsze plasterki żółtego sera • szczypiorek • 4 plasterki boczku • sól, pieprz Sposób przygotowania
W mojej kuchniTosty zapiekane w omlecie z serem i dodatkami czyli śniadanie lub kolacja z bajerem. Przepyszne sycące śniadanie które robi się w kilka chwil z prostych składników które z pewnością zawsze masz w domu. 2 jajka 1 łyżka mleka 2 kromki chleba tostowego 2 plasterki żółtego sera 2 plasterki dowolnej wędliny (tutaj wykorzystałam resztki pieczonego kurczaka ) ale mogą być dowolne warzywa(...)mleko i szczyptę soli dokładnie wymieszać aż powstanie gładka masa jajeczna. Na patelni rozgrzać masło lub odrobinę oliwy wlać masę jajeczną rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni patelni. Smażyć aż omlet się zetnie i lekko przypiecze następnie obrócić na drugą stronę. Na połowie omleta ułożyć dwie kromki chleba tostowego, żółty ser i dodatki. Przykryć drugą połową omleta lekko docisnąć za pomocą
Andzia Pichcimięsa? No jak? Trochę przegięłam z ilością makaronu, więc musiałam wykminić co zrobić z resztą. I tak, przy okazji porannego byczenia, myślałam co i jak. I wymyśliłam omlet z makaronem. Na szczęście lodówka była hojnie zaopatrzona w inne, potrzebne mi dodatki: suszone pomidory i ser bursztyn. Zioła na balkonie. Jajka ze wsi. No to musiało się udać. I udało. Nikt(...)pomidory, ser, sól i pieprz. Mieszamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią zawartość miski. Smażymy pod przykryciem, na niewielkim ogniu. Po około 4-5 minutach zsuwamy omlet na duży talerz lub pokrywkę z patelni i przewracamy na drugą stronę (po jakimś czasie nabierzecie wprawy). Smażymy kolejne 3-4 minuty. Przed podaniem posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem, pokrojoną w plasterki
KardamonovyDziś zamarzył mi się domowy, śniadaniowy fast - food. Czy da się? Owszem da się. Fast- food w wersji luxe bo z wędzonym łososiem, kiełkami i serem burrata. Całkiem ciekawy omlet z tortilli z pysznymi dodatkami. Spróbujcie sami. Składniki (na jedną porcję): 1 tortilla pszenna 2 jajka 1 łyżka oliwy z oliwek garść mixu sałat kiełki rzodkiewki(...)patelnię z łyżką tłuszczu. Wlej na patelnię masę jajeczną i od razu jej wierzch przykryj tortillą. Lekko dośnij placka do omleta i przewróć omleta z tortillą na drugą stronę (omletem na wierch, tortillą do patelni). Połóż na omlecie, na jednej z jego krawędzi, pozostałe składniki: ser burrata, mix sałat, kiełki i wędzonego łososia a następnie zwiń tortillę od jednego boku
Mango PapajaLubicie omlety? Szczerze mówiąc to ja zawsze wolałam jajecznicę, taka tradycyjną, najlepiej z boczkiem. Omlety wcinam dopiero od jakiegoś czasu. I urozmaicam je na różne sposoby, dziś ze świeżą cukinią i szczypiorkiem smakuje obłędnie i jest bardzo lekki. Składniki: 3 jajka szklanka żółtej cukinii pociętej w cienkie paski pęczek szczypiorku 2 łyżeczki sezamu sól i pieprz(...)smaku kilka kropli octu winnego Przygotowanie: jajka ubij z octem i dopraw delikatnie do smaku, dodaj cukinię i szczypiorek przecięty na pół 4 cm, na koniec dosyp sezam. Omlet smaż na niewielkiej ilości tłuszczu, na małym ogniu pod przykryciem z każdej strony po 5 minut. Smacznego
Niezły MłynekPrzygotowanie 20 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 300 kcal Biszkoptowe puszyste naleśniczki złożone w łódeczkę, nadziane kremem śmietankowym z białą czekoladą, ozdobione świeżymi truskawkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: BISZKOPTOWE OMLETY 5 jaj z chowu ekologicznego 5 łyżek cukru drobnego, do wypieków 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej maleńka szczypta soli ŚMIETANKOWE NADZIENIE(...)schłodzonej śmietanki kremówki 30 % 200 g białej czekolady Milka świeże truskawki cukier puder do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: BISZKOPTOWE OMLETY Przygotuj 2 duże blachy, wyłóż je papierem do pieczenia. Na papierze do pieczenia rozrysuj ołówkiem w niewielkich odstępach 10 sztuk 10 – centymetrowych okręgów. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni (grzanie góra, dół). Jajka muszą mieć temperaturę pokojową
ProstePesto.plomlet Pomysł na wykorzystanie resztek z lodówki. Omlet, który przyjmie wszystko. Omlet do zabrania ze sobą wszędzie. Pyszny również na zimno. Przede wszystkim na zimno. Wykorzystałam wszystko to, co zalegało mi na półkach w lodówce. Składniki - jaja - wczorajsze ugotowane ziemniaki pokrojone w plasterki - kawałek wędzonego łososia - suszone pomidory - parmezan tarty - trochę śmietanki 30 % - oliwa z oliwek, sól i pieprz
Z Kuchni Do KuchniUwielbiam omlety! To niezwykle proste i uniwersalne śniadanie, które można przygotować zaledwie w kilka chwil. Dodatkową zaletą omletów jest to, że codziennie możemy przygotować inną wersję na śniadanie i rozkoszować się nowym smakiem. A to takie proste, kiedy mamy tak ogromny wybór sezonowych warzyw. […] Artykuł Omlet francuski z szynką parmeńską i bobem pochodzi z serwisu Wędr
Wędrówki po kuchniolej rzepakowy (dobrej jakości). Wbrew pozorom przygotowanie pysznego, puszystego omleta - nie jest takie proste. Ja osobiście wypróbowałam sporo różnych przepisów, ale dopracowanie właśnie tego - dało mi dopiero pełną satysfakcję. Omlet jest przygotowywany bez dodatku cukru, więc nadaje się do serwowania zarówno na słodko (z dodatkiem konfitury, kremu czekoladowego lub owoców) jak i na słono (np. z dodatkiem warzyw). Wystarczy jednak(...)pomocą pędzelka, dno patelni posmarować olejem. Podgrzać pustą patelnię. Kiedy już będzie rozgrzana, zmniejszamy gaz na średni i wlewamy ciasto omletowe na patelnię. Smażymy. Nie należy się spieszyć, zostawiamy omlet, aż pomalutku nabierze złotej barwy. Wtedy obracamy na drugą stronę. Można to zrobić na różne sposoby, np: za pomocą dwóch drewnianych łopatek, podrzucając, zsuwając na talerz, który następnie obracamy
Świat Domowej KuchniPuszysty omlet z pomidorami: świeżymi i suszonymi - pyszne i bardzo sycące śniadanie. Składniki: na 2 porcje: 3 duże jajka, łyżka mąki, szczypta soli, łyżeczka bazylii, łyżeczka oregano, pomidory suszone w oleju, 2-3 pomidory koktajlowe, pomidor żółty podłużny łyżka masła Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy stopniowo żółtka, delikatnie mieszamy oraz przesianą mąką(...)mniejszych kawałkach. Na rozgrzaną patelnię z połową łyżki masła, dajemy połowę masy, układamy część pomidorów. Smażymy na małym ogniu przez około 4 minut - następnie za pomocą talerza, zsuwając omlet, przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze około 2 minut. Czynność powtarzamy przy drugim omlecie
Lena GotujeOmlet, który powstał na potrzeby wyzwania w Cookpad :) Raz w tygodniu, mamy do wykorzystania 3 składniki z których należy przyrządzić danie. W tym tygodniu było mięso, szparagi i jajko. Pomyślałam o omlecie. Zrobiłam i wyszło pysznie. Niby nic specjalnego, proste danie, a naprawdę dobrze smakuje. Polecam. Robiłam na patelni 14 cm. Składniki: 2 jajka(...)jajka. Smażyć na małym ogniu, przez kilka minut. Kiedy dół i boki się zetną, poukładać na wierzchu usmażoną pierś i pokrojone szparagi. Smażyć jeszcze chwilę, aż omlet się zetnie
Agusiowe smakołykiJajka – uwielbiam! W każdej postaci – jajecznica, sadzone, na miękko, na twardo, w koszulkach, omlety, frittaty… Wszystko W tygodniu nie mam czasu na poranne gotowanie, zazwyczaj albo jem jakąś szybką kanapkę albo kupuję sobie coś po drodze do pracy, ale w weekendy… Wtedy jest czas na śniadnie, na które w tygodniu nigdy nie mam czasu. Tym razem(...)zrobiłam omlet z tym co miałam w lodówce, wyszło całkiem nieźle, smacznego! Eggs – I like them! In every way – scrambled, poached, soft-boiled, hard-boiled, omelettes, frittatas… All of it! During the week I don’t have time for morning cooking, usually for breakfast I eat a fast sandwich or buy something
Martyna CooksRolex to bardzo popularna przekąska w Ugandzie. Nazwa powstała od " roll of eggs". To nic innego jak omlet z dodatkiem warzyw zawinięty w placek chapati, który oryginalnie pochodzi z Indii jednak w Ugandzie jest równie popularny. Jednak różni się tym ,że jest bardziej tłusty. W Ugandzie rolexy robione są z tanich, łatwo dostępnych składników. Jest wiele przepisów(...)słupki, a cebulę i kapustę na drobne wiórka. Awokado także kroimy podobnie jak paprykę. Placek tortilla lekko podsmażamy na suchej patelni. Na drugiej patelni smażymy na maśle omlet z dwóch jajek dodając wcześniej łyżkę suszonej cebulki oraz sól i pieprz. Na podsmażony placek przekładamy omlet dodajemy trochę kapusty, 2 łyżeczki pokrojonych pomidorów, 2 cząstki awokado, paprykę, czerwoną cebulkę
noteskulinarnyfigaOmlet to nic innego jak jajeczna potrawa w formie placka. Można go dowolnie wzbogacać i najrozmaitsze dodatki, dzięki czemu za każdym razem może smakować inaczej. U nas poniżej przepis na omlet w wersji podstawowej z dodatkiem szczypiorku, sera i pom The post Omlet appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje