się doskonała babcia. Taka ciepła, dobra, przemiła. Taka najlepsza babcia, jak z bajek, wiecie. Z ogromnym serduszkiem. Taka co latem, podczas wakacji, codziennie mogła mi robić na śniadanie omlety lub naleśniki. Co robi najpyszniejszą drożdżówkę i pleśniaka. Co zamiast gotować mówi "upitrasić". Która nauczyła mnie pić kawy i wina, zanim poszłam do podstawówki. Dała mi całe multum najpiękniejszych wspomnień(...)kawy, do ludzi, zbyt łatwowierna na ogół. Z taką samą dozą szaleństwa i zdrowego rozsądku. Zdecydowane przeciwieństwo asertywności. Taka jest ona, mój tata i ja. Najlepiej awokado, omlet i łosoś wędzony smakuje na chrupiącej grzance z jej bułeczek, które strukturą przypominają chmurkę. Składniki (na 2 porcje): 3-4 bułeczki maślane, najlepiej jeśli upiecze je Twoja babcia
Mango Papajanajróżniejsze rodzaje mięsa i owoców morza. Częstym dodatkiem jest również jajko w takiej lub innej postaci. Nasz przepis jest tylko pewną propozycją. Zasugerowaliśmy dodatek kurczaka, krewetek i usmażonego na omlet jajka, ale również dobrze można by np. użyć mieszanki samych owoców morza, albo wołowiny lub jeszcze innego mięsa. Różny może być także sposób przyprawiania. Do popularnych dodatków należą kecap manis(...)naleśników/omletów na średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i wylewamy masę jajeczną. Podgrzewamy przez kilka minut do ścięcia się jajek, które powinny utworzyć niezbyt gruby omlet. Unikamy nadmiernego zarumienienia. Na koniec przewracamy jeszcze na chwilę na drugą stronę. Gotowy omlet zdejmujemy z patelni, chwilę przestudzamy i kroimy w niezbyt długie i szerokie paski. Odkładamy do osobnego naczynia
Kulinarna PokusaPieczone omlety to jeden z moich ulubionych tak zwanych 'kryzysowych obiadów'. Ratują mnie kiedy brak pomysłu lub czasu na przygotowanie czegoś bardziej wymyślnego. Jajka i warzywa to produkty, które niemal zawsze znajdą się w mojej lodówce. Do tego płatki owsiane czy jaglane lub pełnoziarnista mąka i sycący, zdrowy posiłek gotowy :) PIECZONY OMLET Z BROKUŁEM I ZIEMNIAKAMI Czas przygotowania
HealthyCreationsOmlet biszkoptowy z Mlekołakami Choco Muszelkami Lubella, w konsystencji bardzo puszysty i delikatny jak chmurka. Jeżeli chodzi o dodatki, to mamy ogromne pole do eksperymentowania. Ja wykorzystałam czekoladowe płatki Lubella Mlekołaki Choco Muszelki, dodałam jeszcze dostępne świeże figi, ricottę, doprawiłam’ wiórkami kokosowymi oraz skropiłam miodem- rozkosz! Mlekołaki Choco Muszelki to chrupiące, kakaowe płatki śniadaniowe z pełnoziarnistej mąki pszennej oraz kakao(...)patelnię wysmarowaną masłem, a na wierzch wsypać porcję Chocomuszelek. Smażyć na bardzo małym ogniu! W momencie kiedy spód się dobrze zetnie, a wierzch jeszcze delikatnie będzie ‚luźny’, to należy omlet delikatnie zsunąć na talerz, a następnie zakryć patelnią i odwrócić- tak, aby omlet umieszczony był z powrotem na patelni. Smażyć około minuty. Podawać z ricottą, świeżymi figami, skropić miodem
Kraina Miodem PłynącaMoja wczorajsza zachcianka :) Puszysty omlet z dodatkiem sera żółtego i różyczkami brokuła. Ostatnio coś często mam zachcianki, to chyba na zmianę pogody :) Wracając do omleta, to niby nic specjalnego, a jednak smaczne i szybkie danie. Tym bardziej, że miałam swojskie jajeczka od cioci ze wsi :) Podaję składniki na jedną porcję. Smażyłam na patelni 14 cm. Składniki: 2 jajka 3 łyżki(...)wylać masę jajeczną. Smażyć na małym ogniu. Po około dwóch minutach posypać utartym serem. Od czasu do czasu poruszać patelnią żeby masa równomiernie się ścięła. Co jakiś czas odklejać omlet od brzegów patelni. Smażyć na malutkim ogniu jeszcze kilka minut. Kiedy omlet będzie już prawie gotowy powciskać malutkie różyczki brokuła
Agusiowe smakołykismaku omleta :) Można je zjeść zarówno na śniadanie jak i na deser. Takie omleto-muffinki to świetna opcja dla osób, które nie mają patelni lub naczynia przystosowanego do pieczenia omletów. Sama zdecydowanie bardziej wolę te pieczone niż smażone na patelni, a takie mini omleciki można zabrać ze sobą na lekką przekąskę. Dodatki to kwestia gustu, ja do środka wsadziłam kilka(...)kakao oraz niewielkiej ilości mleka roślinnego, żeby całość była bardziej płynna. Tak podane śniadanie wygląda w sumie jak deser i jest bardzo sycące. Z podanych składników wychodzi 6 muffinko-omletów. Składniki: 2 jajka szczypta soli 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki erytrytolu/ksylitolu kilkanaście borówek lub malin Fit nutella: 1/2 dojrzałego awokado 1/2 dojrzałego banana 2 łyżki kakao 1-2 łyżki
Healthy food explorerSzybki i sycący omlet z dodatkiem odżywki białkowej i migdałami. Idealny na śniadanie lub deser. Przygotowanie: 5 minut Koszt: Tanie Czasami miewamy takie dni, że mamy na coś ochotę, a nie mamy aktualnie wszystkich składników w lodówce. Ja taki przypadek miałam dziś rano, gdy miałam straszną ochotę na omleta w wersji na słodko, ale bez owoców. Ważne też(...)odżywki=150 g białka jajek. Oraz płatki migdałowe możemy zamienić na migdały (polecam je wtedy lekko podprażyć na suchej patelni). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również po przepis na OMLET KAKAOWY Z ORZECHAMI oraz NALEŚNIKOWY OMLET Z SEREM . Świetne propozycje na śniadanie. Wartość odżywcza: 388 kcal B 33 g W 3 g T 24 g Składniki: ▸2 jajka
Zdrowie i pysznie na talerzunajróżniejsze rodzaje mięsa i owoców morza. Częstym dodatkiem jest również jajko w takiej lub innej postaci. Nasz przepis jest tylko pewną propozycją. Zasugerowaliśmy dodatek kurczaka, krewetek i usmażonego na omlet jajka, ale również dobrze można by np. użyć mieszanki samych owoców morza, albo wołowiny lub jeszcze innego mięsa. Różny może być także sposób przyprawiania. Do popularnych dodatków należą kecap manis(...)naleśników/omletów na średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i wylewamy masę jajeczną. Podgrzewamy przez kilka minut do ścięcia się jajek, które powinny utworzyć niezbyt gruby omlet. Unikamy nadmiernego zarumienienia. Na koniec przewracamy jeszcze na chwilę na drugą stronę. Gotowy omlet zdejmujemy z patelni, chwilę przestudzamy i kroimy w niezbyt długie i szerokie paski. Odkładamy do osobnego naczynia
Kulinarna PokusaWykorzystujecie sezon szparagowy w pełni? Jak dla mnie trwa zbyt krótko więc zawsze staram się go wykorzystać w pełni! Dziś mam dla Was propozycję pysznego śniadania. Co powiecie na omlet ze szparagami i pomidorkami? Takie śniadania mogłabym jeść codziennie! Składniki (1-2 porcje): 1/2 pęczka zielonych szparagów 3 jajka 6 łyżek mleka kilka pomidorków koktajlowych 2 – 3 łyżki drobno(...)masło. Podsmaż szparagi przez 2 – 3 minuty. Wlej masę jajeczną. Dodaj pomidorki. Patelnię przykryj pokrywką i smaż około 5 minut lub do momentu aż masa się zetnie. Gotowy omlet posyp ulubioną zieleniną. Smacznego! Artykuł Omlet ze szparagami pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smakusię obejść i w które koniecznie trzeba dobrze zainwestować. Mianowicie są to nóż kuchenny i porządna patelnia. I właśnie o patelni będzie dzisiejszy wpis Przepis na pyszny omlet ze szparagami i łososiem znajdziecie pod recenzją Jakiś czas temu otrzymałam do sklepu www.patelnie-tytanowe.pl bardzo miły prezent. Jest to patelnia do smażenia bez tłuszczu WOLL SZAFIR . Bardzo mnie to ucieszyło(...)wystarczy przetrzeć ją delikatnie gąbeczką i opłukać. To chyba tylko niektóre z plusów i zalet. Minusów jak narazie nie widzę (używam ją od dwóch tygodni) Zapraszam niżej po przepis Omlet ze szparagami i łososiem Składniki: 6 jajek 1 łyżka mąki 4 grube zielone szparagi lub 6-8 cienkich około 100g wędzonego łososia około 50g sera feta (lub innego podobnego
PatiGotujetrzeba wielkiego zachodu, żeby coś wymyślić. Na ogrodzie wyrósł mi pięknie szpinak, to zerwałam słuszną garść liści. Wypłukałam i zblanszowałam. A córka zabrała się za robotę :D Zrobiła omlet ze szpinakiem. Tu ukłony w jej stronę, bo mi taki smaczny nigdy nie wychodził. W domu już mam specjalistę od śniadań "na bogato" :D Zresztą zauważyłam, że coraz lepiej sobie radzi(...)walce z garami :D Przyglądałam się temu chociaż jak robi ten omlet. Wypada zresztą...;) Wiedziałam, że to fajny pomysł, żeby się nim tu z Wami podzielić. Oczywiście podpytałam jeszcze co i jak :D Składniki: * 3 jajka * 5 łyżek mleka * garść liści szpinaku * odrobina soli i pieprzu * pomidory koktajlowe ewentualnie plastry zwykłego * łyżeczka masła do smażenia Jajka i mleko należy roztrzepać
Pieprzyć z FantazjąDzień dobry! Mamy poniedziałek, więc spieszę do Was z poniedziałkowym przepisem z akcji "Pomysł na śniadanie", szybko, lekko, świeżo i bardzo zdrowo ;) Omlet ma tą zaletę, że z jednego przepisu możemy przygotować kilka albo nawet kilka naście różnych wersji, dla każdego coś ulubionego! Składniki: 3 jajka około 100 mleka lub wody gazowanej około 50 gram mąki sól, pieprz ulubione(...)masy jajecznej dodajemy pokrojoną paprykę, szynkę i cebulę. Wszytko wylewamy na rozgrzaną patelnię z masłem lub olejem. Smażymy około 2 minut z każdej ze stron, pamiętaj żeby smażąc omlet boki przesuwać do środka aby rzadka masa napływała na brzegi i ścinała się. Jeśli już na wierzchu nie będziemy mieli rzadkiej masy przekręcamy omlet na patelni, smażymy do zarumienienia
Życie zaczyna się w kuchniOmlet na słodko w dodatku bezglutenowy. Bardzo smaczne śniadanie, które jest gotowe w 10 minut. Omlet na słodko, bezglutenowy Drukuj Czas przygotowania 2 min Czas gotowania 6 min Czas całkowity 8 min Ilość porcji: 1 Składniki jajka, 2 szt szczypta soli mąka ryżowa, 2 łyżki olej do smażenia cukier puder, 2 łyżki konfitura do podania Wykonanie Oddziel białka(...)mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wlewamy wymieszaną masę, smażymy na bardzo małym ogniu. Po 3–4 minutach delikatnie przewróć na drugą stronę. Smażymy jeszcze 2 minuty. Usmażony omlet przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem i dodajemy konfiturę
Apetyt na Zielonedelikatnie całość, aby piana nie opadła. Dużą patelnie wysmarować olejem koko i wyłożyć masę. Wyrównać za pomocą łyżki zanurzonej w wodzie. Smażyć na średnim ogniu. Szybkim, energicznym ruchem przewrócić omlet na drugą stronę, aby nie rozlał się. Podawać z ulubionymi dodatkami. UWAGA! Jak rozpoznać, że omlet jest gotowy, aby przewrócić go na drugą stronę? Na wierzchu pojawią(...)się pęcherzyki, a na środku zauważycie, że masa lekko tężeje. Omlet można smażyć pod przykryciem na małym ogniu, wtedy wierzch omleta szybciej stężeje i łatwiej będzie go odwrócić
Kuchnia Paulettes