liście kapusty pekińskiej 100 ml śmietany kremówki 1 cebula 2 łyżki masła + 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku garść koperku Składniki na omlet: 3 jajka 3 łyżki mleka 3 łyżeczki mąki szczypta soli olej do smażenia Wykonanie: Boczniaki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, podobnie postąpić z filetem i cebulą. Na patelni(...)utarte żółtka. Połączyć ze sobą. Białka ubić ze solą na sztywno, dodać do masy i delikatnie całość rozmieszać. Rozgrzać patelnię, wlać łyżkę oleju i połowę masy na omlety. Smażyć z obu stron po około 2 minuty aż się zarumienią. Przy obracaniu omleta na drugą stronę użyłam pokrywki. Farsz podgrzać i wypełnić nim omlety. Udekorować koperkiem i natychmiast podawać. Smacznego
Gosia gotujeJajka na śniadanie, w zasadzie nie podlegają dyskusji w moim domu. Przygotowuję je, na różne sposoby tak, aby nie poprzestać na podstawie, jaką jest jajecznica. Dzisiaj proponuję omlet, pyszny, kremowy i delikatny. A już na sobotnie śniadanie mam zamówienie na jajka faszerowane wędzonym łososiem :) SKŁADNIKI: 2 jajka sól pieprz zioła prowansalskie 3-4 suszone pomidory 1/4 sera Camembert(...)zalewy suszonych pomidorów A jak to zrobić: Bardzo dokładnie roztrzepać jajka z dodatkiem soli i pieprzu i ziół prowansalskich, aż powstanie piana. Im bardziej spieniona masa jajeczna, tym omlet będzie bardziej puszysty. Pomidory i ser kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy masę jajeczną. Chwilę smażymy zagarniając masę z brzegów patelni do środka i dodajemy szczypiorek, pomidory
Kuchnia w opałachjajek. Ostatnio w jednym ze sklepów nabyłam większe ilości tych smacznych grzybów. Zastanawiając się wieczorem co z nich można zrobić, pierwszą myślą jaka przyszła mi do głowy był oczywiście omlet. Ta prosta potrawa bardzo szybko zniknęła ze stołu... Ten omlet różni się troszkę swoją strukturą od tradycyjnych, które wykonuję. Ale jest równie pyszny i sycący. Składniki: 4 jajka 1 duża(...)naszą "masę" jajeczną. Dodajemy przyprawy i por. Smażymy do momentu, aż masa się zetnie. Od czasu do czasu podważamy boki omleta, "podlewając" (ruszamy patelnią) płynną część. W ten sposób omlet szybko i ładnie się zetnie, nie przypalając się. Do omleta można dodać inne ulubione dodatki, np. świeżą paprykę. Smacznego
Słodkie okruszkiMożna zrobić naleśniki na słodko i można zrobić omlety na słodko. Wolę omlety, bo się łatwiej smaży:) Nie trzeba uważać, przy odwracaniu na drugą stronę, żeby się "nie porwały":) Są grubsze, a tym samym bardziej treściwe. Z dodatkiem bitej śmietany lub cukru pudru są jak deser, ale jeśli ktoś lubi drugie dania na słodko to również polecam:) Świetne danie(...)gęsta wówczas możemy rozcieńczyć ją odrobiną mleka Przekładamy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni i chochelką wykładamy porcję masy - jedna chochelka to jeden omlet. Nie rozkładamy go na całej patelni tylko smażymy małe porcje z obu stron po ok. 1,5 minuty Na wierzch podajemy bitą śmietanę ( tutaj opisywałam jak prawidłowo ubić śmietanę ) i słodkie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comMoja propozycja na szybkie i sycące śniadanie lub kolację. OMLET NA SŁODKO Na 1 omleta przygotuj: 1. 2 jajka, 2. 2 łyżki mąki, 3. 2 łyżeczki cukru waniliowego, 4. szczypta proszku do pieczenia, 5. 2 łyżki migdałów w płatkach. Sposób przyrządzenia jest równie prosty: 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą pianę. 2. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy(...)wylewamy na patelnie rozgrzaną odrobiną oliwy. 5. Smażymy na wolnym ogniu kilka minut. Następnie wierzch posypujemy migdałami i odwracamy omleta na drugą stronę. Po ok. 2 minutach wykładamy omlet na talerz, migdałami do góry. Całość posmarowałam dżemem wiśniowym i odrobiną bitej śmietany. Omlet można podać również z innymi dodatkami: kremem orzechowym, miodem, owocami. W zachowaniu puszystości omleta należy
Mój Smak na ŻycieDzisiaj od samego rana miałam zajęcia z chemii w szkole i dopiero wróciłam :) Co tam studniówka, chemia ważniejsza :D Dzisiaj na śniadanie wytrawny torcik z puszystych omletów. Miła odmiana pełna warzyw :) ~ Torcik z omletów z kiełkami, sałatą i pomidorem ~ Składniki: 3 jajka kiełki sałata lodowa pomidor sól, pieprz i dowolne zioła 3 łyżki wody Z trzech jaj rozbełtanych(...)wodą i przyprawami robimy 3 małe omlety. Układamy na talerzu, przekładając dodatkami i gotowe
Kuchenny Skrawek Niebajakiegoś czasu dość często jadam właśnie takie omlety! I jak na razie mi się nie nudzą! :D Kombinuję troszkę ze składnikami i dodatkami, dzięki czemu za każdym razem wychodzą inne! Otrębowy omlet jest puszysty i delikatny, o takiej jakby "puchatej" strukturze. Omlety same w sobie są proste w przygotowaniu, a dodatek świeżych owoców sprawia, że stają się one pełnowartościowym posiłkiem
Zdrowie na języku :PCofam słowa, które wypowiedziałam tutaj :D Ten omlet jest po prostu genialny! Przepyszny! Koniecznie go zróbcie! A będziecie wiedzieć o czym mówię :D Ja już wiem, czym będę się zajadać w jesienno - zimowe poranki :) Puree z dyni zrobiłam już kilka dni temu, zapasteryzowałam, więc nie powinno mi go zabraknąć :D Podczas robienia omletu zapomniałam dodać proszek do pieczenie, ale wiecie(...)wcale jest nie potrzebny! Puree z dyni świetnie go zastępuję. Omlet wyszedł bardzo puszysty, grubiutki, bardzo aksamitny i kremowy, nie opada po przełożeniu na talerzyk :) Uwaga, jest bardzo sycący, ale jest też bardzo pyszny, więc bez obaw - nic się nie zmarnuje :D W razie czego można zmniejszyć troszkę proporcję poszczególnych składników :D Składniki: - 2 jajka + 1 białko - 2 łyżki mąki
Zdrowie na języku :PJeden z najlepszych omletów jakie jadłam! Niezwykle delikatny, puszysty, rozpływający się w ustach. Pachnie bajecznie, a jeszcze lepiej smakuje. Wyczuwalny jest słodko-koksowy smak, który idealnie współgra ze słodko-kwaskowymi jagodami inkaskimi :) Po prostu PYCHA! Dlatego nie dziwcie się, że na zdjęciu jest tylko "połówka" omleta, druga część zniknęła bardzo szybko w niewyjaśnionych okolicznościach zanim zdążyłam zrobić zdjęcie(...)mąkę kokosową. Wymieszać i delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, wylać masę i smażyć na średnim ogniu bez przykrycia, do momentu lekkiego ścięcia się wierzchu omletu. Później przewrócić na drugą stronę i smażyć kilka minut na małym ogniu. Podawać z dodatkami :) Jagody inkaskie - inaczej zwane miechunką jadalną, odznaczają się słodko - kwaśnym smakiem, dzięki czemu mogą stanowić
Zdrowie na języku :PObieramy marchew i kroimy w słupki. Gotujemy ryż ( w osolonej wodzie )z marchewką. Na patelni rozgrzewamy oliwę, w miseczce bełtamy jajko. Jajko wylewamy na patenie - smażymy na średnim gazie omlet. Odkładamy do ostudzenia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 200 C , łososia rozkładamy na folię w blaszce i pieczemy 5-7 min. W woku rozpuszczamy masło, dodajemy poszatkowaną cebulę. Smażymy(...)około 3 min. Dodajemy ryż z marchewką i groszek. Dodajemy sos sojowy i olej sezamowy mieszamy - smażymy około 3 min. Gotowe. Omlet kroimy na paski, szczypiorek szatkujemy. Nakładamy na talerz ryż, na ryż dodajemy omlet i łososia , posypujemy szczypiorkiem :) Życzę smacznego
Smaki EdytyOmlet idealny na lekkie śniadania ( z twarogiem,miodem i orzechami) Strasznie szybko przeleciał mi ten ostatni tydzień, że aż zapomniałem na chwilę o blogu. Nowy rok, nowy ja i biorę się poważnie za wszystko :) Życzę wszystkim żeby ten rok był dużo lepszy od poprzedniego :) A teraz napraszam na szybkie ale przepyszne śniadanko, bogate w białko :) Składniki: - 2 jajka(...)Następnie wlewamy to do białek i delikatnie łączymy. Na rozgrzaną patelnię wysmarowaną kroplą oleju wlewamy masę i smażymy omleta z obu stron. (masy powinno wystarczeć na dwa omlety). 2. Miód mieszamy z twarogiem i olejkiem. Wykładamy na omleta i posypujemy orzechami. Przykrywamy drugim omletem i wykładamy pozostały twaróg i znowu posypujemy orzechami. Ja posiadałem jeszcze jakiś
Gotuj Z Muzykąmoże być natka pietruszki, posól do smaku. Masę jajeczną wlej do ugot owanego makaronu Czaniecki i wymieszaj. Rozgrzej patelnię i dodaj trochę masła. Wylej masę i usmaż szybko omlet ale tylko po jednej stronie. Zsuń omlet do naczynia, np.na formę do tarty. Posyp bazylią, oregano i suszonymi pomidorami. Na wierzch poukładaj plastry mozarelli. Włóż do nagrzanego piekarnika(...)stopni, i upiecz omlet. Pokrój na trójkąty, podawaj z chlebem. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnicukinii i fasolki Placki z cukinii i fety Tarta ze szpinakiem i fetą Młode ziemniaki w zielonym sosie Francuska zupa szczawiowa Jajka zapiekane z botwinką Najprostsze grillowane szparagi Zielony omlet Makaron z pieczarkami i cytryną Francuska sałatka z mlecza Tarta ze szpinakiem i jajkiem Lasagne wegetariańska Grzanki śródziemnomorskie Kanapeczki z halloumi i pesto Dip z buraka z za'atarem Cygara(...)dynią Cypryjskie kanapki z halloumi Parmigiana z patisonów Fasola w sosie pomidorowym Turecka pasta z bakłażana Gulasz warzywny po hiszpańsku Pasta z fasoli i fety Minestrone z młodych warzyw Omlet ze szparagami i miętą Spaghetti z pesto szparagowym Omlet z botwinką z Prowansji
Chilli Czosnek i OliwaOstatni tydzień szkoły, muszę się maksymalnie spiąć w sobie i przetrwać ten trudny czas, kiedy nic się nie chce, ale niestety trzeba :) Śniadanko po prostu mistrzowskie, omlet fasolowy a'la brownie jest puszysty, lekko wilgotny i wcale nie czuć w nim fasoli ^^ ~ Omlet fasolowy z karobem, serkiem naturalnym, mandarynką i cynamonem ~ Składniki: pół puszki fasoli(...)Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Obie masy delikatnie łączymy i wylewamy na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię. Smażymy pod przykryciem po kilka minut z obu stron. Gotowy omlet przekładamy na talerz i podajemy z serkiem i mandarynką
Kuchenny Skrawek NiebaPostanowiłam pójść za ciosem w kwestii omletów. Dziś więc na śniadanie był omlet na słodko. 3 jajka łyżka mąki trochę mleka cukier waniliowy cynamon masło do smażenia Jajka zmiksowałam, dodałam resztę składników, pomiksowałam jeszcze chwilę i wylałam na gorącą patelnie z masłem. Smażyłam pod przykrywką, pod koniec przewróciłam na drugą stronę i jeszcze chwilę posmażyłam. Na wierzch kapka bitej śmietany
Z butelką mleczka w tle