omlet - 4564 przepisów (strona:62/305)

OMLET CESARSKI 119

kochamy weekendy? Za dłuższe poranki, za  czas gdzie możemy przygotować wspaniałe śniadanie . Jak już naleśniki nam się znudzą, możemy je zamienić na omlet i to nie byle jaki, bo cesarki. Pochodzi z Austrii i jest tam bardzo popularnym deserem lub daniem śniadaniowym. Legendy głoszą, że podczas przekręcania naleśnika kucharz cesarza Franciszka nie za bardzo sobie(...)więc posypał cukrem pudrem, co by nie było widać przypalonych miejsc, podał jego mości przechwalając się przy tym, że wymyślił nowe danie. Tak i oto w taki sposób powstał omlet cesarki. Zapewne jest milion przepisów ile legend co drugi to inny, ja skorzystałam z przepisu mojej ulubionej książki " Smaki świata" i zaadoptowałam sobie już na zawsze. Mąkę pszenną zamieniłam

pieprzny smaczek
Omlet z boczkiem i szpinakiem 116

Jedna z moich ulubionych propozycji śniadaniowych – omlet:) Jak zapewne zauważyliście często dodaję do niego tarty ser – uwielbiam taką wersję. Tym razem jednak pewna „nowość” w postaci dodatku kwaśnej śmietany. 4 duże jajka 4 łyżki mleka około 2-3 łyżki tartego sera (u mnie cheddar) 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 70-100 g boczku w plasterkach garść(...)Szpinak myjemy, dodatkowo możemy podzielić go na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Wlewamy mniej więcej połowę masy jajecznej i na małym ogniu, pod przykryciem, smażymy omlet. Pod koniec posypujemy liśćmi szpinaku oraz wypieczonym boczkiem. W podobny sposób przygotowujemy pozostały omlet

Smaki Na Talerzu
Omlet z cukinią i pomidorami 135

propozycję, na omlet z cebulką, cukinią i świeżymi pomidorami. Jest delikatny, smaczny i wilgotny.  Składniki (dla 1 osoby): 1 malutka cebula 1 mały pomidor  kilka plasterków niewielkiej cukinii 1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego rafinowanego 2 jajka sól pieprz Wykonanie: Przygotowujemy patelnię o średnicy około 23 cm i pokrywkę. Cebulę kroimy w kostkę. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki(...)omleta podsmażamy, aż się zetnie. Trwa to około 4 minuty. Omleta nie trzymamy na patelni dłużej, ponieważ zrobi się suchy. Patelnia nie może być również za gorąca, bo omlet przypali się, zanim się zetnie. Ja podsmażam na polu elektrycznym, obejmującym całą patelnię, na średniej mocy 5.  Gdy omlet się zetnie, wykładamy na niego ponownie warzywa. Omleta składamy, pomagając sobie

Smak mojego domu
Rolada z kurczaka z omletem szpinakowym 96

przystawka  z fileta z kurczaka ,można ja również podawać pod galaretą.  1 podwójny filet z kurczaka ok.500 gram  ok.100 g sera żółtego 4/5 plastrów szynki wędzonej Omlet 2 jajka M 1 łyżka mąki pszennej 100 gram szpinaku mrożonego(rozdrobnionego) sól pieprz mały ząbek czosnku Ser zetrzeć na tarce. Przygotować omlet o średnicy ok. 24 cm Jajka roztrzepujemy(...)dodajemy rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak,przyprawiamy, ponownie dokładnie mieszamy. Omlet smażymy pod przykryciem ,aż się całkowicie zetnie, odkładamy na bok. Fileta rozbijamy tłuczkiem do mięsa ,ale nie zbyt cienko.( najlepiej zrobić to przez folię spożywczą , nie zrobią się dziury)Filet układamy na folii tzw. błonką do dołu. Fileta składamy tak aby powstał mniej-więcej prostokąt,po środku

Andzia Pichci
Omlet na słodko z dżemem wiśniowym i truskawkami 94

Dziś śniadanie godne mistrzów, czyli puszysty omlet z ulubionymi owocami, tutaj truskawki. Omlet jest leciutki, piankowy i smakuje obłędnie, polecam na śniadanie czy obiad. Słodki omlet na śniadanie. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szpinakowy omlet z owocami, masą śmietanową i czekoladową nutą 70

Szybki w przygotowaniu, smaczny szpinakowy omlet z bitą śmietaną, orzeźwiającymi owocami i nutką słodkiej czekolady to idealny pomysł na śniadanie w słodkiej wersji, które dostarczy sił i pozwoli energicznie rozpocząć każdy dzień.  A do picia polecam sok Słoneczne Pomarańcze z cząstkami miąższu - 100 % soku tylko od Hortex.  Składniki: 2 jajka 80g rozdrobnionego szpinaku Hortex 1 łyżka mąki pszennej(...)żółtka, rozmrożony szpinak, cukier, aromat, nadal miksując dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość jeszcze chwilę miksować. 2. Masę jajeczną wylać na patelnię natłuszczoną olejem i usmażyć omlet z obydwu stron na złoty kolor. 3. Masa śmietanowa: Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek, cukier i całość dokładnie wymieszać szpatułką. 4. Gotowy omlet posmarować masą śmietanową, ułożyć owoce

Szalona Kuchnia Eweliny
HISZPAŃSKI OMLET Z ZIEMNIAKAMI 139

Omlet hiszpański zwany tortillą, jest grubszy od tradycyjnego i zawiera dużą ilośc podsmażonych ziemniaków. W oryginalnej wersji używa się ziemniaków surowych, które należy cienko pokroić i smażyć dłużej, niż te ugotowane, w większej ilości oleju, na mniejszym ogniu, aż zrumienią się lekko i będą miękkie - około 15 minut. Następnie odcedzić z tłuszczu i przełożyć do miski z roztrzepanymi jajkami(...)myjemy). Delikatnie mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 2-3 minuty.  Ponownie rozgrzewamy patelnię. Dodajemy mieszaninę jajek i ziemniaków. Smażymy 5 minut, na średnim ogniu, aż omlet. zrumieni się od spodu, a jego wierzch będzie prawie całkowicie ścięty.  Przykrywamy dużym talerzem i odwracając patelnię spodem do góry, zsuwamy omlet na talerz, po czym ponownie zsuwamy na patelnię

cool and minty
Omlet francuski 130

roztopić masło i poruszając nią, rozprowadzić je po całej powierzchni. Wlać masę jajeczną. Poczekać chwilę, aż zacznie się ścinać. Można poruszać energicznie patelnią, by oddzielił się od niej spód omletu. Gdy omlet się lekko zetnie posyp parmezanem . Przełóż na talerz składając na pół. Podawać z ulubionymi dodatkami np. roszponką, pomidorkami i świeżym pieczywem. Artykuł Omlet francuski pochodzi z serwisu

I LOVE LIFE
Warsztaty kulinarne z gwiazdą serialu „Przyjaciółki” Anitą Sokołowską 110

dressing i poręczny widelec. Są fajne na podróż, jako przekąska do pracy, czy szkoły. Hitem była nawodniona Tapioką, czyli brazylijski przysmak od Koala Poland , z której zrobiliśmy min. pyszny omlet. Tapioka to produkt bezglutenowy o właściwościach hypolaergicznych. Nie ma w niej glutenu, czy cholesterolu. Dlatego często króluje w kuchni cukrzyków i osób borykających się z celiakią, dobrze wpływa na układ(...)Jogurt blendujemy z anchois, tuńczykiem, czosnkiem, oliwą, tapioką i parmezanem na gęsty sos. Wykładamy porcję sałaty, polewamy sosem, układamy kurczaka, oliwki, posypujemy parmezanem i podajemy z grzankami z bagietki. Omlet z tapioki Koala Poland z jajkiem i zieloną sałatą Eisberg Składnik: 5 saszetek Tapioka Koala ( 1 saszetka- 1 omlet) 15 jajek 100g masła 3 cebule ser kozi 250g sól, pieprz

Słodkie okruszki
Łaciaty omlet z karmelizowanymi bananami i chrupiącymi płatkami 134

Szybki i smaczny omlet z chrupiącymi, pożywnymi płatkami kukurydzianymi  i karmelizowanymi bananami to idealny pomysł na śniadanie, które dostarczy sił i pozwoli energicznie rozpocząć każdy dzień. Dorodna kukurydza w doborowym towarzystwie prawdziwego, intensywnego kakao oraz pierwszorzędnego, naturalnego miodu, i bananów tworzy perfekcyjne śniadanie. Składniki: 2 jajka 10 łyżek płatków kukurydzianych z kakao i miodem 1 łyżka mąki pszennej(...)dodatkiem szczypty soli. Następnie dodać żółtka, nadal miksując dodać płatki kukurydziane i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 2. Masę jajeczną wylać na patelnię natłuszczoną olejem i usmażyć omlet z obydwu stron na złoty kolor. 3. Banany obrać, pokroić na plasterki. Karmelizować na patelni wysmarowanej masłem z dodatkiem 3 łyżek wody i 2 łyżeczek cukru przez około 1 minutę

Szalona Kuchnia Eweliny
Babeczki jajeczne z kaszą pęczak 113

Bardzo lubię przepisy na szybkie dania, które świetnie sprawdzą się zarówno w roli śniadania, obiadu jak i przekąski. Bardzo często są to wszelkiego rodzaju omlety, fritatty czy babeczki na bazie jajek. Na blogu możecie znaleźć kilka tego typu propozycji: szpinakowe mini fritatty pieczony omlet z brokułem i ziemniakami fritatta z cukinii i marchewki pieczony omlet z warzywami mini quiche

HealthyCreations
Omlet z podsmażoną cebulą 118

Delikatny, aromatyczny omlet z podsmażoną cebulą. Składniki (dla 1 osoby): 1 cebula 1 łyżka masła lub oleju kokosowego rafinowanego 2 jajka sól pieprz Wykonanie: Przygotowujemy patelnię o średnicy około 23 cm i pokrywkę. Cebulę kroimy w kostkę. Jajka wbijamy do szklanki, solimy oraz pieprzymy i roztrzepujemy widelcem. Cebulę solimy i podsmażamy na tłuszczu. Do podsmażonej cebuli wlewamy jajka. Rozprowadzamy(...)równomiernie na patelni. Patelnię przykrywamy i podsmażamy, aż omlet się zetnie. Trwa to około 4 minuty. Omleta nie trzymamy na patelni dłużej, ponieważ zrobi się suchy. Patelnia nie może być również za gorąca, bo omlet przypali się, zanim się zetnie. Ja podsmażam na polu elektrycznym, obejmującym całą patelnię, na średniej mocy 5. Smacznego

Smak mojego domu
Puszysty omlet kukurydziany 128

Omlety na słodko to zdecydowanie jedne z moich ulubionych posiłków śniadaniowych. Szybko się je przygotowuje, za każdym razem można używać innych składników i tworzyć nowe kombinacje smakowe. Ponad to są banalnie proste do przyrządzania i chyba każdy poradzi sobie z takim puszysty, słodkim plackiem. Dzisiaj wykorzystałam mąkę kukurydzianą, dokładnie użyłam mąki z niebieskiej kukurydzy, bo tylko taką posiadałam(...)normalna także jak najbardziej się w tym przypadku sprawdzi. Omlet wyszedł, jak widać na zdjęciu bardzo puszysty i mięciutki. Dodałam do niego ciekawy produkt, jakim jest ekologiczny mix superfoods Strong Point od Biokulturalni , o którym więcej piszę w dalszej części wpisu.  Składniki:  50 g mąki kukurydzianej 2 łyżeczki Strong Point (Biokulturalni) 1 jajko 100 ml mleka 1 łyżka

Zdrowie na języku :P
Omlet z leśnymi grzybami i mozzarellą 85

Omlet to doskonały pomysł na szybkie i pożywne  śniadanie. Proponuję szybki omlet z niezwykle aromatycznymi podgrzybkami, pachnącą świeżą natką z pietruszki i delikatną mozzarellą. Takie śniadanie z pewnością pozwoli nam energicznie zacząć dzień. Składniki: 2 jajka 2 łyżki mleka 1 dymka 1 ząbek czosnku 120g podgrzybków 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki 50g mozzarelli 3 łyżki masła 1 szczypta(...)pieprzem. 3. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wlać masę jajeczną, a następnie na całej powierzchni rozłożyć usmażone grzyby z dymką i czosnkiem, kawałki mozzarelli i posypać natką pietruszki. Omlet usmażyć na złoty kolor z obydwu stron pomagając sobie drugą rozgrzaną patelnią. 4. Podawać na ciepło posypany natką pietruszki

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania