około 5 minut smażenia. W tym przepisie chciałam maksymalnie zminimalizować czas potrzebny na przygotowanie posiłku i mycie po nim naczyń, więc zrezygnowałam z ubijania piany z białek. Przez to omlet nie jest super puszysty, ale mimo to ma przyjemną konsystencję i nie jest suchy jak wiór. Można go przygotować dzień wcześniej wieczorem, przechować przez noc w lodówce
Zawsze głodna!śniadania to ja lubię, bo o ile nad obiadem mogę się rozwodzić godzinę tak nad śniadaniem najchętniej 5 minut. I w przypadku moich dzieci taki jest ten omlet. Ubicie piany z białka, a później wymieszanie z pozostałymi składnikami nie zajmie nam więcej niż 2-3 minutki, zostaje smażenie i cukier puder na wierzch gdyż tak najbardziej lubią(...)jeść moje szkraby. Składniki: 1 jajko na 1 sztukę omletu 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru ulubione dodatki owocowe Przygotowanie: Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, żółtko i mąkę. Miksujemy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wylewamy masę biszkoptową. Smażymy około 1-2 minuty z każdej
Życie zaczyna się w kuchniprostu przeszłam do konkretów ? Z kuchenki do piekarnika – czyli omlet kombinowany Pierwszy przepis, jaki przygotowałam, to omlet ziołowy z parmezanem. To taka wersja, gdzie najpierw smażymy omlet na patelni, a później zapiekamy chwilę w piekarniku. Zaprezentuję Wam dwie wersje. W jednej jajka ubijane są w całości, a w drugiej osobno białka. Z pewnością nie będziecie mieli problemu(...)ryzykować ewentualnego uszkodzenia omletu w trakcie przekładania na blaszkę ? Bardzo mi się to spodobało, tym bardziej, że odpinanie rączki jest dziecinnie proste i wygodne. Duży plus. Omlet zapiekam około 10 minut, następnie składam go na pół, układam na talerzu, posypuję resztą parmezanu i dekoruję zieleniną. Serwuję gorący z ulubionymi warzywami ? Również z wersją z osobno ubijanymi białkami
Słodki sentymentprostu przeszłam do konkretów Z kuchenki do piekarnika – czyli omlet kombinowany Pierwszy przepis, jaki przygotowałam, to omlet ziołowy z parmezanem. To taka wersja, gdzie najpierw smażymy omlet na patelni, a później zapiekamy chwilę w piekarniku. Zaprezentuję Wam dwie wersje. W jednej jajka ubijane są w całości, a w drugiej osobno białka. Z pewnością nie będziecie mieli problemu(...)ryzykować ewentualnego uszkodzenia omletu w trakcie przekładania na blaszkę Bardzo mi się to spodobało, tym bardziej, że odpinanie rączki jest dziecinnie proste i wygodne. Duży plus. Omlet zapiekam około 10 minut, następnie składam go na pół, układam na talerzu, posypuję resztą parmezanu i dekoruję zieleniną. Serwuję gorący z ulubionymi warzywami Również z wersją z osobno ubijanymi białkami
Słodki sentymentkombinowania, bo dodatkiem może być wszystko co chcemy i lubimy: owoce, dżemy, kremy, sosy... Miliony możliwości :) Możliwości przygotowania samego omletu też jest sporo - można jajka lekko roztrzepać, można ubić całe na puszysto lub osobno ubić białka i dodać resztę składników. Ja zrobiłam właśnie ubijając białka osobno - dzięki temu wyszedł bardzo puszysty, delikatny, biszkoptowy. Ale ponieważ chciałam(...)odrobiną masła) dżem Łowicz 100% z owoców czarnego bzu opcjonalnie miód lub rozpuszczona gorzka czekolada do polania owoce do dekoracji (u mnie ziarna granatu) Sposób przygotowania: Omlet: Oddzielamy żółtka od białek i białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do puszystych białek dodajemy żółtka i krótko miksujemy, wsypujemy obie mąki i miksujemy
Kolorowy Przepisownikrózgi - omlet będzie dzięki temu puszysty. Doprawiamy solą i pieprzem. Na małej patelni rozpuszczamy masło i wylewamy masę. Smażymy do ścięcia - możemy na chwilę obrócić na drugą stronę. Figi kroimy w plasterki. Usmażony omlet przekładamy na talerz, smarujemy połówkę serkiem, układamy figi i polewamy syropem klonowym. Składamy na pół i podajemy. Smacznego! 1 omlet - 263 kcal: - białko
Moje Kuchenne Rewelacjewersji mini omletów, przełożonych jogurtem naturalnym. Przyznajcie, że wygląda bosko. W końcu dziś sobota - więcej czasu na kuchenne wariacje. Mamy więc królewskie śniadanie :) Wieża z mini omletów PRZEPIS 3 białka 2 żółtka 35g mąki orkiszowej ewentualnie jakieś słodzidło: stewia, ksylitol, miód 1 łyżeczka proszku do pieczenia cynamon wedle uznania Białka ubijam na sztywno, dodaję
Tetiisheriomlet biszkoptowy z białek z jabłkiem w kajmaku~ To jabłko to mistrzostwo! Wystarczy jedno średnie jabłko i ok. 30-40g kajmaku (2 solidne łyżki), jabłko kroimy i dusimy z niewielką ilością wody w garnuszku, pod koniec dodajemy kajmak, mieszamy i gotowe! Wczoraj rano oprócz okropnego dźwięku budzika powitały mnie także promienie słońca. Od razu lepiej się wstawało
breakfast of dreamspomysł na omlet owsiany. Skład podobny do owsianki-płatki owsiane, jogurt naturalny, owoce, jednak dla mnie dużo smaczniejszy. A dzięki zawartości jajek zawiera więcej białka i bardziej syci. Składniki na 2 omlety o średnicy ok 15 cm: 4 łyżki płatków owsianych górskich 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki miodu(...)razem jeszcze chwilę blendujemy. W międzyczasie osolone białka miksujemy na sztywną pianę. Masę z płatków owsianych dodajemy do białek i delikatnie wszystko mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni na małym ogniu pod przykryciem. Gdy brzegi omletu zaczną lekko odchodzic od patelni, bardzo delikatnie podważamy go drewnianą płaską łyżką i przekładamy na drugą stronę. Smażymy do zarumienienia. Omlet
Zawsze głodna!Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu. Ta propozycja jest idealna zarówno dla osób na diecie redukcyjnej, bo dostarcza nam sporo sycącego białka , ale także dla osób z zaburzeniami glikemii, gdyż posiłek ma niski indeks i niski ładunek glikemiczny Omlet w stylu włoskim Składniki (1 porcja): 2 jajka ( tutaj przeczytasz, dlaczego warto je jeść), 1/4 szklanki mleka 2% (lub niesłodzonego(...)przygotowania Jajka rozbełtać z mlekiem, otrębami i przyprawami. Jajeczną masę wylać na rozgrzaną i wysmarowaną oliwą patelnię Omlet smażyć z dwóch stron pod przykryciem. Serwować z mozzarellą, suszonymi pomidorami i bazylią. Na koniec oprószyć suszonym oregano. Omlet to: około 411 kcal Białko: 38,4g Węglowodany: 26,4g Tłuszcz: 20,7g Błonnik pokarmowy: 4,6g Ładunek glikemiczny
Natka Pietruszkipewno przyniesie więcej korzyści niż szkód! Omlet z boczkiem i szpinakiem Jajka, szpinak i boczek to składniki, które można w łatwy i szybki sposób zamienić w pyszny keto omlet. Jest to jednocześnie sprawdzony przepis na śniadanie idealne dla każdego, nie tylko dla osób na diecie ketogenicznej i Paleo! Dania Śniadanie Kuchnia Europejska Keyword omlet z cukinii , szpinak Porcje 2 porcje(...)przerzucić omlet na drugą stronę (ja robię to przy pomocy talerza - zdejmuję omlet na talerz, przykrywam patelnią i szybkim ruchem odwracam całość). Dosmażyć chwilę z drugiej strony i podawać - najlepiej na ciepło. Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji: Wartość energetyczna: 443 kcal Tłuszcz: 35,3 g Węglowodany: 1,9 g Błonnik 1,6 g Białko
Modern Cave GirlJedz posiłki, nie przekąski! To jedna z najważniejszych (moim zdaniem) zasad zdrowego odżywiania. Dziś mam dla Was przepis na mój ulubiony omlet kakaowy z pomarańczą z niskim ŁG. U mnie akurat jako późne śniadanie. Dieta z niskim ładunkiem glikemicznym to sposób odżywiania, który sprawdzi się u wielu osób, a nie tylko z insulinoopornością. Taka dieta ma za zadanie zapobiegać nadmiernym(...)nich miód i kakao. Całość blendujemy na gładką masę. Później natłuszczamy patelnię olejem kokosowym. Wylewamy kakaową masę i smażymy omlet z obu stron. Gotowy omlet smarujemy masłem orzechowym i zdobimy pozostałymi dodatkami. Smacznego! Omlet to: około 534kcal Białko: 24,9g Węglowodany: 35,7g Tłuszcz: 34,3g Błonnik pokarmowy: 6,4g Ładunek glikemiczny: 9,2 Spróbuj także: omlet
Natka Pietruszkiprosty przepis na przepyszny omlet kakaowy na słodko ze średnim ŁG. Jak wiecie, w swojej praktyce dietetycznej prowadzę mnóstwo osób z insulinoopornością . Ta propozycja jest z myślą o nich To taki posiłek, który z jednej strony zaspokoi chęć na coś słodszego, a z drugiej nasyci i nie spowoduje gwałtownego wyrzutu glukozy i insuliny. Ten omlet to jedno z ulubionych weekendowych(...)sobą jajka, banana oraz kakao. Następnie rozgrzej na patelni olej kokosowy i wlej jajeczną masę. Omlet smaż na małym ogniu z dwóch stron. Na koniec wyłóż omlet na talerz i posmaruj go masłem orzechowym. Podawaj z resztą dodatków. Smacznego! TAKI OMLET TO: około 524kcal Białko: 22,7g Węglowodany: 51,4g Tłuszcz: 27,7g Błonnik pokarmowy: 9,1g Ładunek glikemiczny
Natka Pietruszkijadam po prostu omlety. Ale przecież za każdym razem można je przygotować inaczej więc smakują naprawdę różnie. Jajka, czyli podstawowy składnik omletów są nieprzetworzonym, pysznym i naturalnym pożywieniem i moim zdaniem powinny one gościć w naszej diecie często. Więcej na temat właściwości jajek przeczytacie tutaj . A teraz już zapraszam Was do prostego przepisu na pyszny omlet bananowy z serkiem wiejskim(...)zblenduj ze sobą składniki. Gotową masę wylej na rozgrzaną i wysmarowaną olejem patelnię. Smaż z obu stron na rumiany kolor. Gotowy omlet podawaj z pozostałym serkiem, plasterkami banana i jagodami goji. Smacznego! TAKI OMLET TO: około 518kcal Białko: 37,2g Węglowodany: 41,0g Tłuszcz: 23,4g Błonnik pokarmowy: 4,1g Ładunek glikemiczny: 20,2 Spróbuj także: omlet z serkiem
Natka Pietruszkiomleta zrodził się bardzo spontanicznie, bo w lodówce znalazłam wymagający już zużycia serek wiejski. Pomyślałam, aby połączyć go z innymi składnikami i stworzyć omleta w wersji proteinowej. Omlet wyszedł pyszny, a zawartość białka jest naprawdę imponująca, bo sięga niemalże 50 g 😮 Dzięki temu omlet syci naprawdę na długi czas, mimo że nie zjadłam go całego. Z dodatkami widocznymi(...)przykryciem. Gotowego omleta podawaj z dodatkami. Bardzo polecam skorzystać z moich propozycji. Kremy i frużeliny smakują przepysznie. Wartości odżywcze całego omleta bez dodatków: energia: 456 kcal białko: 48 g tłuszcze: 16 g węglowodany: 31 g błonnik
Zdrowie na języku :P