smaczne śniadanie w spokoju i przyjemności? No właśnie ;) Wstać wcześniej i znaleźć tę jedną chwilę. Dziś zaprezentuje wam omlet gruszkowy. Idealny na jesienne poranki. Świetnie komponuje się z earl grey'em z miodem i cytryną :) Składniki : 4 białka 4 żółtka łyżeczka cukru 2 płaskie łyżki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka mleka 2 gruszki Sposób(...)łączymy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do białek i mieszamy lekko łyżką. Gruszki obieramy, wydrążamy. Jedną ścieramy na tarce, drugą kroimy na cienkie plasterki. Do masy jajecznej dodajemy startą gruszkę i mieszamy, Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej, dodajemy masło i nakładamy masę. Na wierzch omletu okładamy plasterki gruszki i smażymy. Po około 2 minutach odwracamy
Słodkie Przyjemnościserkiem... Co dusza zapragnie. Od tego, co włożę do omletu, uzależniam ilość cukru - przy słodszym nadzieniu można dać tylko 0,5 łyżki, zaś przy kwaśnym - nawet 1,5 łyżki. Testuj, aż dojdziesz do swojego poziomu słodkości. Nie potrzeba żadnego proszku do pieczenia ani sody, wystarczy dobrze ubić białka i użyć(...)pokrywkę przy smażeniu. Ważna jest też ilość mąki. Dla jajek małych i średnich wystarczy 2,5 łyżki, a dla większych już 3. Za mało mąki - omlet będzie się rozwalał przy odwracaniu. Sprawdzone. ;) Na zdjęciach omlet podany z musem jeżynowo-jogurtowym i rodzynkami. Przepis na mus jest krótki: 1 szklanka owoców + 1-3 łyżki cukru + mały jogurt naturalny. Blendujemy
Anioszek w kuchniponiedziałkowy poranek nie był taki straszny jak go malują :) Zamiast serka wiejskiego możecie wykorzystać serek homogenizowany lub jogurt :) Omlet: 2 jajka 1 łyżeczka mąki kokosowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mleka kropelka aromatu waniliowego Białka ubić na sztywna pianę. Dodać żółtka i zmiksować. Wmieszać delikatnie mąkę i mleko. Wylać na rozgrzaną patelnię. Smażyć pod przykryciem(...)minut z każdej strony. Krem: 3 łyżki serka wiejskiego 1 łyżeczka kakao 1 łyżka odżywki białkowej czekoladowej Wymieszać, ułożyć na omlecie. Dodatkowo można polać gorzką czekoladą. Smacznego
Chocolate Muffin Blogudanej wycieczki, która dała nam wiele radości (pomimo deszczowej pogody), postanowiłam na kolację przygotować coś co przypomni smakiem, aromatem i kolorami tą piękną stronę jesieni. Podałam na stół zdrowy omlet w dyniowych barwach z cynamonem, kawałkami jabłuszka i soczystą mandarynką. Każdy kęs poprawiał nastrój. Spróbujcie i Wy, zapraszam. Składniki: 4 łyżki piure z dyni 3 1/2 łyżki mąki ryżowej(...)obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do masy dyniowej, mieszamy. Do tak przygotowanej masy dyniowo-jabłkowej dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię, wysmarowaną cienką warstwą oleju (za pomocą pędzelka) wlewamy naszą masę. Omlet smażymy na minimalnym ogniu. Gdy masa zacznie się ścinać przykrywamy na chwilę omlet pokrywką, aby ściąć delikatnie masę z wierzchu
Słodkie okruszkimężuś omlet zjadł ze smakiem :) Ja serów pleśniowych nie lubię więc wybieram wersję z mozzarellą i pomidorem . składniki: 2 jajka 3-4 nieduże pieczarki 50-70 g sera pleśniowego masło 2 łyżki mąki pszennej sól ziołowa Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle, odłożyć na talerz. Ser pleśniowy pokroić w kostkę i różnież odłożyć. Białka oddzielić(...)żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać widelcem razem z mąką, doprawić do smaku solą ziołową. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Rozgrzać patelnię na której podsmażaliśmy pieczarki. Wlać masę jajeczną. Na środku wzdłuż całego omletu ułożyć podsmazone pieczarki i kawałki sera. Smażyć na wolnym ogniu aż omlet od spodu dobrze sie przyrumieni. Następnie boki omletu złożyć
Monia miesza i gotujepokrojone pomidorki. Na koniec posypujemy bazylią i oregano. Omlet smażymy aż jajko się zetnie a ser rozpuści. Wiem co jem 100 g omletu z dwóch jaj dostarcza naszemu organizmowi około 231 kalorii, 16,2 g białka, 18,4 g tłuszczu i 0,8 g węglowodanów. Dodanie do niego warzyw dodatkowo wzbogaci go o wartościowe dla naszego organizmu składniki
Fit&Fast Kitchencukinię. Dodałam jeszcze czosnek, jajka, przyprawy i powstał pyszny omlet. Jeśli ktoś walczy z cholesterolem i unika nadmiernego spożywania żółtek, których w omlecie akurat jest dość sporo, może z części ich zrezygnować i wykorzystać same białka. Ja dość często stosuję następujące proporcje: 3 białka, jedno jajko. Pozbywam się w ten sposób nadmiaru białek, które
Wiem co jemrazowy waniliowy omlet białkowy * z domowym dżemem truskawkowym~ * z waniliową odżywką białkową Omlet z przepisu Sylwii . Pyszny i sycący! :) PRZEPIS /1 porcja/ ~1 jajko ~3 białka ~20g waniliowej odżywki białkowej KULTURYSTA.COM ~50g mąki pszennej razowej ~kilka kropli soku z cytryny Białko oddzielamy od żółtka, dodajemy pozostałe białka, sok z cytryny i ubijamy je na sztywną
breakfast of dreamsłyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki jogurtu naturalnego cynamon Sposób przygotowania: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy sodę, odzywkę, mąkę i żółtka. Wszystko dokładnie miksujemy. Omlet smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Gotowego omleta przekładamy na talerz. Polewamy jogurtem i posypujemy cynamonem. Smacznego
Truskawkowa Fiestakochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. składniki: (na dwa omlety) 4 jajka 2 płaskie łyżeczka mąki pszennej sól dodatki: młody groszek – ilość wg uznania pomidory wykonanie: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i kontynuujemy ubijanie. Pod koniec dodajemy mąkę(...)masę jajeczną wysypujemy część zielonego groszku. Podsmażamy ok. 2 minut. Następnie przewracamy delikatnie dwoma łopatkami na drugą stronę. Możemy sobie pomóc dodatkowym talerzem, tzn. najpierw przewrócić omlet na talerz, a następnie ponownie delikatnie zsunąć go na patelnię. Podsmażamy przez kolejne 2 minuty. Podajemy z wyłuskanym młodym groszkiem oraz pokrojonym w plastry pomidorem. Smacznego
bistro mamaBardzo puszysty i lekki – omlet idealny. Czas wykonania: 20 min. Ilość porcji: 1-2 Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki 100 ml mleka szczypta soli pół łyżeczki masła 1 łyżka cukru (opcjonalnie) Dodatkowo: cukier puder lub dżem Przygotowanie: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dokładnie wymieszać z mąką, mlekiem i cukrem. Białka(...)Żółtka wymieszać z resztą składników 3. Białka ubić na sztywno 4. Białka delikatnie połączyć z masą 5. Omleta piec na złoty kolor 6. Posypać cukrem pudrem Pobierz wersję do druku: Pobierz Puszysty omlet Artykuł Puszysty omlet pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plWyszedł super, smakował wyśmienicie. Osoby które liczą kalorie i ograni czają kalorie gdzie idzie. Mogą upiec ten omlet w nagrzanym piekarniku do 180 C i piec 15-18 minut. Wtedy tłuszcz od smażenia będzie wyeliminowany Żółtka oddzielić od białek, otręby wrzucić do miseczki zalać mlekiem. Żółtka utrzeć na puszystą masę z miodem. Następnie dodać do namoczonych(...)otrębów. Białka ubić i dodać do masy, wymieszać bardzo delikatnie. Patelnię rozgrzać z odrobiną masełka, wylać masę na patelnię i smażyć na początku na średnim ogniu po chwili zmniejszyć do minimum. Za pomocą łopatki podważać boki omletu. Odwrócenie omletu nigdy nie jest proste, ja pomagam sobie dużym talerzem. Na górę patelni kładę talerz, szybko odwracam patelnię, trzymając mocno
Kuchnia Pokoleńpodpieczoną szynką, ale można zamienić ją na np. plastry wędzonego łososia, a całość posypać koperkiem 😊 OMLET: 2 jajka 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka masła klarowanego DODATKI: Serek homogenizowany szynka szczypiorek pomidor ulubione zioła sól 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą. Następnie do piany dodajemy żółtka. Na końcu mieszamy delikatnie(...)mąką. 2. Na patelni rozgrzewamy masło. Wylewamy masę biszkoptową. Smażymy z obu stron . 3. Przekładamy omlet na talerz. 4. Na gorącej patelni podpiekamy szynkę (można pominąć) 5. Gotowy omlet przekrajamy na 2 części. 4. Serek doprawiamy ziołami i solą. Smarujemy jedną część., układamy szynkę. Przykrywamy drugim omletem. Układamy plasterki pomidora i posypujemy szczypiorkiem
Marcepanowa kuchniaparzonej kawy i owsianka, albo omlet. I tylko pies spogląda z wyrzutem, bo czeka na poranny spacer. Zaczeka, na pewno. Składniki: 2 jajka 1 brzoskwinia 50 ml mleka 2 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru masło jogurt naturalny do podania Wykonanie: Brzoskwinię miksujemy. Mieszamy z mlekiem. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka(...)całość dokładnie wymieszać. Dodajemy mąkę i ponownie mieszamy. Mieszamy delikatnie z ubitymi białkami. Na patelni roztapiamy masło i smażymy na złoty kolor z jednej strony. Ostrożnie przekładamy na drugą stronę i chwilę smażymy. Omlet dzielimy na kawałki i przez chwilę jeszcze podsmażamy. Podajemy z odrobiną jogurtu
Sto kolorów kuchnimałej księżniczce. Dziś zapraszam Was na kokosowy omlet figowy. Ten mały owoc jest tak wdzięczny w smaku i wyglądzie, że nie mogło go zabraknąć w mojej kolacji. Mój kokosowy omlet figowy podałam w towarzystwie herbaty o smaku owocu granatu "Love" od Teekanne. Polecam! Herbata "Love" uwodzi nie tylko smakiem, ale też i aromatem. Gdy tylko ją zaparzę od razu poprawia(...)żółtka dodajemy oba rodzaje mleka i miód, miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę i wiórki kokosowe, znów miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białko, delikatnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło. Następnie wylewamy masę "omletową" i smażymy na mniejszym ogniu, aż omlet się zetnie. Następnie przekładamy omlet na drugą stronę i chwilę podsmażamy. Najłatwiej obrócić omlet w następujący sposób - zsuwamy go z patelni
Słodkie okruszki