jaka radość... Taki omlet będzie doskonale smakował z sezonowymi owocami, bitą śmietanę, serkiem waniliowym lub polany syropem klonowym lub miodem. Prosty i szybki do zrobienia. Polecamy! 2 jajka 2 łyżki mąki 1 łyżka mleka 1,5 łyżki cukru waniliowego szczypta soli cukier puder (do posypania) ulubione dodatki: sezonowe owoce/konfitura/miód (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Białka oddzielić od żółtek(...)ubijać, aż cukier się rozpuści. Do ubitej piany wlać masę żółtkową i delikatnie wymieszać. Piana z białek nie powinna opaść. Na rozgrzaną patelnię, lekko posmarowaną tłuszczem wlać masę jajeczną. Smażyć z obu stron przez kilka minut. Usmażony omlet podać posypany cukrem pudrem i z ulubionymi dodatkami. * Omlet najlepiej smażyć na patelni z nieprzywierającą powłoką, podobnej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePuszysty omlet czekoladowy podany z jogurtem naturalnym, wiórkami kokosowymi i domową granolą . Szybkie i zdrowe śniadanie na bogato :) Składniki : 2 jajka podzielone na białka i żółtka 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka ciemnego kakao Dodatkowo : jogurt naturalny wiórki kokosowe domowa granola lub ulubione muesli Rozgrzać patelnię. Jajka podzielić na białka i żółtka. Białka(...)Wsypać mąkę i kakao, delikatnie wymieszać łyżką. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, przykryć i zmniejszyć ogień. Piec, aż wierzch będzie lekko upieczony, przewrócić na drugą stronę. Gotowy omlet podajemy z jogurtem naturalnym, posypujemy wiórkami kokosowymi i granolą. Smacznego
Chocolate Muffin Blogbardziej popularne są jednak naleśniki. A może warto sięgnąć po przepis na omlet muślinowy z porem, pomidorem i zieloną cebulką? Nazwa brzmi zachęcająco, wygląd… chyba też. Składniki: - 2 jajka - 3 łyżki śmietanki kremówki - 2 łyżki masła - por - pomidorki koktajlowe - zielona cebulka - różowa sól himalajska Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. W drugim naczyniu ubijamy żółtka(...)odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła. Do masy żółtkowej stopniowo dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie łączymy składniki. Masę wylewamy na rozgrzane masło, posypujemy porem, układamy pomidorki pokrojone na ćwiartki. Smażymy, nie mieszając, do chwili, aż się zetną brzegi i omlet zacznie się przesuwać na patelni. Wstawiamy pod dobrze rozgrzany grill na 5 minut
mojewypiekiinietylkoWami przepisem na omlet idealny. Możecie go podać z ulubioną konfiturą czy owocami. Jest idealny, puszysty. Spróbujcie ! Składniki (1 duży omlet): 4 jajka sól 1 łyżka mąki serek waniliowy borówki olej roślinny do smażenia Wykonanie: Białka oddziel od żółtek. Biała ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. W drugim naczyniu roztrzep żółtka. Delikatnie wymieszaj białka
Moja pasja smakuomlety to jedne z prostszych i szybszych posiłków które można łatwo modyfikować :) Składniki (porcja/415 kcal/35g białka/22g węgli/22,7g tłuszczu): 2 jajka 20g płatków owsianych firmy Kupiec 10g owoców goji food4life 10g wiórek kokosa 100g twarogu sernikowego (5% tłuszczu) 5g ostropestu 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10g odżywki białkowej KULTURYSTA 85% Whey
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćrobię zwykłe omlety, smażone na patelni, ale prawdziwej frittaty wcześniej nie robiłam. Przyznam, że taka zapiekana w piekarniku smakuje inaczej niż omlet z patelni, byłam mile zaskoczona. Polecam głównie na kolację, ze względu na dużą ilość białka, ale równie dobrze nadaje się na drugie śniadanie - po podgrzaniu wciąż jest bardzo smaczna. Dodatki można wybierać sobie do woli
Zgrabne Gotowaniezbyt wiele w lodówce. Na śniadanie taka porcje może być zbyt sycąca. Proporcje na jeden ogromny omlet. 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka szczypta soli szczypta cukru 1/2 łyżki masła Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. W misce wymieszać żółtka z mlekiem, dodać mąkę(...)cukier. Do jednolitej masy dodać ostrożnie pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Patelnię z masłem mocno rozgrzać na małym ogniu, na wysokości około 10 centrymetrów od patelni powietrze powinno być gorące. Wylać masę biszkoptową i smażyć na małym ogniu. Biszkopt jest gotowy, gdy zetnie się górna warstwa. Można na ostatnie chwile podpiekania przykryć patelnię pokrywką
Czerwony Gupikchyba mówić, że brakuje mi tamtych chwil? Przynajmniej smak mogę odwzorować! Wy również :) Zapraszam na omlet cesarski. Składniki : 5 dużych wiejskich jaj 3,5 łyżki cukru 150 g mąki 250 g mleka masło do smażenia (plus łyżeczka oleju) cukier puder Sposób przygotowania: Białka wbijamy do miski, miksujemy na sztywno. W drugiej misce łączymy żółtka z cukrem następnie dolewamy(...)dodajemy przesianą mąkę. Wszystko delikatnie mieszamy a następnie dodajemy ubite białko. Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy masło i dolewamy olej. Na patelnię wykładamy parę łyżek masy. Smażymy około 1,5 minuty na średnim ogniu, tak aby spód się ściął ale nie przypalił. Po tym czasie przekładamy delikatnie omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Pod koniec smażenia omlet przecinamy
Słodkie Przyjemnościdużo przespisów na omlety. Każdy jest inny, możecie sobie wybrać który dla Was jest najlepszy. Zjadłam go całego bez najmniejszych oporów, tak mi smakował. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Następnie dodać po jednym żółtku mieszając już delikatniej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Powoli wsypywać do masy jajecznej. Wlać mleko i wymieszać. Patelnia(...)średnicy 18-20 cm. Na patelni roztopić masło i wylać masę jajeczną. Zmniejszyć temperaturę smażenia do minimum. Smażyć tak długo aż omlet będzie można przewrócić na drugą stronę. Z drugiej strony już smażyć krócej. Usmażony omlet polać ubitą śmietaną lub jogurtem. I udekorować dowolnymi owocami. Omlet jest naprawdę bardzo pyszny
Kuchnia PokoleńLove” od Teekanne. Polecam! Herbata „Love” uwodzi nie tylko smakiem, ale też i aromatem. Gdy tylko ją zaparzę od razu poprawia mi się nastrój . Kokosowy omlet z figą 2016-04-23 21:59:06 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)żółtka dodajemy oba rodzaje mleka i miód, miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę i wiórki kokosowe, znów miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białko, delikatnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło. Następnie wylewamy masę "omletową" i smażymy na mniejszym ogniu, aż omlet się zetnie. Następnie przekładamy omlet na drugą stronę i chwilę podsmażamy. Najłatwiej obrócić omlet w następujący sposób - zsuwamy go z patelni
Słodkie okruszkiIdealny omlet na śniadanie z cukrem pudrem, dżemem, Nutellą lub świeżymi owocami :) Składniki na 1 omlet: 3 jajka 2 łyżki mąki szczypta soli masło do wysmarowania patelni cukier puder dżem (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek, mąkę przesiewamy. W jednej miseczce dokładnie mieszamy żółtka z mąką, w drugiej ubijamy na sztywno(...)białka ze szczyptą soli, następnie obie masy delikatnie ze sobą łączymy. Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu, smarujemy kawałkiem masła. Wylewamy masę i smażymy około 4-5 minut z każdej strony * . Przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem, możemy również dodać ulubiony dżem. Smacznego! :) * Żeby obrócić omlet, najlepiej zsunąć go na talerz, przyłożyć patelnię do góry nogami i obrócić
My Culinary Artłyżeczki cukru 3 - 4 łyżki jagód jogurt naturalny łyżeczka masła Patelnia ze sklepu Westwing Wykonanie: Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać żółtka i wymieszać całość. Na patelni rozgrzać masło i wylać masę jajeczną. Po chwili wrzucić łyżkę jagód. Kiedy omlet zetnie się z jednej strony przełożyć omlet na drugą i podsmażyć jeszcze przez chwilę. Omlet zdjąć
Sto kolorów kuchnipieczenia cynamon + serek naturalny mandarynka Miksujemy fasolę, żółtko, proszek do pieczenia, karob i cynamon. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Obie masy delikatnie łączymy i wylewamy na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię. Smażymy pod przykryciem po kilka minut z obu stron. Gotowy omlet przekładamy na talerz i podajemy z serkiem i mandarynką
Kuchenny Skrawek NiebaMożna zrobić naleśniki na słodko i można zrobić omlety na słodko. Wolę omlety, bo się łatwiej smaży:) Nie trzeba uważać, przy odwracaniu na drugą stronę, żeby się "nie porwały":) Są grubsze, a tym samym bardziej treściwe. Z dodatkiem bitej śmietany lub cukru pudru są jak deser, ale jeśli ktoś lubi drugie dania na słodko to również polecam:) Świetne danie(...)rzadka. Jeśli okaże się, że masa zrobi się za gęsta wówczas możemy rozcieńczyć ją odrobiną mleka Przekładamy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni i chochelką wykładamy porcję masy - jedna chochelka to jeden omlet. Nie rozkładamy go na całej patelni tylko smażymy małe porcje z obu stron po ok. 1,5 minuty Na wierzch
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkażdej strony. 5. Omlet podajemy z jogurtem i owocami. 6. Omlet oprószamy cukrem pudrem. Omlet biszkoptowy z owocami jest bogaty w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki pełnoziarnistej), który daje uczucie sytości. - witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 350 g Energia: 394 ,4 kcal Białko: 21 ,2 g Tłuszcze
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach