liście kapusty pekińskiej 100 ml śmietany kremówki 1 cebula 2 łyżki masła + 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku garść koperku Składniki na omlet: 3 jajka 3 łyżki mleka 3 łyżeczki mąki szczypta soli olej do smażenia Wykonanie: Boczniaki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, podobnie postąpić z filetem i cebulą. Na patelni(...)pokrojonym koperkiem. Odstawić Do miseczki wsypać łyżeczkę mąki, mleko i 2 utarte żółtka. Połączyć ze sobą. Białka ubić ze solą na sztywno, dodać do masy i delikatnie całość rozmieszać. Rozgrzać patelnię, wlać łyżkę oleju i połowę masy na omlety. Smażyć z obu stron po około 2 minuty aż się zarumienią. Przy obracaniu omleta na drugą stronę użyłam pokrywki
Gosia gotujeKolejna propozycja na omlet w ciekawym wydaniu. Dziś niezawodny, puszysty placuszek w towarzystwie miodu i orzechów włoskich. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 jajko 1 łyżka mąki pełnoziarnistej szczypta soli 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka miodu Oddzielić białko od żółtka, Białko, ze szczyptą soli, ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i łyżkę mąki, zmiksować. Patelnię wysmarować(...)masłem i wylać ciasto, Smażyć na małym ogniu pod przykryciem, gdy wierzch lekko się zetnie, przewrócić na drugą stronę. Gotowy omlet podawać z miodem i orzechami lub serkiem waniliowym. Smacznego
Chocolate Muffin BlogNiemniej, mimo iż omlet nie wyglądał idealnie to był bardzo smakowity ;-) Puchaty omlet z jeżynami PUCHATY OMLET Z JEŻYNAMI 2 jaja 1 łyżka mąki z ciecierzycy 1 serek bieluch garść jeżyn 2 łyżki brązowego cukru szczypta soli 1 łyżeczka masła Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z 1 łyżką cukru i szczyptą soli(...)kilkoma jeżynami (3-4). Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, wylewamy masę jajeczną i gdy się lekko zetnie dodajemy jeżyny. Gdy spód się zarumieni przy pomocy dużego talerza odwracamy omlet na drugą stronę i rumienimy ją. Podajemy polany serkiem. Omletowa patelnia Puchaty omlet z jeżynami Puchaty omlet z jeżynami SMACZNEGO
peggiwkuchnismakujący trochę jak szarlotka, podawany z moim ulubionym czekoladowym kremem z awokado. Dzięki temu, że do środka dodałam jabłko omlet jest miękki i lekko wilgotny. Użyłam mąki kokosowej i ryżowej więc jest on także bezglutenowy :). Składniki: 3 białka 2 żółtka 1 jabłko 1 łyżka mąki kokosowej 2 łyżki mąki ryżowej pół łyżeczki cynamonu 1 łyżka ksylitol Krem czekoladowy
Healthy food explorerprzygotowania szybkiego omlecika- z MIKROFALÓWKI. Wykonanie zajmuje ok 4 min- gdy rano nie mamy czasu na szykowanie śniadania, omlet ratuje nam życie. Możemy go posypać borówkami wymieszanymi z czarną porzeczką- całość daje niesamowity smak! SKŁADNIKI: 2 białka jajka 2 łyżeczki jogurtu 2/3 szklanki borówek łyżeczka ksylitolu ulubione owoce: mnie borówki + czarna porzeczka WYKONANIE: białka
healthy dreamskuchni przez przypadek wychodzi coś pysznego :) Na blogu pojawiały się już serniczki z miseczki, placuszki serowe z patelni i omlety. Tym razem przedstawiam Wam niezwykle puszysty serniczek na bazie kremowego twarożku z żółtkiem i pianą z ubitego białka. Prawie jak w tradycyjnym pieczonym serniku, tylko dużo, dużo zdrowszy :) Podałam z aksamitnym jogurtem :) Składniki: 4 łyżki twarożku tłustego
Chocolate Muffin Blogulubionymi dodatkami są tym bardziej atrakcyjna formą do zjedzenia. Składniki(na duży omlet dla 2 osób): 5-6 jajek 8 pomidorków koktajlowych pół szklanki szczypiorku 100g szynki sól, pieprz 2 łyżeczki ziół prowansalskich olej rzepakowy (do smażenia) Przygotowanie: Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek, wlewając jajka do miseczki. Przygotowujemy sobie drobno posiekany i lekko osolony(...)pół, a szynkę w paski. Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli dodajemy żółtka, szynkę, pomidorki oraz szczypior. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami i drewniana szpatułką łączymy. Masę przelewamy na rozgrzaną odrobinę oleju na patelni. Smażymy na niewielkim ogniu z każdej strony ( przy przewracaniu pomagamy sobie dużym talerzem, aby omlet się nie rozpadł) przez ok 5 minut
ChilliJemyrodzynkami lub z ulubionym dżemem. Przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie . Z przepisu wyjdą nam 2 omlety średniej wielkości. Polecam! :) Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej szklanka mleka 2,5 łyżki cukru 2 żółtka 2 białka szczypta soli rodzynki cukier puder masło do smażenia Wykonanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mąkę, mleko
Czerwona Porzeczkawiększości z nas pojawiają się na śniadaniowym stole. Kawa zbożowa, jajka i musli – takie zestawienie okazało się naprawdę pyszne. Zapraszam Was na kawowy omlet z musli. Spróbujcie. Kawowy omlet z musli 2016-04-22 10:07:30 Write a review Save Recipe Print 504 calories(...)cukrem na "puch". Do żółtka dodajemy kawę, mąkę i mleko. Mieszamy do połączenia na wolnych obrotach. Następnie dodajemy ubite białko, mieszamy delikatnie łyżką do połączenia. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła. Następnie wylewamy masę i smażymy na mniejszym ogniu, aż omlet się zetnie. Następnie przekładamy omlet na drugą stronę i chwilę podsmażamy. Najłatwiej obrócić omlet w następujący sposób - zsuwamy
Słodkie okruszkiomlet na słodko. Zrobicie go raz i przepadniecie, jest tak dobry! :) Omlet na mące kokosowej: 5 wiejskich jajek 4 łyżeczki ksylitolu 4 płaskie łyżki mąki kokosowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta solu olej kokosowy do posmarowania patelni Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC z termoobiegiem. Białka oddzielamy od żółtek. Do miski z białkami dodajemy szczyptę soli(...)sztywno. Następnie stopniowo dodajemy ksylitol. Po ubiciu białek powoli dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę i ubijamy kilkoma szybkimi ruchami miksera. Patelnię o średnicy ok. 24 cm spryskujemy lub smarujemy olejem kokosowym i przelewamy na nią ciasto. Wygładzamy silikonową szpatułką wierzch. Omlet smażymy na średnim ogniu przez ok. 3 minuty
Cooking Monstersłodkiej dymki. Wszystko zapieczone w delikatnym, puszystym cieście jajecznym. Składniki (na 1 omlet): 2 duże jaja pół szklanki ugotowanego bobu 2 cebulki dymki – pokrojone w krążki 50g twartego sera feta pieprz do smaku odrobina tartego parmezanu łyżka masła Osobno do dużej miski wbijamy białka jaja, żółtka na moment odkładamy. Białka ubijamy trzepaczką lub mikserem(...)mieszając. W międzyczasie do białek dodajemy odłożone żółtka oraz pieprz i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Masę jajeczną wylewamy na smażące się warzywa, rozprowadzamy równomiernie szpatułką. Smażymy minutę po czym delikatnie szpatułką wzruszamy jajkami – na brzegach delikatnie odklejamy od patelni, na środku delikatnie mieszamy, aby już usmażone kawałki omletu przerzucić na wierzch
Smaczna StronaOmlet obok jajecznicy i jajek gotowanych to bodaj najpopularniejsze danie śniadaniowe. Jego niepodważalnym walorem jest fakt, ze możemy dowolnie komponować jego smak wybierając ulubione składniki. Połączenie hiszpańskiej wyrazistej kiełbasy chorizo, cebulki i czerwonej papryki jest po prostu obłędne. Składniki: 5 kawałków suszonych pomidorów + oliwa 3 jajka 1/3 strąka czerwonej papryki ½ średniej białej cebuli ½ małej cukinii około 100g kiełbasy chorizo łyżka(...)Żółtka jajek mieszamy z łyżką mąki i łyżką mleka. Białka ubijamy na puszystą pianę. Białka i żółtka łączymy ze sobą i powstałą mieszanką zalewamy warzywa i chorizo. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż większa część omletu się zetnie a spód będzie złoty. Patelnię przykrywamy dużym talerzem i bardzo szybkim ruchem obracamy do góry
Pyry na Gaznią siłę, rano pochłaniam pyszną wersję omleta, proszę Państwa oto: Omlet cesarski Kaiserschmarrn (porcja dla 2 osób) 4 jajka 3 płaskie łyżki mąki szczypta soli 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki cynamonu 1-2 łyżki cukru do karmelizowania opcjonalnie: 2 łyżki płatków migdałowych, garść rodzynek Białka oddzielić od żółtek, białka z solą ubić(...)żółtka i delikatnie wymieszać wsypując jednocześnie mąkę (nie miksując!), Na małym ogniu rozgrzać masło i oliwę, wlać ciasto i smażyć na średnim ogniu. Kiedy spód jest już upieczony, kroimy omlet szpatułką na małe kawałeczki, szybko żeby się nie przypaliły. Posypać cukrem i cynamonem, mieszać tak, by kawałki równo się przysmażyły i ok. 1 minuty karmelizować na patelni. Przed podaniem można
Przepysznik - BLW i nie tylkomasło do smażenia do posypania cukier puder Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i dodać żółtka, cukier waniliowy oraz tarte orzechy laskowe. Patelnię rozgrzać z odrobinką oleju lub masła. Wlać masę jajeczną, na wierzchu posypać borówkami (można część zostawić i podać do omletu). Gdy omlet przyrumieni się od spodu zsunać
Monia miesza i gotujeowsianka trochę omlet ... Przepis znalazłam na jednym z blogów kulinarnych. Składniki: 1 duże jajko 1 łyżka płatków owsianych 1/2 szklanki wody 1/2 jabłka 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka mleka 1 łyżeczka cukru szczypta soli szczypta cynamonu Płatki owsiane ugotować na gęsto w 1/2 szklanki wody, przestudzić. Jabłka zetrzeć na tarce, żółtko oddzielić od białka. Żółtko wymieszać(...)cukrem, cynamonem, szczyptą soli, łyżką mleka i z przesianą mąką, dodać jabłko i wymieszać. Białko ubić na sztywno i dodać delikatnie do masy. Na patelni rozgrzać niepełną łyżką oleju. Wlać ciasto, zmniejszyć ogień na bardzo mały i przykryć pokrywką. Smażyć do momentu, aż omlet uzyska brązowy kolor od spodu i będzie go można odwrócić na drugą stronę. Dolać trochę
talerz przyjemności