Dziś zrealizowałam zeszło weekendową zachciankę na omlet. Pysznie i zdrowo ;) Składniki (całość z twarożkiem około 415kcal): 2 jajka 30g płatków żytnich 0,5-0,25 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia jako dodatek twarożek grani (200g) + chipsy kokosowe nieprażone niesłodzone BIO (5g) opcjonalnie jakieś słodzidło, ja sobie darowałam ;) Sposób przygotowania: Płatki i cynamon zalewamy wrzącą(...)wodą i odstawiamy na około 5 minut aż spęcznieją białka ubijamy na sztywną pianę żółtka, płatki, proszek blendujemy na jednolitą masę łączymy ze sobą białka i ciastko smażymy omlet na rozgrzanej teflonowej patelni, lekko przetartą olejem kokosowym, pod przykryciem (dość długo na jednej stronie, tak, żeby góra się ścięła, wtedy łatwiej będzie nam go obrócić ;)) gotowy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżki gorzkiego kakao 1 spora łyżeczka miodu (możecie użyć innego słodzidła) Dodatkowo: Truskawki (ilość wg uznania) 2 plastry ananasa Wiórki kokosowe (ilość wg uznania) Przygotowanie: Omlet: Żółtka oddzielić od białek. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i dalej ubijać. Do gotowej piany dodajemy po jednym żółtku i mieszany(...)Awokado i banana obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do blendera wraz z kakao i miodem. Całość miksujemy na jednolity krem. Tak przygotowanym kremem smarujemy naszego omleta. Na posmarowanym omlecie układamy pokrojone owoce oraz opcjonalnie posypujemy go wiórkami kokosowymi. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówśniadanko! Słodki, puszysty omlet z rodzynkami i hmm z czymś w rodzaju sosu śliwkowego. Rozpływa się w ustach... Dla 2-3 osób Potrzebujemy: Omlet 220g mąki pszennej 250ml mleka 4 jajka (uwaga oddzielnie białka i żółtka) garść rodzynek (jeżeli są mocno wysuszone to zalewamy je wrzątkiem na 10min.) szczypta soli Sos śliwkowy 250-300g śliwek węgierek (mogą(...)był ciepły. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, dodajemy żółtka, rodzynki i szczyptę soli. Mieszamy, możemy użyć miksera. Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywno. Łączymy z naszą gęstą masą, bardzo bardzo delikatnie, od tego zależy puszystość omletu. Do gęstej masy dodajemy na początek 2 łyżki piany i delikatnie mieszamy, dodajemy kolejnych kilka łyżek piany i dalej
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Uwielbiany przeze mnie w dzieciństwie ;) Jadałam go najczęściej na kolację, posmarowany ulubionym dżemem. Bardzo puszysty, mięciutki, po prostu pyszny. Sekretem udanego omletu jest bardzo delikatne połączenie masy jajecznej z ubitymi białkami ( to przecież ciasto biszkoptowe ) i nieśpieszne jego smażenie(...)Taki omlet może być Waszym śniadaniem, podwieczorkiem, kolacją, a nawet deserem :) Poznajcie mój sprawdzony przepis ;) :) Składniki na 1 omlet: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mleka 1 - 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta proszku do pieczenia - opcjonalnie ( omlet urośnie i bez proszku, z jego dodatkiem jednak omlet
Opowieści z piekarnikaOmlet na bazie mąki kokosowej, z ubitymi białkami, dzięki czemu jest tak puszysty i wilgotny. Taki posiłek idealnie sprawdzi się wtedy, gdy nie mamy czasu na gotowanie bardziej skomplikowanych dań. Można go spożywać zarówno na zimno jak i na ciepło :) Omlet: 2 jajka 1 łyżeczka mąki kokosowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mleka Białka
Chocolate Muffin BlogPyszny, puszysty omlet z miodem i malinami jest doskonałym pomysłem na wiosenne śniadanie lub deser. Ta odrobina miodu robi robotę Dzięki dodaniu do niego ubitych białek po upieczeniu jest delikatny i puszysty. Robi się do w piekarniku, więc nie ryzykujemy rozbabrania przewracaniem, co u mnie zdarza się nadzwyczaj często Maliny możesz swobodnie zamienić na inne owoce jagodowe(...)omlety, polecam także ten z rabarbarem i truskawkami lub z jabłkami i gruszkami . Jeśli posiadasz zdolność bezszkodowego przewracania omleta na patelni, możesz zrobić go od początku do końca właśnie na niej. Ja wolę jednak dopiekać w piekarniku, wtedy przynajmniej wygląda tak jak smakuje, czyli cudownie Zapraszam! Scroll down for recipe in English Puszysty omlet miodowy z malinami (1 omlet) Składniki
karmelowyrobiłam po wstaniu było pójście do mamy i poproszenie o takiego właśnie omleta. Mama nie dodawała do niego żadnego proszku, czy sody, a omlety zawsze były grubaśne. Cała tajemnica tkwi w dobrym ubiciu białek i smażeniu. Zapraszam po przepis, może ktoś się skusi? ;) OMLET BISZKOPTOWY przepis od mamy ;) // jedna porcja ~2 jajka ~3 lekko czubate łyżki mąki pszennej
chili & sugarpowstało! puszysty i pyszny a do niego pierwsze w tym roku antonówki w karmelu :) Omlet grzybek z antonówkami w karmelu omlet (3 szt.): 3 jajka 2 białka szczypta soli 4 łyżki mąki pszennej łyżka oliwy łyżka masła Ubijamy 5 białek ze szczyptą soli na sztywna pianę. Dodajemy żółtka, delikatnie miksujemy. Wsypujemy mąkę(...)łączymy (nie miksujemy intensywnie by omlet był puszysty!!!). Na małej patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła z łyżeczką oliwy. Wlewamy ok 1/3 ciasta i smażymy na rumiano z obu stron. Czynność powtarzamy aż zużyjemy całe ciasto. jabłka: 1 antonówka po łyżce cukru i masła Jabłko obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę cukru. Cukier powinien się rozpuścić i lekko zrumienić
Dzieje kuchennej Wiewióryjajka 2 łyżki mąki 2 łyżki cukru 2 łyżki mleka szczypta soli 1 łyżka masła Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do żółtek dodajemy cukier ( jeśli jest to omlet na słodko) mieszamy, później dodajemy mąkę - mieszamy. Następnie dodajemy mleko - mieszamy. Masę żółtkową łączymy delikatnie z ubitymi białkami. Na patelni(...)rozgrzewamy masło i wylewamy masę. Smażymy na mniejszym ogniu pod przykryciem. Gdy omlet będzie już lekko ścięty staram się go przerzucić jeszcze na drugą stronę. Podsmażam krótką chwilę. Omlet jest pyszny z dżemem, nutellą, owocami. Prawda że szybki i prosty
Olikowa kuchniałyżki cukru trzcinowego, 250 ml śmietany kremówki, masło do smażenia, miód (u mnie lawendowy), Połowę borówek wymieszać z cukrem. Z tej ilości składników wychodzą 2 omlety, lub 3 mniejsze omleciki ;) Białka ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Następnie dalej ubijając dodać żółtka, a następnie mąkę. Na patelni (taka, którą można wstawić do piekarnika) rozgrzać(...)masło, wrzucić część borówek z cukrem (zależy na ile porcji podzielimy ciasto), wylać na nie część ciasta i smażyć 2 – 2,5 minuty. Następnie patelnię z omletem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Śmietanę ubić. Omleta zdjąć z patelni, odwracając go spodem na wierzch (owoce mają być na wierzchu). Na wierzchu położyć śmietanę, polać miodem
królestwo garówkilku miesięcy rezygnuję z owsianki, musi być idealny . Moje tradycyjne, ukochane śniadanie ( KLIK ) poprzeczkę stawia bardzo wysoko i nic nie jest w stanie go przebić, jednak przyznam, że dzisiejszy omlet plasuje się równie wysoko. Pachnie nieziemsko, jest mega puszysty i delikatny, a w połączeniu z masłem orzechowym... nie do opisania, tego po prostu TRZEBA SPRÓBOWAĆ. W mojej wersji(...)omleta sprzed dwóch tygodni ( KLIK ). Baza to 264kcal w tym 31,4g białka , 9,1g tłuszczu , 13,6g węglowodanów oraz 15,6g błonnika . Omlet z dodatkami to 488kcal w tym 43,1g białka (!) , 20,1g tłuszczu , 38,8g węglowodanów i 21,5g błonnika . SKŁADNIKI: 40g otrębów żytnich 100g serka wiejskiego lekkiego 1 jajko 2 białka
peanutbuttermonstercheddar. Jeśli akurat nie macie szpinaku to możecie dodać koper, natkę pietruszki czy jarmuż. Przepis na zielony omlet daje swobodną możliwości wyboru składników. Szpinakowy omlet Składniki: na 4 porcje 4 jajka 2 białka 3 łyżki śmietanki ½ łyżeczki soli 50 g świeżego szpinaku 40 g utartego cheddar masło do smażenia Do podania 250 g brązowych pieczarek 1 gałązka świeżego(...)rozmarynu sól i pieprz do smaku 2 dymki ze szczypiorem czerwone chili, opcjonalnie sałata, mieszana Szpinak pokrój drobno, Dodaj roztrzepane z solą jajka, białka i utarty cheddar. Masło rozpuść na patelni i usmaż 4 omlety o średnicy 20 cm. Smażenie zacznij od niskiej temperatury, a pod koniec lekko podkręć. Na drugiej patelni rozpuść masło. Pieczarki pokrój. Ja lubię
codojedzeniaTUŃCZYKIEM Składniki na omlet: - 2 jajka - pół pęczka szczypiorku - pieprz - sól Przygotowanie omletu: Szkoły są dwie. Pierwsza zakłada, że oddzielamy biała od żółtek, białka ubijamy i pianę dodajemy do żółtek. Wtedy omlet jest zdecydowanie bardziej puszysty. Druga, to opcja "na lenia", czyli od razu roztrzepujemy całe jajka i dodajemy do nich pozostałe składniki - posiekany szczypiorek, pieprz i sól
Życie zamknięte w smakujajka ;) Tak, czy inaczej, gwarantuję, że to świetny pomysł na dobry początek każdego dnia. Zatem cóż można z tego jajka? Omlet. Klasyczny mniej lub bardziej. Najczęściej z dwóch jajek, bo to taka optymalna porcja. Białka można ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i coś, co lekko usztywni pianę. Mogą to być płatki, np. z quinoa, jaglane, ryżowe. Zamiast(...)Wykładamy je w miarę szybko, by zapiekły się razem z omletem. Po upieczeniu też możemy położyć, na co tylko nam przyjdzie ochota. Warzywa, owoce, masło orzechowe, jogurt, konfitury. Kliknij, aby zobaczyć pokaz slajdów. Jeśli nie zależy Wam na puszystych omletach, albo zależy Wam na czasie, możecie pominąć ubijanie białek. Jajka od razu można zmiksować na puszystą masę
Kucharzycadługo, aż podważając łopatką omlet, będzie on wystarczająco sztywny żeby go podnieść. Rozrzucić część owoców na omlecie. Na patelnię położyć płaski talerz i szybkim ruchem odwrócić patelnię, tak żeby patelnia była u góry. Powoli i delikatnie zsunąć omlet na patelnię. Smażyć jeszcze chwilkę. Ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier puder, wymieszać. Na usmażony omlet położyć śmietanę i posypać owocami granata(...)Złożyć delikatnie na pół. Można polać omlet dowolnym ulubionym jogurtem. Thermomix – do naczynia miksującego założyć motylek, dodać białka i szczyptę soli, ubijać 3 minuty, obroty 3,5 -wyjąć białka, do naczynia miksującego wrzucić żółtka i cukier, ubijać 1 minutę, obroty 3 – wyjąć żółtka do miski, dodać ubite białka, mąkę, wymieszać delikatnie
Kuchnia Pokoleń