kokosowe. Całość rozmieszać Na patelni, na małym ogniu, rozpuścić 1/2 łyżki masła klarowanego i wylać pół porcji jajek. Smażyć na małym ogniu do momentu, aż zetną się białka Następnie przerzucić omlet na drugą stronę i smażyć chwilę (druga strona smaży się szybciej) Omlet przełożyć na talerz i usmażyć drugi placek Na jeden omlet położyć połowę porcji szpinaku
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comokoło 5 minut smażenia. W tym przepisie chciałam maksymalnie zminimalizować czas potrzebny na przygotowanie posiłku i mycie po nim naczyń, więc zrezygnowałam z ubijania piany z białek. Przez to omlet nie jest super puszysty, ale mimo to ma przyjemną konsystencję i nie jest suchy jak wiór. Można go przygotować dzień wcześniej wieczorem, przechować przez noc w lodówce
Zawsze głodna!kombinowania, bo dodatkiem może być wszystko co chcemy i lubimy: owoce, dżemy, kremy, sosy... Miliony możliwości :) Możliwości przygotowania samego omletu też jest sporo - można jajka lekko roztrzepać, można ubić całe na puszysto lub osobno ubić białka i dodać resztę składników. Ja zrobiłam właśnie ubijając białka osobno - dzięki temu wyszedł bardzo puszysty, delikatny, biszkoptowy. Ale ponieważ chciałam(...)odrobiną masła) dżem Łowicz 100% z owoców czarnego bzu opcjonalnie miód lub rozpuszczona gorzka czekolada do polania owoce do dekoracji (u mnie ziarna granatu) Sposób przygotowania: Omlet: Oddzielamy żółtka od białek i białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do puszystych białek dodajemy żółtka i krótko miksujemy, wsypujemy obie mąki i miksujemy
Kolorowy Przepisownikwersji mini omletów, przełożonych jogurtem naturalnym. Przyznajcie, że wygląda bosko. W końcu dziś sobota - więcej czasu na kuchenne wariacje. Mamy więc królewskie śniadanie :) Wieża z mini omletów PRZEPIS 3 białka 2 żółtka 35g mąki orkiszowej ewentualnie jakieś słodzidło: stewia, ksylitol, miód 1 łyżeczka proszku do pieczenia cynamon wedle uznania Białka ubijam na sztywno, dodaję
Tetiisheriomlet biszkoptowy z białek z jabłkiem w kajmaku~ To jabłko to mistrzostwo! Wystarczy jedno średnie jabłko i ok. 30-40g kajmaku (2 solidne łyżki), jabłko kroimy i dusimy z niewielką ilością wody w garnuszku, pod koniec dodajemy kajmak, mieszamy i gotowe! Wczoraj rano oprócz okropnego dźwięku budzika powitały mnie także promienie słońca. Od razu lepiej się wstawało
breakfast of dreamspomysł na omlet owsiany. Skład podobny do owsianki-płatki owsiane, jogurt naturalny, owoce, jednak dla mnie dużo smaczniejszy. A dzięki zawartości jajek zawiera więcej białka i bardziej syci. Składniki na 2 omlety o średnicy ok 15 cm: 4 łyżki płatków owsianych górskich 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki miodu(...)razem jeszcze chwilę blendujemy. W międzyczasie osolone białka miksujemy na sztywną pianę. Masę z płatków owsianych dodajemy do białek i delikatnie wszystko mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni na małym ogniu pod przykryciem. Gdy brzegi omletu zaczną lekko odchodzic od patelni, bardzo delikatnie podważamy go drewnianą płaską łyżką i przekładamy na drugą stronę. Smażymy do zarumienienia. Omlet
Zawsze głodna!ciału odpowiednie składniki odżywcze, które pomogą mu w odpoczynku i regeneracji. Przede wszystkim ważne jest to, co spożywamy o tej porze. Prawidłowo skomponowana kolacja powinna przede wszystkim zawierać pełnowartościowe białko, tłuszcze i węglowodany złożone. Unikanie wieczornego posiłku może przyczynić się do spowolnienia metabolizmu, a my będziemy odczuwać głód, który utrudni zaśnięcie. Sytuacja wygląda podobnie przy ciężkostrawnych, tłustych potrawach(...)sałatki układamy różyczki brokuła, następnie jajko pokrojone w ósemki, na koniec posypujemy nasionami słonecznika. Podajemy z grzankami i czosnkowym sosem. 2. Omlet z mozzarellą, szpinakiem i pomidorami Omlety to świetny pomysł na kolację z przewagą białek i tłuszczy. Jeśli jednak sam omlet nie wystarcza- można dodać kromkę lub dwie razowego pieczywa. Co potrzebujemy? 2 jajka
Kuchnia Ellieskładniki tworzace cały posiłek, który każdy mógłby spokojnie zjeść na lunch lub awet obiad. Typowe, tradycyjne japońskie śniadanie zawiera ugotowany na parze ryż, zupę miso, źródło białka - grillowana rybę lub omlet (tamagoyaki). Dodatkowo moga pojawić się japońskie marynaty (tsukemono), suszone wodorosty (nori), fermentowane ziarna soi (natto), kobachi (małe naczynia, zwykle zawierajace warzywa) i zielona sałata. Pomimo(...)gruby i puszysty omlet, krojony następnie na kawałki. Jest on często doprawiany słodkim, lub wytrawnym dashi (zależnie od preferencji gotujacego), a mleko dodaje się, lub nie, dla uzyskania puszystszej struktury. Czeęstym dodatkiem jest starta japońska rzodkiew daikon ; grillowana ryba (yakizakana) - ryba (grillowana, lub szybko smażona na patelni) jest popularnym wyborem śniadaniowego białka. Często jest przyprawiana bardzo
Lejdi of the housepuszysty i bardzo sycący! Kojarzy mi się z wakacjami na rajskiej plaży... Idealny omlet na śniadanie dla jednego większego głodomora lub dwóch mniejszych :) Składniki na omlet: 1 jajko 1 białko jajka 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (u mnie typ 1850) 1 łyżka kakao (gorzkiego) 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżeczka miodu (u mnie(...)miodu 2 plastry świeżego ananasa Do posypania : płatki kokosowe Przepis: Jajko i białko miksujemy do momentu aż uzyskamy puszystą masę. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i ponownie miksujemy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Masę jajeczną wylewamy na patelnię i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem, aż omlet się zetnie. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Do miseczki dodajemy twaróg, jogurt
Emcia Pichcijabłko 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę miksujemy żółtka, otręby, mleko, stewię, 1 łyżeczkę cynamonu delikatnie mieszając dodajemy białka do pozostałej masy omlet smażymy na DUŻEJ, rozgrzanej, teflonowej patelni (na której rozpuściliśmy 0,5 łyżeczki masła) smażymy na małym ogniu i kiedy omlet zacznie się ścinać staramy się go przewrócić
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćstaram się je celebrować jak najlepiej i wykorzystywać ten czas na drobne, kulinarne eksperymenty oraz przyjemności. W myśl tej zasady powstał przepis na dzisiejszy omlet. Banalnie prosty, zdrowy i smaczny. Doskonałe źródło białka oraz błonnika, a wszystko za sprawą otrębów żytnich , czyli kolejnego produktu- po maśle orzechowym i cynamonie, bez którego nie wyobrażam sobie mojej egzystencji(...)czegoś Wam brakuje- nie ma problemu! Dajcie znać tutaj . Wkrótce zapraszam również po przepisy z nowymi produktami oraz recenzje. A teraz powrót do konkretów. Sam omlet to 232,4kcal w tym 16,4g białka , 6,1g tłuszczu , 20,3g węglowodanów oraz 16,3g błonnika . Dla porcji ze zdjęcia, wzbogaconej o dodatki, wartości prezentują się następująco: 487,4kcal
peanutbuttermonsterbanalnie prosty. Składniki potrzebne do przygotowania omletu na słodko (śniadanie dla dwóch osób): 4 jajka, 8 łyżek mąki pszennej, szczypta soli, masło do smażenia. Sposób przygotowania omletu na słodko: Oddzielam białka od żółtek, dodaję do nich szczyptę soli i ubijam na sztywno. Nie przerywając ubijania dodaję do piany żółtka a następnie zmniejszam obroty miksera(...)stopniowo dosypuję mąkę. Mieszam delikatnie do momentu powstania jednolitej masy. Roztapiam na patelni łyżkę masła i smażę omlety z obu stron aż będą rumiane. Omlet podaję ze słodkimi dodatkami (wedle uznania: owoce, dżem, cukier puder). Omletów na słodko można przygotować dowolną ilość należy pamiętać tylko, że na każde jajko należy dodać dwie łyżki mąki. SMACZNEGO
Gotuj Się Kto MożeMoje nowe postanowienie - jem białkowe kolacje :) Jak białko to jajka, jak jajka to omlet, jak omlet to tylko ten! Niezawodny, sprawdzony i niezwykle puszysty. Posmarowany masłem orzechowym oraz jogurtem naturalnym - ze szklanka mleka :) Porcja ma aż 30g białka!* :) Składniki : 2 jajka podzielone na białka i żółtka 2 łyżki mąki pełnoziarnistej Dodatkowo: masło orzechowe jogurt naturalny
Chocolate Muffin Bloggdzie mój organizm zwyczajnie przestaje pewien produkt tolerować. NA SZCZĘŚCIE odpuszcza po kilku miesiącach. Czasami szybciej czasami wolniej. Tak było z jajkami. W liceum potrafiłam jeść omlet na śniadanie, omlet na 2 śniadanie, jajecznicę na obiad, jajka na miękko na podwieczorek, kanapki z jajkiem na kolację... itd itd. no nie dziwię się, że zwariował :D Zawsze, ale to zawsze będę(...)daleko bym nie zaszła :D No cóż poradzić, jak mi się tylko jajców chciało! No i bach. Pół roku bez mojego przysmaku. Teraz doceniam białka jeszcze bardziej. Uwielbiam omlety. Ograniczam jajka do śniadania, ewentualnie jestcze do drugiego śniadania. Na razie wszystko jest ok <3 Gorzej się ma mój ukochany twaróg z którym ostatnio przeginałam. Poczekam
fitolarun.blogspot.commrożonka). Sam kabaczek jest też przecież zdrowym warzywem, nie wspominając oczywiście o pomidorach. Dodatek jogurtu sprawia, że omlet jest kremowy i jeszcze bardziej bogaty w białko. Dodatek startego kabaczka sprawia, że choć omlet jest tylko z 3 jajek to wychodzi z niego dosyć duża porcja, którą można podzielić się na śniadanie we dwoje. To też znakomita przekąska by zabrać
Sztuka gotowania w/g Samiry