ogórki - 26528 przepisów (strona:1000/1769)

Kuchnia macedońska - dobar apetit! 133

smakował. Do niemal każdego posiłku warto zaopatrzeć się w sałatkę - najpopularniejsza w Macedonii oraz w Serbii to sałatka szopska (sopski salat). Jest to prosta i smaczna sałatka z pomidorów, ogórków i cebuli, posypana kozim serem. Na wierzchu zwykle znajduje się kilka oliwek. Sałatka szopska, Ajwar i domowe wino Wśród dań obiadowych dominują potrawy mięsne - co nam zupełnie nie przeszkadzało

psgotujemy
Warzywne kotlety kalafiorowe w panierce 109

lecie. Składniki: 1 kalafior 2 jajka od szczęśliwych 1/2 bu bułki tartej 1/2 łyżeczki soli 100 ml oleju rzepakowego DODATKOWO DO PODANIA ugotowane młode ziemniaki z koperkiem mizeria z ogórków gruntowych Sposób przygotowania: W dużym garnku zagotuj wodę z 1/2 łyżeczki soli. Główkę kalafiora opłukaj w zimnej wodzie, odetnij zielone części rośliny oraz część głąba. Oczyszczonego kalafiora w całości

ProstePesto.pl
Kotlety z ryżu i warzyw – pyszny pomysł na bezmięsny obiad 213

zdrowy i sycący obiad dla wegetarian, bądź osób, które szukają jakiegoś urozmaicenia od tradycyjnych mielonych. Świetnie smakują w towarzystwie surówki ze świeżych warzyw, np. z kapusty pekińskiej lub z ogórkami małosolnymi. Kotleciki są bardzo tanie, gdyż zrobimy je z podstawowych składników, które praktycznie zawsze są w domu, a wychodzą bardzo smaczne i można nimi nakarmić całą rodzinę. Składniki

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka ziemniaczana 196

Składniki: 5-6 średnich ziemniaków 3-4 ogórki konserwowe 1 puszka marchewki z groszkiem pęczek szczypioru 1 skyr naturalny sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ugotować i pokroić dość duże kawałki, marchewkę z groszkiem … Czytaj dalej Sałatka ziemniaczana

czarrna od kuchni
Egipski Ful, czyli genialna pasta z bobu i pomidorów 169

postacją pasty, na którą namawiała Marta z Jadłonomii. Wyszła wspaniale! Ziemisty smak bobu przełamany słodyczą pomidorów, świeżością ziół i cytrynowego soku idealnie komponuje się na letnich grzankach z małosolnymi ogórkami, w wytrawnych naleśnikach lub jako zamiennik hummusu do zamaczania warzyw lub pasty do pity i wrapów. Głębokie smaki lata na afrykańką nutę prosto z ogrodu, jak przekąska w upalne

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Papryka Marynowana 102

rodzaju dań obiadowych, sałatek, czy po prostu na kanapę. Świetnie sprawdzi się także jako przekąska podczas domowej imprezy. Papryka marynowana to jeden z obowiązkowych przetworów na zimę, zaraz po ogórkach czy sokach. Tak przygotowana papryka postoi naprawdę długo, dzięki czemu, będziemy mogli się cieszyć jej smakiem, podczas zimowych dni. Najlepiej zabrać się za przetwory z papryki, kiedy jej cena

Przepiski.pl
Tort czekoladowo - śmietankowy 161

bazie kakaowego biszkoptu z białek, kremu budyniowego o smaku śmietankowym i bitej śmietany. Tort prosty smakowo i wizualnie, bo zrobiony z tego co pod ręką, gdzieś pomiędzy przetworami z ogórków i fasolki szparagowej, ale bardzo smaczny. Solenizantka prosiła o dokładkę, więc to najważniejsze. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: ok. 250g białek szczypta soli 0,5szkl. cukru 150g maki

Waniliowe Improwizacje
Obiad bez gotowania? Jak najbardziej! 127

lampkę białego wina. Jakby nie było są wakacje! Obiad bez gotowania – sałatka 4 porcje Składniki: 250 g łososia, wędzonego na ciepło 200 g sałatkowego miksu pęczek rzodkiewek 1 ogórek 2 awokado 1 czerwona papryka 2 łyżki łuskanych nasion konopi ćwiartki cytryny do podania świeży koper do dekoracji Dressing Rhode Island 4 łyżki majonezu, domowego 2 łyżki chili sosu, niesłodzonego(...)łyżeczka przecieru pomidorowego sól do smaku Sałatę opłucz, rozerwij na mniejsze kawałki, osusz i rozdziel do misek. Ogórek i rzodkiewki pokrój na plasterki. Pokrój paprykę w piórka. Awokado przekrój na pół, usunąć skórkę, pestkę i pokroić na talarki. Dodaj warzywa do sałaty wraz z kawałkami wędzonego łososia bez ości i skóry. Posyp sałatkę nasionami konopi lub innymi nasionami, które lubi

codojedzenia
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym 195

Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym to po prostu przepis klasyka.  Szczególnie dobrze smakuje podana z kaszą gryczaną i buraczkami lub sałatką z ogórków kiszonych. Polędwiczka wieprzowa ma jeden atut – robi się ją szybko w porównaniu do innych części wieprzowiny. Składniki na 4 porcje: 600g polędwiczki wieprzowej 400g pieczarek 1 cebula 100g jogurtu naturalnego 70g serka śmietankowego typu Twój

Fabryka pomysłów
Skrzydełka miodowe 117

zetrzeć 1 łyżeczkę świeżego imbiru lub dosłownie szczyptę cynamonu– nabiorą one lekko azjatyckiego, orientalnego smaku. Skrzydełka najlepiej podawać z ostrą musztardą lub pikantnym ketchupem. Jako dodatek do skrzydełek polecam ogórki konserwowe, marynowane rzodkiewki lub klasyczną surówkę Colesław. Skrzydełka możesz upiec również w piekarniku. Ustaw go na temperaturę 200 stopni, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej skrzydełka

Czarnawisienka
Sałatka z rukolą i warzywami 132

Kocham lato za takie sałatki! Składniki: 4 garście rukoli kilka pomidorków koktajlowych 1 awokado oliwki z papryką 1 ogórek przyprawa do sałatek oliwa z oliwek Sposób przygotowania: 1. Umytą rukolę przełożyć na talerze, ułożyć pokrojone w cząstki awokado, pomidorki koktajlowe, oliwki i ogórka. 2. Całość skropić oliwą i posypać ulubionymi przyprawami. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z kapusty i papryki na zimę 258

Pyszna sałatka, idealny sposób na zachowanie warzyw z ogrodu na zimę, wystarczy wtedy tylko otworzyć słoik i mamy gotową sałatkę do obiadu. Tym razem z kapusty,papryki,marchewki i ogórków, bardzo kolorowa i smaczna,polecam

Swojskie jedzonko
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej – przepis na bezmięsne mielone 138

kaszy jaglanej to pyszne, wegetariańskie danie, które można podać na zdrowy, bezmięsny obiad. Takie kotlety najlepiej smakują z sosem na zimno np. czosnkowym albo tzatziki i surówką warzywną albo ogórkami małosolnymi. Kotlety smakują rewelacyjnie, są aromatyczne, mięciutkie i delikatne. Powinny zasmakować nawet zadeklarowanym mięsożercom.   Składniki na kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej (około 6 sztuk): 100 g kaszy

e-PrzepisyKulinarne
Terrina z groszkiem i bobem 116

jogurtu greckiego 40 dkg bobu 150 g groszku konserwowego 1/3 pęczka natki pietruszki 1 łyżka pieprzu czerwonego sól, pieprz czarny 1/2 szklanki groszku świeżego obranego 5 łyżeczek żelatyny 1 ogórek zielony Serek śmietankowy, mieszam z jogurtem, dodaję sól, pieprz. Dzielę na trzy części. Bób wrzucam do wrzątku osolonego i gotuję około 3-5 minut ma być zielony w środku(...)namaczam w 30 ml wody zimnej i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję łyżkę serka do żelatyny, hartuję ją i mieszam. Wlewam do 1/3 części serka. Dodaję groszek konserwowy.  Ogórek zielony kroję na cienkie plastry wzdłuż zrobiłam to na maszynce do chleba ze skórką kroję. Układam w foremce plastry jeden obok drugiego. Wylewam masę z groszkiem, posypuję pieprzem czerwonym. Wstawiam

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania